Přejít na obsah

Autobaterie,test Altíku, chyba 01598

Jury

Doporučené příspěvky

Zdravím,
nevím jestli je to na založení nového tématu, kdyby něco prosím kontaktujte mne nebo smažte.

Mám otázky ohledně autobaterie,alternátoru,dobijení..
Jedná se o Fabia 1 1.4mpi 50kW AQW 2003 (88tisíc najeto), vlastním ji rok a půl.
Autobaterie VARTA C30 12v 54Ah 530A instalovaná někdy v polovině roku 2018, po instalaci se s ní nejezdilo asi 3 měsíce. Poté normálně startovalo, no problem. Nikdy nebyl na autonabíječce.
 Nikdy jsem neměl problém se startem, kromě jednoho dne po nastartování auto chcíplo po 5 sekundách, ale asi to nebylo baterii(nikdy nic podobného se mi nestalo, vždy chytne okamžitě).

Jak jsem se začal více zajímat o vůz, tak jsem si sehnal low budget kábl a free VAG a našel jsem před rokem chybu 01598 - Drive Battery Voltage , 07-10 - Signal too Low - Sporadická, tenkrát jsem si našel snad všechny témata nejen v češtině a hodně jsem se dozvěděl, ale nic jsem s tím neudělal, jak říkám nikdy problémy a je to asi sporadická takže ojedinělá chyba, která se objevila k vůli špatné autobaterii předtím nebo někdy když byla baterie vybitá.

Až tento rok jsem začal poprvé měřit s voltmetrem, vše je měřeno se studeným motorem den, dva bez sepnutí klíčků. 
12.49V po dvou dnech neježdění
potom jsem zkusil jak dobijí Altík, takže jsem ráno nastartoval: 14.6V zapnuté světla , 14.45 světla + dálky,autorádio 900 otáček.
Tohle by mělo být asi ok?

Jinak jsem se chtěl zeptat, teď jsem chtěl měřit, ale uvědomil jsem si to až když jsem sepnul klíčky do první polohy před startováním a pak je zase vytáhl. Hned na to jsem měřil a bylo tam 12.31V, je to ok? Říkal jsem si, že je to k vůli tomu, že už jsem to jednou sepnul tak si to něco asi vzalo. Jezdím velmi krátké trasy, ale hned nevypínám motor, dělám dobře? 

Chtěl jsem se zeptat mám tu autobaterii nabít nebo tak nechat? Mám starou nabíječku: absaar.thumb.jpg.de0044982eb31662b2b205ed66c482a1.jpg
Popis: IMG_20210214_223151.thumb.jpg.7af4b5abf282311616c7bcbb0e1fddce.jpg

Nabíječku autobaterii jsem nikdy předtím nepoužíval. Ale problém to určitě nebude, baterii bych odpojil a nabíjel.
Ještě mě napadlo očistit kontakty autobaterie a ty kroužky, svorky, kontrola utažení oček nad baterii.
Auto bylo teď v autorizáku, ale na tu chybu nikdo nic neříkal asi jí smazali, já to taky nějak mazal, ale popravdě ten free vag program nic moc, něco se mi podařilo smazat, ale mám pocit, že tato chyba tam vždy zůstala nebo se prostě objevila vždy znovu, tím pádem by to mohla být málo nabitá baterie nebo to chce očistit ty kontakty..či černý káblík od altíku, svazek kabelů pod baterii atp.
 Klidně můžu ještě dál testovat a zkusit ten vag nebo zajít na diagnostiku někam. Doporučili by jste mi prosím nějakou vazelínu na ty svorky? Teď tam je normál vazelína, já tu baterii tam nedával, ale mázlé to je v pohodě podle mě, možná jen očistit, ale žádné stopy po sulfátu nebo jak se to říká, akorát ten plusovej kábl je uprostřed opálenej což by mě zajímalo jak se stalo :D To ta autobaterie musela mít někdy tak 100 stupnů nebo nevím..ale není to až na ´´kost´´. 

Díky, snad jsem se moc nerozepsal :D. Cením si všech komentářů.
PS: baterie není nijak nafouklá a auto stojí denně v garáži kde je max -5. Ještě mě napadlo, že před 10 lety to kámoš přepóloval a hodilo to jiskru a mám pocit, že pak baterie byla vybitá a ještě s nynější baterii jsme se v zimně zahřívali a nechal jsem jet motor i půl hoďky asi 5x, ale baterie se tím nevybila protože to vždy v klidu nastartovalo, ale je faktem, že mě z toho prasklo těsnění víka ventilů(nebo už bylo, těžko říct). 
Můžu mít zapojenou ledku v stropním osvětlení? Nebo raději tu žlutou co svíti tak do 10cm a vůbec jakoby tam nebyla :D Možná problém v elektrice.. Ale žádné jiné chyby to nevyhazuje, kromě neustálého blikání hladiny chladící kapaliny, ale s tím nic neudělám žejo..

Díky díky .)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...