DKx Vloženo 13. leden 2007 Sdílet Vloženo 13. leden 2007 Zdravím Jak už jsem tu někde psal, tak jsem si do své Octy 1, kde jsem měl nemultifunkční plastový volant vyměnil za O2 multifunkční kožený. Výměna konektoru pro bag a napojení klaksonu byla hračka, samotné nasazení logicky také. Protože mám autorádio Clarion s dotekovým displejem co se dost stupidně ovládá , tak jsem si chtěl nějak zbastlit ovládání přes onen nový volant - je tam 8 tlačítek. Hned nazačátku jsem ale narazil na asi největší problém - jak propojit tlačítka s palubovkou. Původně jsem si myslel, že je existují 2 typy kroužků pod volant - s málo kontakty a s mnoho kontakty. Několik lidí mi však tvrdilo, že se kroužek nemění, že multifunkce je přes sběrnici ... tady mi nějak uniklo, kudy pak komunikuje, když tam jsou jen 4 dráty (2 bag, 2 klakson). Možná to bude v tom, že je tam jeden kontakt nezapojen, a že to využívá nějak - nevím, sériové komunikace .. Tak či onak, i kdybych to řešil sériovou komunikací, tak potřebuju minimálně 4 dráty - RX,clock,+5V,zem a řešení by bylo hodně složité. Vyžadovalo by "inteligentní" vysílač i přijímač, což je u vysílače vzhledem k místu asi problém. Ale myslím je to řešitelné - 2 dráty vzít z klaksonu - ten též udělat přes komunikaci, volný využít a zem nebo +12V by mohlo být na jednom kabelu airbagu. Dostávám se však do šílených výmyslů, trvalo by to příliš dlouho a nemám ani dostatečnou praxi, ani programátor procesorů. Navíc podsvícení tlačítek by muselo být stabilní - nebo další drát. Nenapadá vás někoho rozumnější řešení ? Nevíte někdo o kroužku s více kontakty, např. z jiného auta ? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kadlec Vloženo 15. leden 2007 Sdílet Vloženo 15. leden 2007 taky by se mi líbil multi volant, ale pokud je takovehj problém přenést signál z volantu do auta, taxe na to radši vyp..... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DKx Vloženo 15. leden 2007 Autor Sdílet Vloženo 15. leden 2007 taky by se mi líbil multi volant, ale pokud je takovehj problém přenést signál z volantu do auta, taxe na to radši vyp..... Tak pokud máš origo rádio, nebo NAVI, tak si to tady x lidí poměrně lehce úspěšně dodělalo Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tunak Vloženo 15. leden 2007 Sdílet Vloženo 15. leden 2007 (editace) ty vlastne potrebujes/chces vyrobit ovladac na Clarion ovladany z volantu. predpokladam ze to tvoje radio nema pripravu na ovladanie z volantu. tak ma napadlo iba pouzit origo IR ovladac na Clarion a prepajkovat tlacitka na tie z volantu - co je asi nerealne, lebo ten ovladac neschovas do volantu --- origo radio sa ovlada cez RJ multif. volantu a tam problem asi nebude. staci porovnat riesenie v OI a OII . vo volante su zrejme iba tlacitka (kontakty), aj ked OI ma podla DP vo volante aj ovl. jednotku - na nej je zapojena truba, osvetlenie tlacitok a 3 kontakty volantu. Pozri si schemu OI c.58 - mozno pre inspiraciu Editováno: 15. leden 2007, autor: Tunak Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DKx Vloženo 15. leden 2007 Autor Sdílet Vloženo 15. leden 2007 ty vlastne potrebujes/chces vyrobit ovladac na Clarion ovladany z volantu. predpokladam ze to tvoje radio nema pripravu na ovladanie z volantu.tak ma napadlo iba pouzit origo IR ovladac na Clarion a prepajkovat tlacitka na tie z volantu - co je asi nerealne, lebo ten ovladac neschovas do volantu --- origo radio sa ovlada cez RJ multif. volantu a tam problem asi nebude. staci porovnat riesenie v OI a OII . vo volante su zrejme iba tlacitka (kontakty), aj ked OI ma podla DP vo volante aj ovl. jednotku - na nej je zapojena truba, osvetlenie tlacitok a 3 kontakty volantu. Pozri si schemu OI c.58 - mozno pre inspiraciu O2 tam má také nějakou jednotku, akorát stejně nevím jak ji zapojit a stejně má kontaktů habaděj (cca 10 ?). IR ovládání by možná šlo, ale to tam do volantu určitě neschovám. Navíc bych musel nějak vyvést tu IR ledku nabok .. řezat a tak .. a to bych s volantem ve kterém je funkční airbag raději neriskoval (mohl bych ho možná poškodit). Přípravu pro ovládání z volantu rádio má, nicméně jednotka k tomu stojí okolo 3 tisíc, a navíc by mi musela fungovat originální multifukce, což u volantu z O2 nejde. Je to blbý Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DKx Vloženo 15. leden 2007 Autor Sdílet Vloženo 15. leden 2007 (editace) ... Editováno: 15. leden 2007, autor: DKx Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kadlec Vloženo 15. leden 2007 Sdílet Vloženo 15. leden 2007 takže pokud bych sehnal multi volant z OI, tak pokud navi, tak stačí jen nasadit? a případně něco zaktivovat? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tunak Vloženo 16. leden 2007 Sdílet Vloženo 16. leden 2007 @DKx tak nez ti nieco napadne ako to vyriesit, mozes si pustit radio a stlacat tlacitka na volante do rytmu ... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.