Přejít na obsah
View in the app

A better way to browse. Learn more.

ŠKODA Forum - SKODAHOME.cz

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doporučené odpovědi

Publikováno

Tak, včera jsem se pustil do výměny na mé Fabči a rozhodl jsem se s vámi podělit o moje zkušenosti a možná tímto i někomu poradit a pomoct při rozhodnutí zda si to vyměnit sám. Dělal jsem to poprvé takže to poměrně dosti trvalo a navíc jsem se jednou dosti zasekl....tak teď už k samotnému návodu ;)

Nářadí:

- gola s nádstavcem + 16ka ořech

- trhák 16ka

- "UNI klíč"? - přesně nevím jak toto nářadi nazvat no uvidíte na fotkách

Potřeby:

- nový pryžový doraz(škodovka 420kč - nakonec se mi ho podařilo sehnat v kameném obchodě za 125kč)

• Autor

Nový doraz...cena 125kč vs 420kč Škodovka... :D

post-11-1169990601.jpg

• Autor

Napřed auto zvedneme obyč heverem odděláme kolo a taky je nezbytně nutné sundat plastovou výplň baltníku - kvuli přístupu k šroubům který drží tlumič nahoře.

post-11-1169990714.jpg

• Autor

Povolíme šroub který drží tlumič dole. Zde jsem použil 16ku trhák a k přidržení golu. Šroub je trochu přirezlí takže drží opravdu festovně. Napravu jsem si podepřel ze spodu stoličkou. Asi je to zbytečné ale člověk nikdy neví ;)

post-11-1169990834.jpg

• Autor

Zde už je vidět samotný horní úchyt tlumiče v karosérii. A mimo jiné i moje nouzové řešení :D Šrouby drží opět jako čert a jediný zpusob jak ho povolit je gola s nádstavcem a 16ka ořech který jsem samozřejmě ve své výbavě neměl :D 15 i 17 ano ale 16 ne :disgust: Tímto děkuji Gilovi za zapujčení :palec2:

post-11-1169990988.jpg

• Autor

pak tlumič mužeme pro lepší manipulaci trochu zmáčknout a vytáhnout z podběhu...

post-11-1169991074.jpg

• Autor

a zde už je venku...

post-11-1169991102.jpg

• Autor

po oddělání plastové krytky na vrchu tlumiče se objeví matka která drží samotnou tyč tlumiče v gumovém pouzdře...

post-11-1169991171.jpg

• Autor

a zde nastal problém který mě nejvíce zdržel. A to jak povolit matku. Když jsem s ní otočil samozřejmě se tyč tlumiče protočila. Navíc je zapuštěná takže jediné řešní na které jsem přišel jee trhák 16ka a onen UNI klíč nebo jak mu říct...na fotce je pak vidět vzájemné uchycení...

post-11-1169991303.jpg

• Autor

jde to velmi pomalu ale jde...a to je duležité..další problém nastal když matka už byla vytočená a skoro na konci závitu a tyč nešla chytit...zde pomohlo WDéčko.. trochu namazat zavít a chytit dole holou tyč tlumiče hadrou a pomalu klíčem matku vytočit.Matka totiž i přes to ,že je na konci závitu jde velmi ztuha..

post-11-1169991597.jpg

• Autor

Po oddělání horní časti už jde vše jak po másle.. :)

post-11-1169991698.jpg

• Autor

zde mužete vidět jak je vyřešeno uchycení tyče... napřed me trochu "fascinovalo" že tyči při pohybu nahoru brání jen malý kovový kroužek...no asi to mají zmákle ;)

post-11-1169991799.jpg

• Autor

A zde nový vs. starý doraz...taky asi byly dny kdy byl žlutý :D

post-11-1169991852.jpg

• Autor

Pak musíme vpasovat nový doraz do černého překrytu tlumiče a nasadit na tyč..

post-11-1169991967.jpg

Upraveno od Lugo

• Autor

pak nasadit horní část, opět dotáhnout matku, nasadit černý klbouček a zasadit doraz nahoru... a tlumič jako nový :D

post-11-1169992083.jpg

• Autor

Pak vsadit tlumič na místo...dotáhnout nahoře dva šrouby, dole jeden...

post-11-1169992186.jpg

• Autor

...vrátit zpět plastové výplně blatníku nahodit kolo a mužem dál vesele rajtovat :D

Snad můj návod někomu pomuže -_-

post-11-1169992293.jpg

Lugo: klobouk dolů, moc hezky udělaný návod :worthy

• Autor
Lugo: klobouk dolů, moc hezky udělaný návod :worthy

Děkuji...potěší :)

Šrouby drží opět jako čert a jediný zpusob jak ho povolit je gola s nádstavcem a 16ka ořech který jsem samozřejmě ve své výbavě neměl :D 15 i 17 ano ale 16 ne :disgust: Tímto děkuji Gilovi za zapujčení :palec2:

Vzhledem k tomu, že mi ho Lugo nevrátil, tak kdyby někdo jel přesně podle návodu tak 16-ku už nemám a nemohu tudíž půjčit lol

• Autor
Šrouby drží opět jako čert a jediný zpusob jak ho povolit je gola s nádstavcem a 16ka ořech který jsem samozřejmě ve své výbavě neměl  :D  15 i 17 ano ale 16 ne  :disgust:  Tímto děkuji Gilovi za zapujčení  :palec2:

Vzhledem k tomu, že mi ho Lugo nevrátil, tak kdyby někdo jel přesně podle návodu tak 16-ku už nemám a nemohu tudíž půjčit lol

ty voe zase šleha :smich: no je fakt,že pokud ti to vrátím tak rychle jak spreje tak to ani dlouho k dispozici mít nebudou :D ale pokusím se polepšit :D:D

tak asi takto by mal vypadat navod, fakt krasa.

více než dobrý, podle tohodle návodu se do toho může pustit opravdu leckdo. -_-

jde to velmi pomalu ale jde...a to je duležité..další problém nastal když matka už byla vytočená a skoro na konci závitu a tyč nešla chytit...zde pomohlo WDéčko.. trochu namazat zavít a chytit dole holou tyč tlumiče hadrou a pomalu klíčem matku vytočit.Matka totiž i přes to ,že je na konci závitu jde velmi ztuha..

Ahoj..Návod super,jen malá poznámka pro ty co nemají moc zkušeností s opravama všeobecně.....ten sprej VD nebo nějaký podobný nastříkat na závit hned jak sundáš ten tlumič(samozřejmě očistit ocelákem od humusu) a pokud nás netlačí čas nechat pusobit...pak to pujde líp....když už máš matku skoro nahoře,tak sprejování už nemá takový učinek,protože se těžko dostává do míst,kam se před šroubováním matky dostane v pohodě....

To je jen detail....jinak super. :palec2:

Ještě k tomu spreji.....VD nepoužívám.....Používám jeden speciální olej ve spreji,který vydrží dlouhodobě cca 500 °C a krátkodobě 1150 °C!!!Hodí se když povoluju něco hodně zarezlého,tak se to pak i malinko hřeje... :smich: a tam ten sprej nestrácí učinost...VD je při takových teplotách k prdu... :t

Připojte se k diskuzi

Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.

Host
Odpovědět na toto téma...

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.