Přejít na obsah

(FI) Červené podsvícení ručiček

Doporučené příspěvky

Vzhledem k tomu, že jsem měnil podsvícení ručiček a nebylo na fóru možno najít jeden přesný a výstižný návod, jak přesně to u Fabie udělat, rozhodl jsem se vše zdokumentovat a dát to sem. Věřím, že se to hodně lidem hodí :) Jak se vydělávají budíky či oddělávají ručičky, nebudu znova psát, to už se řešilo v jiném tématu.

Potřebujete diody - 960-044 LED 1206 RED 45/130° led 1206 red 640nm 45mcd 130ø 2,1V AlGaInP white dif, které se dají objednat z www.gme.cz. Je jich potřeba 8, ale je lepší objednat více, kdyby náhodou byla nějaká špatná, nebo se zatoulala ;) Až vám dojdou domů, tak se nelekněte, že vzhledově vypadají trochu jinak. Jsou to obdélníčky a né čtverečky, jako originální diody.

Dále mikropájkou odpájíte původní zelené diody a napájíte tyto červené místo nich. Je nutné dodržet polaritu, dle obrázku. Mínus poznáte podle toho, že červené diody mají na jedné straně zelený proužek a originální diody mají jeden roh jakoby ulomený.

Po napájení musí všechny červené diody svítit, jinak nastala nějaká zrada. Je tu ale jedna komplikovanost, pokud vyměníte všechny čtyři zelené diody ručiček u teploty vody a paliva za červené, budou vám svítit i červeně ciferníky. Proto se nad tyto diody musí napájet do volných plošek ještě diody zelené. Použijte ty, které vám zbyly po odpájení z velkých ručiček. Aby se k těmto diodám dostalo napětí, je nutné dát do jednoho místa odpor (zkoušeli jsme 150 ohmovej a byl OK, svítil stejně intenzivně jako ostatní) nebo to přemostit. Na obrázku jsem to modře vyznačil. Je možné, že se někde dočtete, že stačí použít obyčejný drátek. Ten nedoporučuji, protože přes něj vám půjde do těchto diod max. napětí a to způsobí dřívější spálení všech diod.

post-8288-1199882927_thumb.jpg

Pokud jste správně pracovali, mělo by to takhle svítit :palec2: (předem se omlouvám za kvalitu některých fotek, jo a toho drátku, co tam tak trčí si nevšímejte. To se jen zkoušelo, který odpor tam dát)

post-8288-1199882946_thumb.jpg

Pak už jen následuje poskládat budíky zpět dohromady. Po zacvaknutí tohoto bílého krytu zjistíte, že diody napájené do volných plošek, tento kryt stíní. Řešil jsem to vyřezáním obloučků (na fotce červeně orámováno) a dále zalepením děr izolační páskou (ukazují ně ty modré šipky), které sloužili původně k tomu, aby pronikalo od diod zelené světlo k ciferníkům. Jde to i řešit jiným způsobem a to vyvést od těchto plošek horní stranou budíků dráty nad bílý kryt a zelené diody připájet na druhý konec drátů (toto jsem zjistil, když už bylo pozdě ;) ) Ovšem výše zmíněnou díru pro osvětlení ciferníků je nutno opět zalepit. Je to asi lepší v tom, že po zkompletování budíků, nebude kouskem zasahovat červené světlo do obrázku pumpy a obrázku vody na folii. Ale i v mé variantě by toto šlo ještě nějak pořešit :)

post-8288-1199882975_thumb.jpg

nebo

post-8288-1199884185_thumb.jpgpost-8288-1199884205_thumb.jpg

A nyní už jen finální fotka, jak to vypadá po dvoudenním boji :) ... všem zúčastněným, kteří mi nějak pomohli nebo poskytly rady či nějaké plánky moc děkuju.

Přeju hodně štěstí, veelkou trpělivost a cit v ruce lol

post-8288-1199883483_thumb.jpg

Editováno: , autor: Tangerín
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo a měl bych dotaz na někoho, kdo to dělal na maxikovejch. Použil jsem kvůli horním stupnicím tři odpůrky (šipky), ale horní stupnice mi svítějí o malinko víc než spodní velký. Není to nic hroznýho, ale rozdíl tam je. Jaké jste použili odpory? Někde jsem viděl, že byl použit jenom jeden odpor, ten prostřední, ale nevím hodnotu. Takže prosím o jakýkoliv postřeh.

post-3479-1200259224_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

For Bobik: to víš, začal jsem pátrat, hned jsem byl odkázán na starý fórum a tam se najdou nějaký ty archivní foto :)

Jinak to řešení třema odporama jsem nikde nenašel, takže ani nevím kolik musí mít...já mám jen ten jeden a kolik ohmu má, najdeš v příspěvku. Pokud to ale svítí nepatrně víc, tak je to možná tím, že ty diody zelený máš vejš jak ty všechny ostatní. 1cm na tak malé ploše by to klidně mohl udělat. Takže možná to těma odporama není...

A poslední otázka...proč měnit jen ručičky a né všechno. Jednoduchá odpověď, zelený podsvícení se mi líbí a netoužím po modrým ani po bílým. Pouze jsem chtěl tento detail doladit. Nevím, proč je škodovka neudělala zrovna červený, Felicia je má, FRS taky, ale obyč Fábka ne, nepochopím...

Strojvůdce to vystihl, takhle je to dokonalý, nelbilo se mi, jak v noci ty ručičky s okolím splývají ;)

Odkaz ke komentáři

• Luďa uzamkl následující téma
  • Luďa odemkl následující téma

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...