Přejít na obsah

Syntetika vs. polosyntetika

Octavius

Doporučené příspěvky

Ahojte, viem už sa tu dosť popísalo o kvalitách olejov ale chcel by som sa opýtať či sa dá použiť do syntetiky - Mobil Synt S Special V (5W-40) a Mobil Synt S (5W-40) - (tieto oleje mi dávajú v servise) na doliatie polosyntetika - Mobil Super S (10W-40) alebo či má význam prejsť na uvedenú polosyntetiku. Mám Š-octu I, model 2000, 1.6/100, 120000 km. Ďakujem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na doliatie polosyntetika ? To som ešte nepočul, a ani ako laik určite neodporúčal. Tiež by som na dolievanie nepoužil olej inej značky ako je ten pôvodný v motore, iba ak by mi to bolo úplne jedno a auto by som chcel napr. predať. Ja by som do Octavie nedával polosyntetiku, dáko sa to tým motorom neľúbi.

Odkaz ke komentáři

V zásadě mísení možné je,ale pokud to není bezpodmínečně nutné,do výměny bych dojezdil na stávající olej stejného označení a při nejbližší výměně celé náplně přešel beze strachu na olej na 10W-40.

for bobocop:Sice si myslím,že zrovna smísením olejů by jsi případného kupce Tvého vozu příliš nepoškodil,ale pokud péče o vozidlo u Tebe končí případným rozhodnutím auto prodat je to dost smutné.

...iba ak by mi to bolo úplne jedno a auto by som chcel napr. predať...

Odkaz ke komentáři

Nedá mi,abych se nezapojil do této zajímavé diskuse.Souhlasím s kolegou Miklem,pojmy jako syntetika-polosyntetika,nebo minerál jsou v dnešní době už přežitkem a měly by být vymazány z "novodobého" motoristického slovníku. Je to velmi obsáhlé téma,kdo čtete AutoExpert,jistě znáte seriál na pokračování p.Černého z Ústavu technologie ropy a petrochemie,VŠCHT Praha.Těm kdo nečetli-doporučuji-velmi zajímavé.Dnešní motorové oleje se samozřejmě liší viskozitní specifikací,ale hlavním kriteriem je výkonová specifikace (ACEA,VW,Ford,MB,GM atd.),kterou splňují a kterou doporučuje pro své motory výrobce vozidla,ev.motoru.Stejnou normu (např. ACEA A4/B4) může splňovat celá škála motorových olejů různých klasifikací SAE (15W,10W ale i 5W-40).Výrobce určí výkonovou specifikaci,sám naplní motor olejem výrobce,ke kterému ho váže partnerská smlouva,nebo který vzejde vítězně (tedy nejlevněji) z výběrového řízení a je potom na každém,jaký olej si vybere pro další provoz svého vozidla.Je jedno jestli se jmenuje Petr nebo Pavel,jestli má viskozitní specifikaci 5W-40,nebo 15W-40 ale jestli splňuje předepsanou VÝKONOVOU NORMU. Děkuji za pozornost.

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...