špája Vloženo 5. Únor 2011 Sdílet Vloženo 5. Únor 2011 Zdravím, mám problém s levým předním světlometem (z pohledu řidiče). Světlomet špatně svítí hlavně díky tomu, že světlo z něj směřuje kamsi šikmo doleva nahoru (a asi i nepříjemně oslňuje protijedoucí vozidla). Jedná se o světlomet s halogenovou žárovkou, kde před potkávací žárovkou je jakási "krytka nebo jakýsi deflektor" ve tvaru růžice (viz. přiložené fotky). Již cca před 10-ti měsíci jsem nechával světla ze stejného důvodu seřídit, chvíli to vydrželo, ale vrátilo se to zase zpátky. Tento týden po bližším zkoumání světlometu jsem zjistil, že ona "růžice" na levém světlometu je oproti pravému vyosena právě doleva a některé její části rozevřeny (viz. druhé foto). Mohl by někdo zkušený poradit co se s tím dá dělat ? Dá se to nějak srovnat nebo to lze vyřešit jen výměnou celého světlometu ? Auto nebylo nikdy zpředu bouráno. Předem díky za vaše rady a zkušenosti. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
acek Vloženo 5. Únor 2011 Sdílet Vloženo 5. Únor 2011 To by mohla způsobit jen špatná žárovka která tam nemá bejt.Prostě a jednoduše se to přehřálo a zdeformovalo.Nezbude ti asi nic jinýho než sehnat nový nebo starší nepoškozený.A doporučuji používat ty žárovky který tam patřej a nedávat tam v žádným případě silnější nebo nějaký laciný šunty. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
špája Vloženo 5. Únor 2011 Autor Sdílet Vloženo 5. Únor 2011 (editace) Žárovky se měnily vždycky v autorizovaném servisu, tak snad by tam nic nevhodného nedali (doufám)......... I loňské seřízení provedl autorizovaný Škoda servis. Editováno: 5. Únor 2011, autor: špája Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
acek Vloženo 5. Únor 2011 Sdílet Vloženo 5. Únor 2011 (editace) Každopádně došlo k poškození teplem od žárovky a asi těžko to někdo dá do původního stavu jen pouhým seřízením.Je to na výměnu celýho světla.Ono stačí jen tu žárovku špatně zandat a když nedosedne přesně na svoje místo tak výsledek je stejnej jako se silnější žárovkou. Editováno: 5. Únor 2011, autor: acek Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Cizap Vloženo 5. Únor 2011 Sdílet Vloženo 5. Únor 2011 jj souhlas taky se mi podarilo dat spatne zarovku, ujel sem par set metru a rikam si ze to sviti neak divne a ejhle blbe mi sedla do svetla a byla uplne jinak nez ma bejt, takze na to bacha. Jestli se to da nejako menit nevim, ale mozna by slo oddelat sklo a pak to nejako poresit, ale je to vyssi divci, kluci rozdelavaji svetla a zacernuji vnitrky ale nevyrazil sem z nikoho jak na to a davat svetlo do trouby aby povolilo lepeni mi prijde dost risk. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
acek Vloženo 5. Únor 2011 Sdílet Vloženo 5. Únor 2011 No pokud je poškozený tak na něm není asi nic co by se asi víc poškodilo za pokus rozebrat nic nedá ale lepší bude asi mít jiný světlo v záloze a při neůspěšným pokusu o rozebrání ho jen namontovat.Dá se udělat ledasco ale už to asi nedá do původní polohy jak to má bejt pokud je to pokroucený bude ten odraz někde jinde než byl předtím. http://www.cc-autodily.cz/svetlomet-predni-levy-2_2?brand=SKODA&model=OCTAVIA Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Eniq Vloženo 5. Únor 2011 Sdílet Vloženo 5. Únor 2011 Žárovky se měnily vždycky v autorizovaném servisu, tak snad by tam nic nevhodného nedali (doufám)......... I loňské seřízení provedl autorizovaný Škoda servis. Seřizoval li někdo světla na regloskopu tak musel vidět špatný rozptyl světla. Takže buďto deflektor nebyl zdeformován nebo to osvětlení dostatečně nezkontrolovali. Jinak se stává že žárovka nemá normou určené umístění vlákna žárovky (zmetek) a světlo nejde seřídit díky vychýlení z konstrukčně určeného bodu ze kterého je lom a odrazy vypočítáván. Tento odrazový deflektor je součástí odrazových ploch a nejsem si jistý že by se povedlo ho upravit do původního stavu aby případně odpovídal původnímu lomu. I když české ručičky dokážou i nemožné. . Výměna světla je nejjistější variantou. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomina Vloženo 5. Únor 2011 Sdílet Vloženo 5. Únor 2011 Taky s tim mam svoje zkusenosti. Tohle stinitko je jen kousek hodne mekeho plechu a ve svetle drzi jednim sroubkem - vrutem. Tenhle vrtu drzi zaroven i perko, ktere pritlacuje zarovku. Kdyz jsem nekdy pred Vanoci menil zarovku, nevsiml jsem si, ze je sroubek povolenej a jakmile jsem povolil pruzinku, abych vyndal zarovku, stinitko upadlo do svetla. Byla to piplacka, ale prstem jsem nasadil stinitko zpet, pridrzel klestickama, nasunul zevnitr pruzinu a sroubovakem dotah sroub. A to vsechno jen dirou na zarovku - no gynekolog hadr Ten plech je natolik slaby, ze i ten "pad" do svetla ho mirne zdeformoval. Opet pres diru na zarovku jsem ho tedy dal do puvodniho stavu (podle druheho svetla), nasadil zarovku a s hruzou jel na serizeni svetla na mistni STK. S podivem bylo, ze svetlo slo seridit bez problemu a lom svetla vypadal na obou svetlech stejne. Pote jsem se o tom bavil s technikem a dosli jsme k zaveru, ze ty stinitka zas az tak velkou roli nehrajou. Vevnitr nemaji odrazivou plochu a jen eliminujou mnozstvi svetla, ktery vychazi ze zarovky ven primo, aniz by se odazilo od paraboly. Kazdopadne si myslim, ze to maj hodne blbe vyreseny, jeden sroubek na stinitko i na pruzinu, jeste ke vsemu vrtut, kterej je jen zarezanej do toho stinitka. Evidentne se ten vrut povoluje, coz zpusobuje, ze se stinitko hybe. Kdyz jsem menil zarovku ve druhem svetle, zjistil jsem, ze je vrut taky povolenej. Kdyz tam je zarovka, tak je pruzinou vsechno nasponovany a drzi to. Jak se vynda, tak se vse povoli a v krajnim pripade vypadne. Byt tebou, tak zkusim nejdriv dotahnout ten vrut u pruziny a pak dirou na zarovku poupravit tvar a polohu stinitka (jde to fakt lehce, ten material je blato) a pak zajed na serizeni svetel. Nemyslim si, ze by to zpusobila spatna zarovka, to by to stinitko muselo byt z plastu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
špája Vloženo 5. Únor 2011 Autor Sdílet Vloženo 5. Únor 2011 OK,díky za reakce. Asi tedy udělám obojí - 1. nový světlomet; 2. pokusím se opravit ten rozharašený (zase tak levej snad nejsem a víc pokazit to vzhledem k aktuálním funkčním vlastnostem asi už nejde). Je to ale syčárna tůto :-) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
juke.box Vloženo 5. Únor 2011 Sdílet Vloženo 5. Únor 2011 Světlo neměň,je tam na tuty jen špatně posazená žárovka. Ani clonítko na to nemá vliv,to některý auta ani neměli. Funkce toho je,aby nesvítilo světlo dopředu ze středu žárovky-proto taky mají standartně žárovky na hlavičce,zatmavenou špičku. O lom světla se stará samotná konstrukce paraboly. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
špája Vloženo 5. Únor 2011 Autor Sdílet Vloženo 5. Únor 2011 (editace) Zítra se na to mrknu, pokud by to byla pouze taková banalita, tak tady všechny otravuju zbytečně :-)) Zkouknu zároveň i ty "vruty". Dám vědět jestli jsem uspěl. Díky za rady! Editováno: 5. Únor 2011, autor: špája Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
špája Vloženo 6. Únor 2011 Autor Sdílet Vloženo 6. Únor 2011 Tak objanění celé patálie už je na světě. Otevřel jsem světlomet a našel ho ve stavu viz. foto. Nějakej umělec v servisu tam po výměně žárovky zapomněl dát zajišťovací pružinu, která tam teď vůbec není a já s tím takhle jezdím už rok a půl......... To sem zvědavej jestli se to dá sehnat někde samostatně (třeba na vrakárně). Neleží to náhodou někomu doma (z rozbitého světlometu) ? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sniper_2003 Vloženo 6. Únor 2011 Sdílet Vloženo 6. Únor 2011 Tak objanění celé patálie už je na světě. Otevřel jsem světlomet a našel ho ve stavu viz. foto. Nějakej umělec v servisu tam po výměně žárovky zapomněl dát zajišťovací pružinu, která tam teď vůbec není a já s tím takhle jezdím už rok a půl......... To sem zvědavej jestli se to dá sehnat někde samostatně (třeba na vrakárně). Neleží to náhodou někomu doma (z rozbitého světlometu) ? Tak to je dost dobrej tuning. :_icon_smich2: Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jarin57 Vloženo 6. Únor 2011 Sdílet Vloženo 6. Únor 2011 No jezdit s tím rok a půl...nechtěl bych tě potkávat na silnici.Já bych to zkontroloval o něco dřív.Jinak tu pružinku určitě seženeš,je blbost měnit celé světlo. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
špája Vloženo 7. Únor 2011 Autor Sdílet Vloženo 7. Únor 2011 Tak nakonec jsem to dal dohromady jak to má být. Když jsem nesl světlomet zpátky do auta něco náhle uvnitř zachrastilo (předtím i když jsem s ním třepal nic se zevnitř neozývalo) - k mému překvapení pružina, byla zapadlá u dálkovky. Taky ja píše "tomina" - po bližším prozkoumání světlometu jsou uvnitř vidět škrábance což svědčí o tom že mistrům v servisu ta "růžicová" krytka taky spadla dovnitř - proto byla tak zdeformovaná. No a teď to ještě nechat odborníkům seřídit........ (aby jim člověk radši stál za zadkem). Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ratras1 Vloženo 7. Únor 2011 Sdílet Vloženo 7. Únor 2011 Pak dát něco do servisu :-/ Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
juke.box Vloženo 8. Únor 2011 Sdílet Vloženo 8. Únor 2011 (editace) No vidíš :-) Koukni,jestli není někde ta pružina zapdalá uvnitř,pořádně s tím zahrkej. Z vrákače nevím,z dobrýho světla ti to nikdo nedá,spíš z nějaký bouračky..... Mě se líbí,jak někteří jedinci všechno svádí na servis a kolikrát mají auto v bordelu.........tak tam nejezděte Editováno: 8. Únor 2011, autor: juke.box Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Cizap Vloženo 8. Únor 2011 Sdílet Vloženo 8. Únor 2011 Tak to je masakr, ze to takto dopadlo, ale i kdyz nerad pac servisum neverim uz z podstaty, musim rict ze vzdycky kdyz menim zarovku tak sroubek dotahuju a posledne jak sem psal vyse i presto ze sem ho dotahl, jak sem zjistil ze je tam zarovka blbe tak sroubek byl opet povolenej a pruzinka co drzi zarovku tam moc nedrzela, takze to mohlo odpadnout casem, kor kdyz si s tim jezdil tak dlouho. Bojim se to totiz utahovat kdyz vidim ze uz to je trochu vypaleny. Ale hlavne ze mas vse ok. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
špája Vloženo 8. Únor 2011 Autor Sdílet Vloženo 8. Únor 2011 To juke.box: Když dáváme auto do autorizovaného servisu počítáme s tím, že zaplatíme sice více, ale očekáváme, že takový servis bude proveden profesionálně. Auto jsem měl "v bordelu" ne svojí zásluhou. Ano, mohl jsem to určitě řešit i dříve, nicméně z 90% v městském provozu (v noci pod umělým osvětlením) se špatně svítící světlomet nijak zvlášť neprojevoval, navíc za tmy jezdím de fakto sporadicky. Samozřejmě nelze všechny meachaniky házet do jednoho pytle, ale tady to někdo pěkně zbabral a to mi nikdo nevymluví. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
špája Vloženo 8. Únor 2011 Autor Sdílet Vloženo 8. Únor 2011 (editace) To Cizap: to je taky zvláštní, neboť šroubek ve světle (který má pružinu držet) byl napevno dotažen, takže hypotéza že by pružina odpadla samovolně je lichá. De fakto i po navrácení pružiny šel bez potíží dotáhnout a pružina je pod ním dobře zafixovaná. Editováno: 8. Únor 2011, autor: špája Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sniper_2003 Vloženo 8. Únor 2011 Sdílet Vloženo 8. Únor 2011 No asi takto - Když dáváme auto do autorizovaného servisu počítáme s tím, že zaplatíme sice více, ale očekáváme, že takový servis bude proveden profesionálně pokud si toto myslíš tak tě zklamu. Bohužel od jisté doby už to takto není. Autorizované servisy profitují na lidech co si právě myslí tu frázi co jsi napsal (kterou jsem použil z tvého článku). Od toho je zde fórum, aby jsme si zde napsali návrhy, jak danou situaci řešit svépomocí za minimální náklady a hlavně v maximální kvalitně. :palec2: to juke.box : Nejsem si jist, ale z mích zkušeností bych řekl, že některé menší servisy (bordely jak jsi je nazval) s borcema co auta baví a žijou pro ně, jsou mnohem lepší než autorizovaný servis!!!!!!!!! lol lol lol lol Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
špája Vloženo 9. Únor 2011 Autor Sdílet Vloženo 9. Únor 2011 OK, díky všem za názory a diskusi na toto téma bych uzavřel. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
MeSSi Vloženo 14. Únor 2011 Sdílet Vloženo 14. Únor 2011 taky se me podarilo pri vymene zarovky a povolenem sroubku, kterej uz tak byl ze me vypadla ta krytka ale ani za boha nemuzu povolit konektor na elektriku abych mohl dostat svetlo ven muze mi prosim nekdo rict jak tam ten konektor drzi a jak ho oddelat? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
acek Vloženo 14. Únor 2011 Sdílet Vloženo 14. Únor 2011 Zatlač na konektor tak jako bys ho zandaval a zmáčkni takovou pojistku s malím okýnkem směrem na konektor a jen zatáhni k sobě. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
MeSSi Vloženo 14. Únor 2011 Sdílet Vloženo 14. Únor 2011 ok dik vyzkousim Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.