suppressu Vloženo 22. Únor 2011 Autor Sdílet Vloženo 22. Únor 2011 No tak sa mi podarilo nabit a zmerat tu "zmrzlinu".No nameral som 12,7V.myslim si ,ze to nie je az take zle,alebo?No a chcem sa spytat,mam ju dat do auta,nic mi nehrozi?Lebo po dnesnej skusenosti v robote...vybuchla nam baterka v Deste.nevie niekto preco vybuchuju autobaterie?Bola na nabijacke,kolega prisiel k Deste a zrazu...bum.Nemoze sa take nieco aj mne prihodit? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ekkar_z_Bastlírny Vloženo 22. Únor 2011 Sdílet Vloženo 22. Únor 2011 (editace) Může, kdykoliv a komukoliv - jak při nabíjení, tak i při vybíjení se v každé baterii vyvíjí směs plynného kyslíku a vodíku = produkt ELEKTROLÝZY VODY. Tahle směs je třaskavá, stačí sebemenší výboj i od kroků po podlaze natřené nějakou syntetickou barvou nebo od tření mezi syntetickou tkaninou potahu sedačky a kostrou vozidla - a BUM. Proč si myslíš, že u každé baterky i nabíječky je silně a výrazně napsáno "NABÍJET POUZE V DOBŘE VĚTRANÝCH PROSTORÁCH !!!" ??? A když jsou u baterky ucpané odvzdušňovací kanálky, tahle směs se nahromadí v článcích - a pak stačí sebemenší zajiskření uvnitř - a lítají střepiny deklu nebo špunty článků.... Editováno: 22. Únor 2011, autor: Ekkar_z_Bastlírny Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
suppressu Vloženo 22. Únor 2011 Autor Sdílet Vloženo 22. Únor 2011 No myslim ,ze sklad o rozlohe asi 500 metrov2 je dost vetrane miesto. :)A aj o tej chemickej reakcii som uz cosi pocul.Len by som rad vedel ,ci sa to nemoze aj mne stat,nie pri nabijani ,ale skor pri nastartovani,kedze je uz zjavne poskodena.Nerad by som utieral zavcas rana kyselinu kade tade po motorovom priestore. Ale kedze uz bola na nabijacke.... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sladek Vloženo 22. Únor 2011 Sdílet Vloženo 22. Únor 2011 nejsem až tak velký znalec na elektro,ale jestli zmrznul jeden článek tak tam bylo asi víc vody než by mělo být.Takže změřit hustoměrem,případně dolít kyselinu,nabít,pak připojit nějaký spotřebič s větším odběrem a změřit napětí.Nesmí moc poklesnout.Baterka bez odběru může mít klidně dobrou voltáž,ale nemá kapacitu.A nebo jednoduše to dát do servisu,kde to všechno zkontrolují a řeknou v jakém je stavu.Já to už tak dělám,dřív jsem měl doma hustoměr,kyselinu,destilku,pořád mi to někde dělalo dírky,tak jsem to vyhodil a mám klid.Zas tak často to člověk nepotřebuje,když se tím neživí. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ekkar_z_Bastlírny Vloženo 22. Únor 2011 Sdílet Vloženo 22. Únor 2011 @sladek - pokud je v článku vnitřní zkrat, bude se samozřejmě vybíjet víc než ostatní = jeho elektrolyt bude řídnout. Takovému článku přilitím kyseliny život nezachráníš. Koncentrace kyseliny sírové v elektrolytu by měla být ve všech článcích přibližně vyrovnaná - dá se to jednoduše zjistit už Tebou zmíněným HUSTOMĚREM. Ale pokud při nabíjení 1 článek plynuje výrazně víc nebo naopak méně než ostatní, je něco v něm samotném špatně a takovou baterku bych z auta co nejdříve "vysadil" - a přenechal ji k nějakému jinému využití - záložní zdroj k základnové CB-vysílačce, k nouzovému osvětlení nebo někomu k lampičce na chatu bez přípojky ČEZ/eOn, k měniči nebo zcela jednoduše do Sběrného dvora... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
suppressu Vloženo 22. Únor 2011 Autor Sdílet Vloženo 22. Únor 2011 Je to dost mozne,ze tam je aj malo kyseliny.Lebo vacsinou co som ju vybral na nabijanie tak bola akasi vlhka zvrchu....Asi aj tak pojde ku dedovi na chatu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sladek Vloženo 23. Únor 2011 Sdílet Vloženo 23. Únor 2011 no šak,jestli je v háji článek ,tak baterku vyhodit.Ale šel bych postupně a při zátěži se to projeví jestli to byla jen náhoda nebo konec.Asi tak. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
suppressu Vloženo 23. Únor 2011 Autor Sdílet Vloženo 23. Únor 2011 Skusim ,uvidim. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
suppressu Vloženo 12. Duben 2011 Autor Sdílet Vloženo 12. Duben 2011 No uz je to vyse mesiaca ,co som tu "zmrzlinu" vopchal do auta.....a este stale funguje.A to som uz chcel kupovat novu. Takze vyzera to na nahodu,ze zamrzla.Ja len tak pre info. A to som chcel este merat kludovy odber,len som sa akosi nemohol k nemu dostat,hlavne po informacii ,ze to bude trvat teoreticky cely den.Takze vyzera to tak,ze mi v aute nic netaha zbytocne volty z baterky.To ma normalne tesi. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.