Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Vloženo

Zdravim, mám Favorita rok 94 a nefunguje mi u něj palivoměr a tepltoa kapaliny. Oba budíky jsou pořád dole jen palivoměr někdy ukazuje půlku. Nevíte kde hledat problém? Díky

Vloženo

Musíš se dostat dovnitř do palubovky. Oba měřáky jsou tzv. POMĚROVÉ, to znamená, že mají uvnitř 2 cívky - jedna je napájená z baterie/palubní sítě přes pevný odpor, do druhé cívky teče proud přes další odpor, ale s proměnnou hodnotou - u teploměru je to termistorové čidlo, u kterého s rostoucí teplotou klesá odpor = zvětšuje se proud, ručička měřáku stoupá. U palivoměru je tím proměnným odporem snímač v nádrži - tam s klesající hladinou narůstá odpor, takže klesá proud = ručička klesá.

Důležité je, že bez napájení těch prvních cívek (které jsou pevně spojené s tělesem přístroje) k žádné výchylce nedochází. Myslím, že máš prasklinu nebo nějaké jiné přerušení v kabelovém svazku k přístrojovce nebo v desce, která nese plošné spoje pod přístroji - a přitom se přerušil spoj od přívodu kladného napájení právě k těm dvěma měřákům. Může to přitom být i jen přerušená pojistka nebo drát ve svazku vedoucím k přístrojům. Doporučuju nechat to na nějakého elektrikáře, musí se přitom dost hluboko do palubovky - doslova až na samotný základ, navíc pro přesné nalezení závady je potřeba umět měřit a pro opravu umět pájet. Budeš potřebovat i schéma - to já bohužel nemám, vždycky jsem si knížku "Jak na to..." půjčoval. Pokud nebude závada v kabelovém svazku, asi nejjednodušší opravou bude sehnat celý funkční přístrojový štít na vrakáči a jen ho přehodit...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...