Přejít na obsah

ISO konektor PIN 7 bez napeti

Doporučené příspěvky

Zdravim potřeboval bych poradit,při napojování fantomu se mi dotnknul ten modry kabel z PINU 5 radia a nejspíš se mi to zkratovalo.A od ty doby mi nejde žádný napětí do pinu 7 ani 5.Jde mi jen na pin 4.Pojistky jsem zkouknul a vše je v pořádku tak už nevím čím by to mohlo být. Mohl by mi někdo poradit jestli tam nejsou ještě někde nějáký pojistky nežli u řidiče a nad akumulátorem. Jinak mám Fabii 1,2 HTP 2004. Děkuji za odpovědi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pin 7 je PŘÍVOD DO RÁDIA - na ten musíš napojit 12V z baterie, aby rádio chodilo. Je to výkonový přívod, na který jsou zároveň připojené RAM paměti v rádiu - v těch máš uložené nastavení zvuku a předvolby. Když tohle napětí z pinu 7 odpojíš, rádio všecko "zapomene". Pin 4 je jen ovládací, má se napojovat na napětí 12V spínané "klíčkem" - po jeho připojení se má rádio aktivovat a začít hrát. Pokud myslíš tím, že "do pinu 7 nic nejde" stav, kdy není napětí na konektoru kabeláže v autě, musíš nejdřív najít a zkontrolovat pojistku, která jistí jeho přívod - podle popisu pojistkové skříňky. Přívody k pinům 4 a 7 se správně mají jistit odděleně - někdo je ale při instalaci propojuje, aby se rádio dalo zapnout i bez klíče v zapalování.

Naopak pin 5 je VÝSTUP Z RÁDIA, kterým se ovládají další přístroje. Lze z něj napájet napětím 12V například autoantény nebo ovládat spínací vstupy přídavných zesilovačů (REMOTE) - má zatížitelnost asi 0,1A . Myslím si, že až připojíš pin 7 na 12V (zároveň s pinem 4!!!), tak se po zapnutí rádia objeví i napětí na pinu 5 - a pokud ne, máš problém, protože se ti patrně vyčoudil spínací tranzistor, který po zapnutí samotného rádia přivede právě z pinu 7 těch potřebných 12V na pin 5. Pak bude potřeba servis nebo aspoň bastlíř, který tu poruchu lokalizuje a opraví.

Editováno: , autor: Ekkar_z_Bastlírny
Odkaz ke komentáři

Jo, kamaráde, na tohle má moje křišťálová koule moc malý rozlišení. Někdy je to tranzistor, jindy je to odvozeno od mechanického spínače - záleží to typ od typu na zapojení rádia. Myslím, že by stačilo rádio opatrně kuchnout a "jít zpátky po spoji", který končí na ISO konektoru rádia na pinu 5. V cestě můžou být nejrůznější součástky, propojky atp takže neumím přesně ukázat na místo - musel bych to sám hledat. Bez rádia na stole před sebou to na dálku nedokážu. Jak říkám - servis nebo šikovný bastlíř.

Odkaz ke komentáři

Stejnak díky za ochotu a za radu. Jinak jsem si právě myslel,že jsem mohl odpalit něco v radiu,ale to jsem zkoušel jako první jinde a normálně funguje.Tak jeden známý my poradil at pomocí klemy propojim PIN 7 s PINEM 4 ať mi tam jde nějáká šťáva,ale do toho jsem se zatim nepouštěl.

Odkaz ke komentáři

• o 3 týdny později...

Stejnak díky za ochotu a za radu. Jinak jsem si právě myslel,že jsem mohl odpalit něco v radiu,ale to jsem zkoušel jako první jinde a normálně funguje.Tak jeden známý my poradil at pomocí klemy propojim PIN 7 s PINEM 4 ať mi tam jde nějáká šťáva,ale do toho jsem se zatim nepouštěl.

vyřešil jsi to nějak? já mám asi stejný problém..

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...