Přejít na obsah

OI - vřeteno na vrácení pístu v brzdovém třmenu

milan1971

Doporučené příspěvky

Zdravím,chci vyměnit zadní kotouče a desky,potřebuji zašroubovat píst v brzdovém třmenu.Vím že existuje tzv.vřeteno,ale je k dostání pouze v 16.dílné sadě,což k frekvenci výměny se nevyplatí.Nevíte někdo o třeba jiném způsobu?Dík za radu.(kromě použití kleští apod.)

diskuzi jsem našel,ale kde sehnat ten přípravek?

Editováno: , autor: milan1971
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak zrovna včera jsem to dělal.

Vím, že to někdo dělal klíčem od uhlové brusky. Rozteč těch kolíků, u mně konkrétně od Narex EBU 15, přesně pasuje.

Ale jelikož je třeba i na pístek tlačit a to dost velkou sílou, tak jsem si udělal jednoduchý připravek.

Našel jsem nerezovou trubku průměr 40 mm, dlouhou asi 250 mm, po obvodu jsem ji říznul tak, že tam zbyly dva takové cca 8 mm široké a 3 mm vysoké výstupky naproti sobě. Když to rozebereš, uvidíš přesně jak to myslím.

Pak jsem třmen, jak visel na drátu, opřel o tlumič, nasadil trubku, o trubku jsem se opřel kolenem a lehce jsem s ní točil po směru hodinových ručiček.

Vždy kousek pootočil, změřil kolik jsem pístek zatlačil, zkontroloval stav brzdovky v nádržce, popřípadě jsem trochu odsál a tak furt dokola. Až jsem pístek zatlačil natolik až tam byl prostor pro dvě desky s kotoučem dohromady.

Vypadá to složitě, ale je to jednoduché jak facka.

První kolo trvalo déle, než jsem přišel na to co a jak. Ale u druhého jsem už šel najistotu a samotné zatlačení pístku mi trvalo, abych nekecal, tři minuty, s celým tím chozením a kontrolováním a měřením.

Editováno: , autor: Wojnar
Odkaz ke komentáři

Určitě to půjde.

Samozřejmně to není úplně tak jak si to výrobce představuje, ale udělat to tak jde.

Jen doplním. Mezi trubku a koleno si dej kus poskládaných novin a pokud možno ojehli případné hrany. Jinak se může stát, že si vyfrézuješ díru do kolena :smich: místo abys zatlačil pístek :smich:

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...