Guzmen Vloženo 17. Září 2011 Sdílet Vloženo 17. Září 2011 Zdravím, chtěl bych se zeptat zdali nevíte někdo v kolikati voltovém režimu pracuje červená dveřní dioda a zdali je samoblikací. Tu původní jsem nechtěně zničil a chtěl bych jí nahradit svépomocí. Díky Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
herrkomisar Vloženo 17. Září 2011 Sdílet Vloženo 17. Září 2011 není samoblikací,já osobně jsem jí nahradil obyč. diodou.aspon víc svítí,ale musíš si trochu pohrát s otvorem pro novou diodu,protože je tlusčí než původní.vzal jsem otvor vrákem a diodu do dírky nacpal,drží a když potřebuji sundat tapec jen diodu vymáčknu ven.musíš napájet na drátky a zaizolovat,pozor na plus a mínus,jinak to nebliká. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ekkar_z_Bastlírny Vloženo 18. Září 2011 Sdílet Vloženo 18. Září 2011 Je tam obyčejná LED, řízená je z ŘJ centrálu, kde je i její omezovací odpor. Náhradou může být jakákoliv jiná LED, dokonce i jiné barvy - viz sortiment v různých e-shopech se součástkami. Otvor lze podle potřeby zvětšit, LED v něm drží samosvorně - jak už tady padlo. A při zapojování je opravdu potřeba dát pozor na polaritu - u nově koupené LEDky je jeden vývod delší (pokud jde o provedení s drátovými vývody) - tento vývod patří na +. U většiny pouzder je i pro pozdější identifikaci (po zapájení a případném zkrácení vývodů) vytvořená další značka - u vývodu katody (patří k - pólu = ke kostře) je na boku plastového pouzdra udělaná malá ploška. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Guzmen Vloženo 18. Září 2011 Autor Sdílet Vloženo 18. Září 2011 Bezva, to s tím odporem v řídicí jednotce jsem netušil, to nemam ani u alarmu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ekkar_z_Bastlírny Vloženo 18. Září 2011 Sdílet Vloženo 18. Září 2011 Mělo by to tak být, ta původní LEDka by měla být vodítkem - jestli bylk odpor u ní, musíš ho dát i k té nové, jinak z ní vyrobíš smradistor. Běžně se ale tyhle signálky dělají s odporem v jednotce - aby se chránilo zapojení při náhodném prodření izolace na spojovacím vedení. Kdyby byl odpor u LED a prodřely se dráty, vyčudí to spínač v jednotce, když tam ale bude odpor, jen to zhasne LEDku - i do zkratu nepoteče z jednotky o mnoho vyšší proud, než by tekl do LED. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sajfa Vloženo 21. Září 2011 Sdílet Vloženo 21. Září 2011 (editace) předřadný odpor pro ledku spočítáš Rled = Unapájecí - Uled / I led Editováno: 22. Září 2011, autor: Wojnar Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Albert Vloženo 22. Září 2011 Sdílet Vloženo 22. Září 2011 (editace) R led - jen aby to někoho nezmátlo EDIT by wojnar: Jsem to opravil, aby v konečném důsledku nebyl jeden vzoreček roztažen do dvou příspěvků . Editováno: 22. Září 2011, autor: Wojnar Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ekkar_z_Bastlírny Vloženo 23. Září 2011 Sdílet Vloženo 23. Září 2011 (editace) A úplně správně by to mělo být Rpředřadníku = (Unap - ULED)/ILED protože ten první vzoreček při zachování matematických zásad vyjde v nějakých "zahnutých" jednotkách = bez závorek by se totiž nejdřív dělil úbytek napětí na diodě jejím proudem a až potom odečítal od napájecího napětí. Ergo kladívko, pokud budu počítat s faktem, že při běžícím motoru je v síti auta cca 14,4V a LED má úbytek napětí 1,7V (červená) při proudu 20mA, musím počítat R = (14,4 - 1,7) / 0,02 = 12,7 (V) : 0,02 (A) = 635 (ohmů). Při zastaveném motoru je to pak R = (12,3 - 1,7) / 0,02 = 10,6 (V) : 0,02 (A) = 530 (ohmů). A protože v běžných prodejních řadách odporů E12 nebo E24 tato hodnota není k dispozici, musím koupit buď 680 ohmů, nebo 620 ohmů (hodnota 634 ohmů je k dispozici až v dražší řadě E96 s ±1% nebo E192 s ±0,5% tolerancí hodnoty). Pokud budu počítat s tím, že LED má svítit jen při zastaveném motoru, musím koupit odpor s 560 ohmy (nejbližší běžná vyšší hodnota k 530 ohmům). A musím se smířit s tím, že pokud zapojím větší odpor, bude mi LED o maličko míň svítit (protože přes ni poteče o maličko menší proud než jsem původně vypočítal), ale budu mít jistotu že z ní neudělám smradistor - zato když koupím odpor nižší, bude mi LEDkou protékat větší proud, LEDka bude víc svítit, ale také mi dřív odejde... Editováno: 23. Září 2011, autor: Ekkar_z_Bastlírny Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.