Leden 18, 201510 r Jasně, žere to více, takže při korunovém rozdílu by žádná úspora nebyla. Ale ethanol tankuji za 23,9 a N98 mi u nás vyjde na 32,4, takže úspora tam pořád je, i když o dost menší, než když stál benzín více. Ale větší problém vidím v tom, že pumpy benzín pomalu, ale jistě, zlevňují, ale ethanol u řady z nich zůstal na stejno nebo klesl méně. Ethanol by měl stát okolo 21 Kč na těch nejlevnějších pumpách a pořád by se pumpařům zachovala stejně nesrovnatelně (ve srování s běžnými palivy) vysoká marže. Uznávám, že na řadě pump, když vezmu jejich cenu ethanolu a jejich cenu N95, je E85 neprodejná.
Leden 18, 201510 r njn, 15% obsah ropné složky nemůže nikterak významně hýbat s cenou E85, asi výrobní náklady jsou pevně dány a cena ropy do toho až tak významně nepromluví
Leden 18, 201510 r V zimě je tam 30% naturalu. Benzín šel o 10 Kč dolů, 30% = 3 Kč. Některé pumpy šly s cenou dolů, třeba z 25,9 na 23,9, lepší než nic. Ale většina z nich zůstala na svých cenách 25,9 - 27,9, což je směšné. Jediné, co by to mohlo ospravedlnit, že mají pořád plné zásobníky za staré ceny (paliva se prodávalo méně dříve, natož teď, chvíli trvá, než se vytočí). Ale i tak by mohly jít o několik korun dolů, jen by si snížily marži. Pořád lepší prodat s menší marží, než čekat měsíce, až cena benzínu půjde nahoru. Nevím jak dlouho se může ethanol skladovat, než se na něm doba skladování podepíše.
Leden 19, 201510 r ...to máš jak s LPG, někde ho maj kolem 14ti korun, jinde za něj chtěj 18 korun... jsme v česku...
Leden 19, 201510 r to jo, ale LPG čerpaček je podstatně více jak těch které prodávají E85, takže si můžu vybrat, za kolik budu tankovat a určitě ne za 18
Říjen 10, 20159 r Jasně, zrovna jsem se vrátil z Francie, kde stojí ethanol o 3 Kč méně jako LPG a méně jak polovinu, co benzín. A i u nás mi pořád vychází ethanol lehce lépe při koupi za 23,5, když N98 stojí 31 - 33 Kč.
Říjen 10, 20159 r njn, pokud to budeš porovnávat takto, tak možná, ale ne všude stojí E85 23,5 a rozhodně ne všichni jezdí na N98 ... jezdím okolo pumpy, kde stojí 26,80 a N95 28,80 a v tomto případě si myslím, že je rentabilita zcela mimo mísu
Říjen 10, 20159 r Uváděl jsem svůj případ. Mám to štěstí, že v místech, kde se pohybuji, stojí ethanol tak málo. A vždy jsem jezdil na paliva s 98+ oktany. Ve Španělsku jsem teď třeba jezdil na benzín, protože tam, když už ethanol mají, stojí stejně nebo dokonce více až o 9 Kč oproti N95 na stejné pumpě. Nezkoumal jsem to, ale podle všeho tam asi není daňové zvýhodnění "bio" složky. Ale s takovou cenou nechápu, že to vůbec někde nabízejí. A nebo to tankují jen lidi, co dokáží těch více oktanů využít. Jak nedávno jeden majitel BMW 335i psal, že bude jezdit na ethanol, i kdyby stál 40 Kč, že za ten výkonnový nárůst to stojí.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.