Srpen 26, 201411 r Zpracované to máš hezky, nicméně mám dojem, že počítáš přesná čísla z nepřesných podkladů. (Jako když jsme kdysi v praktikách měřili s přesností +-10% a výsledky počítali na 4 des. místa). Není zřejmé, kde jsi vzal referenční spotřebu benzínu. Pokud pouze z období před instalací LPG -> pak porovnáváš zimní spotřebu syrového motoru s celoroční spotřebou motoru zajetého. A to je velmi podstatná chyba. Pokud mám pravdu, tak se omlouvám, že jsem Ti asi zkazil radost z velikosti úspory. Upraveno Srpen 26, 201411 r od j3s
Srpen 27, 201411 r Samozrejme pocas prvých 3000 km (pred inštaaciou LPG) som počítal spotrebu benzínu a bolo to na úrovni 7,5l/100km. Pre moje výpočty som korigoval tuto spotrebu na 7,0 l/100km (beruc do úvahy zabeh motora a celoročnú prevádzku) a tuto spotrebu som bral ako referenčnú. Samozrejme je to odhad realita možno bude viacej, možno menej ale to už testovať nebudem a jazdiť čisto na benzin ani náhodou nebudem (jedine na mojej motorke ). Mal som pred oktavkou Daewoo Kalos tiež s 1,4 motorom a priemerná spotreba za 8 rokov bola 7,2l /100km a to auto bolo ovela lahsie ako oktavka. Inak pre zaujimavost nižšie je uvedený odkaz na spotreby oktavky s týmto motorom. Takze poopravujem moje celkove setrenie predstavuje 2526.5€+- 838,5€ to znamená minimalne 1688€ (berúc do úvahy tu najnižšiu spotrebu 5,95l podla priloženeho linku) alebo 3365€ (berúc do úvahy tu najvyššiu spotrebu 7,81l podla priloženeho linku). Do kalkulacie je braný aktuálny stav t.j. 59522km prejdených na LPG. Takže pravda bude 100% niekde v týchto limitných hodnotách a nech si kazdý vyberie sam. Radosť mam z iných veci ako šetrenia benzínu - takže si mi nemal čo pokaziť. http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/399-Octavia.html?fueltype=2&power_s=59&power_e=60&gearing=1 Upraveno Srpen 27, 201411 r od jozef janosik
Srpen 27, 201411 r Ja jsem taky premyslel, jak propocitavat spotrebu LPG a uspory. Nakonec jsem to zjednudusil na nasledujici IMHO pouzitelnou uvahu: Benzin spotrebovany soucasne s LPG se spotrebovava nba starty, nikoliv pri jizde na samotny LPG. Proto jeho spotrebu neresim, ten bych projel stejne. Je pak uplne jedno, jestli je obdobi zimnich startu, kdy jedu 2 km na LPG a vzhledem ke ktarsim trasam efektivita/uspory klesa/ji. Sleduju jenom spotrebu LPG a mam nastaveno (to je jediny a zakladni problem) koeficient narustu spotreby 1,2x. Takze projety plyn vydelim koeficientem 1,2 a vim, kolik bych asi (!!!) projel benzinu. Uspora se pak pocita pomerne snadno. Je samozrejme mozne, ze koeficient nesedi, ze je to 1,25 nebo u nekoho i vice nebo mozna mene. Ale zbytek je nadherne jednoduchy a je jedno, jestli se jede po meste nebo po dalnici. Stejne tak nasobim 1,2 az 1,25 udaj na palubaku a sedi to s tankovanim v realu (to jenom na okraj, souvislost s benzinem se z toho presne vydedukovat neda).
Srpen 27, 201411 r Došel jsem k přesně stejné úvaze. Jenom koeficient jsem stanovil na 1,3. Zaprvé je to cca rozdíl litrové výhřevnosti, za druhé mi to tak vycházelo na dlouhých opakovaných cestách, kde jsem znal spotřebu na benzín. Dlouhodobě mi vychází, že úspora se pohybuje kolem cca 0,87 kč/km. (O1, 1,6/75kW)
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.