Přejít na obsah
Zobrazit v aplikaci

Lepší způsob procházení. Dozvědět se více.

ŠKODA Forum - SKODAHOME.cz

Celoobrazovková aplikace na vaší domovské obrazovce s push notifikacemi, odznaky a další.

Pro instalaci této aplikace na iOS a iPadOS
  1. Klepněte na ikonu Sdílet v Safari
  2. Posuňte menu a klepněte na Přidat na plochu.
  3. Klepněte na Přidat v pravém horním rohu.
Pro instalaci této aplikace na Android
  1. Klepněte na tři tečky (⋮) v pravém horním rohu prohlížeče.
  2. Klepněte na Přidat na plochu nebo Nainstalovat aplikaci.
  3. Potvrďte klepnutím na Nainstalovat.

Doporučené odpovědi

Publikováno

Ahoj chlapci cestovatelský. Letos mě v létě čeká TEN osudný (šťastný) den a následně cesta plná romantiky a dalších radovánek. Jelikož ale zároveň začínáme s rekonstrukcí domečku, tak financí bude poskrovnu. (Letecky ne) Chci se Vás zeptat na nějakou lákavou destinaci, kam byste doporučili cestu mladému páru. Nejsme super sportovci, skorožena chce moře. Já nerad neustále ležím, takže jsme našli rytmus 1 den ležím, 1 den výlet po okolních krásách.

Kvůli financím jedeme autem - plynovka je plynovka. Vzhledem k termínu 2. popřípadě 3. týden v srpnu vylučujeme Itálii. Na cestu do Bulharska si moc netroufám, jelikož jsem to nikdy nejel, a jsem generace, která se již rusky nedomluví. Náš výběr se zmenšil na Španělsko, Portugalsko nebo Chorvatsko. Španělsko a Portugalsko nepřeje plynařům a je to pěkná štreka, i když tam jsme byli, tak vím, že sice cesta dlouhá, ale super silnice. Chorvatsko jsme zatím projeli křížem krážem Istrii. Slyšel jsem velmi dobré reference na ostrovy na jihu - Brač, Hvar. Makarská je prý samý čech. Chtěl bych se tedy zeptat jakou destinaci byste mi doporučili? Zatím jsme měli i v Chorvatsku štěstí na místa bez Čechů.

Hlavní podmínky - rozumný dojezd - přístup k LPG, trochu mimo hlavní turistické destinace, pohledná příroda, pláže, skaliska. Pokud možno mimo českou komunitu, po zatím prožitých zkušenostech se trochu stydím za spoluobčany, tak je na dovolené nevyhledávám. Nebráním se i jiným státům ale trochu mě limituje neznalost ruštiny. Díky moc.

Doporučuji Chorvatsko- ostrov Korčula nebo poloostrov Pelješac 1100 km,  turistika-vrch  Sv. Ilja, ale  Češi jezdí i tam, protože je to nejhezčí část Chorvatska, ale není jich tam jako nahoře nebo na Makarský. Proto přejíždíme za  soukromí na šnorchlování atd.. Pár fotek na sghlédnutí.

A jak se to dá zvládnout do toho Portugalska, známá tam má dům, takže by to bylo za dopravu, ale koukal jsem, že je to rychta 2800km, kde po cestě přespat a jak ?

post-21191-0-76351200-1366438310_thumb.j

post-21191-0-56170800-1366438362_thumb.j

Jo jo, ty dolní ostrovy musí být super, taky až děti povyrostou tam pojedu. Ale já bych nezatracoval ani tu oblast Makarské. Taková Brela je nádherná - http://www.chorvatsko.cz/stdal/brela.html a výlety jsou jasné - historický Split cca 40 km, Dubrovník cca 150 km, ten za to stojí a pohoří Biokovo ve mě nechalo nejsilnější zážitek - až do 1762 metrů (sv. Jure) autem po super silnici.

post-5941-0-41390900-1366449701_thumb.jppost-5941-0-30196900-1366449745_thumb.jp

• Autor

Casy - Cesta do Portugalska záleží kam přesně, buď horem přes katalánsko, nebo středem Španělska - Barcelona - Madrid a dále. JInak my skončily ve Španělsku, do Portugalska jsme až nejeli. Jeli jsme 2200km dá se říci na 2 tahy - jeli jsme 2 řidiči. Odjezd z Čr ráno v 5, nocování cca. 100 km pod Lyonem (cca. hodinu po půlnoci) na parkovišti, neměli jsme domluvené žádné ubytování. Ráno odjezd kolem 8 a dojeli jsme kolem 3 odpoledne do Peniscoly. Jinak cestou klasika pauzy na tankování a občerstvení. Jinak mohu doporučit zkratku z hranice Německo-Francie až do Lyonu. Je to bývalá hlavní silnice než dodělali dálnici. Jede se přes 3 větší města, ale neplatí se dálnice, je tam o cca. 5,-Kč na litr levnější benzín než na dálnici, je to kratší tak o 100 km než po dálnici a jede se takové rychlejší okreskové tempo. Jinak nejhorší bylo na tu silnici najet, potom už byla orientace super. V Lyonu najet zpět na dálnici a hurá směr Jih. Jen pozor na tankování - od 4 odpoledne jsou všechny čerpačky na té hlavní samoobslužné a jen u čerpačky Avia se nám podařilo platit českými kartami. Na dálnici jsme problém nezaznamenali. Jinak špatný je to s LPG čerpačkama. Francie dobrá, ale ve Španělsku to nefrčí, takže tam je co mám informace cca. 30-50 čerpaček LPG na celé španělsko. Silnice a provoz dobrý. Ve španělsku a Francii bych ale zrušil ty mýtnice. My měli štěstí, kdy jsme jeli 30. června, takže provoz slušný. Když jsme jeli za 14 dní zpět, u mýtnic, kde mi čekali cca. 20 minut nasraný byly čekací fronty 5 - 10 km, takže hrůza. Také mě pobavili třeba Holanďani, neměli karavan, tak měli na střeše danou obr krabici od lednice, přímo na střeše, bez hagusů, převázaný gumycukem přes okna ve dveří skrz auto. Prostě masakr. Vím, že v tom měli věci na dovolenou, protože měli jeden roh už víc než z půlky prasklý.

Jinak v roce 2010 jsme jeli Sicílii ve 4 řidičích a jeli jsme dá se říci nonstop, jak na jih, tak domů. Také myslím přes 2tkm. Itálie na tankování LPG pohoda, maj to téměř všude. Benzín byl nejlevnější ve Španělsku.

Upraveno od mirek2007

No jo, venku se oteplilo :-) Tak už se přemýšlí o moři... A to je dobře. :kol-31:

Mimochodem víte, jaký je sen každého Čecha na dovolené? – Zlatistý písek..., čistá voda... A aby se míchačka neposrala...!

Osobně bych Ti taky doporučil Chorvatsko a Pelješac. i výlet na Sv. Jure také rozhodně doporučuju. Je to řidičský zážitek ;)

Jo jo, ty dolní ostrovy musí být super, taky až děti povyrostou tam pojedu. Ale já bych nezatracoval ani tu oblast Makarské. Taková Brela je nádherná - http://www.chorvatsko.cz/stdal/brela.html a výlety jsou jasné - historický Split cca 40 km, Dubrovník cca 150 km, ten za to stojí a pohoří Biokovo ve mě nechalo nejsilnější zážitek - až do 1762 metrů (sv. Jure) autem po super silnici.

Jo,Svatý Jiří je parádní. Akorát mě tam jeden kůň kopal do auta. :kol-28:

post-32075-0-53616400-1366461790_thumb.jpost-32075-0-44912000-1366461792_thumb.j

Cestou nahoru (nebo dolu) 6km před vrcholem Sv.Jure,doporučuji odbočit na parkoviště Vošac,odkud se dá dojít na vyhlídku Štrbina,která je nad Makarskou a pak na horu Vošac,odkud je nádherný výhled jak na Makarskou,tak i na celé pobřeží. :kol-47:

post-32075-0-91456200-1366462080_thumb.jpost-32075-0-90943300-1366462083_thumb.j

post-32075-0-82496500-1366462098_thumb.jpost-32075-0-91695200-1366462100_thumb.j

post-32075-0-30357300-1366462103_thumb.jpost-32075-0-58829000-1366462105_thumb.j

post-32075-0-00176800-1366462148_thumb.j

Tak asi stejného koně mám vyfoceného i já, ale já auto ubránil, byl jsem na něj hodnej a čekal až přejdu přes silnici, dost dlouho.

Zdravíčko pánové, asi se opakuju, nicméně mezi fotoromány se mi to nechce číst....

Nevíte kde bych  sehnal nějaký kvalitní, ale přiměřeně stručný návod na cestu do chorvatska?

Jsou 2 varianty....rakousko - slovinsko nebo slovensko - maďarsko.

Kterou volíte vy? A nevíte kde bych se dověděl jakým způsobem a kde se dá koupit a kolik stojí dálniční známky, viněty či mýtné?

Děkuji.

Mirku, BG bych jen kvůli ruštině nezavrhoval, v restauracích se obejdeš i bez ní, páč jídeláky mají i v češtině a vzhledem k tomu že v mnoha hospodách jsou mladí lidé, tak vládnou alespoň trochu i AJ, takže domluva není zas tak složitá. Myslel jsem že to vázne na vzdálenosti, ale jak jsem četl, tak ne. Takže pokud jde o financ, tak BG pořídíš rozhodně levněji než HR a to i včetně stravování po hospodách, tedy bez vaření, polovic jistě ocení :kol-28: .

• 2 týdny později...
  • Autor

Malto k bulharsku mám ještě jeden dotázek. Jak je to tam se zařizováním ubytování. Co jsem četl, tak ty už jezdíš k jedněm známým, ale poprvé jste jeli přes cestovku, nebo na blind jako se jezdí chorvatsko. Nechce se mi po 1700 km ještě hledat nějaké ubytování, ale jde také o cenu. Je mi jasné, že u "známých" bydlíš na míň, než přes cestovku, tak mě zajímá, jak velký je rozdíl. V chorvatsku jsou to tisíce Kč. Ještě mám dotaz na medůzky. Ne že bych se extrémně bál jít do vody, kde žije něco víc než já, ale měl jsem již pár setkání a zjistil jsem, že jsem asi extrémně přitažlivý, protože během jednoho dne jsem byl několikrát žahnut a zbytek rodiny ani prd. Tak mě koupání (na té dovče) dost omrzelo. Dá se v Bulharsku šnorchovat, nebo jsou takové vlny, že to nemá cenu? Díky moc, až mě zase něco napadne zeptám se. Dost mě Bulharsko láká.

Mirku, je to jak v Chorvě, venku sedí babky na ulicích v rukou cedulky "svobodnyj staj" nebo "svobodnyj kvartiri" a můžeš si prostě vybrat. Ano máš pravdu, jezdíme stále na jedno místo, tedy už ke známým, ale poprvé jsme jeli též na blind. Cestovku rozhodně sponzorovat nehodlám. Takže my, už ze známosti platíme i plné sezóně 5 Euro na osobu a den, ale jinak ty ceny i normálně nejsou vysoké, v plné sezóně je to max 10Euro/osoba/den a je to v období 21.7.-18.8., 7,5éček je v období 7.7.-20.7. Všechno ostatní je za 5 éček. Samo určitě bys i v Primosrsku našel možná levnější, nicméně to naše ubytování má jednu velkou výhodu a to je parkování ve dvoře, což v mnohých dalších případech máš na ulici a že tam bývá v sezóně plno. Samo pokud by jsi jel níže (jižněji blíž k turec.hranicím), třeba Rezovo apod. tak tam dáš těch 5 Euro max. i v plné sezóně. Ale pokud máte děti, tak Primorsko je dobrá volba, neb je tam pro ně bohaté vyžití i mimo koupání, tedy různé atrakce, kolotoče, aquapark apod. Pokud by jsi nechtěl jet na blind, klidně ti dám kontakt na domácího, je s ním dobrá domluva v češtině, nebo pak německy. Dal bych ti eventuelně i návod jak se k nim dostat (popř.GPS souř.)

Medůzu jsem tam viděl jen jednou jedinkrát za celých 6 let co tam jezdíme a to bylo v přístavu v Sozopolu. takže ve vodě se nemusíš ničeho bát. No a co se týká šnorchlování, ano dá se, ale na to je lepší zase spíše ten jih od Careva dolů, jinak působí tam i nějaká česká potápěčská škola.

Ahoj Paule ofWocc,

do chorvatska jsem jezdil vždy přes Vídeň, Maďarskem to osobně neznám. Z Vídně po A2 na Gratz, dál po A9 až těsně před hranice se Slovinskem. Slovinskou dálnici jsem objížděl po tradiční trase (lepší "okresky"), na Exitu tušim 226 (v mírný dlouhý pravotočivý zatáčce...) těsně před hranicema ještě v Rakousku jsem odbočil, podjel dálnici a jel na Mureck. Těsně před koncem městečka Mureck se z hlavní odbočí doprava a přes most přes hraniční říčku Mur a na konci mostu zase doprava a překvapivě serpentinama do kopce na Lenart (v slov. goricach). V Lenartu se nenech zmást ukazatelema na Maribor nebo Croatia - Zagreb atd - vedly by tě na dálnici. Když dojedeš na světelnou křižovatku tvaru T "po nožičce" (dál rovně to nevede...) odbočíš do prava a po cca 200 metrech zase na světelný křižovatce doleva na nožičku T na Ptuj (loni jsem nejel, snad to nepředělali...). Po dvou až třech km přejedeš po mostě dálnici rovně, a pokračuješ do města Ptuj. To je dost složitý město, musíš přes řeku, ale drž se obecně doleva aby tě to neposlalo na poslední 2 km dálnice - prej to tam policajti kosej - hlídaj známky. Já tam, jel třikrát, a pokaždý jinudy - takže průjezd městem si musíš vyboxovat sám,  směr je na Macelj - Zagreb. Za Ptujem se z "okresek" napojíš těsně za koncem dálnice na starou hlavní, a po ní až do Chorvatska. Já jezdil A2 Zagreb - A1 Karlovac - Brinje - Sveti Rog - až sjezd na Šibenik. Platil jsem Rakouskou 10denní známku, a v Cro dálniční míta, Slovinskou dálnici jsem objel. Po přejezdu hranic do Cro si vemeš kartičku, pokud se dobře pamatuju tak před Záhřebem na mítnici zaplatíš, za Záhřebem nafasuješ novou a tu platíš až když sjedeš z dálnice. Ceny si nepamatuju, ale ty jsou na netu všude. Plyn jsem tankoval naposledy v ČR ve Znojmě, tam jsem taky kupoval dálniční známku A (10 dní mi stačilo...). V Rakousku ani Slovinsku jsem čerpačky LPG nehledal, tankoval jsem až v Cro - tuším tak 50km za hranicema (dojezd na LPG mam cca 500km...). V Cro maj čerpačky dobře značený, jsou u většiny dálničních pump (ale ne u všech), a natankuje ti obsluha. Na chorvatskej plyn jsem vždycky najel víc, ale přesto jsem měl i dost benzinu - pro jistotu...

Tak tady máš moje zkušenosti, doufám, že si to pamatuju dobře... Užij si léta a dovolený, a díky za tu slivovičku, byla dobrá...

Ivan

minulej rok jsem byl v chorvatsku a jel presne jak pise Ivan... Ptuj je takovej blbej na projeti ale jezdi tam hodne cechu takze se za nekym svezes. Prejede se reka po hezkym novym moste pak tam jsou dva kruhaky a najedes na poslednich 200m dalnice ktera uz je bez poplatku... Bylo to popsany na idnes.cz nebo blesk nebo nevim...

jinak ja planuju cestu na sever... nevite jak je to s plynem v norsku svedsku jak je to s trajektama? posledne jsem tam byl jeste s dieselem a netusil ze nekdy budu jezdit na LPG takze jsem se po plynu nedival... 

Malto k bulharsku mám ještě jeden dotázek. Jak je to tam se zařizováním ubytování. Co jsem četl, tak ty už jezdíš k jedněm známým, ale poprvé jste jeli přes cestovku, nebo na blind jako se jezdí chorvatsko. Nechce se mi po 1700 km ještě hledat nějaké ubytování, ale jde také o cenu. Je mi jasné, že u "známých" bydlíš na míň, než přes cestovku, tak mě zajímá, jak velký je rozdíl. V chorvatsku jsou to tisíce Kč. Ještě mám dotaz na medůzky. Ne že bych se extrémně bál jít do vody, kde žije něco víc než já, ale měl jsem již pár setkání a zjistil jsem, že jsem asi extrémně přitažlivý, protože během jednoho dne jsem byl několikrát žahnut a zbytek rodiny ani prd. Tak mě koupání (na té dovče) dost omrzelo. Dá se v Bulharsku šnorchovat, nebo jsou takové vlny, že to nemá cenu? Díky moc, až mě zase něco napadne zeptám se. Dost mě Bulharsko láká.

Mirku jestli chceš,tak mám tip na hotel s bazénem ze 35e za pokoj.Je to cena za pokoj a my tam spaly 2 plus 2děti.Je tam i klima,tak se v noci v klídku vyspíš a nebudíš se ráno propocený z venkovního horka.Hotel je 150m od moře ve městě Svati Vlas.Dá se to zarezervovat telefonicky,majitel rozumí česky.Ale jak píše Malta nabídky je dost i po příjezdu na místo a to i v srpnu.V Chorvatsku téměř nemožné sehnat ubytování ve stejný měsíc bez rezervace dopředu.

• 3 týdny později...

Mimochodem víte, jaký je sen každého Čecha na dovolené? – Zlatistý písek..., čistá voda... A aby se míchačka neposrala...!

Tak na to musím reagovat, protože jsi se trefil. Opět budu trávit dovolenou na Maltě :kol-28:

cože cože,... Malta.... někdo si mě bere do huby ? :smich:

Malto jak to vypadá s tebou?Bude Primorsko?Na Orbionu býváš,tak chytáš nové informace,nebo jen tak?

no Dušane, zatím tak na 90% jo, ale jedeme tentokrát sami, bez příživníků, takže si to také hodláme případně patřičně užít. Nemáme zatím ale pevně daný termín, tudíž ani rezervaci, ale s tím si hlavu nedělám, jeden telefonát Zdravkovi a ty dvě postele se vždy najdou :kol-28: . Polovic má smlouvu do konce června, tak spíš čekáme co bude.

A Orbion? ..., tam už spíše přihlížím a do žádných "hlubokých" debat se tam už nepouštím. Trasu znám nazpaměť, jediné nové, co mě může letos potkat, je dokončený úsek dálnice v BG, takže už by se valilo z před Sofie až po Burgas kompletně po dálnici. Kalotina po dálnici také letos ještě nehrozí, to už jsem si též vygoogloval, poplatky v SRB též stejné ... Ceny plynu si sleduji průběžně sám na srbských a BG stránkách a v porovnání s loňskem jsou zatím nižší, takže já ty prudiče tam vlastně ani nepotřebuji.

Apropo, četl jsi :kol-28: , v pondělí jsem použil tvoji cívku :kol-47:

a vy jedete letos BG?

Jsem rád,že cívka jede a pomohla.Žena válčí s dovolenou,tak letos asi Bulharsko nebude.Je to smutné,ale není čas.Pojedem asi jen na začátku prázdnin do lázní v Sarváru a v srpnu do Rakouska na hory.Trošku ti závidím.Hned bych vyrazil,ale ani by nebylo čím.Do Pola by jsme se nenacpali a v Oktávce ještě plyn není.A jet tu cestu na benál,to už by byl ranec.

• 4 týdny později...

Ve Španělsku je dost nových plynových stanic, ale používají euro konektor a vždy nemají redukci....Cena ve Španělsku od 0,666 až 0,777 euro, Francie na dálnici byla tragédie okolo 0,95 a Německo příjemnější 0,779 Euro. Podle znalců je často lepší cesta do španěl než do Chorvatska. Ve Španělsku je kam jít a kam jet. Byl jsem v Barceloně, Zaragoze a jezdili jsme kolem přehrad na Ebru. Ve Španělských kempech není až tak draho, ale lepší ubytování není levné.

tak jsem před chvílí napsal Zdravkovi žádost na zabookování termínu pro mě s polovic a také na jiný termín pro mirek2007. Jinak my dnes budeme slavit :kol-35: páč polovic dostala v hokně smlouvu na neurčito :kol-47: , takže vivat Bulharsko kol11 , tentokrát jedu s polovic sám, tak nevím, jestli budu vůbec mít čas psát vám nějaký cestopis :kol-46::kol-28:

Martine  vem mě sebou. :kol-28: Jinak jak jsem psal,letos asi Bulharsko nebude,ještě to není na 100%,ale žena nemá moc dovolené.Dcera je ale jako já.Pořád mi říká,že by si šla zařádit na vlny na severní pláž.Minulý rok jsme jeli i na takové nafukovací matraci táhnutou za motorovým člunem a jak se točil člun,tak to nabralo dobré obrátky.Jinak nevím jestli o tom víš,ale otevřeli nový hraniční přechod Madarsko-Srbský.Myslím že to nemusí být špatné,je to mezi Horgošem a Tompou asi na půl cesty a Turci to možná nebudou mít ještě tak zmáknuté,tak by to mohla být chvilička na hranicích.Já až pojedu,tak to určitě vyzkouším.Jestli budeš chtít poslat odkaz,tak napiš.Kdy vyrážíš?

no to nevím :kol-32: , tak jestli je to mezi Horgošem a Tompou, tak to není špatné, že se nemusí až tak dozadu na Tompu. Odkaz mi určo pošli, ať o té alternativě vím. Zdravko mi zatím nepsal, tak jsem mu volal, slíbil že se na poštu hned podívá, nicméně se nic nedělo, tak jsem mu volal ještě jednou, tak se moc omlouval, že teď večer má na v obchodě moc lidí, takže jak bude moci, tak mi to mailem potvrdí. Takže pokud se nic nepřihodí, tak vyrazíme 17.7. asi kolem čtvrté odpoledne ... je to změna oproti předchozím ročníkům, ale nechcem ztrácet další den, polovic říkala, dorazím z ranní, dám se trochu dohromady, sprcha a tak a vyrazíme. Já už budu mít od rána nabaleno, tak to letos prubnem takto, namísto šesté až sedmé hodiny ranní, jak jsme obvykle jezdívali

Připojte se k diskuzi

Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.

Host
Odpovědět na toto téma...

Aktivovat mobilní záhlaví

Chrome pro Android
  1. Klepněte na ikonu zámku vedle adresního řádku.
  2. Klepněte na Povolení → Oznámení.
  3. Upravte své preference.
Chrome pro desktop
  1. Klikněte na ikonu zámku v adresním řádku.
  2. Vyberte Nastavení webu.
  3. Najděte Oznámení a upravte své preference.