Publikováno Prosinec 30, 201410 r Soused (kterej mě dobrák před lety navedl na koupi Rooma ) mě poprosil o položení následujícího dotazu: Stalo se mu poměrně nedávno, že na fábii 1 hatch (motor 1,4 74kW, MR 2001) po mrazivé noci nastartoval a nešlo mu otáčet volantem na obě strany stejně - doleva dosáhnul normálně plný rejd (cca 1,8 otáčky volantu od střední polohy), ale vpravo otočil jen asi o necelou jednu otáčku a "narazil na doraz" jako by dotočil plný rejd. Kola měl přitom vytočená v úhlu odpovídajícím jen té 1 otáčce volantu = případný poloměr zatáčky doprava by nedosahoval normální hodnoty kolem 10m, ale byl by mnohem větší. Po celkovém prohřátí auta na slunci (dojel na parkoviště u supermarketu a auto tam cca 2 hodiny stálo na slunci) se funkce řízení vrátila do normálu = celkový úhel otočení volantu je cca 3,6 otáčky od dorazu k dorazu a úhel rejdu kol je na obě strany stejný. Setkal se někdo z vás s podobným probémem? Kontrolky nic nenormálního nesignalizují, na VAGu zatím nebyl. Hladinu oleje v servu jsem mu poradil překontrolovat až já před chvílí, ale venku je tma a zima jak v ruským filmu, auto stojí u chodníku na sídlišti = kontrola hladiny může proběhnout až zítra. Setkal se někdo z vás už někdy s podobným problémem?
Prosinec 30, 201410 r No tak toto sa stava ojedinele. Bude to znieť ale blbo vlhkosť je v servo kvapaline.
Prosinec 30, 201410 r Autor Takže myslíš, že mu prostě (lokálně) zamrzla kapalina a blokla hřeben? Jako ten projev by tomu odpovídal, podle toho jak to líčil... A vyměnit se ten volej dá jak?
Prosinec 30, 201410 r Uvolni sa holander na hrebeňovom riadeni a na volnobehu nechaš bežať kym nevytlači všetko. Ale poriadne zohriať motor aby motor odovzdal teplo hrebeňu za predpokladu že sa to bude robiť teraz v zime aby tam neostali krištalyky vody. Olej sa predava litrove potom som dolial asi 4 deci na preplachnutie to mormalne sa tymto množstvom odvzdušni a zase cez holander von. Zostatok oleja stači na naplnenie až na max.
Prosinec 30, 201410 r Autor Dík, předám - i když tohle on asi nechá na servisu... ale každopádně info OK.
Prosinec 30, 201410 r Ale to plati až ked pozru doklane manžety aby nahodne nebola tam voda ktora mohla zamrzniť na hrebeni.
Prosinec 30, 201410 r Autor Jasně, pokud to půjde do service, že se na to nejdřív podívají. I když si myslím, že pokud to auto je 14 roků starý, tak se ta náplň i manžety můžou vyměnit preventivně - řízení proti tomu určo protestovat nebude... Taky jsem nechal v létě vyměnit po 7 letech "gyrol" v převodovce, i když ŠA tvrdí, že ta náplň je "celoživotnostní" - olejáři říkají něco jinýho a mě se těch 800,- za olej a cca 200,- za výměnu nezdá zas taková raketa... Rozhodně jde po tý výměně řazení líp, i když ani předtím neprotestovalo. U řízení předpokládám, že náplň nechám vyměnit cca po 10 letech, zatím se nezdá, že by to dělalo nějaký problémy.
Prosinec 30, 201410 r Ano preventivne by sa mohlo všetko vymeniť po tolkych r. Olej že doživotny potom sa vysype dvojložisko. Ja aj kurvitko vyhodim pri vymene oleja.(na svojich vozidlach)
Leden 2, 201510 r Autor Tak snad vyřešeno - dneska soused (nevím kde od koho a jak) sehnal pixlu s hydraulickým olejem do serva (označení G 004 a cosi na pixle), dolil servo až pod hrdýlko - a světe div se, najednou mu to rejduje na obě strany stejně...!!!!!
Leden 2, 201510 r Autor Říkal, že když to otevřel, tak olej byl ke špičce toho tyčkovýho dříku na spodku víčka - vím, že Koyo od TRW se liší provedením tý "měrky", akorát nevím který je který, jedna měrka je rovná tyčka, druhá kužel. Kužel = KOYO, Tyčka = TRW ? On dolil olej až těsně pod to hrdýlko, nastartoval, 2x protočil rejd doleva doprava a zpátky a funguje to...
Leden 2, 201510 r Ale je možne že na špičke bol iba olej zostatkovy lebo ked min. a trochu pod tak to ešte funguje. Myslim že toho tam chybalo viac. Skus nech ti ukaže čo tam dal a videl by si kolko chyba ak to bola litrovka.
Leden 2, 201510 r Autor Litrovka to byla, ale už načnutá - takže kolik dolil se ho musím optat zítra. Ten rozdíl mezi značkama serva podle tvaru měrky na víčku bys mi ještě nedoplnil?
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.