Přejít na obsah

Oprava manuálneho otvárania kufra

Rodrigez

Doporučené příspěvky

Na octavii prestal fungovať, respektíve sporadicky fungoval spínač otvárania kufra, ktorý je umiestnený nad značkou. Oprava sa dá spraviť dvoma spôsobmi.

Prvý spôsob je výmena celého spínača, jeho číslo je 1Z0827574C, ja som zohnal nový za cca 30€.

Druhý spôsob opravy je zložitejší, časovo náročnejší, vyžaduje pájkovanie a trpezlivosť ale cena opravy je 1€, maximálne 1,50€.

Popíšem vám druhý spôsob opravy ale čiastočne aj prvý.

1. z kufrových piatych dverí demontujeme celý zadný plast, jediný šrób ktorý ho drží je torx v mieste ako je rúčka/madlo/guma ktorou zatvárame kufor. Ďalej je to len štandardne nacvakané na kovových sponkách, odporúčam plochý veľký šrobovák a oblepiť si okolie papierovou páskou. Ďalej treba len podpáčovať a trhať - nebáť sa toho... foto bohužiaľ nemám

2. keď je plast dolu, demnotujeme celé teleso spínača, drží na dvoch šróboch. Dal som to dolu gola sadou, myslím že 10ina orech.

3. vycvakneme konektor a vytiahneme teleso spínača von.

4. ak ste zvolili PRVÝ SPÔSOB opravy, tak zastrčte dovnútra nové teleso spínača, nacvaknite konektor, nacvaknite späť celý zadný plast kufra a je to.

5. ak ste si zvolili DRUHÝ SPÔSOB opravy, tak si rozoberieme spínač doma na stole:

6. rukami, bez použitia šrobovákov dáme dolu ochrannú čiernu gumičku a odhalíme vnútro spínača.

7. tenkým šrobovákom !!!JEMNE!!! vysunieme lesklý plech a odhalíme útroby spínača.

8. tenkým šrobovákom odstránime silikón z vrchu telesa spínača.

9. mikrospínač vysunieme von z telesa a odpájkujeme z neho piny.

10. na nový mikrospínač napájkujeme nové piny, je dobré si to premerať multimetrom, základná pozícia spínača je NORMÁLNE ROZOPNUTÝ, pretože piny je možné naletovať zle a stav mikrospínača zmeníme na NORMÁLNE ZOPNUTÝ a to nechceme lebo kufor by sa stále otváral...

11. nový mikrospínač vložíme dnu a tavnou pištoľou alebo silikónom/mamutom ho z vonkajšej strany telesa zakvapneme/zalepíme.

12. OPATRNE vložíme do západiek lesklý pružný plech.

13. OPATRNE nasunieme čiernu ochrannú gumičku a všetko späť zmontujeme.

Mikrospínač som našiel na alieexpresse za cca 3€ za dva kusy, ak by link nefungoval, nájdete ho pod označením MICRO SWITCH WATERPROOF 12VDC, dodanie trvá asi 3 týždne a preto som napísal že oprava je časovo náročná.

link: € 1,46  9% Off | 2pcs DK1G-RRA0 waterproof micro switch Small limit switch 2A 12VDC
https://a.aliexpress.com/_dUKuwCk

ZÁVER: nevedel som že sa to dá takto rozobrať a že oprava by mohla stáť cca 1€ a nie 30€ a tak som už mal zakúpený originál spínač, ale keďže som bastlič tak ten starý idem opraviť, pretože pasuje aj na druhé auto (vw polo 9n3) a vlastne pre celý VAG koncern. Oprava nie je zložitá, najtažšie je čakanie na nový mikrospínač.

zdar

7677B5A7-1CE4-42EC-9039-1AFFF7555BCE.jpeg

EB4BF5A1-FEF4-4202-80EC-346B186E2EEB.jpeg

4E8065DD-DD2E-4E6E-B226-6A3A6E94DB0D.jpeg

A61C2771-7D76-4351-8E65-9BD5FD805D63.jpeg

627A5E51-BC79-48DB-8C65-5BF5C6AC4B22.jpeg

8F6DA91D-3331-43F3-A55D-A1DB86CABB4D.jpeg

EF883215-647A-46C6-A94B-C146DA92BDBC.jpeg

67846324-C254-4A52-A7CE-FE5A932D7482.jpeg

E27B8AEC-7296-4112-86E2-367FA5714B2C.jpeg

Editováno: , autor: Rodrigez
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• o 8 měsíců později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...