jirkaK Vloženo 22. Listopad 2008 Sdílet Vloženo 22. Listopad 2008 no mě by taky zajímalo, proč by se šrouby jako neměly mazat. Dělám to celej život a normálně je do vazelíny ponořím a povolit to pak jde krásně. Naopak jsem už jednou utrhnul i bezpečnostní šroub, kterej tam byl na sucho. To je pak lahůdka. Tak kde je teda ten důvod proč "zásadně nemazat" ? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirkaK Vloženo 25. Listopad 2008 Sdílet Vloženo 25. Listopad 2008 tak řekne mi někdo, proč se to nemá mazat ? Včera jsem byl přezouvat, tak jsem se schválně koukal tomu šikulovi na ruce a samozřejmě to namazal taky. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vorlajz Vloženo 25. Listopad 2008 Sdílet Vloženo 25. Listopad 2008 no mě teda v pneuservisu nikdy šrouby nemazali... tak nevím ... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gogon Vloženo 25. Listopad 2008 Sdílet Vloženo 25. Listopad 2008 No já když jsem letos přezouval na zimáky, taky jsem to mazal, ale opravdu jen decentně. Jinak co se týče toho mazání, když šrouby nejsou úplně dotažené, ačkoli jsou samosvorné (což je taky účel normálního šroubu,že), působí na ně všechny otřesy přenášené z vozovky a teoreticky by se dalo uvažovat i Coriolisově síle působící díky hmotové nevyváženosti šroubů, ale to možná kecám. Každopádně už jsem viděl hezkých pár povolených šroubů (nemyslím na kolech) v důsledku nejrůznějších vibrací. A když se takový šroub namaže, rozhodně se při stejné utahovací síle povolí snadněji, než šroub nenamazaný... prostě jde o velikost součinitele tření v závitu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirkaK Vloženo 25. Listopad 2008 Sdílet Vloženo 25. Listopad 2008 no mě teda v pneuservisu nikdy šrouby nemazali... tak nevím ... a nebyl jsi při tom namazanej, že sis toho nevšimnul ? ...a prosim tě nebuzeruj mě zase za tu citaci Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirkaK Vloženo 25. Listopad 2008 Sdílet Vloženo 25. Listopad 2008 Gogone a co je to vlastně ta Coriolisova síla ? Není to náhodou ta síla, kvůli který bylo předloni tvoje auto v poli na střeše ? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wrccko Vloženo 25. Listopad 2008 Sdílet Vloženo 25. Listopad 2008 jirkaK > Coriolisova_sila Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vorlajz Vloženo 25. Listopad 2008 Sdílet Vloženo 25. Listopad 2008 JirkaK ... ok! Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirkaK Vloženo 25. Listopad 2008 Sdílet Vloženo 25. Listopad 2008 na tu sílu se matně vzpomínám ze školy, ale pobavila mě ta souvislost s jeho fotkou v avataru Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gogon Vloženo 26. Listopad 2008 Sdílet Vloženo 26. Listopad 2008 to jirkaK: No vzhledem k tomu, že jsem jel v době nehody ze severu k jihu a zkončil v poli vlevo ve směru jízdy (podle definice na wikipedii se tak létající předměty a toky řek odklánějí ), něco málo té síly by tam působit mohlo Ale spíš to přisuzuju nějaké jiné "zhovadilé" síle Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sjakub Vloženo 6. Listopad 2013 Sdílet Vloženo 6. Listopad 2013 Je nutné dotahovat šrouby nějak přesně na Nm. nebo prostě na doraz, ale nestrhnout je? :-) Děkuji. Jo a jak ošetřit náboje? Začla mi tam povrchová koroze a to jsem hezky vyčistil :-( Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Luďa Vloženo 6. Listopad 2013 Sdílet Vloženo 6. Listopad 2013 Na Nm sem nikdy nedotahoval. Jen rukou - bez nástavců na klíči, dotáhnout na tvrdo a je to. Ale je fakt, že třeba po měsíci to zkontroluju. A na náboje grafitovou vazelínu. barvu stejně vodrbeš. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
libero Vloženo 6. Listopad 2013 Sdílet Vloženo 6. Listopad 2013 jeden spôsob je aký popísal Luďa... druhý je to poriadne očistiť a pred montážou kolies to trebárs postriekať týmto http://www.retech.com/sk/vyrobky/1/110 ...je to na báze medi ak máš niekde prístup k momentovému kľúču,tak to je iné kafe ...pekne na 120Nm a nemusíš už nič ďalej kontrolovať... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Razy1993 Vloženo 11. Duben 2015 Sdílet Vloženo 11. Duben 2015 Ahoj jsem se chtěl jen zeptat, že kolik dotahujete bezpečnostní šroub jestli tak jak tynormální šrouby 120Nm nebo méně? Děkuji Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Effendi Vloženo 11. Duben 2015 Sdílet Vloženo 11. Duben 2015 Doťahujem tak ako iné. Je to šroub taký istý ako zvyšné 4 kusy. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.