Přejít na obsah

Pirát vs. vydavatel


zabiak

Doporučené příspěvky

Tohole mě zaujalo:

Zpráva z tisku:

Policisté obvinili muže, který nabízel, prodával a rozmnožoval neoficiální kopie filmů Bruntálští kriminalisté intenzivním a několika měsíčním šetřením odhalili 26letého muže z Rýmařova, který neoprávněně nabízel, prodával a rozmnožoval neoficiální kopie audiovizuálních děl chráněných autorským právem a způsobil poškozené organizaci škodu ve výši okolo 52 mil. Kč.

Policejní komisař SKPV zahájil v těchto dnech jeho trestní stíhání pro trestný čin porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. Svého trestního jednání se měl dopustit tím, že v období nejméně od 9.2. do 16.9.2008 prostřednictvím internetu nabízel více než 600 filmových titulů za cenu 35 Kč za jedno DVD. Nabídku filmů aktualizoval podle momentálních novinek na trhu. Filmy nabízel v DVD kvalitě na nosičích DVD-R. Zájemcům zasílal seznam a komunikoval přes e-mailovou adresu. Filmy prodával přes poštu a to na dobírku, bez obalů a popsané fixou. Několika desítkám zájemcům prodal celkem 138 DVD. Policisté u obviněného zajistili 456 nosičů a notebook s externím harddiskem. Svého jednání se dopouštěl proto, že si chtěl vylepšit svou finanční situaci. Způsobená škoda činí 52 mil. Kč, ale poškozená společnost se připojuje k trestnímu stíhání se škodou 598 tisíc Kč. Muži hrozí trest odnětí svobody až do výše dvou let.

http://www.bruntal.net/2009030002-rymarovsky-dvd-pirat-se-dockal-

52mil . To mě zaujalo a tak jsem začal počítat.

Já teda nevím, ale když dáme cenu dvd cca 400Kč, ale jsou levnější. Když by prodal všechno tak mi to dá teoretickou škodu: 240 000Kč!!!! Pořád mi tu něco do 52milionů chybí.

Jenže on dokonce neprodal všechno prodal jich 138 to mi dá teoretickou škodu 55200Kč !!!!! Teď mi toho mi toho chybí ještě více. Navíc drtivá většina lidí co si to koupila za 35Kč by si je za 4kilča nekoupilo. Takže mi toho chybí fakt hodně.

Ten chudák si svým činem si vydělal 4830Kč, když nepočítám náklady. A vzhledem k tomu, že ty dvd pálil na totebooku a posílal poštou to byly těžce vydělané peníze. Kdyby je někde ukradl byl by to přestupek. Teď mu hrozí 2roky.

Hodné vydavatelství po něm nebude chtít celých vymyšlených 52milionů, ale jenom 598tis Kč vzhedem k tomu, že kdyby ty dvd prodala sama vydělala by pouze 55tis, nebo maximálně 240tis kdyby prodal vše, tak si myslím že hodně slušný lol

Tak kdo je teď větší zloděj? A jakto, že média napíší takový nesmysl jako, že způsobil škodu 52mil? Jak se vyčíslují škody?

lol

Když někdo udělá škodu mě, nebo škodu na autě dostanu většinou hovno nebo výrazně méně.

Editováno: , autor: zabiak
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já myslím, že je v tom započítaná teoretická cena, ovšem PŘEDEVŠÍM licenční poplatky pro majitele autorských práv za možnost promítání v kině, nebo vysílacích práv nebo práv k prodeji na dvd(co je k dispozici). Za každý titul zvlášť. V tom případě bych té sumě docela i věřil a rozuměl. Nevycházejte z toho, kolik na tom mohl trhnout ON, ale kolik na tom mohli trhnout JINÍ. A to je ta škoda.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tyhle paraziti se proste snazi lidi zastrasit nesmyslnyma castkama za odskodneni a doufaj, ze jim podepisou aspon nejaky vyrovnani. Nikde jsem nevidel vypocet te skody. Uz i sami hudebnici se ozivaji proti OSE RIIA a podobnym kurvam. http://www.cdr.cz/a/26613 Tihleti "ochranci" umeni se totiz hrajou na svym vlastnim pisecku a nazory hudebniku je nezajimaji. Snazi se vydupat co nejvic penez jakoukoliv cestou a interpret z toho dostane houby. Tyhle parazity by meli lidi hnat vidlema na potkani. Sami nic neumi a jen se prizivujou na zabavnim prumyslu. Pruser je, ze tohle jejich loby si dnes dokaze koupit zakony na ochranu jejich podnikani a nejradsi by meli plne kontrolovanej internet aby si nedejboze nekdo neco nestahl a hezky se cvakalo. http://www.cdr.cz/a/26572  Tohle je uz uplnej vrchol. Soukroma firma bude narizovat mojemu ISP aby me odpojil. :076:ble:wallbash: Debilita uz fakt vladne svetu. Jeste ze 3.WW tenhle bordel zrestartuje :p

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když jsem to v TV viděl, tak jsem teda čuměl, protože prodeje všech CD a DVD za 2008 v ČR byly asi za 550 mil. Kč (z toho 1/3 levné novinové).

Samožřejmě, pálení a prodávání DVD košer není, ale to první dělá polovina národa, protože to dneska technologie umožňuje, a to za směšných pár kaček.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podle me vezmou v uvahu, kolik asi tak lidi by si koupilo treba listek do kina, nebo kolik asi tak lidi by si zrovna prodany titul za 35,- koupilo za plnou, odhadem to vezmou kolik by na tom dany autor vydelal a vynasobi to poctem, proste je to opet dalsi nemysl... Za vrazdu 4 roky, za vypaleni par filmu 10let... Jo to sedi, CR, co vice na to rici?

:aggressive: :aggressive:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Těch 52 mega se bere jako "možná" způsobená škoda na těch 600set titulech (berou se v potaz ušlý zisky a škody na autorských právech)....ona to je spíše "teoretická" škoda, kterou si stejně jako v tomhle případě později vyčíslý sama poškozenáá společnost. Např. když unikla pirátská kopie filmu "snowborďáci" byla stanovena škoda 5mil. Kč....a za 600titulů, i když zvládl prodatt jen několik desítek... ;)

Ale ohledně trestů v naší "banánový" republice no comment...legislativa tu je těžce v......viz. případ z předevčíra, opilej řidič a po něm mrtvá a přizabitej = trest AŽ!!! 10let....za krádeže bankomatů 8-12 let....každej si udělá obrázek o "ceně" života :feve:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já to asi zopakuju - za to, aby jste mohli vysílat film v kině, za to musíte zaplatit majiteli autorských práv. Pokud si stáhnete film, víceméně nic se neděje, ale pokud ho vypálíte a prodáte, tak fakticky obíráte majitele práv, protože jiní za to, aby mohli rýžovat na distribuci (chápej - prodeji lístků do kina), dali těžké miliony. Kolik lidí by na to asi šlo do kina, kdyby si nekoupili pálenku, to je přece uplně jedno a nikoho to nezajímá. Maník vydělává na tom, že prodává něco, aniž by si zaplatil možnost si na tom vydělat. Zní to smutně a divně, ale je to tak. Hájíte zloděje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja ani nepsal o tom cloveku, pouze o tech vydridusich obecne. Souhlasim s tim, ze prodavat sosnutej material je svinstvo. Jen at si to vyzere. Castecne souhlasim s postihama za prodej. Ale ne tak jak se to snazi vycislovat. Je trochu blbost snazit se zahojit na jednom cloveku, ne? Vubec uz nesouhlasim s vypalnym za nosice, HDD nebo blbou pametovku do fotaku. S tim at jdou k sipku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

52 mega je totální nesmysl. Podstatná je způsobená a prokázaná škoda, nějaká možná, potenciální nebo teoretická je zcela mimo mísu. Podle mne je zásadní pouze jeden fakt - kolik DVD prodal x běžná cena. To je maximum škody, kterou způsobil. Protože i originální koupení DVD dokáže následně spousta lidí kopírovat.

Diskutovaný případ je pouze snahou medializovat danou problematiku, přičemž výsledek pro vydavatele bude nulový. Protože pálí každý druhý. Podobných bláznů, kteří se to při dnešních cenách vypalovaček, médií a dostupnosti jakýchkoliv filmů nebo hudby snaží dělat na kšeft, je minimum. "Cena" hudby a filmu díky kopírovacím technologiím v posledních letech prostě spadla tak, že většina lidí stejně nevidí důvod kupovat origoš placku za x set . Neříkám, že je to dobře, prostě je to tak .... Kdysi jsem kupoval přepálené CD za desetinu ceny originálu, dnes jsem už líný si za poloviční peníz (=materiál+čas) přepáílit od kámošů DVDčka plné novinek v mptrojkách ...

P.S.: Proč jsou momentálně nejprodávanějšími interprety Eva a Vašek? Protože většina důchodců neumí pálit ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale ho*no, flames :D

Majitel, zlodej, prodavajici, at si ho kazdy nazve jak chce, tak musel zaplatit autorsky poplatek pri koupi nosicu, tak co je to za bordel??? :help:

To nikoho ovšem neopravňuje k následnému šíření a prodeji takových dvd. Schválně zavolej třeba na evropského distributora posledního Batmana nebo teď nějakého bestselleru a zeptej se, kolik by si musel složit, aby si jej mohl distribuovat ve vlastní síti na dvd. A ano, poplatky na prázdná média blbost jsou.

Já nejsem paušálně proti warezu, nejsem fanatik "hurá zaplať", ale neberu to jako právo (právo stahovat, protože mám pocit, že mě obírá moloch), nýbrž jako výsadu a už vůbec odsuzuju to, když si někdo ze svého domělého práva dělá byznys. To mi přijde ještě nechutnější než celé Sony BMG.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, jako soukromá osoba si můžeš udělat kopii pro vlastní potřebu. Dál to ale šířit (půjčovat, prodávat, vysílat ...) nesmíš.

"Zábavný" byl kdysi pokus o omezení pirátství tím, že se zakázaly půjčovny CDček. Ty se pak změnily na kluby, které svým členům půjčovaly "jejich" CD za "manipulační poplatek". A jelo se vesele dál ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

TESNA - to mi chces vazne rici, ze kdyz mam doma 1200 DVD na nosicich, kde je nazev filmu napsany fixou :D tak na me nemuze nikdo?

Nemůže. Když je máš pro vlastní potřebu. Stačí ale v hospě veřejně pustit takové CD a může být problém ....

Kdysi v roce 2001 jsem na PČR řešil, že jsem koupil na netu pálené CDčka a maník se nechal chytit (taky to blázen inzeroval i v Avízu nebo kde). Podle plateb za balíky našli ty, co kupovali. Jenže v takovém případě je kupující mimo, problém je čistě na straně prodávajícího. A na žádost, jestli jsem ochoten vydat předměty doličné jako důkazní materiál, jsem řekl že samozřejmě, ale že asi bude problém najít těchto konkrétních 90 placek, co jsem měl od něj, když doma jich mám už přes 1000 a z toho je jen 50 originálních.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak v tom pripade tomu uz nerozumim, myslel jsem, ze se ten zakon nejak upravoval, ze nesmis mit ani kopie filmu ktery jsi si pujcil a to ani pro svou "soukromou" potrebu...

:feve:

Přiznám se, že už tuhle problematiku delší dobu nesleduji a do půjčoven už roky nechodím, ale co si pamatuji, tak jednou z variant "obcházení" půjčování byl prodej a zpětný odkup, zřejmě z důvodu, o kterém píšeš. Protože pak jsi dělal kopii ze svého majetku, což můžeš, a na druhý den jsi šel placku vrátit (prodat zpět) a vstřícný obchod ji se slevou vzal zpět nebo ti ji vyměnil za jinou .... prostě na hledání kliček jsou u nás borci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Můžeš si udělat kopii, vlastního originálu, originál byl drahý je náchylný na poškození, tak si uděláš kopii a tu používáš, ale s originálem v trezoru.

Není to tak, že si můžeš vysmahnout cokoliv co ti projde rukama. Z půjčovny si jen půjčíš, podíváš se na to a vrátíš, ale chraň tě bůh to vypálit, to by byla už krádež - pirátsví...

Editováno: , autor: murder
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Můžeš si udělat kopii, vlastního originálu, originál byl drahý je náchylný na poškození, tak si uděláš kopii a tu používáš, ale s originálem v trezoru.

Není to tak, že si můžeš vysmahnout cokoliv co ti projde rukama. Z půjčovny si jen půjčíš, podíváš se na to a vrátíš, ale chraň tě bůh to vypálit, to by byla už krádež - pirátsví...

Takze opet se tu vyjadroval nekdo, KDO SI JEN MYSLI, ze si muzes vypalit co chces, na coz jsem se ptal. Muzu mit doma kopie, treba 2000 DVD, ale musim k nim mit i originalni... Na toto jsem se ptal!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...