Přejít na obsah

Xenony málo svítí

Michal P

Doporučené příspěvky

Ahoj,

prosím o pomoc, už jsem zoufalý z xenonů na tource. Mám origo xenony, auto je nové, najeto 13.000km. Ve tmě svítí strašně málo před auto, jízda po neosvětlené okresce při 60km/h bez dálkovek je dobrodružství. Už jsem byl na seřízení, prý tam problém byl a xenony seřídily, ale změna žádná. Pro ilustraci dávám foto, všimněte si, že jsou vidět jen 2 přerušované čáry a dál nic. Zastavil jsem na rovné silnici a krokoval kam svítí - cca 20 metrů před auto a konec.

Pojedu s tím zase do servisu, nějaké nápady čím to může být? Nivelace vypadá že funguje, po rozsvícení světla vyjedou nahoru.

Mám toho hodně najeto s několika škodovkami, ale takhle špatně snad nesvítil ani favorit. :-/

post-39159-053201800 1286787657_thumb.jp

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak jedná se o nové auto, tak budu předpokládat, že nejsou vysvícené výbojky. Co to může být dále... chyba ve světle, v napětí... to by se zjistilo podle intenzity světla, to se dá změřit a pak vyreklamovat a nechat opravit. Ale co je osobně můj favorit a měl jsem to tak také - uvedený sklon na světlech je 1 %. Auto jsem koupil nové a divil se, že prd svítí. Změřil jsem si sklon světel a byl 2 %. Nezdá se to tak moc, ale je to 100% rozdíl (na silnici ne tak úplně :-) ) a světla jsou nepoužitelná. Po změně na 1 % je rozdíl neuvěřitelný. A také u xenonů pozor na to, že se nastavují pouze za pomocí diagnostiky, pokud je někdo nastavoval, že je zvednul za pomocí regloskopu a víc nic, tak po dalším nastartování zas slezou dolů, to se mi také jednou povedlo. :-))

Odkaz ke komentáři

Seřizovali je ve značkovém servisu a na servisním listu bylo něco s diagnostikou tak doufám, že udělali co měli.

Ještě než se tam vrátím zkusím zlanařit kámoše co má taky tourku 2010 bez xenonů a někde na rovině porovnáme kam dosvítí on.

Jak se dá změřit ten skoln pls?

Odkaz ke komentáři

Tak jestli ve značkovém servise, tak to určitě dali zas dolu víc, než je třeba. To mi snad zatím udělali vždy ve značkovém servise, ale dokonce i kamarád, který tam pracuje, asi tam na to mají takhle nastavené přístroje. Ale třeba když jsem byl na STK, nebo v ATU, tak tam seřídili světla perfektně.

Sklon měřím tak, že mám v garáži na zemi nakreslenou čárku, která je přesně 5 metrů od stěny. Auto postavím tak, aby stálo světly (čumákem) na té značce, přesně proti zdi. Metrem změřím, jak vysoko je střed čočky ve světle. Tuhle výšku si nakreslím před sebe na zeď. A teď už jen lehká matematika. :-) Takže si udělám další, výraznější, čárku přesně 5 cm pod tuto a na tuhle výšku nastavím světla, je to přesně 1 %. Světla by se měla nastavovat s člověkem sedícím za volantem kvůli zatížení, ale říkám si, že by to nemělo mít vliv, procento jako procento...

Odkaz ke komentáři

Tak jsem porovnal světla na OI tour 2010 bez xenonů a mých xenonů.... Foceno ze dvou metrů, auta vedle sebe. Je to normální, že xenony svítí takhle "naplocho" a normální světla mají "zuby"? To by totiž odpovídalo proč nic nevidím, prostě xenony mi neudělají ten kužel.. :-/

1. xenony, 2. normální světla

post-39159-026716200 1286880015_thumb.jp

post-39159-094900000 1286880021_thumb.jp

Editováno: , autor: Michal P
Odkaz ke komentáři

Pořád bych se řídil tím, co jsem psal - zkontrolovat skon světel. Že je světlo bez "zubů" jsem už párkát viděl, nemělo by to dle mého názoru ničemu vadit, hlavní kužel, který osvětluje vozovku, je ten rovný dole. Pravé světlo by mělo svítit na pravém okrají více nahoru - do škarp atd...

Pak mě ještě napadá možnost, asi blbost, ale... světla mají na sobě přepínač (EU/Anglie), kterým se přenastaví clonka, aby, pokud člověk jede do země kde se jezdí vlevo, neoslňoval. Možná je tak přenastavená...

A sklon byl tedy maximální povolený?

Odkaz ke komentáři

• o 3 měsíce později...

Jelikož se mi nasbírali další blbosti na reklamaci zajel jsem do jiného servisu a mimo jiné si nechal opět seřídit světla a světe div se - technik říkal, že byly moc dole a že je zvedly a opravdu najednou pomalu ani nejsou potřeba dálkové. Samurai měl pravdu. ;-)

Odkaz ke komentáři

Tak hlavně jsi neuvedl podstatné údaje. Xenony jsou dodělávané, nebo tovární. Výbojky jsou původní, nebo měněné ( jakou mají teplotu 4300K K )

To , že ti svítí rovně není taky normální. Uvnitř světlometu jsou clonky ,které se dají ručně přesunout v případě, že bys jezdil ne vlevo ,ale vpravo. Nemáš je náhodu přestaveny?

post-1028-0-42980700-1297110836_thumb.gi

Odkaz ke komentáři

Pepo uvedl hned v prvním příspěvku, vše originál nic dodělávané ani měněné. Jediný problém byl asi v tom, že na Jarově buď na seřízení ani nehrábli, nebo to udělali 2x blbě. :-/

Po seřízení už rovně nesvítí, sice nemají takové "zuby" jako klasika, ale kužel tam vidět je. Hlavně konečně pořádně vidím ve tmě. :-D

Odkaz ke komentáři

• o 10 měsíců později...

tak jsem dneska taky pořídil fungl nové xenonové světlomety. Jsou osazené origo žárovkami, ale udělám menší upgrade a parkovačky, dálkové a mlhové žárovky vyměním za pro mě lepší. Hlavně jsem zvědavej jakej bude rozdíl oproti starým xenonům :-)

Pak sem seknu fotky před a po jestli se k tomu dostanu.

Odkaz ke komentáři

• o 1 rok později...

Takže abych se k tomu vrátil tak rozdíl to byl neskutečný. Po výměně celých světlometů a upgradu žárovek to svítilo snad 3x lépe. Předtím tam byly origo xenony které byly staré jako auto takže 11 let. Měněny jen výbojky a žárovky. Hlavně taky o dost lépe vypadaly jak nebyly ďupkate od kamínků. Já byl maximálně spokojen. V létě jsem přesedlal na čtyřletou dvojkovou Octavii a tam jsem zatím spokojen jak to svítí. (Taky origo xenony)

Editováno: , autor: Alchemix
Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...