Přejít na obsah

1Radar

Uživatel
  • Počet příspěvků

    66
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Příspěvky zveřejnil 1Radar

  1. měl jsi zajet na Benzinu ..... za LPG 15.70,-

    Na Kralupol od Benziny ti to jezdí no problem? Já tam teď taky beru. Ono v podstatě v Kolíně jsou ceny podobný a funguje tu asi hodně konkurenční prostředí, protože Lukoil se držel dlouho v úterý a víkendy s nejlevnějšími a teď zase vedou o trochu ostatní.

     

    Benzina 15.7

    Lukoil 16.10

    Tomegas 15.7

    Zerogas 16.9

    Adastgas 15.7

    Aujerský 15.9

     

    Jinač v Chorvatsku to taky není žádná tragedie ani na dálnicích, ikdyž před intervencí se tankovalo lépe žejo... 

    Crodux 17,9 po přepočtu na Kč

    Ina 18 po přepočtu na Kč

  2. mira: u Šafránka v Kolíně? Kde to tu je?

    Jinak nechci někoho ihned odsoudit, to by bylo moc jednoduché a dokáže to kde kdo, že... Odpovím proto složitěji: Filtr jsem viděl až po 13000 ujetých km a byl řádně zasviněný olejovitýma zbytkama i černým prachem, nicméně se podívej na můj spritmonitor, mám tam psáno, ke komu jsem jezdil. Problémy se zanášením začaly občasným chcípnutím za studena po vyřazení cca 8500km od montáže a po 13000km už to nejelo prvních 5km od studeného startu a přepnutí na lpg...

  3. Poděbrady(pneu černý-šafránek-výjezd na Chlumec) a okolí Kolína stálých od16.20 do 17,20........taky nechápu ty ceny.....v Pardubicích není benzínka pod 17.2.........

    Miro, sice nám ostatní mohou závidět ceny o ca 1Kč levnější, jenže to taky není výhra. Já tankuji v 99% právě v Kolíně a v minulosti už jsem údajně (samozřejmně nevědomky) tankoval nějaky srajdy... Tu čerpačku na kterou jsem měl největší podezření už nenavštívím, přestože s Felicii (s mixerem)jsem tam jezdil pravidelně a 70000km bez problému. Ale to je právě ten problém! Čím novější a technicky vyspělejší systémy, tím větší choulostivost na kvalitu plynu. A mám bohužel špatný pocit, že se mi ani po roce a cca 15tkm ježdění k jiným pumpám ten zbytek srač.. nedostal ještě všechen z nádrže.

     

    Takže raději bych tankoval o 1Kč dražší plyn, ale měl jistotu a čistý filtry, žádný hnědý olefínový olejovitý zbytky a podobně... než řešit několikrát do roka opravu LPG zařízení... Jenže co je jisté tankování u LPG? Ani ta nejvyšší cena mi nezaručí, že tam přeprava neprdne nějaký težký topný plyn, který způsobí takové problémy, o kterých spousta lidí ví a další spousta lidí prozatím neví. Vždyť si spousta lidí ještě ani nevyžádala u čerpačky Atest dle ČSN EN589.

    Zatímco u benzinu a nafty se řada těch lepších pump přihlásila do projektu "DOBRÁ PUMPA", u LPG nevím ještě ani o jedné. Proč asi?

     

    Uvidíme, jak se s tím vyrovná Škoda s jejími podobnými problémy a odcházejícími vstřiky po 20-50tkm u Octavia LPG originál zástaveb.

     

    Je mi z toho zle...

  4. Tak to nechci zakřiknout, nicméně už to byl měsíc po nahrazení chipované jednotky seriovou a výměně všech BRC vstřikovačů za vstřikovače z jedné serie a chová se to stále pěkně.

    Když se teď zpětně podívám na vyndané svíce z doby problémů, kde snad pouze na prvním válci byla pěkně cihlová, zbylé došediva, tak mě to opravdu nemuselo docházet tak dlouho, nicméně zase tak jednoduché to nebylo, člověk se stále učí :)

     

    Motor běží jak na volnoběh kulatě, tak v tahu není problém s cukáním, vpodstatě se to chová jako po přestavbě, kdy vše chodilo tak jak mělo, spotřeba LPG cca stejná. Vlastně se trochu zvedla spotřeba BA95(nějakých 1,5l/100km bývalo předtím v zimě. V létě podstatně méně) , patrně byla zvýšena opět teplota pro přepínání, takže teď v létě to přepíná asi po 2,5km jízdy, ale uvidíme jak se to bude přepínat v zimě.

     

    Tímto už vlastně nepatřím do tohoto tématu, jelikož raději kvůli spolehlivosti budu na LPG jezdit pouze se seriovým AUQ 132kW.

     

    Sportmotor jednotku si ovšem stále nechávám, třeba si občas vyjedu na benzín, když nám teď v pátek mají naši zákonodárci po prvním odvolaném úspěšném hlasování o spotřební dani na benzín a naftu opět odhlasovat snížení :)

     

    Snad už konečně najezdím dalších 30000km bez závady..

  5. Jsou to pacholci. Topný plyn nebo pro vozíky spadá do jiné spotřební daně. Do té menší.

    Já bych si raději připlatil za jistotu. Jak jsem psal v jiném vlákně. Údajně jsem měl špatné 2 BRC vstřikovače po 13000km taktéž z špatného LPG.

    Naštěstí od té doby už jezdím jen na plyn od dodavatele Primagas a to bere i Karel, takže by to mělo být v pořádku.

    A psal jsem a znovu píšu. Vyžádejte si přepravní list od svého dodavatele (atest), který dostávají provozovatele čerpačky s každou novou várkou LPG.

    Pakliže nemají nebo nemají s normou EN589 ale jinou, tak neriskujte a nepodporujte je v tom !!!

  6. Jo, je tam jiný stálý převod.

    Svíčky mám někde nafocené, nepřišli mi nějak závratné rozdíly. Jenže vyndávat je hned po plné zátěži, kdy je největší problém=oddělat závity v hlavě...

    Vypínat nic nemůžu, mám to v záruce, 1,5 roku od instalace, takže se v tom hrabat nebudu.

    Na benzín pozoruju celkově hladší chod.

     

    Mrznutí vstřikovačů bylo v době, kdy tam byl slabší reduktor, nebylo tam přídavné topení a navíc později plynař zjistil horší termostat. 

    Ale to skutečně vstřikovače byly po zátěži ledové...

     

    Jinak jak jsem psal, logoval jsem všechny čidla a i po opakované zátěži se chovají stejně, kromě lambdy za katem. Ta na lpg po opakované zátěži má trochu odlišné hodnoty. Takže evidentně se tam s opakovanou, případně čím delší zátěží, tím více mění bohatost směsi.

    Ale na kterém válci konkrétně, to nezjistím, do LPG jednotky nevidím... 

    Stejně tak mám jeden nový zapalovací modul, který jsem zkoušel měnit postupně na všech válcích a bezezměny. Navíc všechny moduly byly v rámci svolávací akce vyměněny v roce 2011, jelikož původní byly nekvalitní Turecké. Takže teď jsou tam s koncovým písmenem D a není důvod aby dávaly s opakovanou zátěží všechny jiné napětí...

     

    Navíc když jsem v listopadu odjel po výměně 2 vstřikovačů, jelo to parádně. Jen do února, kdy to zase na plyn za studena nechtělo jet těch ca 6km a motor na volnoběh i prohřátý strašně houpal o cca 100 otáček, až vynechával jeden válec v nízkých otáčkách... Po opravě v únoru už není problém se zhoršováním stavu houpání, ani jízdy po prvním přepnutí za studena(to chodí pořád stejně), nicméně to zase cuká při vysokých otáčkách a plné zátěži(to jsem zjistil už po ujetí ca 30km od poslední opravy u plynaře směrem domů a dokonce na jeho plyn, ale myslel jsem, že dochází, což došel až o 70km později). Takže na 99,9% něco v plynu, ale co?

    Já mám podezření na ty 2 zbylé vstřikovače, případně čidlo někde na plynné fázi, které jsou na hraně a vadí jim kolísání teploty...

  7. Takže jsem to zakřikl... Jak se udělalo minulý týden hezky a bylo vedro, opět špatný, kolem 120km/h začne na trojku cukat. A to bych rád podotknul, že AUQ má oproti AUM delší kvalty, takže točí méně i při těch 160km/h méně než AUM, AGU a jiné 1.8T motorizace,...

     

    Dnes ráno bylo 15,5˚C, udělal jsem pokus. Dal na lištu vstřikovačů tepltotní čidlo a měřil jsem teplotu. Po nastartování 18˚C, po cca 0,5km jízdy, kdy přepne relé sekundárního vzduchu a začne topit topné tělísko, při cca 2km to přepne z BA na LPG a to již mají vstřiky 20.8˚C. Jakmile to přepne, voda v chladícím systému má kolem 49stupňů a dále stoupají teploty na vstřikovačích ještě rychleji díky ohřevu reduktorem. Když je motor prohřátý, šlápl jsem na to, vstřikovače měli kolem 36 stupňů a po dosažení ca 155km/h, kdy to lehce cuklo, jsem zpomalil a koukám teplota 38.5 stupňů. Znovu jsem toto vyzkoušel po 22km jízdy, kdy vstřikovače měli přes 48˚C a začlo to cukat už při 4800 otáčkách.

     

    Jenže s tou teplotou nic neudělám, topení na liště jsem měl i vypnuté a po delší jízdě mají vstřikovače klidně přes 60stupňů, jak se dobře prohřívá reduktor. 

    Tím pádem topení vstřikovačů nemá smysl vypínat, beztak má řízení v sobě a kolem 50˚C vypne, jenže plynná fáze to prohřívá dál...

     

    Ale stejně si říkám, že tam nějaký vstřikovač/e ještě budou načatý od doby, kdy mrznuly, protože i na volnoběh se na lpg motor trochu víc houpe, než bylo běžné, když to zpočátku chodilo bez problému.

    Jakoby jednotlivé válce měli různou bohatost směsi..

    Ikdyž to pohupování je to poslední co by mě trápilo.

    Jde mi fakt o to, aby z toho nebyl nějaký pseudo turbonafťák, ještě navíc závislý na výkyvech počasí v rozmezí několika dnů a nekončil propadama výkonu pod 6000ot, třeba i v 4000ot./m, jak jsem se přesvědčil v době teplot nad 30˚C po delší jízdě...

     

    P.s: a o víkendu jsem zkusil i vyčistit mezichladič vzduchu od much a jiný havěti, což neuškodilo, ale taky nepomohlo. Upřímně, začínám ti závidět, že ti to na stejnou mapu od Sportmotoru jezdí na LPG, tak jak popisuješ... Zkusím zase seriovou jednotku a pokud to i s ní nebude chodit rozumně, tak to pojede opět k plynařovi...

  8. Jestli to tu ještě někdo sleduje, tak to nechci zakřiknout, ale jsem rád, že jsem po dalším měsíci bádání a testování všech čidel, kompresních tlaků, testování jiné ŘJ a nakonec výměně zánovních svíček Denso Iridium Power IK20, za původní jeté NGK dospěl k podstatnému zlepšení.

     

    Vše kromě svíček se jevilo vpořádku a právě ty svíčky si s LPG přestaly po cca 5000-7000km rozumět. Na staré NGK, které mají naježděno přes 20000km to na trojku již do oblasti maximálního výkonu vydrží. Což již stačí i ke zrychlení na plánovaných 160km/h na některých úsekách dálnic v ČR. Po přeřazení na čtyřku to ihned jednou cukne(nejspíš bohatá směs k malému tlaku vzduchu) a potom opět kolem 5500t ot. menší znatelné ztráty na výkonu a lehké cukání, ale takto nejezdím a jezdit nehodlám ani v Německu. 

     

    Nevím zda jsem měl na tyto doporučené svíce, které měly vydržet údajně 120tkm smůlu nebo se jejich parametry zhoršily během období, kdy se přišlo na to, že průtokem plynu mrznou vstřikovače, každopádně podotýkám, že jsem je i utahoval na moment 28Nm, což by mělo jejich "chlazení" stačit.

    Každopádně nyní raději koupím opět osvědčené NGK i za cenu výměn po cca 30tkm, případně seřízení elektrod po nějakých 20tkm, než opět riskovat, že se stane z turbolpg turbodiesel a pak budu půl roku hledat všechno možný.

     

    Ještě jsem mimo jiné během bádání zjistil povolené uchycení ventileku odvětrání ze spodku motoru(na vypadnutí jak byl povolený), takže i úniky oleje a taky rezonování podtlakové nádobky na víku ventilů v tom plechovým držáku v určitých otáčkách. Byl bych byl rád, kdyby mi někdo ochotný kouknul, zda ten plechový držák nemá obsahovat nějakou gumu nebo něco tlumícího.. Zatím jsem tam nacpal kus gumy a je to ok.

     

    V neposlední řadě bych byl rád, kdybyste mi popřáli konečně spoustu km bez závad, aby se mi investice do LPG a oprav kolem něj konečně vrátily :)

     

    Jinak to auto máme tak rádi, že jsme ho s manželkou v neděli i poctivě umyli(včetně asfaltu) a pořádně navoskovali ;)

     

    Takže těmto kouzelným strojům zdar!

  9. Myslím, že tam je Irene. Jsem z toho pěkně rozčarovaný, protože na jednu stranu se vyřešilo originálním termostatem a přídavným ohřevem mrznutí vstřikovačů, které nechtěly běhat za studena na volnoběh a v nízké zátěži, když se zhoršily. Takže vstřikovače už rozhodně nejsou podchlazené. Nicméně je tam zase problém při max. zátěži podotýkám i po dobrém prohřátí, kdy po déle trvající zátěži dojde k cukání kolem 5200 otáček a dále se snižuje až někam ke 4200 otáčkám, takže skoro turbodiesel... Taky se mi zdá, že čím je tepleji, tím je to horší, takže zdá se problém se směsí v maximální zátěži. Napěťová lambda ukáže napětí kolem 0,85V a pak to začne cukat. V motorové jednotce vidím výpadky spalování převážně na 2 válci, ale jsou i na ostatních. Zkoušeno odpojení regulátoru tlaku benzínové lišty, zda nepropouštějí benzinové vstřikovače, nicméně je to plus minus stejné. Ještě by se mohlo vyzkoušet úplně odpojení benz. čerpadla. 

    Také mám rozjednanou sériovou jednotku. V příloze dávám naměřené grafy na BA95 kdy to chodí vždy, LPG když to chodí, jak to přibližně vypadá, když to zlobí... Už mě to vážně přestává bavit. Kdo kouká na spotřebu LPG, tak si řekne paráda. Jenže když započtu náklady na opravy, seřizování, dojíždění ohledně LPG, tak se mi LPG zatím moc nevrací, natož abych šetřil... A to nepočítám mraky času které jsem s tím strávil...

    RSko BA95 1500kg 1012hpa 3°C

    RSko LPG 1500kg 1012hpa 3°C

    RSko LPG2 1500kg 1012hpa 3°C

  10. Tak to já bohužel nemůžu napsat to samé. V podstatě už po najetých ca 10tkm začaly být problémy za studena, až po nějakých 15tkm byly skoro úplně zalepené vstřiky, že motor chcípal nejel na LPG nějaký první 4km. Po výměně 2 vstřiků a najetých nějakých 18500km od montáže se ozývají nejspíš zbylé 2, protože motor na volnoběh a do ca 2000otáček po přepnutí za studena opět začíná zlobit a tak zase přepínám na BA dokud se to neohřeje na nějakých 80...

    Musím se mrknout na filtr. Ale od minulé výměny v listopadu jsem jezdil k jiné a pouze jedné čerpačce, takže spíše se projevily ty zbylé dva vstřiky s klesající teplotou...

    No snad už se to brzy dořeší, aby nedělalo LPG ostudu jinak parádnímu autu. Před Vánocema jsem ho prohnal z Kolína do Plzně a zpět a ta dálnice mu náramně svědčí :-)  Koncem srpna pojede do Chorvatska a do budoucna se chystá Řecko, Švýcarsko atd. Hodlám s ním najezdit ještě nějakých 150tkm, tak doufám, že se ty problémy s LPG co nejdřív dořeší a už se bude řešit jen spotřebka....

  11. tak dnes mi krvácelo srdce i peněženka ... u nás vedle v dědině opět zvedli cenu ze 17,80 na 18,90 :kol-29: . No nic budu muset vyzkoušet Lipůvku Lukoil za 17,50, Zerogas jsme vyzkoušel před 14 dny a tam nee, lepí mi to vstřiky, takže tam už dlouho zase brát nebudu :kol-32:

    Lepí se vstřiky? Udělejte to jako já a vyžádejte si přepravní list, ať se čerpačky PHM zamyslí! Napište sem koho mají jako dopravce a nejlépe i kde ten dopravce nabírá LPG. Všechny paliva by měly odpovídat normě EN589. Ale mám takové tušení, že se často vozí k některým čerpačkám topný propan obsahující více síry a jiných sajrajtů! Nenechme si ničit auta a pomáhejme si!

  12. Ahoj,  v Kolíně u Lukoilu mají na víkend pěkné akce -0,5Kč/l. V pátek jsem tankoval za 16Kč/l. Mají dodavatele Primagas, takže by neměl být s kvalitou plynu problém. Navíc tam skutečně jezdí dost aut pravidelně z Kolína, včetně taxi, pizzerií a nikdo si nestěžoval.. U předchozí čerpačky, kde jsem převážně v minulosti bral jsem takové štěstí neměl a pravděpodobně z tohoto nekvalitního plynu se mi zalepily vstřikovače... Takže pokud někdo nemáte výhrady k této čerpačce, teď budu jezdit převážně sem a snad už najezdím na ty vstřikovače podstatně lepší porci km...

  13. U svého AUQ jsem měl také problém s volnoběžnýma otáčkama, ale dost velkej. V podstatě studený start ok, a po cca 5s nebo po snížení otáček třeba při rozjíždění bez plynu začal motor běžet na 3 válce, otáčky kolísaly cca mezi 300-700. Stačilo motor prošlápnout přes 2000ot. nebo ujet cca 150m a běžel zase jak měl. Tenhle problém se mi objevil ještě před instalací LPG, ale začal se objevovat se častěji, až pravidelně v souvislosti s teplotou +5 a nižší. Chystal jsem se vyčistit váhu vzduchu, ale radši do toho nebudu drbat, když to chodí... Problém byl nejspíš v děravé a netěsné hadici odvětrání ventilového víka, případně ve starém benzínu(auto jsem natankoval v říjnu a než jsem dodělal na stavbě nejhorší práce, šetřil jsem Octavii a jezdil Felicií.... Už je to cca 1500km od opravy a ťuk ťuk, motor běhá jak má..

  14. Tak pro info jak to dopadlo včera. Cestou od domova zlobilo i po 20km, kdy si myslím, že by reduktor, lišta už měly být při -3 dobře prohřáté... Po cca 3,5h jsem jel zpět domů, po 4km pedál na podlaze a nebyl problém. Teplota byla nejprve kolem 0, v průběhu jízdy až -2.5. Tak teď nevím jestli se to odvzdušnilo nebo bylo něco přimrzlýho.

  15. Ahoj, tak do včerejšího dne 25.1. šlapalo LPG parádně. Bylo -11, v noci -16 a dnes 26.1. kolem -9 a při zátěži se mi přepíná LPG na benzin. Žeby v LPG bylo málo propanu? Naposledy jsem tankoval u Lukoilu. Tak až vyjedu cca půlku nádrže, zkusím natankovat jinde. Ale jak tak koukám, asi se oteplí a předpokládám, že to zmizí a už to nevyzkouším.... Jinak včera jsem si vezl auto po výměně rozvodů a chladící kapaliny, ale protáhnul jsem tomu pérka, jestli je vše ok a opravdu se to zdálo v pořádku. A dnes zkrátka po cca 3s akcelerace toto...

  16. Mám chvíli času a tak taky přispěju nějakýma zkušenostma. Asi bych nesrovnával skutečně Fabii s Volvem V70 a podobně. Ale mohu konstatovat, že HTP pro jízdy nad 100km/h není dělané, pak jde životnost motoru rapidně dolu. Tenhle motor byl dělaný spíše na krátké trasy, na dlouhých se přehřívá olej a podobně. Také mohu srovnat s Polem 1.2TSI 77kW, které jsem v létě řídil do Itálie a zpět a spotřeba byla 5.7 a to jsme jeli pořád 130km/h, kde bylo možné a to. Ve 4 lidech trochu zážitek, ale dalo se. Jenže spotřebou a výkonem k hmotnosti výhody tohoto motoru končí. Už po 6000km byl na výměně rozvodů a dalších problémů... Navíc s LPG to je zatím pokud vím v testování... Ale mám zkušenost s Yarisem 1.3 64kW. Vlastnil jsem r.v. 2004 a bratr tu novější 2007. Například Chorvatsko po dálnici 140 a občas 180 abych se zařadil do davu šíleně pospíchajících Chorvatů, naopak jízdy po Chorvatském Pagu do serpentýn na dvojku cca 30km/h kvůli místním ZASTAVA nebo YUGO automobilům a dalším projížďkám jsme ve dvou osobách s klimatizací a jídlem na 2 týdny měli průměrnou spotřebu po konečném dotankování doma na výchozí plnící stanici 5,57l/100km Naturalu 95. Najeto celkem cca 2300km A pokud vím, tak Yaris s LPG má doporučovaný přívstřik jen u motoru 1.1 a 1.0. Nicméně i kdyby, určite nebude tak háklivý jako HTP a nemusí se tak točit. VVTi tam funguje opravdu výborně. A to mám škodovky taky rád. Nicméně Yaris je stejně dobrý jako Polo a určitě lepší než Fabie.. Toť moje reálné zkušenosti...

    Nicméně předsudky stranou. Ať nalítáš s HTP i po dálnici hodně levných km bez problémů a piš zkušenosti dál i ty pozitivní..

  17. Tušil jsem, že tato otázka přijde, no ono je to takový risk, že mě někdo nařkně, že tu dělám reklamu atd.. Ale jo, kašlu na to. Rozhodl jsem se pro Moravské Budějovice, právě kvůli tomu, že to není serie a dobrým referencím zde, právě na věčného přispěvovatele "karel.lpg" :) . Ikdyž co vím, tak to montovali jeho kluci... Což je taky pěkný, že to u nich takhle funguje. Často i lidi mého věku (30) jsou lajdáci a lemplové, na ničem jim nezáleží, jenom honem vydělat prachy - na stavbě jsem si užil skutečně dost. A patřím mezi lidi, kteří za svoje peníze chtějí kvalitní práci nebo si to radši udělají sami... Tak tady to právě zatím vypadá(ťukám co to jde), že nebudu muset na LPG šáhnout, na rozdíl od Felicie, kterou jsem musel ještě po záruce doladit aby v rámci možností STAG 100 + mixeru jela, nechcípala za studena na křižovatkách ulitím a nežrala 11/100(ikdyž nepopírám, že mě to bavilo, nicméně ten čas co jsem na tom strávil a LPG co jsem projezdil než jsem do toho trochu proniknul....)

  18. Ahoj, nějakou dobu sleduju tuto diskusi, některých jsem se ptal osobně a už můžu také přispívat se zkušenostma(stejně tak, jako někteří přispěli zkušenostma k mému rozhodnutí)..

    Většinou sem lidi píšou jen když mají nějaký problém, ale myslím si, že pokud je u nich nadšení jako u mě, tak by taky mohli napsat svoje zkušenosti..

    Jsem také čerstvým majitelem(od pátku najeto cca 300km) sekvenčního vstřikování pro svou Octavii, konkrétně Plug@Drive , také mám upravenou ŘJ konkrétně od Sportmotor a tak píšu sem. Pouze mám motor AUQ. Na tomto autě mi hodně záleží a budu ho mít nejspíš hodně dlouho, tak doufám, že najezdím nejméně 100tkm bez problémů a s rozumnou spotřebou, to by to snad nemělo chybu. Montáž je provedena opravdu pěkně, včetně zástřiku vrtaných děr do karoserie proti korozi. Nechci přechválit, znáte to.., ale můžu řici, že jsem zatím lépe provedenou montáž neviděl. Takže první předpoklady ke spokojenosti jsou a teď už jen dokončit stavbu a užívat si tohoto parádního auta na LPG :)

  19. Jakmile do auta zamontuješ toroidní nádrž, výrobce auta je ze hry a řeší se to s dodavatelem LPG, který místo pro rezervní kolo využil... tedy např. se Strakonicemi. A ty by měly předložit MDCR své řešení pro ten daný typ automobilu. MDCR potvrzení o možnosti využít opravnou sadu vydá, stejně jako ho vydalo pro Octavii 2 LPG...

    Druhá možnost řešení je jak jsi upozornil pevně přidělaný držák, který ovšem musí být schválen MDCR taky, jinak to taky nemá smysl....

  20. Ahoj všichni,

    jelikož jsme včera měli školení řidičů, referentů a na STK mě už prudili kvůli absenci rezervy u Felicie na LPG, tak jsem se včera informoval jak to tedy je.

    Určitě víte, že PČR má oprávnění poslat řidiče na STK případně mají už objednaných 8 mobilních stanic ke kontrolám.

    Vyhláška říká, že rezervu nemusí mít automobil, pakliže bude od výrobce potvrzeno, že to tak být může.

    Volal jsem tedy do Škoda-auto na homologace. Bylo mi upřesněno, že vydali stanovisko pro MDCR.

    http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/0F26982C-3F1D-4B69-9E94-0A3C73C9916B/0/674_2012_6095_skoda.pdf

    - v odstavci I. je psáno, že u řady Favorit, Felicia, Octavia I není vyjmutí rezervy doporučeno, nikoliv zakázáno. A je to z toho důvodu, že nemají řešení pro tyto vozy(vypěňovací díly s opravnou sadou na rozdíl např. od Fabie a O II).

    Jestliže tam ovšem máme toroidní nádrž na LPG, pak vyhláška říká, že bychom to měli řešit s dodavatelem LPG, protože ten může(stejně jako Škoda auto u Octavia II na LPG) požádat o stanovisko MDCR a takto to legalizovat.

    Takže výsledek je ten, že pokud se nechcete dohadovat s STK, PČR, pojišťovnami, musíte si to vyřídit s dodavatelem LPG...

    Karle, Paule, Ivane a ostatní co se pohybují okolo instalací LPG, řešili jste to už?

×
×
  • Vytvořit nový...