Přejít na obsah
Zobrazit v aplikaci

Lepší způsob procházení. Dozvědět se více.

ŠKODA Forum - SKODAHOME.cz

Celoobrazovková aplikace na vaší domovské obrazovce s push notifikacemi, odznaky a další.

Pro instalaci této aplikace na iOS a iPadOS
  1. Klepněte na ikonu Sdílet v Safari
  2. Posuňte menu a klepněte na Přidat na plochu.
  3. Klepněte na Přidat v pravém horním rohu.
Pro instalaci této aplikace na Android
  1. Klepněte na tři tečky (⋮) v pravém horním rohu prohlížeče.
  2. Klepněte na Přidat na plochu nebo Nainstalovat aplikaci.
  3. Potvrďte klepnutím na Nainstalovat.

Doporučené odpovědi

Publikováno

Předem se omlouvam, jestli je tohle téma uz nekde tady ale vyhledavač tady na foru mi ho nenasel, chtel jsem se zeptat jestli ma nekdo zkušenost s E85 v O1 rv.2001 75kw AVU? Jaké jsou jízdní vlastnosti, jaké je ředení a jestli se to vubec vyplati? Známy ma 1,2TSi a ředi pul natural 95 a pul E85 a pry to jezdi uplně normálně, tak jaké mate zkušenosti vy?

taky sem to občas naředil a uplně vpohodě, ale jestli se to vyplatí, těžko říct...

2002 132kW AUQ

Zkoušel jsem experimentovat s E85 na své 1.6i 75kw AVU a při poměru 1:1 jsem dosahoval spotřeby kolem 8l/100km.Při stejném stylu jízdy na benzín jedu za 6.8l/100km.Auto sice s ethanolem jelo bez problému,dokonce i svižněji,(jsou však horší starty-auto točí déle)ale bylo vidět že okamžitá spotřeba dle palubáku lítala hodně nahoru.Když jsi to trichu pohonil,jel si i za 9l,což finančně není žadná úspora.Chtěl jsem si udělat konverzi na E85,ale pak jsem od toho upustil.

Zrovna teď jsem to testoval a asi se neoplatí.

cena benzínu 36kč/l - spotřeba na benzín 6,8l/100km = 2,45kč/km

cena E85 26kč/l, ředil jsem cca 1:1, cena směsi 31kč/l - spotřeba na směs 8,3l/100km = 2,57kč/km

Jo a byla to cesta po dálnici, 4lidi, klima a rychlost 150, proto tak vysoko. Po městě mi přišla stejná jak na benál.

Výkon bych řekl úplně stejný, startování OK, motor je tišší a i když jsem zrychloval z nizoučkých otáček nezvonily ventily, ale to je tím vyšším celkovým OČ

nemám nijak upravený motor, jen jsem to chtěl testnout a trošku pročistit palivovou soustavu ;)

já sem teda ani nespozoroval změnu ve spotřebě, výkonu, asi v ničem, jediný plus je ta cena a čistící účinky.

žádnej velkej přínos v tom nevidim.

• 4 měsíce později...

Mam Octavii 1,6/75kW, 190tis.Km najeto. Natankoval jsem 40litru E85, v nadrzi zbylo asi 5l Naturalu 95.

Postrehnute zmeny:

- jisty vetsi zatah motoru odspodu v nizkych otackach, rovnez ventily nejsou tolik slyset (asi dano vyssim oktanovym cislem)

- pri vyssich otackach zadna zmena pozorovatelna v dalsim zrychleni a rychlosti vytaceni motoru

- celkove klidnejsi chod motoru, v nekterych rezimech ale jakoby gumovejsi reakce na seslapnuti plynu

- jezdim klidne, ale i tak spotreba stoupla asi o 15-20%, tedy mimo mesto s Naturalem 95 asi 6l/100km, s E85 klidne 7l/100km pri stejnem stylu jizdy

- nepatrne horsi startovani (leto), v zime bude jiste horsi diky vlastnostem E85

- rozsvitila se kontrolka rizeni motoru (podle diagnostiky chuda smes), to je spravne- tedy lambda sonda zaregistrovala jine slozeni spalin, potom dava pokyn ridici jednotce pro davkovani paliva, proto ta vyssi spotreba, melo by stacit upravit hodnoty pro provoz na E85, i tak bude spotreba vzdy vyssi protoze E85 ma mensi vyhrevnost

Po dojeti nadrze jsem pak jeste jednou zkusil E85 25litru se stejnymi postrehy viz. vyse. Presel jsem zpatky na Natural 95, protoze se jezdit na E85 financne prilis nevyplati a obavam se zimnich startu.

Zpozoroval jsem, ze protazeni vice jak jedne nadrze skutecne nejak "vycistilo" motor, ten ted jede na Natural 95 klidneji. Mozna se ale neni cemu divit, do Naturalu se bezne pridava biolih, takze i toto palivo ma castecne ucinky a vlastnosti E85. Take velice zalezi u KTERE pumpy palivo kupujete, zdaleka to neni o firme nebo o cene!!

Pro provoz auta na E85 bych doporucoval se ridit timto:

- elektronicke rizeni a davkovani paliva na zaklade mereni z Lambda sondy-> nutne pro spravny chod, E85 je sice vice oktanovy ale s mensi vyhrevnosti a jinou zapalnou teplotou

- hlinikovy blok a hlava motoru-> jak je obecne znamo, biolih silne reaguje a narusuje jine materialy, hlinik a jeho slitiny jsou vice mene rezistivni, to nelze tvrdit o litine oceli az uz vubec ne o nekterych plastech!

- problem nebudou mit auta jako Skoda Octavia 1.6, Skoda Fabia 1.4MPI, Skoda Felicia 1,3MPI

- naopak 120, Favorit nebo 1,4 16V bych netrapil

- 1,8T i mensi a novejsi turbo motory sice spali vsechno, ale zajimal bych se, z jakych materialu jsou motor a palivova soustava vyrobene

• 4 týdny později...

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda má někdo zkušenost s použitím E85, pro tuto motorizaci. Používal jsem tuto alternativu u fábky 1,6 16V, na 2 litry N95 litr E85 v létě lihu trochu více a jezdilo to fajn, motor trošku ožil a najel jsem 70 00 a nebyl s motorem jediný problém.

z osobní zkušenosti doporučuju pokud už ten E85 chceš používat smíchat pul na pul E85 a N95(pokud nechces investovat do upravy motoru, lambdy atd) motor tolik nežere jako na čistý E85 ale počítej s tím, že tam bude úbytek výkonu + vyšší spotřeba.. cca o litr až litr a pul(při cistém E85 je jestě vyšší,ale nárust výkonu motoru tam není spíše naopak) motoru tím určitě neublížíš, jde jen o to, ze žpi těchto cenách se mi neoplatí na ten E85 jezdit a jízdní vlastnosti s N95 jsou viditelně lepší(navíc nejsou problémy se startováním v chladném počasí, i v létě to bylo vidět, že motor nechytl na první dobrou jako normálně ale startér to tahal dýl a v zimě je to úplná tragédie bez příměsi N95 ti to ani nemusí nastrtovat).. bohužel..

s přestavbou by to bylo asi bez problémů ale to je další investice a ne malo navic..

Připojte se k diskuzi

Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.

Host
Odpovědět na toto téma...

Podobný obsah

Aktivovat mobilní záhlaví

Chrome pro Android
  1. Klepněte na ikonu zámku vedle adresního řádku.
  2. Klepněte na Povolení → Oznámení.
  3. Upravte své preference.
Chrome pro desktop
  1. Klikněte na ikonu zámku v adresním řádku.
  2. Vyberte Nastavení webu.
  3. Najděte Oznámení a upravte své preference.