Publikováno Červenec 27, 201114 r Mám cca 3měsíce Roomstra 1,6 77KW najeto cca 65000km.Jezdím denně cca 40km do práce a zpět-celkem ročně najedu asi 20-25000km.Prosím o radu zda se při tomto kilometrovém náběhu dnes ještě vůbec vyplatí přestavba tohoto motoru na plyn s ohledem na roční servis(revize,filtry,svíčky atd.) a dnešní cenu plynu? Jestli ano,jaký typ LPG systému by jste doporučili a kde ho kvalitně namontují(nejlépe střední čechy a okolí)?
Červenec 27, 201114 r Myslím si že při současných cenách benzínu a lpg se u tvého auta bude jednat o úsporu cca 1,20Kč/1km.Při 25000km jak píšeš je to úspora cca 27500Kč za rok a za to už by jsi mohl pořídit i nějaký kvalitní system lpg např.BRC který ti oproti polské technice zajistí určitě i nižší spotřebu a tím i dřívější návratnost a samozřejmě mnohem méně problémů s různým laděním a štelováním celého systému což je alespoň pro mě hodně důležitý.Na filtry,svíčky a jiné podobné věci nemysli,budeš je měnit prakticky stejně jako když jezdíš na benzin a revize 1za rok 200-300Kč je taková třešnička na dortu která za ten pocit u pumpy když bereš plnou nádrž lpg oproti nádrži benzinu určitě stojí.Takže pokud si chceš auto nějakou dobu ponechat tak být tebou neváhám a jdu do toho zcela určitě.S tou montáží ti moc neporadím,jsem taky ze stř.čech ale auto mam na lpg montovaný v NL,nemam ani system BRC jak by se mohlo zdát ale systěm AG Sgi.Sice 10let starý ale naprosto spolehlivý.Mam na něm 290000 a vyměněny v podstatě jen membrány ve směšovači lpg ve 240000km.Jinak vše původní včetně vstřikovačů a všech ostatních komponentů lpg.Po dobrý montáži se porozhlídni tady na foru.Nikoho ti nechci doporučovat ale věř že je určitě lepší jet na opravdu kvalitní poctivou montáž třeba 250km daleko protože ty problémy když ti to nějakej chuj zprasí ti zaberou určitě mnohem víc času než když si uděláš hezkej výlet třeba i na Moravu. lolMyslím si že když zvolíš kvalitní zařízení a dobrýho zkušenýho montážníka(kluci z moravy ti tady určitě nějakýho poraděj)tak budeš naprosto spokojenej a na nic jinýho než lpg už jezdit nebudeš. Tak dej vědět jak jsi se rozhodl popřípadě co a kde jsi nechal namontovat.
Červenec 28, 201114 r Fanulka: No osobne bych byl hodne skepticky k uspore 1,2 Kc/km... Me to v soucasne dobe, pri soucasnych cenach BA a LPG, dela nejakych 1,04 Kc/km Petr: Nejlepsi zpusob jak zjistit, jestli a hlavne kdy se ti investice vrati, je spocitat si ROI... je to docela jednoduche ... tady mas hruby nastrel: Prumerka 1.6 77 kW BA: 7 l/100km (dle katalogu) Prumerka LPG: 8,05 l/100 km (odhad) Investice do LPG: 32.000 Kc (opet odhad dle ceniku na webu) Rocni najezd: 20.000 km Navratnost: 19,2 mesicu Nejsou zapocitany naklady na revize, atd... Kdybys zapocital i tyto naklady, tzn. Emise (1x za dva roky), servis (2x za rok... to 10.000 km), atd. tak se ti navratnost protahne na cca 20,8 mesicu... a kdybys jeste zapocital i naklady na BA, coz je cca 0,23 Kc/km tak se ti navratnost posune na nejakych 26 mesicu ... zapocitani nakladu na BA je diskutabilni, protoze kdybys nemel LPG tak na nej jezdis... Dotazy? Namitky? Pripominky? Upraveno Červenec 28, 201114 r od ekimcz
Červenec 28, 201114 r Já bych to bral tak. Když vezmete ty peníze za benzín co projedete za rok nebo za dva a koupíte místo toho LPG zařízení, po dvou letech máte LPG zařízení a jezdíte za polovic. Když budete pořád jezdit na benzín, za dva roky nemáte nic a platíte za benzín za 40 Kč ...tak daleko to snad nezajde, ale pochybuju že přijde razantní zevnění benzínu, takže 35 Kč to asi bude. A co ten pocit, že jezdíte za polovinu než ostatní?
Červenec 28, 201114 r Ekimcz: já vycházel z trochu jiných čísel než ty ale zároveň netvrdím že mám 100% pravdu ale návratnost 26měs.se mě zdá opravdu hodně.Bral jsem to podle sebe a na voze 0ctávia I.motor 1,6 75kw.Jízda po dálnici,okreskách a dost i po Praze.Spotřeba na benzín cca 7 l naturalu x 35Kč =2,45Kč/1km(dá se samozřejmě koupit levněji ale i dráž).Jízda na Lpg max.7,7 l x 14,9OKč(alespon prozatim)=1,14Kč/1km.Rozdíl =1,31Kč/1km.+nějaká ta kapka benzínu která je přes léto hodně malá ale v průměru léto - zima to tak asi kolem těch 0,20-0,25Kč/km bude.Další náklady vidim akorát ve dvou revizích = 500Kč za rok(v případě že pojede poctivě po 10000km což jsem nikdy neudělal protože bych jezdil 5-6ročně což se mě zdá jako naprostý nesmysl-Karel Lpg mě určitě opraví),emise=+100Kč oproti pouze benzinu(alespon u nás v Benešově),Stk=+100Kč,1xfiltr plyné fáze(nevím kolik u Brc ale u Ag Sgi pouze 30Kč výměna vložky filtru),filtr kapalné fáze cca po 50000km=650Kč.To dělá za 2roky zhruba 1400Kč navíc.Jinak jsem vycházel i z jiné ceny lpg zařízení BRC a to 27.500 s válcovou nádrží a 29,500Kč s toroidem(Autogas Barták).Zároveň musim říct že se mě to jeví jako super cena a vůbec bych neuvažoval o někakém Stagu byť o 5000Kč levnějším.Dále si myslim že když Petr158 píše že najede 20-25tis.ročně tak to s lpg bude určitě minimálně 30000km ale zůstanu u těch 25000km.I kdyby byla úspora jen 1Kč/1km tak je to za rok na palivu 25000Kč,za dalších 6měsíců dalších 12500Kč =37500Kč.Takže u mě vlak přes 18měs.nejede ale osobně bych řekl že po 15měs.má lpg zařízení i s dalšími naklady zaplacený a začíná šetřit.Hlavní je nechat namontovat kvalitní zařízení u kvalitního montážníka ale s tim mu já neporadim,tak odvážnej zase nejsem.Tak jsem ze sebe vycucal všechny moudra a čekam jak od někoho dostanu za uši
Červenec 28, 201114 r Za usiska nedostanes ... moje chyba,ze jsem nedodal vsechna cisla, ze kterych jsem vychazel... zitra sem dam kdyz tak celou tabulku ... Je fakt, ze jsem pocital trochu s jinymi cisly nez ty: Vesmes jsem vychzel s vlastni spotreby (mam take OCT 1.6 75kW), kterou si docela peclive vedu, protoze me samotneho zajimalo, kdy se me investice vrati. Emise u nas (Brno) jsou na LPG za 780 KC (ve vypoctu jsem myslim pocital s 800 Kc) Sefvis, jsem myslim pocital 1000 Kc na 10.000 Km Cena LPG ... 18 kc/l ... a to je opravdu prumerna cena za kterou jsem od zacatku letosniho roku tankoval... Holt my na jizni Morave mame sice o dost nizsi platy nez v Praze, ale za to mame nejdrazsi PHM v cele republice Jak rikam, zitra to jsem hodim, at je to pro siroke pouziti
Červenec 29, 201114 r Petr158: Zkusím to z jiného pohledu. 1) spotřeba LPG je vyšší o cca 30% (viz. ecotesty FIA, tovární zástavba Octavia LPG - udáváno 7,2/9,4, moje osobní zkušenost = také +30% (sekvenční vstřik BRC)). Mimo jiné má litr N95 oproti LPG o 30% vyšší výhřevnost. Takže očekávat podobnou spotřebu je velká naivita. 2) Z toho vyplývá při 7litrové spotřebě benzínu úspora cca 0,8 kč/km. 3) V úspoře paliva je návratnost (pro BRC) cca 40 tis. km. Po započtení vícenákladů na častější výměnu svíček, filtry, revize se ještě o dost posune. 4) Při cestách do zahraničí budeš mít problém natankovat tak, aby jsi nehledal pumpy a moc jsi si nezajel. Počítej s tím, že část cest odjedeš v benzínu. Současná zkušenost z Itálie: Ve všední den po 19 hod. a o víkendu = velký problém. Načepovat si např. v Tarvisiu znamená najet za LPG cca 130km. 5) Když rezervu napevno přiděláš - překáží. Volně může při nehodě posádku těžce potlouct. Vyjedeš na delší cestu (ještě lépe v zimě) jen s lepící sadou? Teď počítej. Já jsem do toho přesto šel. Upraveno Červenec 29, 201114 r od j3s
Červenec 29, 201114 r Tak za těchto podmínek už lpg nechci ani vidět. Asi jsem tedy Brc vychvaloval zbytečně.Já s 10let starym systémem Ag Sgi a Octávií 1.6 75kw AVU a ročním nájezdu zhruba 45-50000km nejezdim za 9,4 ani ve 25st.mrazech.Průměr léto 7,4,zima 8,1+nějaký ten benál.Častější výměna svíček pro mne znamená že si po 70000trochu zanadávám při výměně jelikož je to u tohohle motoru docela opruz.Samozřejmostí jsou kvalitní svíčky.Používám Ngk doporučené výrobcem motoru a měním je jen proto abych měl dobrý pocit že udělam motoru třeba dobře.Jinak i po 70tis.má motor velice klidný volnoběh.Takže pro mne jsou opravdu náklady na víc jen 1x za rok revize a výměna filtrů lpg a 1x za 2roky 100Kč navíc na emisích a 100Kč navíc za stk.Toť vše. Za poslední 3 roky se mne při cestách po evropě převážně tedy jižní nestalo že bych jel byť 1km na benzín((pokud tedy nepočítám ranní nastartování).Projel jsem celou Itálii až k Reggio Callábria ,Chorvatsko až k Dubrovníku a opravdu mě vždy mojich cca50 l lpg v 60l nádrži vystačilo.Prostě jsem vždy natankoval bez problémů. Největší problém který s lpg vidím je parkování v podzemních garážích.Naštěstí prakticky jen v ČR ale snad se to taky někdy konečně změní stejně jako nesmyslné výměny lpg nádrží po 10letech ale tomu moc nevěřim. Mohl by zde někdo z odborníků plynařů napsat svůj názor na nějakou lidskou spotřebu lpg u motoru 1.6? Paule tak se mne zastaň ať vtom nejsem sám,vždyť máš skoro stejnej motor.A určitě šikovnější ruce
Červenec 29, 201114 r Autor Teda tak zkušené rady jsem ani nečekal..díky.Musím si to ještě pořádně propočítat..průměrnou spotřebu mám cca 7,5l/100km(dle počítače 7,2) a je fakt že ted,když máme malého prcka tak budeme jezdit na výlety víc a za rok těch 25tis km najedu určitě. Plynovou nádrž bych chtěl namontovat místo rezervy(ven do kufru určitě ne),může teda být rezervní kolo nahrazeno lepící sadou?Neodporuje to nějak předpisům když tam ted tu rezervu mám? A jestli chápu dobře tak se vždy musí startovat na benzín a po zahřátí motoru se to samo přepne na plyn? Je potom poznat jízda na plyn(nižší výkon,škubání,zápach plynu apod.)? Je možné auto s plynem parkovat v garáži která je součástí rodinného domu?
Červenec 29, 201114 r Pokud je teplota chladící kapaliny nižší než cca 30st.(záleží samozřejmě jak je nastaveno a dá se to upravit)tak startuješ na benzín a po dosažení té teploty se to samo přepne do lpg.Pak už si můžeš volit sám na co chceš jet.Takže pokud startuješ motor který je ještě teplý tak rovnou možno nastartovat na lpg.Samozřejmě tim myslim že budeš mít v autě sekvenční zařízení lpg jelikož jsou i takový střelci co by ti tam namontovali klasický podtlak(Favorit,Škoda 120 atd)ale snad jich už není mnoho.Jinak rozdíl v jízdě nepoznáš vůbec žádnej i když na motorové zkušební brzdě by se nějaké to % v neprospěch lpg našlo.Pokud je system lpg v pořádku tak rozdíl prostě nepoznáš.Plyn cítit taky nebudeš a pokud náhodou jo tak fofrem do servisu.Tim nemyslim když pumpařovi ufoukne při tankování pistole a ty máš zrovna otevřený dveře do vozu,to pak někdy bývá pěkná vůně.V rodiném domě bych se v garáží parkovat nebál za předpokladu že není garáž pod úrovní zeměPokud by byla tak by to chtělo určitě nějaké odvětrání.S tou rezervou ti přesně neřeknu ale myslim že pokud nemáš v techničáku napsanou možnost jezdit bez rezervy tak by tam asi být měla ale já bych ji vozil raději stejně.Větší defekt a ze sprejem jsi nahranej.Tak jsem ti snad trochu poradil.Jinak se neboj a jdi do lpg,určitě nebudeš litovat.Hlavně hledej podle referencí pořádnýho montážníka.Je určitě lepší udělat si třeba i výlet někam dál a pak být spokojený než skočit na špek prvnímu montérovi i kdyby to bylo vedle v baráku.Kvalitní montáž je podle mne min.70%budoucí spokojenosti.Už toho radši necham,začínam se nějak rozepisovat a to nevěstí nic dobrýho.
Červenec 29, 201114 r omlouvam se, ze jsem sem nedodal jeste ten XLS s vypoctama... ale clovek mini, zivot meni... dnes jsem ani nezapnul NTB, na kterem to mam ulozene... Co se tyka spotreby... to je fakt ruzne. Ja mam BRC, OCT 1.6 75 kw a spotrebu mam o cca 15% vyssi, mota se to nekde kolem 8l/100 km. najezd 50km/den (25+25 km). Co se tyka rezervy tak myslim ze od zari 2009 mohou auta, u kterych to vyrobce povoli, jezdit bez rezervy, tzn. jen s kompresorem a sadou na zalepeni pneu. Skodovky to maji vsechny od doby favoritu (myslim) ROOM to ma na 100%.... ale pozor. Nekde jsem cetl, ze je to jen za podminky, ze budes mit original skodovackou sadu. Ja osobne mam noname kompresor do auta, sadu na lepeni obycejnou co jsem nasel v obchode, a na STK jsem loni prosel. co se tyka prepinani, tak by to chtelo fundovanou odpoved monteru ... Moje BRC je "plne" automaticke. samo prepne na LPG, kdyz dojde LPG tak samo prepne na BA. Osobne jsem zadny rozdil ve vykonu nepoznal, ale je fakt, ze jezdim spis ekonomicky, nemam potrebu byt prvni na svetlech
Červenec 29, 201114 r Já rozdíl nepoznám. Zkoušel jsem přepínat i v kopcích tak, abych nevěděl na co zrovna jedu, a nejsem schopen to poznat. Max. výkon (při plně otevřené klapce) ovšem zákonitě klesnout musí. Plyn, na rozdíl od benzínu zabere nezanedbatelný prostor ve válci a o to méně se tam vejde vzduchu. Tedy se to jeví, jako by se o něco snížil objem válců. Využití tohoto režimu bude ale asi velmi vzácné. V garáži musí být odvětrání v úrovni podlahy, aby plyn (těžší než vzduch) mohl vytékat. Pochopitelně nesmí být zapuštěná, aby se v případě úniku nevytvořilo "jezero" těžkého plynu. FanulkaF: Absolutní výška spotřeby je silně individuální. Nicméně, pokud mají 2 paliva výrazně odlišný energetický obsah a podaří se ti při stejné výstupní práci dosáhnout jejich podobné spotřeby, tak máš docela dobře našlápnuto na úspěšné vyřešení problému zvaného perpetuum mobile. Vědět jak na to, angažuji se u ČEZu a ukážu jim, jak nahradit jakostní uhlí nízkoenergetickým lignitem a spotřebovat ho jen o málo více. Do smrti bych se pak již jen válel na svém soukromém ostrově v Karibiku.
Červenec 30, 201114 r Zdravím, mám přestavbu tohoto motoru ve voze VW Golf 4 77kw. Přestavbu mi dělal všem známý karel.lpg a vřele doporučuji pro přestavbu právě jeho. Je to odborník na slovo vzatý. Můj odkaz Systém mám BRC plug and drive tuším a vše funguje jak mám. Od přestavby mám najeto cca 33 000km a kromě servisních prohlídek vše ok. Spotřeba se pohybuje od 7.5l do 10l podle stylu jízdy. Na benzín mi to dříve bralo cca 7.8l. Jezdím spíše svižněji 110 mimo město a dálnice do 140. Nádrž mám místo rezervy na 65 litrů a nájezd je cca 550km. Místo rezervy mám lepící sadu Můj odkaz Z mého hlediska se přestavba stále vyplatí. Moje žena o LPG nechtěla ani slyšet, ale když teď u pumpy za plnou nádrž platíme polovinu, je to velice příjemné. Při Vašem nájezdu a pokud si auto hodláte nechat déle bych neváhal a objednal se na přestavbu co nejdříve. Za sebe mohu jen doporučit. Pro další info mě neváhejte kontaktovat.
Červenec 30, 201114 r j3s:Já přece netvrdím že je spotřeba stejná.Moje zkušenost je ale taková že je rozdíl tak 10 max.15%.Na nádrž ve které mám 48 l lpg v pohodě pravidelně najíždím kolem + -630km .K tomu je potřeba samozřejmě připočítat asi tak 10studených startů samozřejmě na benzín.Ale ať počítám jak počítám tak je to pořád dosti pod 8 litry.Prostě si nedovedu představit že by byl rozdíl při zhruba stejném stylu jízdy tebou udáváných 30%.To jsem měl tak akorát na starém dobrém Favoritu samozřejmě s úplně jiným typem lpg zařízení ať už konstrukčně ale také cenově.
Červenec 31, 201114 r FanulkaF: Omlouvám se za předchozí mírnou agresivitu (ochutnával jsem medovinu). Nicméně pokud zajdeš na "http://www.adac.de/infotestrat/tests/eco-test/default.aspx" a zvolíš Motorart "Gas" a porovnáš jejich naměřenou spotřeby (město, mimo, dálnice) zjistíš, že i Adacu v jeho testovacím cyklu vychází plyn obvykle o cca 30% více. Mimochodem obdobně s údaji výrobců. Absolutní hodnoty se liší, ale poměr LPG/N95 se motá kolem 1,3. I já mám benzín 6,4 a LPG 7,7 + 0,5. Odečtu-li těch 0,5 litrů benzínu z obou stran, zůstane mi 5,9 a 7,7. Tedy opět poměr 1,31. Předchozí poměrně přesně koresponduje s tím, že N95 má o cca 30% vyšší energetický obsah. Domnívám se tedy, že dosáhnou navýšení pouze o 10%, znamená změnit styl jízdy, nebo zanedbat spotřebovaný benzín. Případně kombinace obojího. Pochopitelně mě to může být jedno. Ale mrzelo by mně, kdybychom vzbuzovali v někom, kdo se rozhoduje, falešná očekávání.
Červenec 31, 201114 r Autor Děkuji všem za postřehy a rady..počítám,že se mě přestavba na plyn zaplatí cca za 2-2,5roku což pokud si chci nechat auto daleko déle(octavku jsem měl 11let) tak do toho půjdu..ještě bych se chtěl zeptat-stoupá při jízdě na plyn nějak razantně spotřeba při větším zatížení(naložení)vozidla nebo je to tak asi stejné jako u benzínu(kdy spotřeba stoupne cca o 0,5l)?
Srpen 1, 201114 r takze soubor neprilozim, protoze nemam opravneni prikladat XLS... zajemcum poslu mailem Upraveno Srpen 1, 201114 r od ekimcz
Srpen 3, 201114 r mam sturbo motor takze spotreba je hodne zavisla na stylu jizdy. Zda se mi, ze rozptyl spotreby na LPG je ohodne mensi nez rozptyl spotreby na benzin. Kdyz se hodne snazim jedu za 8l. Na dalnici mi prijde jedno jestli jede clovek 140 nebo 160 je to porad 10l. S benzinem to je 6,5 az taky tech 10l. nechapu nerozumim neresim.
Srpen 3, 201114 r .... Mohl by zde někdo z odborníků plynařů napsat svůj názor na nějakou lidskou spotřebu lpg u motoru 1.6? Paule tak se mne zastaň ať vtom nejsem sám,vždyť máš skoro stejnej motor.A určitě šikovnější ruce Oproti tobě AVU já mám BFQ, jinak žádnej rozdíl. Co se týče spotřeby, už jsem to tu psal. Jezdím převážně do práce cca 15km, potom 15km zpět. Z toho do 1km mě to přepíná v létě, v zimě pokud auto stojí doma tak něco přes 1km, pokud stojí venku tak 2km přepne. Nádrž mám 51L, ovšem max se mi tam kdysi poprvé vlezlo 39,85L. Na takto naplněnou nádrž zpravidla najedu 510-530km. Kdysi jsem zkusmo počítal přesně starty-přepnutí-přesné km na lpg. Vyšlo mě spotřeba 7,8L. Průměrně tedy beru léto i zima v průměru 8L s odečtenými benzíny. Palub. mi ukazuje 6,4-6,5L. Ohledně spotřeby tady rádoby každý radil říká hromadu věcí na vyměnění. Nemalým faktorem jsou pneumatiky, sic blbost ale je to odzkoušeno. Mě jako montážníka spotřeba nezajímá. Mě pouze zajímá, co si myslí motor či jeho řídící jednotka. Já se musím zachovat tak, aby byla tak jak má být. Jinak podle mě velkým faktorem spotřeby je elektronická regulace bodu zážehu. Ta má jediný vliv toho, že auto jezdí za 6,5L a plynu si vezme 9L a jiné auto obdobného motoru jezdí za 7,5L. Taky je to ovšem o tzv. hmotnostně výkonovém indexu, který praví poměr váhy vozu vč osádky ku výkonu a obsahu motoru. Krásně to píše ivan_plyn, když napíše že auto bude mít o 1-2L spotřebu vyšší, protože ví, že vesměs se mu tam vlezou všechna vozidla či motory. Najde se auto, které si hold vezme o 1,5L vyšší spotřebu ba dokonce o 2 L vyšší spotřebu - Dacia Logan 1,6 63kW kombi. Najde se taky auto C.X.Picasso a jeho slavný 1,8L 85kW, který jezdí za 7L LPG.
Srpen 4, 201114 r Ja ak by som sa rozhohodoval či auto prestavať na LPG pri nájazde 20-25 000km tak by som neváhal ani sekundu,len je naozaj treba dobre vybrať kvalitnú montážnu dielňu.Alternatívny pohol na LPG zatiaľ ešte prekonaný nebol a ani nikdy nebude,elektromobily,hudba budúcnosti,neviem si predstaviť žeby polovica aút jazdila na elektro,žeby bolo toľko stojanov na nabýjanie,doma?,a nakoniec aj tú elektrinu musí niekto vyrobiť,LPG vládne,taliani,nemci,holanďania,poliaci by vedeli rozprávať.Problém s čerpaním,možno pred 10 rokmi,no teraz nie,bol som teraz v chorvátsku a žiaden problém.Mám už druhé auto na LPG a spokojnosť,takže ja by som to prestaval.
Říjen 29, 201212 r Dělali jsme tu ja jaře 1.6 77kW Fabii s automatem, jezdí s ní pán co má předělané ovládání na volant, na benzín jezdil za 8 litrů(přesná evidence), na plyn jezdí za 8,7(taky přesná evidence, navíc jezdí jen k nám tankovat,hodně záleží na tom, jak kdo jezdí a jak je auto vyladěné....
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.