aaakecal Vloženo 30. Prosinec 2011 Sdílet Vloženo 30. Prosinec 2011 (editace) Ahoj všem, potřeboval bych radu elektrikáře, mám doma starou nabíječku (nějaká neznačková bez elektroniky, pouze trafo, mostík, pojistka) a nelíbí se mi, jak to nabíjí akumulátor. Zdá se mi, že nenabije na max... Doporučované nabíjecí napětí je +- 14 až 14.4 V. Tolik na akumulátoru (14,38) naměřím i když je motor v chodu a je nabíjen alternátorem. Nabíječka však má na sekundáru střídavých 13,5V, po usměrnění je to již jenom 12,2V. To se mi zdá docela málo. Nejhorší na tom je fakt, že pokud k nabíječce připojím aku, napětí se zvedne na 14,2V. Je to správně, nebo jak to vlastně má být? Už z toho začínám být jelen, mám tam dát trafo, kde po usměrnění bude 14,4 V a na zvýšené napětí po připojení akumulátoru nehledět, nebo to mají vymyšlené dobře? Editováno: 30. Prosinec 2011, autor: aaakecal Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
k.mirda Vloženo 2. leden 2012 Sdílet Vloženo 2. leden 2012 Ahoj, někde sem se kdysi dočetl, že plně nabitá baterka má mít max 15,25V. To zařízení co máš jako nabíječku hoď do koše.... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wojnar Vloženo 2. leden 2012 Sdílet Vloženo 2. leden 2012 Není to tak jednoduché jak to vypadá. Nejdřív napětí plně nabitého akku. Ano, dobrý akumululátor. Při tomhle napětí už ale docela dost plynuje a je zbytečné ho "trápit". Starší akumulátor se může stát, že tohoto napětí nikdy nedosáhne. Napětí nabíječky. Střídavé 13,5V, po usměrnění 12,2V - to +- souhlasí. Ale pořád měříš pulsující napětí, tj, pouze jeho efektivní hodnotu. Takové napětí po vyhlazení kondenzátorem bude až 17V což se děje i po připojení k akku. Proto to Tebou naměřené napětí 14,2V. Je třeba taky změřit proud, který po připojení nabíječky do akku teče. Takové jednoduché nabíječky mají tu vlastnost, že nabíjecí proud, jak se akku nabíjí, klesá. Na jednu stranu výborná vlastnost = ke konci nabíjení se proud postupně snižuje a nedochází tak k nadměrnému přebíjení. A pokud je trafo dobře navržené/zvolené, můžeme takovou nabíječku nechat připojenou nekonečně dlouho dobu, když proud klesne pouze na úroveň "udržovacího". Na druhé straně je zde riziko, že na začátku nabíjení, ihned po připojení dostatčeně vybitého akku, může být nabíjeci proud značně vysoký. To ale platí při dostatečně vykonném trafu. Pro dobrý akku by neměl nikdy nabíjecí prou překročit 1/10 kapacity akku. Tj. akku 75A/h můžeme nabíjet max proudem 7,5 A. Ve většině případů se nabíječky neobejdou bez nějaké, byť jednoduché, regulace. V tom nejjednodušším případě se používá přepínání odboček na sekundární straně trafa, kdy nabíječku k akku připojujeme na nejnišším rozsahu a postupně, jak klesá nabíjecí proud, rozsah zvyšujeme - zvětšováním sekundárního napětí. Následují pak nejrůznější sofistikované regulace pro nabíjení konstatním proudem, konstatním napětím, kombinací obojího, pulsní nabíjení a pod. Tohle co máš ty by bylo dobré změřit taky jaký proud do akku teče. Žádný zázrak ta nabíječka to nebude, ale pokud po připojení nabíječky nebude tento proud nějak závratně vysoký (řekněme 2-3 A, a ještě o tom pochybuji)), který bude postupně klesat až někde k desítkám nebo stovkám mA, klidně ji můžeš dál používat. Na žádné rychlonabíjení to nebude, ale pro udržení akku v kondici stačit bude. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
aaakecal Vloženo 2. leden 2012 Autor Sdílet Vloženo 2. leden 2012 Jasně, to je vše vpořádku, to už mám nastudovaný, proud je na začátku kolem 5A, pak to klesá. Jenom opravdu potřebuji vědět, jestli maximální napětí, které se může připojit na aku je 14,4V - připojená či nepřipojená baterka? Tuhle informaci jsem nikde nevyčetl. Předpokládám, že zdroj je dostatečně tvrdý, pokud připojím 55W žárovku, napětí neklesne, pouze při připojení aku stoupne na těch 14,2V. Já si myslím, že bez připojeného aku by to mělo být 14,2 - 14,4V. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wojnar Vloženo 3. leden 2012 Sdílet Vloženo 3. leden 2012 Ještě jsi to nedostudoval dostatečně. Pouze usměrněné napětí je ještě pořád pulsující. Tj. voltmetr měří pouze jeho efektivní hodnotu. Dále pak podle vzorce Ušš = 1,4 x Uef (Ušš = napětí špička-špička). Po připojení akku ten se chová jako kondenzátor. Proto to zvýšení napětí po připojení akku. Kdyby jsi místo akku připojil nějaký kondenzátor tak na něm naměříš těch nějakých 17V (12,2 x 1,4 = 17,08). Jelikož ale akumulátor tvoří taky zátěž, tak to "nohoře" něco klesne, proto při těch 5 A oněch cca 14,5V. Nech to nabíjet. Postupem nabíjení bude proud klesat a jak se bude snižovat tímto zátěž, napětí se bude zvyšovat. Neboj, pokud teče proud DO baterky, je to dobře . Udělej pár měření. Ke konci nabíjení bude proud klesat a to je dobře, nebudeš tak zbytečně baterku přebíjet. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
aaakecal Vloženo 4. leden 2012 Autor Sdílet Vloženo 4. leden 2012 Tak jsem nakonec pořídil novou, procesorem řízenou... Po nabití má aku už alespoň trošku slušnější sílu, je to poznat podle napětí i podle otáček startéru... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.