Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Vloženo

Mám tady zakovou zapeklitost, se kterou bezvýsledně bojuji již několik let, tak třeba to někdo rozlouskne :-). Pokud motor vytočím do vysokých otáček - před začátkem červeného pole, tak se z palubky ozve ječivý zvuk - jsem přesvědčen, že to dělá větrák topení (ten zvuk je srovnatelný s větrákem s vyčvachtanými ložisky - stodvacítky to dělávaly). Normálně je ventilátor naprosto tichý i na nejvyšší chod.

Moje teorie je taková, že ve vysokých otáčkách ("vytočený" alternátor) vznikne v síti přepětí a ten větrák to prostě nedá. Jen nevím proč to nedá a co se s ním vlastně stane. Je ovšem také možné (moc tomu ale nevěřím), že to s větrákem vůbec nesouvisí a zvuk z prostoru palubky vychází pouze zdánlivě a může být i z motoru. Problém je stále stejný cca 10 let, nijak se nezhoršuje. Má někdo nějaký tip. Jen doufám, že to není nějaký škodovácký varovný systém :-)

Vloženo

Kdyby to bylo tím alternátorem, potažmo zvýšeným napětím a potažmo vysokými otáčkami ventilátoru, tak předpokládám, žeby Ti odcházely i žárovky. Akumulátoru se taky líbit nemusí.

Nicméně může být. Regulátor je vadný, nereguluje buzení alternátoru a ten dává napětí závislé podle otáček.

Vem a připoj na akumulátor multimetr a měř napětí v celém průběhu otáček. Mělo by být cca 14,4V, pokud poroste a poroste hodně, je to alternátorem, rsp. regulátorem.

Vloženo

Spíš to vidím na nějaký povolený šroubový spoj a drnčící součástku kdesi v hloubi pod palubkou. To změření napětí hodně napoví - jestli to nebude přelézat přes 14,5V a přesto bude palubka kvílet, bude nejlepší ji opatrně odmontovat a projít co kde by mohlo drnčet...

Vloženo

to ne, drnčení čehosi to není určitě. Je to prostě jako když pustíte elektromotor, jehož rotor má vakl - motorky ostřikovačů mívají podobný zvuk, případně ty větráky. Ale jak jsem psal, souvisí to s otáčkami motoru a je to něco hodně blízko. To napětí mi tuším ukatuje také PP - dá se na to spolehnout?

• o 2 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...