Publikováno Březen 24, 201312 r Zdar. Mám 2 otázky. 1)keď štartujem, tak to trvá až 5 sekúnd a viac kým to naskočí. Samozrejme že to štartuje na benzín. PRoste musím dlho točiť. Mám pocit že keď pred VYPNUTÍM motoru prepnem z LPG na B (stačí na 2 sec) tak to štartuje na prvé brnknutie. Čo to? Montér mi tvrdí že by to mal byŤ LPG nahromadený v sacom potrubí, najprv sa to musím pri štarte prepláchnuť. Ale veď LPG sa asi vypína ihneď po vypnutí zapalovania (zastavenia B vstrekov).??? 2)keď je poriadna zima (povedzme pod -5), tak to naštartuje ale otáčky na voľnobeh PRUDKO kolíšu (medzi povedzme 400 a 1000), strieľa to do výfuku, vynecháva, takmer nereaguje na akceleračný pedál. Po povedzme 3 min sa to spraví. Mám pocit (ale neviem iste) že keď to začne blbnúť a ihneď vypnem motor, tak to naštartuje hladko. viz https://picasaweb.google.com/Martin.Kluvanek/LPG#5844768046942814274 a nasledujúce. Máte nejaké tipy? Díkec.
Březen 25, 201312 r jo, buď špatný některý plynový vstřik nebo rozladěné, tím pádem rozházená benzínová mapa.....
Březen 25, 201312 r Autor A to sa Karle tyka bodu 1 aj 2 alebo??? Jasi myslím, že asi len 2. Pretože to 1) robí i po tom ako zresetujem mapu v B-ECU (vynulovanie zavad, dlhodoba korekcia v ODB je -0.8%) Overil som si že pri opakovanom štarte (po pretočení) to už ide OK. viz https://picasaweb.google.com/Martin.Kluvanek/LPG#5859194307084157906 Zvláštne je že pri vypnutí motora sa to z pohľadu LPG tvári že sa otvorili Bvstreky naplno. A pri tom dlhom štarte vstreky postupne vypinal a zapinal (každy valec inokedy). Navyše si myslím, že teória s LPG nahromadením v saní je podivná, petože benzín sa tam nahromadí tiež... Iba ak...by tam LPG ECU pri vypínaní ešte navalila kopu plynu ako reakcia na 100% benzin vstreky (nevieme či je tych 100% pravda, ale LPG ECU to tak vidí) to 2)mam podozrenie ze naozaj suvisi so zlym nastavenim.
Březen 25, 201312 r Autor Ešte by ma zaujímalo či má dakto iný uvedené 2 problémy. Hlavne ten prvý (dá sa ľahko odskúšať) A asi je najcennejšie z toho istého motoru (Škoda 1.8T AUQ). Čiže štartuje to i vám dlho keď ste pred vypnutím šli na LPG?
Březen 25, 201312 r prosím tě, zakládáš milionkrát opakovaná témata a je to pořád dokola, nediv se, když se do toho pořád nějak hrabeš, zkoumáte a vlastně se tu neustále jen rozlaďují auta, nikdo nezná souvislosti, máš dojem, že když někde něco posuneš, že se to hned změní....říkám, pořád je to tu dokola...nechápu co jsi myslel s těmi benzínovými vstřiky, když se motor zastaví, není v potrubí žádný benzín, když se nedovře plynový ventil, dostane se a naplní potrubí a pak to nechce startovat....
Březen 25, 201312 r Autor Karle, rozculujes sa zbytocne. Proste neodpovedaj ked ta to tak irituje. Stejne je 90% informacie od teba ze som blb. To uz vieme dost dobre a posunul by som sa k niecomu uzitocnejsiemu. Toto téma som tu v poslednej dobe nikde nevidel ked pominiem nejaky prispevok v inom vlákne co som napisal ja a nik neodpovedal. Mna napriklad zaujima ci to robi i ostatnym. Pretoze moj guru z chlieva tvrdi ze to tak musi byt, ze to inak nejde... Tak si potrebujem zistit ako sa veci majú... Čo píšeš o nedovretí plynových vstrekov tak je to rozumný argument, ktorý ale neviem či obstojí. 1) V okamihu odstavenia motoru je ešte benzín pod tlakom a PODLA VYPISU Z LPG sa pri vypínaní otvoria benzínové vstreky naplno...Takže v potrubí ostane dačo nachlejstané (ale nevieme či si to LPG jednotka nevymyslela) 2)experimentovaním som zistil, že keď vypínam motor na LPG a motor nejde na voľnobeh (tzn akceleruje alebo deceleruje alebo udržujem vyššie otáčky, tak to potom naštartuje na prvé šrknutie. Takže by som to nebral tak úplne jasné že netesnia LPG vstreky, pretože to by netesnili i v tých iných režimoch pri vypnutí. Pretože pri decelerácii sú benzínové i LPG vstreky zavreté a LPG natlakované rovnako ako na voľnobeh(možno i viacej) https://picasaweb.google.com/Martin.Kluvanek/LPG#5859287320546813170 Upraveno Březen 25, 201312 r od kluvi
Březen 25, 201312 r hele, když budeš dojíždět, tak si přepni na BA. Pokud nastartuješ ráno na drnk, tak je to jak píše Karel, foukne ti do sání plyn a ráno jak startuješ tak je namixované s BA a tudíž to hned nechytne (páč je to až moc bohaté), dokud se několikerým protočením tento mix nedostane ze sání potažmo z válců pryč.
Březen 25, 201312 r kdo je prchlivější....vždyť se to tu na různých stránkách řeší pořád dokola...jenže někteří neumí číst nebo hledat.....proč by se měly benzínové vstřiky po vypnutí mortoru otevírat naplno?, asi máš nějaké extra auto, nebo právě toto je ten tvůj problém ranních startů....nevím a ani nechci řešit jak vlastně vypínáš motor, každý normální řidič dojede a autem, nechá ho běžet na volnoběh a pak vypne klíček, to je asi normální postup...pokud je vadný plynový vstřik, jistě víš, že nastupuje tlak po vypnutí klíčku, a pak dojde k tomu, že se plyn dostane do potrubí....kolikrát se to tu už řešilo...
Březen 25, 201312 r tak za mě- já do toho nehrabu, nerozumím tomu a mám na to odborníka- plynaře, který s etím živí.. takže mně by ani nenapadlo prostě vrtat do auta, když o tom nic nevím.. nevím, co některé lidi nutí k tomu, aby se v autě hrabali, posrali co mohli a pak to řešili na foru.. auto nejede- OK, zavezu k plynaři a at si radí.. ne?
Březen 25, 201312 r nevím co se toho chytáš, s tebou já se nebavil....jsou tu jiní,co si myslí,že když si koupili kabel, tak že vče vyřeší, přitom neznají základy a základní hodnoty pro nastavení....
Březen 25, 201312 r já s tebou taky ne, to bych si nedovolil... Upraveno Březen 25, 201312 r od JirkaBrno
Březen 25, 201312 r Autor Karle. Tak sa podívaj na tento záznam https://picasaweb.google.com/Martin.Kluvanek/LPG#5859346397670393282 Kuk na vypnutie motoru v čase od 140.Najprv vybehne zaťaženie motoru na 100% (zelenomodrá špica v čase 140) a potom zas benzínové vstreky na 99 (čierna špica v čase 150-tam je i kurzor s vyčítaním hodnot) Ja netvrdím, že je to pravda. Ale čo ak to tá LPG ECU naozaj vidí a podľa toho jedná? Bohužial to vtedy nešlo na LPG. A v iných záznamoch keď to na LPG pri vypnutí išlo to nieje vidno (vstreky 99) To neznamená že to LPG ECU nevidí rovnako blbo. A na iných je ale tiež vidno zaťaženie (engine load% ) 100% pri vypnutí. Je to samozrejme blbosť, ale ako na to naozaj reaguje ECU? S tým únikom sa na to podívam. Keď vypnem motor tak by nemal tlak LPG nejak klesať, že...nieje problém odmerať cez software. V záznamoch čo mám je tlak LPG 2.5 až 2.6 bar (má tam byť 1.3) a v krátkodobom horizonte drží. Dokonca pauza medzi vypnutím a pomalým štartom je len pár sekúnd a v tej dobe tlak drží. Takže pravdepodobnosť že by za tú dobu stihlo uniknúť netesným vstrekom toľko plynu aby to ovplyvnilo bohatosť a navyše sa ten únik dorovnával náhodou presne tak že tlak neklesne ani nevzrastie (reduktor má udrovať 1.4 takže by už nemal prifukovať na 2.5)...tak tá pravdepodobnosť sa mi zdá byť veľmi malá. Takže od vypnutia po štart je priebeh tlaku i jeho hodnota v oboch pokusoch rovnaký (viz hore odkazy) ale v prvom to naštartuje OK (pretože to nebolo na voľnobeh) a v druhom prípade nie pretože to na voľnobeh išlo. Ano považujem sa za normálneho a motor bežne vypínam pri voľnobehu. Preto by ma zaujímali napr skúsenosti iných nešťastníkov s rovnakou konfiguráciou a to 1.8T AUQ a STAG To MALTA: Ako som napísal predtým: ten pokus som spravil. Nieje treba čakať do rána, stačí pár sekúnd. Napriek tomu mi to nesedí pretože to dobre štartuje i po vypnutí na LPG pokiaľ nieje voľnobeh viz ten minulý príspevok (príspevok #6 odrážka 2)
Březen 25, 201312 r Autor tak za mě- já do toho nehrabu, nerozumím tomu a mám na to odborníka- plynaře, který s etím živí.. takže mně by ani nenapadlo prostě vrtat do auta, když o tom nic nevím.. nevím, co některé lidi nutí k tomu, aby se v autě hrabali, posrali co mohli a pak to řešili na foru.. auto nejede- OK, zavezu k plynaři a at si radí.. ne? Opakujem už niekoľký krát že som na to vôbec nesiahol a neustále sa dohadujem s fušerom ktorý tvrdí že to tak je OK. A potrebujem vedieť čo je normálne (i s ohľadom napr na zvolenú LPG ECU) a čo nie. A teraz tam musím jazdiť vyše 200km. Bol by som úplne vkľude keby som si ten kábel kupovať nemusel a nemusel tráviť spústu času experimentami. Aj keď ma experimenty všeobecne bavia len na tento nemám nervy pretože do toho nemôžem zasahovať. Čo sa týka karlovej odpovedi tak ma zaujal jeho názor že len on sa tu do niečoho vyzná a druhí sa tu nevyznajú vôbec do ničoho. Karel ale minimálne nieje schopný odpovedať na email so žiadosťou o službu ktorý som mu pred hodne dlhou dobou poslal na firemný mail. Takže nedokáže minimálne jednu vec: slušne sa baviť s ľuďmi a potažmo zákazníkmi. Pokiaľ mi napíše znalecký posudok čo je zlé aby som mohol vybaviť reklamáciu, tak by som možno zmenil názor a po úspešnej reklamácii a vrátení peňazí mu zadal i prestavbu do korektného stavu. Možno. ;-) Ku Karlovi to teraz mám asi 30km Upraveno Březen 25, 201312 r od kluvi
Březen 25, 201312 r o tom emailu nevím, možná mi to uniklo, denně mi chodí kolem 60ti různých emailů, je možné, že jsem ho i omylem smazal...nevím, každopádně ja píše Paul, auto šíleně seřízené, ta zelená křivka je špatně,je to strašně bohaté, veliké trysky, je tam vidět zapojená sonda, to nesmí být, max. na první ladění, to je přesně problém Stagu, když se motor vytočí a běží v otevřené smyčce, systém neví čeho se držet a začne automaticky obohacuje až ta zelená křivka letí doleva.....proto to blbě startuje, celý problém.....
Březen 25, 201312 r Autor zapojená sonda? Aká sonda? Kde? Nastavenie: No teraz je to ešte horšie ako na tých starších obrázkoch...teraz je deflekčná krivka od +15 do +25% i dlhodobá chyba podĺa OBD je 20% Proste je to ignorantské prasa. Nestíha reduktor na max vykon (klesá tlak) tak tam dal väčšie trysky (to som chcel ja) ale odmietol proporcionalne znizit nominalny tlak a neupravil korekcnu krivku (K) Teraz to za jazdy už benínová ECU nezvláda regulovať a VAG dáva chybu "prilis bohata zmes" Ale to startovanie je blbe od sameho zaciatku. Je to namysleny fušer ktory to dakde okukal (na fabiach to asi funguje), nerozumie tomu čo robí ale stále je ramenatý frajer... Trysky prevrtaval ACU vrtackou a trysku drzal v kombinačkách na kolene. A ešte sa namňa snažil hodiť že na jednom vstrekovači je strhnutý závit (nikto na to nešahal). Ja mu nechcem radiť ako to má spraviť, len chcem vedieť čo je možné tolerovať a čo nie. Snažím sa právnikovi pripraviť podklady na líbesbríf. A ďakujem za rady.
Březen 25, 201312 r Autor Zvláštne je že napriklad pri rozjazde na plný plyn napr od 2000 DO 6000 ot na 4 ide stále v closed loop. Teda podla OBD. Je mozne ze VAG protokol tam dáva aj iné hodnoty ale to nemam ulozene (tam je to podrobnejsie akoze bohacovanie atd kdezto v OBD je len OPEN/CLOSED)
Březen 26, 201312 r zvětšováním trysek chybějící tlak nedoženeš, naopak by měl tlak při přidání plynu jít nahoru, buď je na nic reduktor, nebo přívodní potrubí nestačí dodávat plyn, potažmo tlak ve volnoběhu u turba musí být minimálně 1,5, což je taky málo....navíc tak jak to tady ladí ostatní je to špatně, to co tobě "leze" z diagnostiky je všechno důsledek špatného základního nastavení, můžeš sledovat hodnoty jak chceš, tak se to bude v každém režimu a pokaždé chovat jinak, jeliož se to zozlaďuje už po nastartování a přepnutí na plyn...
Březen 26, 201312 r Autor Prečo nedoženiem? Pri priemere 2.8 potrebujem PRETLAK 1.4bar (napr) tak pri 3.2 stačí 0.8 (napr) pri danom pretlaku a priemere pretecie cez trysku rovnaká hmotnosť plynu za rovnaký čas... Tým dosiahnem že na straty na prívodnom potrubí zostane o 0.6 bar viacej Alebo: Reduktor proste pri max výkone nedá viac ako 0.8 bar tak tomu prispôsobím trysku. A nemá význam pre menšie výkony mať tlak vyšší ako pre MAX=> prenastaviť na 0.8bar. Tým, že je teraz pri voľnobehu zbytočne vysoký tlak môže dôjsť k problémom v nemožnosti dávkovať tak krátke časy. Samo že reduktor je naprd (i keď píšu že 250Hp) pretože nestíha tepelne. TeplotaLPG klesne až k 8stC a to už je na prepnutie na benzín. Ale aspoň by todovtedy malo tlačiť čo sa dá. Ale i keď by to nebola pravda, tak mal poštelovať prevodový pomer BA/LPG (krivku), prasa Prečo tlak na voľnobeh u turba 1.5???? Aby sme si nemýlili pojmy. Tlak v saní (MAP) je u turba od 0 do 1.6 bar ABSOLÚTNE Pri voľnobehu je asi 0.3bar a na max výkon 1.6bar Ale tlak LPG sa udáva ako PRETLAK oproti MAP. PRetože regulátor reduktora nereguluje na ABS tlak ale relatívne oproti tlaku MAP. Takže keď natlačí turbo, tak regulátor udržuje pretlak (mal by) takže zvýši abs tlak. Na to tam ide tá hadička zo sania. Takže keď nastavím pretlak LPG na 0.8 tak ABSOLÚTNY tlak LPG bude cvičiť od 0.3+0.8=1.1bar ABSOLÚTNE do 2.4bar ABS Kdežto keď nechám pretlak na 1.4 tak 3 bar ABS už asi reduktor nedodá, že?
Březen 26, 201312 r Autor .... je tam vidět zapojená sonda, to nesmí být, max. na první ladění, to je přesně problém Stagu, když se motor vytočí a běží v otevřené smyčce, systém neví čeho se držet a začne automaticky obohacuje až ta zelená křivka letí doleva.....proto to blbě startuje, celý problém..... Ešte som sa chcel spýtať čo si myslel že zapojená sonda? Akože lambda? Ja som pochopil že tie lambdy to len meria ale nereguluje podľa nich. To má robiť benzínová ECU. Pretože sa v LPG ECU nikde nedá nastaviť nejaký vzťah medzi LPG a lambda. Je to len pre kontrolu pri ladení. Si myslím...V návode sa píše o ladení a nehovorí nič o sledovaní lambda len že má byť zohriata a keď sa otvárajú LPG vstreky naplno (malá tryska) tak treba skontrolovať i na lambde (bude moc chudobná zmes ktorú nezrovná B ECU). Navyše je v setupe nastavené "lambda type=not connected"..netuším ale prečo potom signál cvičí.
Březen 27, 201312 r na diagramu je vpravo hodnota 1.54, druhá 1.84 jesli to dobře čtu, to je divné pokud není zapojená sonda, měly by tam být nuly...pokud nemá auto EOBD dá se připojením sondy pro nastavení vizuelně přes křivku sondy kontrolovat, zda je sastém v daný okamžik bohatý nebo chudý, to že ti to hlásí chudá směs může spíš dělat nestíhající reduktor(malý tlak), ne zvětšováním trysek...
Březen 27, 201312 r Autor to s tou sondou to je divné....je nastavené ze NIC ale aj tak to meria. Ale asi je podstatne ze to podla nej nereguluje, to by bol uplny chaos. Mne to hlasi prilis BOHATU zmes....to je tym zlym nastavenim krivky (i dlhodoba korekcia v OBD je na -20%) po zvacseni trysiek.
Březen 27, 201312 r hovadina už je to, že má auto jednu sondu před katem a píše to obě, samozřejmě že je to bohaté.....dlouhodobá může být max 1-10 pak to zozsvěcuje check, na 132 kW by tam měly stačit trysky odhadem 2.2....
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.