Tommmmy Vloženo 30. Červenec 2013 Sdílet Vloženo 30. Červenec 2013 Zdravím. Chtěl bych poprosit o potvrzení/vyvrácení mé domněnky, kde se nachází kontrolní/výpustný šroub oleje převodovky u Fábky (typ převodovky FNK, motor 1,4 MPI 50 kW). Jestli tuším správně, tak se zrovna v tomto případě na převodovce nachází jen kontrolní otvor, který slouží zároveň jako výpustný. Foto dávám do přílohy a pro jistotu i krátké video... Předem moc díky! MOV04781.MPG Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
libero Vloženo 31. Červenec 2013 Sdílet Vloženo 31. Červenec 2013 ak nemáš výpustný šrób,tak máš prevodovku vyrobenú od 10.2001 ... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tommmmy Vloženo 31. Červenec 2013 Autor Sdílet Vloženo 31. Červenec 2013 To souhlasí (rok výroby 2002). Ale je tedy ten šroub na fotce skutečně ten kontrolní/výpustný k převodovce? Chci tam vyměnit olej, tak abych to nezmastil... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Popu Vloženo 31. Červenec 2013 Sdílet Vloženo 31. Červenec 2013 vypustak tam mit musis i kdyby si nechtel ....... podivej treba tady jestli to tam nemas ! nevim tedka presne jak vypada prevodovka EMPINY presne ze spoda http://forum.skodahome.cz/topic/118076-fabia-19tdi-vymena-prevodoveho-oleje/ Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tommmmy Vloženo 31. Červenec 2013 Autor Sdílet Vloženo 31. Červenec 2013 To mi je jasný, že ho tam musím mít :-)... Ale jde mi o to, jestli je to ten, kterej jsem zvýraznil na fotce - aby to nebylo od něčeho jinýho... Každej motor (resp. převodovka) to má trochu jinak a v jednom vlákně jsem četl, jak jeden maník nalil olej místo do převodovky do spojky :-)... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McMatej Vloženo 31. Červenec 2013 Sdílet Vloženo 31. Červenec 2013 (editace) Pokud si výrobce myslí, že je náplň oleje celoživotní, tak tam výpustný být z principu nemusí. A mám pocit, že některé převodovky ho opravdu neměli. Olej šel vypustit po odmontování spínače couvacích světel a naklonění auta dopředu. Ten šroub, který si označil nemůže být výpustný. Výpustný šroub musí být na nejnižším místě převodovky. Na nějaké vysávání skrz kontrolní šroub bych nespoléhal, protože se ti nepovede strčit vysávací hadička na nejnižší místo převodovky. Co to víčko připevněné dvěma šrouby M6 (na 10 klíč) co je vidět na tvé fotce pod kontrolním šroubem??? Edit: tady jsem našel dílenskou příručku na FNK převodovku. http://cockin.cb-decin.cz/Photos/10_Knihovna/Skoda%20fabia/P%C5%99evodovky/002.PDF Editováno: 31. Červenec 2013, autor: McMatej Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tommmmy Vloženo 31. Červenec 2013 Autor Sdílet Vloženo 31. Červenec 2013 Dílenskou příručku mám, dle toho jejich ručně kresleného obrázku to nejspíš skutečně bude ono, ale nebyl/nejsem si 100% jistý. Ten kontrolní šroub funguje i jako výpustný - i to koukám píšou v té příručce a uvádí, že se to má vysát odsávačkou. Taky si říkám, že se asi člověk nedostane všude a zůstane tam něco málo oleje s tím největším humusem. Olej jde vylít i po demontáži: přírubového hřídele na straně skříně spojkyvíka řazenívíka skříně převodovky Ale na to už si netroufnu :-/... Těžko říct, co je pod tím víčkem - abych to neodšrouboval a nevypadlo na mě něco, co už nebudu moct dát zpátky :-). Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
libero Vloženo 1. Srpen 2013 Sdílet Vloženo 1. Srpen 2013 vypustak tam mit musis i kdyby si nechtel nemusí a ani nemá Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McMatej Vloženo 1. Srpen 2013 Sdílet Vloženo 1. Srpen 2013 Domnívám se, že v tom víčku je vedení pro kulisu řazení. Taky se mi zdá demontáž toho víčka trochu adrenalinová. :-) Nevím, proč v DP nezmiňují vypuštění vymontováním spínače couvacích světel? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Albín Vloženo 4. Srpen 2013 Sdílet Vloženo 4. Srpen 2013 Včera jsem měnil olej v převodovce,samozřejmě jsem tam vypouštěcí šroub neměl,tak jsem sundal to víčko,které se bojíte sundat aby náhodou něco nevypadlo a světe div se,olej komplet vytekl,nic nevypadlo,pak jsem tam dal těsnění,dotáhl,nalil nový olej přez kontrolní otvor a vše maká jak má. Přiložil jsem i pár foto z výměny. Kdyby se někdo bál to víčko sundat komplet,tak stačí to jen trochu povytáhnout a olej vyteče taky,sice pomaleji ale vyteče. 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
libero Vloženo 4. Srpen 2013 Sdílet Vloženo 4. Srpen 2013 ..a čo olej??..farba asi nič moc..koľko máš nabehané km?? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Albín Vloženo 4. Srpen 2013 Sdílet Vloženo 4. Srpen 2013 Olej byl celkem ok,černej nebyl.Přišlo mi že už ho předchozí majitel měnil,protože i na tom víčku byl napatlaný silikon jako těsnění. Mám naběháno 169000km. Myslel jsem že tou výměnou docílím zlepšení řazení,jde mi špatně zařadit 1 stupeň,když třeba zastavím na semaforech a pak se chci rozjet,tak mi tam 1 jde špatně,většinou musím dát nejdřív 2 a pak z tý 2 to jde zařadit za 1 a můžu se rozjet. Ještě zkusím seřídit řazení,už můžou být vytahaný lanka. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McMatej Vloženo 4. Srpen 2013 Sdílet Vloženo 4. Srpen 2013 Pochvala, kdo se bojí, musí do servisu. :-) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Popu Vloženo 4. Srpen 2013 Sdílet Vloženo 4. Srpen 2013 nevim jak to presne zase vypada,... ale je to vubec to vicko jako nejnizsi bod prevodovky ? ... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
libero Vloženo 5. Srpen 2013 Sdílet Vloženo 5. Srpen 2013 dá sa povedať,že skoro áno.. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Albín Vloženo 5. Srpen 2013 Sdílet Vloženo 5. Srpen 2013 Řekl bych že to je úplně nejspodnější bod převodovky.Po vypuštění jsem tam nalil bez cca 2dl celý 2 litry nového originál oleje. Já do servisu nejezdím,řekl bych že si dělám na autí vše sám. Tedy teď mě jen čeká výměna vlnovce,ale to si bohužel sám dělat nebudu,nemám čím svařit. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tommmmy Vloženo 8. Srpen 2013 Autor Sdílet Vloženo 8. Srpen 2013 Albíne, moc díky za info! Zkusím to tak tedy asi taky (ačkoli už jsem si pořídil odsávačku). Snad při mé smůle skutečně nic nevypadne :-). A jaké jsi tam dával těsnění? Nové, nebo to původní? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Albín Vloženo 8. Srpen 2013 Sdílet Vloženo 8. Srpen 2013 (editace) Původně to tam bylo na silikonu,jenže jsem to dělal na chalupě a tam jsem jak na potvoru neměl silikon,tak jsem si vystříhnul papírový těsnění,jako ze starý školy,pomazal trochou oleje a nasadil,kupodivu ani kapka neutekla,ale po druhé kdybych to dělal,tak to dám na silikon,nebo to těsnění na olejový vany atd. Vypadnout by ti nemělo nic,aspoň mě nic nevypadlo a šlo to celkem dobře sundat,stačí povolit ty 2 šrouby a kýváním a pootáčením to krásně sundáš.Jo a ještě doplním,ten kontrolní šroub na 17 imbus jsem povolil tak,že jsem si vzal delší šroub na 17 klíč,ve svěráku ho hned za hlavičkou ohnul a asi 30cm trubku jsem na ten šroub nasadil a šlo to krásně povolit,ten šroub na 17 klíč tam pásne jak prdel na hrnec. Editováno: 8. Srpen 2013, autor: Albín 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tommmmy Vloženo 8. Srpen 2013 Autor Sdílet Vloženo 8. Srpen 2013 (editace) Koukal jsem ještě do Etky a tam kupodivu žádná podložka/těsnění není - je tam jen těsnící kroužek ke každému z těch dvou šroubů. Možná se tam má dát ještě těsnící pasta, akorát to tam není přímo naznačené... Silikon myslíš že bude stačit obyč (třeba ten do koupelny), nebo dát radši takový ten červený na motory, olejové vany apod.? Jo a nad tím víčkem by měla být nějaká spojovací tyč či co. Ale asi tam +- drží, takže nevypadne (když člověk sundá víčko). Vyrobit si imbus 17ku ze šroubu by mě bývalo nenapadlo - nejspíš to zkusím, jelikož kupovat ho, když ho člověk nejspíš na nic jinýho nepoužije, mi přijde zbytečný... Díky za tip. Editováno: 8. Srpen 2013, autor: Tommmmy Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Combi2002 Vloženo 8. Srpen 2013 Sdílet Vloženo 8. Srpen 2013 převodovky od 10/01 nemají vypouštěcí šroub!!! v DP je potřít víko těsnícím prostředkem a utáhnout šrouby 25Nm, jinak je to spodní díl s pouzdrem hřídele řazení, mám najeto 215 000 a čeká mě to taky zatím bez problémů řadí v poho Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Popu Vloženo 8. Srpen 2013 Sdílet Vloženo 8. Srpen 2013 tak to bych tam mohl vypustak mit, mozna ...... kilometry mam stjne Combi2002, presneji 213 000 km a pokud olej nebyl predchozima majitelama meneny,... tak radi taktez porad v pohode ale vymenit to pro pohodu a klid duse je knezaplaceni Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tommmmy Vloženo 9. Srpen 2013 Autor Sdílet Vloženo 9. Srpen 2013 Combi2002 - na jaké straně v DP to píšou (o potření víka těsnícím prostředkem) ? Já tam nikde takovou zmínku nenašel. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Combi2002 Vloženo 9. Srpen 2013 Sdílet Vloženo 9. Srpen 2013 Ahoj, DP /převodovky / 002 / 34-9 strana 10 / vydání mám 05.02 prostřední obrázek Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Albín Vloženo 9. Srpen 2013 Sdílet Vloženo 9. Srpen 2013 (editace) Šroub tam padne úplně skvěle do toho imbusu na kontrolu hladiny. Radši bych to potřel tím na vany,i když jak jsem psal já,dal jsem tam jen papírové těsnění a nesákne ani kapka,ale jsem zvědavý jak dlouho.Kdyby sákla,tak to přetěsním,je to práce tak na půl hodinky i s vypuštěním a napuštěním oleje. Editováno: 9. Srpen 2013, autor: Albín Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tommmmy Vloženo 9. Srpen 2013 Autor Sdílet Vloženo 9. Srpen 2013 Combi2002 - Díky, už to v té DP vidím - jak je to na tom obrázku natočené, tak jsem to prvně nepostřehnul :-). Albín - Jojo, radši koupím těsnění přímo na to - obyč silikon by nejspíš nevydržel (ty teploty). Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.