Přejít na obsah

Nádržka brzdovej kvapaliny

akubus

Doporučené příspěvky

• o 4 týdny později...

Děkuju za informace pánové.. No ono..hadička se odpojí a něco vyteče ne? A pak se odsává..? Nevím, v tomto nemám zkušenosti, stejně si to nechám dělat v servisu, ale zajímal mě postup ať vím, jak se věci mají. Chlapi.. a nějaké normy nemusím řešit? Myslím tím něco jako jako u motorového oleje např. VW 502/505? Nebo stačí když uvidím DOT 4 a dávám do nákupního košíku? :)

Editováno: , autor: Richiis
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja osobne by som asi použil kvapalinu DOT 5.1 (pozor, nie DOT5!). V užívateľskej príručke sa totiž píše, že brzdová kvapalina musí byť buď s normou VW 50114, alebo FMVSS 116 DOT4. Brzdovú kvapalinú ktorá je DOT 5.1 a zároveň spĺňa DOT4 a FMVSS 116 nie je problém nájsť. :-)

Editováno: , autor: e1.
Odkaz ke komentáři

Zaujímala by ma kinematická viskozita tejto brzdovky pri -40°C, alebo aspoň informácia, že kto je výrobca.

Koncom roka totiž plánujem meniť brzdovku, tak riešim čo tam dať kvôli ABS a ESP. DOT 5.1 brzdovky sú fajn, ale závodné sú na tom ešte o dosť lepšie, hlavne čo sa týka mokrého bodu varu (našiel som jeden Castrol ktorý má mokrý bod varu 270°C!). Háčik je v tom, že kinematickú viskozitu majú za studena väčšinou niekde úrovni starých DOT3 alebo DOT4 brzdových kvapalín. Oproti tomu sú ale na trhu už moderné brzdové kvapaliny s nízkou viskozitou určené primárne pre autá s ESP, a ja ESP mám, tak teraz mám dilema. Na občasné blbnutie na okruhu by to chcelo ten Castrol, ale na zimu keď bude mrznúť by zase bolo lepšie zobrať niečo s nízkou viskozitou.

Odkaz ke komentáři

Aha.. tak teď si mě zaskočil. Já mám vybranou Castrol Brake Fluid DOT 4. Přece nemůže být brzdovka od škodovky lepší než Castrol. (Škoda to stejně nevyrábí, to je stejně jiný výrobce)

No, ten Brake Fluid DOT4 je úplne bežná brzdovka, spĺňa minimálne parametre, ale nič viac. Použiť ju samozrjme môžeš, ale to už radšej rovno kúp originálnu brzdovku od Škodovky. Mám nepotvrdenú informáciu, že B000750M2 dodávaná do ŠA by mala byť vlastne Velvana Syntol HD 265 Plus. Tá zase ma lepšie vlastnosti ako tento "základný" Castrol.

Ja osobne som pozeral od Castrolu úplne inú brzdovku, konkrétne Castrol React SRF Racing (40 € za liter). Okrem viskozity má všetky parametre ako z nejakého sci-fi. Viskozita je priemerná, ale normu DOT4 spĺňa s prehľadom. Ak nemáš ESP, tak toto je asi najlepšia brzdovka ktorú môžeš kúpiť.

Ja osobne kvôli ESP teraz váham a práve si robím tabuľku kde zapisujem všetky údaje všetkých brzdových kvapalín ktoré nájdem a pokúsim sa vybrať niečo lepšie zo šedého priemeru.

Doplnenie:

Tabuľka je hotová. Vzhľadom na potreby ESP mi je sympatická brzdovka Castrol React DOT 4 Low Temp, TRW DOT 5.1 ESP a Motul DOT 5.1 Brake Fluid. Tiež treba uznať, že Velvana Syntol HD 265 Plus na tom nie je zle, hodnoty tie isté ako ATE SL.6, čo možno nebude náhoda.

brake_fluids_comparison.pdf

Editováno: , autor: e1.
Odkaz ke komentáři

Richiis, klasická DOT4 určite bude postačovať, ale optimálna nebude. To je podobné ako s olejmi. Existuje norma ktorej vyhovuje veľa olejov, ale vrámci nej sa dá stále nájsť lepší a horší olej pre dané vozidlo a použitie. To isté platí pre brzdové kvapaliny, jednoducho DOT4 je minimálna požiadavka, nie maximálna. Veľký rozdiel je ale v tom, že oproti olejovým normám VW je pri brzdovej kvapaline presne známe čo musí DOT4 alebo DOT5.1 olej spĺňať.

Inak pekne napísané informácie sa dajú nájsť tu: http://www.dixcel.co.jp/en/subcontent/literature/literature02.html

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...