Publikováno Leden 11, 201411 r chtel bych jen tak na zkraceni dlouhe chvile probrat par veci co me u lazeni ruznych aut (nejen vlastnich) pri nejmensim prekvapilo a nekdy i vyvedlo z miry: 1. auto ktere se do max zatizeni skoro nekoukne nema v plynove jednotce v teto oblasti zadnou krivku, pritom kdyz jsem auto zhruba pred 20 000km najizdel byla krivka cela. Dochazi po nejakem case necinosti v teto oblazti ke smazani bodiku a umazani krivky? 2. u vetsiny aut jsem se setkal ze bylo potreba dolatit jen volnobeh a nizke casy a mapa od poloviny dal byla v poradku 3. Stag se dle meho nazoru do urcite miry nejak dolazuje sam i kdyz nejsou zaple OBDkorekce nebo ISA2 4. u jednoho auta jsem nebyl shopnej vubec pri prepinani z benzinu do plynu zaznamenat skok ve strikovacim case ikdyz bylo to auto v tom bode rozladeno o 15%. musel jsem vse ladit jen podle korekci 5. prepnuti z benzinu na plyn clovek nezaznamena, kdyz se prepina z plynu do benzin motor to rozhodi a hned se zase srovna... casy vylitnou nahoru ale zase hned spadnou na casy jako byly v plynu... Dela to i kdyz si prepinam jednotlive vstriky tak citim ze se to malinko vychyli... je to necim na palivove soustave? pripada mi to ze to chvilku trva nez se benzinovej vstrik po necinosti rozhejbe:) V tomto pripade uvedu ze se jedna o jedno z nasich Volv, ktere ma cidlotlaku paliva, druhe auto to nedela 6. videl jsem i u par aut ze je mnoznik na volnobeh ca. 2x vstriky stihaj i v max zatizeni kde je mnoznik analogicky tak vyssi tedy nad jednickou. Vetsinou jsem zvyklej u aut videt u volnobehu kolem 1,3 a maximum kolem 1 spise lehce pod 1... Vysvetluju si to tim ze touto metodou chtel nekdo pomoci Valtekum k delsim casum a tim stabilizovat volnobeh... vadi to necemu? 7. jeste jsem se nesetkal s tim ze by se muselo menit nejake cidlo na polske skladacce... Coz me docela prekvapuje protoze spousta aut uz neco za sebou mela. Jak casto odchazeji na polske technice cidla? tak jestli mate naladu na trochu tlachani tak se tesim na komentar Upraveno Leden 11, 201411 r od silarm
Leden 11, 201411 r 1. ten člověk nejezdí často v max zatížení, není to závada, nic se neděje 2. tato věc je dle mě natolik variabilní, že by mě možná nestačila jedna A5 stránka abych ti to popsal, takže sorry, ale raději ne... 3. kdysi když sem začal Stag montovat prosinec/2006 tak ty první jednotky toto dělali, pozdější už sem to nezpozoroval - otázka firmware v jednotce 4. mechanické provedení montáže, "časování vstřikování benzínu, předstih - alias software benzínové jednotky" 5. máš ten snímač nějak ošetřený? 6. není to sice běžné, ale dle mého se toho moc neděje 7. ze začátku bylo začarované kolečko, pak se to uklidnilo. nyní pouze snímače na nádrži ale zato fest Sorry, ale Stag sem za minulý rok udělal pouze 3x. Už jenom na přání nebo starší auta. Za "o kapku" dražší sadu dosahuju mnohem lepších výsledků. Tím nenaznačuju, že bych byl neschopný, ale do novějšícho auta (třeba 4válec) raděj nabídnu Lovato nebo Landi Renzo za cenu vyšší o 1000Kč a obsahují navíc aplikace s benzínem. Stag jich moc neumí a navíc pokud do novějšího auta dát Stag a dosáhnout lepších výsledků, tak raději "Hanny" - to je ale zase o 1000Kč dražší než Lovato či Landi Renzo. Doufám, že chápeš. Upraveno Leden 11, 201411 r od PauLofWoCC
Leden 11, 201411 r Autor diky za odpovedi, ten snimac tlaku paliva nevim jak je osetrenej ani jsme nekoukal jestli neukazuje nejake blbosti musim se optat. jinak chapu proc se odklanis od Stagu. Neschopnost privstriku benzinu je dobrej argument. motory uz nemaj tak kvalitni materialy jak mela 1,8T ja na stag taky nejsem nijak fixovanej, klidne priste zkusim Lovato uvidime co mi muj plynar nabidne... Upraveno Leden 11, 201411 r od silarm
Leden 12, 201411 r není to vůbec o přívstřiku benzínu,bohužel jsou auta, např. Hyundai, kterému nepomůže ani ten přívstřik, Paul Ti jen chtěl naznačit to, co já tu říkám od začátku, že vstřikovače Valtek jsou svou konstukcí asi to nejslabší, co bylo v plynařině vymyšlené...
Leden 12, 201411 r Zato takove vstřikovače "Med" od Landi Renza to je lahoda....A ta cena je taky excelentni.Tim jsem nechtěl řict že valteky jsou nějake dobre,ale jen to že davat v Čr vstřikovače kdy kus stoji okolo 2,5 tis je naprosto zbytečne pokud se tady nadale bude tankovat sračka co se tankuje.Když je stejně jasne že dřiv nebo později se budou vstřiky měnit nebo repasovat.
Leden 12, 201411 r je zajímavé, že co jsme dávali Landi Renzo Omegas se zmíněnými vstřikovači i do motorů Hemi 5.7, 6.0,6.3 , do Octavíí a dalších aut jsme neměli jedinou reklamaci, a to tyto motory mají s plynem najeto i více jak 200 tisíc, osobně si myslím, že je problém někde jinde a je to víceméně stokorunová záležitost....
Leden 13, 201411 r Ahoj Silarm, Koukám, že toho Staga bereš pěkně od podlahy, tak Ti zkusím přispět svojí trochou do mlýna… Stag si za provozu neustále aktualizuje křivky jak BA (modrou), tak i LPG. A pokud se po nějakou dobu v dané oblasti body nevyskytujou, tak nebude křivka vykreslena (není z čeho vypočítat průměr). Ale nemá to žádnej vliv na funkci, přepočet se provádí podle množniku (a korekcí dle RPM, teplot atd). To se ale liší podle verzí SW, novější např. neupravujou křivky pokud je teplota reduktoru nižší než x stupňů – nenajedeš mapy na ne zcela ohřátým motoru, což může bejt v zimě problém. – může bejt, je to kus od kusu, i podle mechanického provedení, navrtání atd. myslím že ne – množnik ani RPM či teplotní korekce se nehnou – ale jak jsem psal výše, neustále se mění poloha modrý a zelený křivky podle aktuálních časů v daných závislostech podtlak/délka impulzu BA jednotka, takže se mění i poloha zelený a modrá křivky, ale nemyslím, že se to dolaďuje samo. neměnil se ti ve chvíli přepnutí podtlak v sání? – navrtání a snímání podtlaku atd. Ale ano, každý auto je v nastavování tak trochu originál, má své „anomálie“ a občas se nějakej kus chová „divně“, důležitý je si toho všimnout a neponechat to bez nějaké adekvátní reakce (nehejbaly se časy ale korekce ano, nastavil jsi podle korekcí, OK). auta s čidlem tlaku benzinu jsou „svině“ – ŘJ benzinu s tímto údajem pracuje pokaždé jinak, podle programu (např. 2,5T v C-Maxu ST, Focusu ST atd). Někdy upravuje BA jednotka podle tohoto tlaku časy vstřikování a dokáže tím rozhodit plyn, jindy se snaží při provozu na plyn upravit očekávaný tlak benzinu snižováním otáček čerpadla BA a rozhodí benzin… Zajímavý by bylo sledovat při problémovým přepnutí kromě časů i tlak. Je možné, že při provozu na LPG BA jednotka snížila otáčky BA pumpy tak, aby měla měla tlak stejně vysokej jako při provozu na BA, a najednou při přepínání na BA začne benzin z BA lišty utíkat, tlak klesá a jednotce v rámci adaptací otáček BA pumpy chvilku trvá, než pumpu roztočí pro správnej tlak benzinu při otevírání BA vstřikovačů (snad jsem to popsal pochopitelně). poloha množniku je výsledek nastavení (nikoli cíl), obecně se doporučuje aby začínal na hodnotách cca 1,2-1,6. Podstatné jsou časy pro LPG vstřikovače. Při delších časech LPG je pochopitelně stabilnější volnoběh, ale v max se můžeš dostávat na 100% možného (od jedné dávky k druhé). Také množnik pod 1 nebývá techniky Stagu doporučován (z důvodu vnitřních algoritmů přepočtu). Stag vychází komponentama podobně spolehlivém jako jiný, pouze v prvních sadách (před několika lety…) poměrně častěji odcházely čidla MAP/P1. Jiná věc jsou vstřikovače nejčastěji Valtec30. Ty nejsou nejrychlejší ani nejpřesnější, nevynikají ani bůhvíjakou životností. Ale relativně snadno a levně se držej při životě (repas, čištění, nastavení „za hubičku“). Dávat tam Hany mě zase přijde škoda peněz, to pak můžu dát celý Lovato, BRC atd. Dál bych upřesnil, nová verze Stagu – Q-Box již umožňuje nastavit i „módní“ přívstřik benzinu (nezatracuju ho, u jiných systémů ho používám…). Ale zatím přívstřik u Staga nepoužívám a mám k tomu svůj důvod. Tak tolik k Tvým dotazům na Staga, snad Ti to pomůže v dalším bádání. Ivan
Leden 13, 201411 r Autor Zdravim Ivane, DEKUJI opet za super odpoved. Uz pri pokladani dotazu jsem tajne doufal ze se tu objevis. Taky jsem doufal v to, ze nam tu Karel nebude kopat asi po 101 do Valetku a treba neco poradi, bohuzel zase marne. Presto Te Karle zdravim a Tvuj, byt na muj vkus dosti vyhraneny, postoj chapu. 3. vizualne se mnoznik ani tepelne korekce opravdu nehnou. Otazka co je uvnitr zraku ukryto. Ze se to samo doladuje je ovsem jen subjektivni pocit. Mozna proto ze chci verit tomu jak vyspele zarizeni polsti bratri produkuji 4. tlak se v sani nemenil, tedy aspon podle konstatniho bodu zatizeni. Co ukazovalo cidlo tlaku jsem si nevsiml. zkusim se priste na to zamerit. Jak pises kdzy auto nejde doladit rozumne podle casu pomuzu si korekcemi. Sledovani korekci mam rad pro kontrolu, ikdyz je pri lazeni primo nepouzivam, 5. ja nevim jak mi plynar ty cidla tlaku obchazi, kazdopadne priste si to v origo volvo diagnostice pohlidam. Ze se ridi i otacky palivoveho cerpadla jsem nemel tucha jeste jednou diky! Upraveno Leden 13, 201411 r od silarm
Červen 4, 201411 r 4. u jednoho auta jsem nebyl shopnej vubec pri prepinani z benzinu do plynu zaznamenat skok ve strikovacim case ikdyz bylo to auto v tom bode rozladeno o 15%. musel jsem vse ladit jen podle korekci 5. prepnuti z benzinu na plyn clovek nezaznamena, kdyz se prepina z plynu do benzin motor to rozhodi a hned se zase srovna... casy vylitnou nahoru ale zase hned spadnou na casy jako byly v plynu... Dela to i kdyz si prepinam jednotlive vstriky tak citim ze se to malinko vychyli... je to necim na palivove soustave? pripada mi to ze to chvilku trva nez se benzinovej vstrik po necinosti rozhejbe:) V tomto pripade uvedu ze se jedna o jedno z nasich Volv, ktere ma cidlotlaku paliva, druhe auto to nedela Ad 4) aké korekcie myslíš? Z LPG krivky DEFLECTION alebo z ECU? Alebo čo? ad 5) nemôže to byť aj umiestnením vstrekovačov? (ale asi blbosť) Keď prepneš z BA na LPG tak do valcu chvíľu prúdi vzduch bez paliva. BA vstrek je predpokladám priamo pri valci a LPG je ďalej. Ale poľa mňa by to nemalo trvať príliš dlho,,,??? (objem valca, hustota zmesi, objem sacieho potrubia medzi BA a LPG vstrekmi)
Srpen 20, 201411 r Ahoj Ivan. Zaujimal by ma Tvoj bod poloha množniku je výsledek nastavení (nikoli cíl), obecně se doporučuje aby začínal na hodnotách cca 1,2-1,6. Podstatné jsou časy pro LPG vstřikovače. Při delších časech LPG je pochopitelně stabilnější volnoběh, ale v max se můžeš dostávat na 100% možného (od jedné dávky k druhé). Také množnik pod 1 nebývá techniky Stagu doporučován (z důvodu vnitřních algoritmů přepočtu). Podľa mňa je množnik pod 1 pri vysokých časoch podmienkou aby to nehádzalo hlášku Gas injectors fully open. Aspoň na motoroch ako AUQ kde i benzín jazdí na doraz (vstreky sú otvorené na 100% doby). Motory s reguláciou tlaku benzínu by som považoval za prerobenie na LPG uplne nevhodné. Aspoň nie pre systémy čo vyhodnocujú čas vstreku benzínu. Otázka: Na AUQ som sa stretol s tým, že sa v závislosti od režimu menia dĺžky impulzov do zapaľovacích modulov. Tušíte dakto načo? Mení to nejak parametre zapaľovania?
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.