Publikováno Září 2, 201411 r Ahoj. Jak to máte u svojich Fabií a Roomstrů se slícováním mezer? U své F2 po FL mam přední kapotu tak nějak divně nad světlama a na každé straně je jiná mezera. Auto mam koupené od nova/nebourané a zajímalo by mě, jestli to v MB prostě odflákli a nebo se jim při předchozí manipulaci s autem stala nějaká "nepříjemnost" o které mi nechcou říct. (varianta o odfláknutej montáži dílů karoserie a světla by pro mě byla přijatelnější ) Slyšel jsem, že Škodovka to poslední dobou s dílenským zpracováním moc neprožívá, ale že by až takhle? Už jsem viděl takhle hnusně sesazený světla a kapotu na dvouch autech, ale neměl jsem příležitost se zeptat majitelů jestli to takhle koupili a nebo je to po nějakej bouračce. Každý den na to musim koukat a vypadá to prostě divně. Dík Pavel
Září 2, 201411 r mě přijde, že žádná dlouhá haubna pořádně nesedí. U kámoše jsem teď zjistil, že ji má na jedné straně o 5 mm výš než na druhé - prostě mezi blatníkem a kopotou je schod. Také nikdy nebourané, prostě to tak je... Dokud jsem ho na to neupozornil, tak si toho nevšiml....
Září 2, 201411 r Autor No. mě to do očí úplně mlátí. A ten tvůj kámoš je asi hodně zamilovanej, když si nevšimne takový věci.
Září 2, 201411 r no ono ho to od té doby taky mlátí do očí a řekl bych, že to řeší podobně jako ty. A není tam jen špatně dané světlo? Je to od koupě vozu? Nehnula se jen kapota?
Září 2, 201411 r Autor Světlo samo o sobě je oproti ostatním s ním sousedícím dílům tak jak to druhý. Nikdo se v tom nevrtal. Teda, pokud vim.
Září 3, 201411 r Je to odfláknutý při montáži. Kapota je v podstatě tenounkej 0,5mm a lisováním ještě vytaženej plíšek bodově navařenej na "pavouka" = spodní hvězdicovitou výztuhu vylisovanou ze silnějšího plechu, která je spojená s bočníma výztuhama, nesoucíma panty kapoty a vzpěru (zajištění v otevřeným stavu). Celek je doslova "předpjatej" - ten plech se boduje v přípravku našponovanej jak kůže na buben a to předpětí je součástí konstrukce, má za úkol pomáhat udržet tvar kapoty za jízdy, kdy na potah působí tlakový změny = aby se potah co nejmíň vlnil. Na auto na lince se montuje pomocí robotickýho ramena, ale lidskej faktor nejde vyloučit nikde. Sám jsem tuhle komplikaci musel absolvovat - sice jsem měl kapotu z výroby krásně rovnou, ale "díky" českým silničářům a jejich posypový drti za ty léta posekanou od kamínků na asi 20 místech - takže autí šlo do lakovny a tam ač jako lakýrové jsou dobří, tak jako montéři nestojí za nic a po převzetí auta jsem musel zkonstatovat, že bez doladění se to neobejde - na jedný straně jsem taky měl nad reflektorem "fuku jak vrata" a na druhý straně plech skoro na světle... Pro vyrovnání stačí opatrně povolit 4 šrouby (TORX), co drží kapotu k pantům a celou kapotu srovnat (jsou tam oválný díry) - někdy stačí povolit jen 1 bok a na otevřenou kapotu před opětovným utažením jen zatlačit potřebným směrem - proto je lepší tuhle operaci dělat ve 2 chlapech. Někdy je potřeba díl rovnat i úhlopříčně. BACHA, celá kapota se přitom jeví značně vachrlatě, "vochtí se" jak sama chce a při nadměrným tlaku se může zbortit nežádoucím směrem, takže opatrně a po malejch kouskách...!!!!
Září 3, 201411 r Autor Vyčerpávající. Díky. Rovnat to raději nebudu aby mi to připomínalo, že až si budu kupovat nový auto, musim si na takovýhle věci dát pozor. A taky nechci s těma šroubama točit aby se z nich neoloupala barva a případný kupující si nemyslel že je to po bouračce.
Září 3, 201411 r Autor A jak je to vůbec s kvalitou materiálů třeba Fabie oproti Superbu? Nemá Superb tlustčí plechy a lépe antikorozně ošetřené?
Září 3, 201411 r Řekl bych, že vzhledem ke katování kostů ve všech fabrikách budou materiály i kvalita ochrany při srovnání fábule vs. sup srovnatelný - samozřejmě sup má v kastli víc vysokopevnostní oceli ve všech výztuhách, ale potahovka bude srovnatelná (0,5mm) a pozink se dělá u všech škodivek stejně - žárově ponořením...
Září 3, 201411 r Autor No právě že mi jeden v autorizáku řekl něco ve stylu, že se ten zinek na fabii nějak "šidí".
Září 3, 201411 r Je to možný, ale lidem z autorizáků já už po zkušenostech s nima nevěřím skoro ani pozdravení...
Září 3, 201411 r Autor A ty si jako uživatel auta se zápalem pro techniku a problematiku? Nebo ve škodovce děláš?
Září 3, 201411 r jen 0,5? já myslel, že nejtenčí plech na autě je 0,6 a kapota, že je 0,8. Asi další úspory :-) jinak do rovnání by se také moc nepouštěl, je otázka jestli je blbě usazená kapota, nebo přední stěna či úplně něco jiného
Září 3, 201411 r mám na autě druhou kapotu - originál a musím říct že jak předtím, tak i ted jsou ty mezery na každé straně jiné....
Září 3, 201411 r Autor Tak alespoň můžeš říct, že v tom nejsi sám. Ekkar- A co ti udělal autorizák za bejkárny?
Září 3, 201411 r To je na dlouhý povídání, tady dokonale OT - ale například se mi pokoušeli nakecat, že forman ´91 exportní verze pro Německo má stejný přední kotouče jako felina ´95 (neměl - ale oni na to přišli až když ty felinový donesený ze skladu nepasovaly do třmenů - ty správný jsem si musel sehnat a dovézt sám), dál že si nemůžu dodat svoje vlastní "neznačkový" ND na výměnu při prohlídce (tzv. "druhovýroba" - přitom to jsou díly vyráběný často na stejný lince, z jaký jdou díly na montáž do Boleslavi, jen nenesou logo škodovky - a přitom platí nařízení €U který to servisům vysloveně nařizuje akceptovat), když jsem reklamoval v záruce objevenou závadu, tak mě objednali na další tejden, že ND musejí objednat - a když jsem tam přijel, tak díl nebyl a bylo mi tvrzeno že musím znova týden čekat na jeho objednání (to už jsem řval přímo ve vestibulu před lidma jak prokopnutá kráva i na majitele a vyhrožoval jsem mu okamžitou stížností v Boleslavi, protože už tak jsem čekal tejden a navíc jsem auto s funkčním dílem potřeboval druhej den a ne bůhvíkdy - takže radši díl promptně vymontovali na šaurůmu z předváděčky), o cenách za poskytovaný ND a náplně při garančce ani nemluvím, v jiným značkovým servisu mi odmítli nakódovat určitý funkce do komfortky s tím, že moje jednotka tyhle funkce nepodporuje - přitom o měsíc později mi je naprosto v pohodě na počkání před svou dílnou nakódoval neznačkovej mechanik, v dávnější historii se mi ve škoda-servisu pokoušeli tvrdit, že mám v šáde špatnou baterku když mi alternátor málo dobíjel a problikávala kontrolka (baterka byla rok stará, závada byla v regleru, kterej měl špatný ukostření - nalezeno i opraveno nakonec vlastníma silama doma před panelákem)... No bylo by toho na hodinový podrobný povídání.
Září 6, 201411 r Autor A už někdo slyšel, že by třeba měl nějakej prodejce nějakou menší nehodu s novým autem třeba při převozu? Nechal to opravit a pak to prodal jako úplně nový?
Září 7, 201411 r To se stává poměrně běžně, obvykle se menší poškození (rejpance do laku, promáčknutý potahový plechy, nakřápnutý plasty, křápnutý okna) řeší vrácením autí do fabriky a tam výměnou dílu + profi přelakováním ve stejný dílně, v jaký se opravujou auta s nalezenýma chybama na výstupu z hlavní montážní linky. Pokud opravu zvládne autorizák (v případě pouhý výměny kus za kus těch skel nebo plastů), dělá se to pokud možno na místě. A míst, kde se může autí poškodit je kupa. Začíná to při nakládání aut na trajler, pokračuje to nějakýma bouchancema při přepravě (špatně ukurtovaný auto na trajleru = pohne se, náraz čehokoliv zvenčí = kámen, větev, jinej předmět nebo dokonce vozidlo) a končí to při skládání auta u prodejce - ve všech případech nastávají nehodový situace, kdy dochází k většímu nebo menšímu poškození jistýho % přepravovanejch aut. Úhradu za opravy většinou řeší pojišťovny, každej kdo takhle přichází do styku s novým autem má už ve vlastním zájmu sjednaný pojištění odpovědnosti. Větší škody se řeší totálkou = dodáním novýho kusu, málokterej výrobce si lajzne, aby jeho autorizovaný prodejci dostali jako funglovku k prodeji auto opravený po nějaký větší ráně...
Září 7, 201411 r tak předpokládám, že máš auto ještě v záruce, tak to dej do servisu, ať ti to srovnají
Září 7, 201411 r Autor No slyšel jsem jeden jednabábapovídala příběh o autě, se kterým se při manipulaci na prodejně vjelo do nějaký velký díry kdy se pošramotila celá nápravnice a rameno. Tak ho prej hodili na zvedák, hehce stříkli, vyměnili nápravnici, rameno a co bylo poškkozený zakamuflovali a prodali jako nový auto. A podle toho co slyšívám i od jiných lidí o autorizacích a když sem měl možnost bejt 14 dní v autorizáku citroenu a viděl co se tam děje, tak člověk nikdy neví.
Září 7, 201411 r No slyšel jsem jeden jednabábapovídala příběh o autě, se kterým se při manipulaci na prodejně vjelo do nějaký velký díry kdy se pošramotila celá nápravnice a rameno. ... A podle toho co slyšívám i od jiných lidí o autorizacích a když sem měl možnost bejt 14 dní v autorizáku citroenu a viděl co se tam děje, tak člověk nikdy neví. Ano, nikdy nevíš - ale ta díra by musela bejt jako past na mamuta, aby se u prodejce poškodila nápravnice, nebo by s autem museli lítat 60-80 někde po poli. Prodejci obecně mají mít zázemí jako je šaurům a na skládání aut z podvalu asfaltovej nebo betonovej dvůr atd. , jinak snad ani nedostanou licenci k prodeji! Aby se tak jak popisuješ poškodil podvozek auta v místě takto "podmíněným prodejní licencí", tak to by s nima museli skákat z podvalu snad z vejšky metr a půl - tyhle "manipulační škody" opravdu pocházející z přepravy a přípravy jsou většinou jen na laku nebo plechu kastle, když se někde s autem "štrejchne" ... Navíc já si nedokážu představit, že by se autorizovanej personál k ještě neprodanýmu autu choval tak, že by došlo k takový škodě - přes všecko, co se o chování prodejců a servisů k už zakoupeným autům a k jejich majitelům dovídáme, na to, co ještě není převzatý a za co de facto i de iure pořád ještě odpovídá ten autosaloon, si dávají bacha...
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.