Přejít na obsah

Dobouchaný nárazník - pojišťovna - oprava

Pawlisko

Doporučené příspěvky

Dobrý večer,

ač jsem si říkal, že to na fórum nepatří, stejně se raději zeptám zkušenějších a okřídlenějších.

Mám dobouchaný zadní nárazník, protože jsem vycouvával od baráku a otevřelo se mi křídlo vrat takovým způsobem, že jsem 1. lehce ohnul sloupek křídla a samozřejmě si dobouchal narazník. Nicméně se mi celkově za ty 2 roky, co auto mám stalo pár menších incidentů, takže mám zadní nárazník "nepěkný". Samozřejmě mám havarijko s 5% spoluúčastí a minimem 5000 Kč. Pravdou však je, že bych chtěl zadní nárazník nahradit za RS nárazník.

Jenomže... Sehnat pěkný nárazník do 3 tisíc v barvě je nereálné (za ty 2 roky ani jeden inzerát na internetu). Teď mám nabídku na dodřený nárazník RS za 2 000 Kč. Zítra skočím za lakošema s fotkama, kolik si myslí, že by stála oprava apod. 

Kdybych se totiž vlezl do 5000 Kč, tak nemá cenu řešit něco přes havarijko (teda pokud nemáte někdo jiný nějakou zkušenost).

Ještě mě napadá, zkusit si nechat udělat nabídku od pojišťovny, že bych si to nechal udělat svépomocí. Kdyby mi dali třeba 10 tisíc, tak bych si za to mohl koupit snad i novej a nechat nalakovat bez dokladu. Otázkou je, kolik mi za zadní nárazník dají.

Určitě se na fóru najde někdo, kdo nárazník měnil, tak by třeba mohl poradit jak tuto věc řešit.

Díky Pavel

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

takže jinými slovy chceš, aby ti pojišťovna zaplatika lakování nárazníku a jako adekvátní částku si představješ 10 tisíc? To asi neklapne :-) Podle kvality lakovny, ta cena bude začínat někde na 1500 stovkách. Tátovi teď dělali přední nárazník na Fabii ve značkovém servisu a samotné lakování bylo kolem tří tisíc.

Odkaz ke komentáři

no a je tomu nárazníku něco - je prasklý, utržený držák? A pak je tady ještě jeden zádrhel - ona je s tím teda větší potíž u povinného ručení, ale může se to v závislosti na smlouvě týkat i havarijka - k té nehodě by mělo dojít v rámci pozemní komunikace, což nevím, jak máš řešený výjezd z garáže.

Odkaz ke komentáři

Prasklý není, dodám fotky jen co to nafotím.

Jinak k pojistce. Pokud se zamyslím, je přeci absolutní nesmysl, aby u havarijního pojištění byl problém s plněním mimo komunikaci. Když mi někdo ukradne auto z garáže? Když mi za plotem spadne strom na auto? Plnění na to nemůže mít vliv. U povinného ručení se naopak můžeš setkat s tím, že když tátovi nacouvám za plotem do auta, tak s tím budou problémy. U havarijka je to nesmysl...

Odkaz ke komentáři

krádež, živelná pohroma, vandalizmus je něco jiného a je to samostatná složka pojištění. Záleží na pojišťovně, jestli připouští, aby k "dopravní nehodě",  došlo na zahradě. Kdyby při tomto incidentu došlo ke škodě přes 100 tisíc a ty jsi teoreticky musel volat policajty, tak je nedonutíš, aby to jako dopravní nehodu řešili. Samozřejmě není problém "nacouvat" do něčeho jiného, co lépe vyhoví :-)

pokud to není prasklý či deformovaný, tak není co řešit - kit + lak. Na podzim jsem nechal přestříkat třetinu nárazníku (odrbal jsem roh o zeď) - stálo to pětikilo (rozleštění přechodu jsem pak dělal sám)

Odkaz ke komentáři

Já to teda nemám nijak potvrzené, ale podle mě si pleteš pojmy. 100 000 Kč se musí hlásit v případě autonehody a právě kvůli povinnému ručení. To tu teď neřešíme. Nechci tě poučovat, jenom informovat do budoucna. Před 4 roky jsem měl s kamarádem nehodu (já seděl vzadu), kdy jsme na zledovatělé silnici narazili do "ochranné" betové zídky a rozmlátili tím předek auta. Za hodinu čekání na odtahovku tam vpálilo další auto a jedno následně stihlo stočit volant, ale skončilo ve značce a v příkopu. My, co jsme si udělali škodu jenom sobě jsme policii nic hlásit nemuseli, ale ten, co sejmul značku ano. Hlášení policii tedy musíš v případě, kdy uděláš škodu na pozemní komunikaci třetí osobě, nikoli sobě. Takže pokud mi spadne garáž na auto (čistě teoreticky), policajty na to taky nepotřebuju. K čemu by tam taky byly.... 

Jinak pojistná událost se může stát téměř kdekoli. Když zaparkuju u vody a auto nezabrzdím a zajede mi do rybníka, který není součástí komunikací, tak mi havarijko zcela běžně platí. 

Nejde vůbec porovnávat havarijko a povinko. 

Jinak jsem byl u lakošů a nejlepší pro mě bude sehnat si nepoškozenej nárazník v jakékoliv barvě.  Za 2500 mi to stříknou. Oprava za současný by nestála moc, ale stejně jsem chtěl RS nárazník =oP

Odkaz ke komentáři

Kdy volat Policii ČR: "Pokud při nehodě dojde na některém z vozidel včetně přepravovaných věcí ke škodě zřejmě převyšující částku 100 tisíc korun."

Toto platí pro "dopravní nehodu", kterou zákon definuje jako "událost v provozu na pozemních komunikacích".

Já netvrdím, že ti to pojišťovna automaticky nezaplatí, jen s tím některá může mít dost zásadní problém. Určitě je dobré si v pojistných podmínkách pořádně přečíst, na co se plnění v položce "havárie" vztahuje a na co ne. Někdy jsou to blbosti jako jaderný výbuch, ale já tam mám třeba i demonstranty a s těmi se člověk občas potká. Pak tam mám taky podmíněnou souvislost s provozem vozidla (auto jede, či má alespoň puštěný motor, zastavuje, rozjíždí se.....) - to znamená, že pokud je moje auto zaparkovanané, tak havárie může vznikout pouze součinností s vozidlem, které tyto podmínky splní. Takže, když mi na střechu spadne větev tak mám asi smůlu, respektive škodu můžu požadovat jen po majiteli stromu. No možná by se to dalo uhrát na živelnou pohromu, že foukal vítr...

Odkaz ke komentáři

Píšeš tu definici, pro dopravní nehodu, kdy došlo k události dvou a více motorových vozidel. Tam samozřejmě je policie nutná pro případné řešení kvůli náhradám škody z povinného ručení, určitění viníka, apod.

Blbosti jako jaderný výbuch apod. chápu, to jsou ale situace u kterých je malá pravděpodobnost. Ale třeba podmíněná součinnost vozidla? Co to je za pojišťovnu? Přeci když mi bude stát auto před barákem a spadne na něj strom, tak prostě havarijní pojištění. Od toho to je. Když ti auto někdo objede klíčem, taky v něm nebudeš sedět.

Havarijní pojištění je služba, která kryje klasické nehody, které denno denně pojišťovny řeší. Ta pojišťovna, která by své klienty fakovala za běžné pojistné události by dlouho nevydržela...

Odkaz ke komentáři

když ti objede auto klíčem tak je to vandalismus, to je něco jiného - to není havárie a pokud budeš mít jen "havárii" tak samozřejmě nic nedostaneš. Pokud spadne strom nebo taška ze střechy, tak za škodu odpovídá mimo jiné majitel dané věci - zejména nový občanský zákoník posiluje obranu přet tím, když ti škodu způsobí "cizí věc". Auto mám u české pojišťovny. Ale mám "výbornou" zkušenost i s Kooperativou - ukradli nám měděný okapy z baráku a pojišťovna nám nic nedala, protože z jejího pohledu to nebyla krádež ale vandalismus a my byli pojištětěný jen proti krádeži a živlu. A myslím, že to nen tak dávno co pojišťovny striktně rozlišovaly pojmy povodeň a záplavy.

Odkaz ke komentáři

Jasný, když mi někdo vybije okna, tak to je vandalismus. Pokud mi spadne strom nebo taška na auto, tak to mám řešit s jeho majitelem? Ty vado, to mě docela zaráží. Přeci od toho mám havarijko. Když mi vletí do cesty kůň, tak si to mám vyřizovat s jeho majitelem? To by si pak člověk mohl dělat havarijko jenom na nehodu (když si sám rozbiju auto na silnici) a vandalismus, ikdyž vandala policie taky nenajde.

S těma okapama to je jeba. To bych asi hodně kopal nohama. Vandal ti barák posprejuje, prohodí okno šutrem, ..... zloděj ti pak ukradne okapy, kolo z garáže, zahradní posezení, apod.... Je to divný...

Odkaz ke komentáři

já to pak probíral ještě s kolegou právníkem a ten dal pojišťovně za pravdu, že to tak prostě je. A vlastně i ti policajti, co to sepisovali, mě na to připravovali. Vyslovili takovou konstrukci, že to je jako, když ti někdo ukopne zrcátko u auta - prostě ho urve a tím ho zničí, tak to je vandalismu. A s tím okapem se stalo úplně to samé - někdoho brutálně urval a tím ho zničil, že ho pak někdo odesl a dal do sběru už je prý úplně jiná kapitola.

Ještě ale jednou, já netvrdím, že tvé havarijko tě neochrání před pádem třeba meteoru, jenom říkám, že ne u všech smluv (pojišťoven) to takto je. A vždy je dobré si přečíst těch x stran všeobecných podmínek a pokusit se zamyslet, co se vlastně za nimi skrývá

Odkaz ke komentáři

• o 3 týdny později...

Kluci, tak jsem měl z prdele kliku. Už jsem počítal, že dám za nárazník 2500 + 2500 za opravu a barvu = 5000 Kč + odrazky obě do 500 Kč + plechové držáky do 500 Kč + demontáž a montáž do 500 Kč, takže dohromady cca. 6500 Kč. Měl jsem na bazošu inzerát a ejhle. V úterý mi volal klučina z Prahy, že má zadní nárazník v bílé a v perfektním stavu. Koupil nabouraný RS facelift z Německa a rozkuchal ho na díly. Poslal mi i fotky, takže jsem mu hned volal, že ho budu brát a domluvil se co a jak.

Nakonec za něj chtěl 2500 Kč. Navíc včetně odrazek a včetně těch úchytů (plechů). A aby nebylo málo, za 3 stovky mi ho rovnou vyměnil.

Na fóru jsem četl, jak kluci museli řezat ten plechovej držák a nevím co ještě a přitom v mém případě stačilo jen vyměnit kus za kus. Pravda, ty držáky byly součástí nárazníku. Musím říct, že na to mám z prdele kliku. Projel jsem 800 Kč a dal mladíkovi 2800 Kč a jsem spokojený. Starý nárazník naleštím a zkusím střelit. Přední nárazník jsem prodal do měsíce, zadní za litr třeba taky nebude problém. 

Tákže tak :)

Odkaz ke komentáři

V úterý mi volal klučina z Prahy, že má zadní nárazník v bílé a v perfektním stavu. Koupil nabouraný RS facelift z Německa a rozkuchal ho na díly. Poslal mi i fotky, takže jsem mu hned volal, že ho budu brát a domluvil se co a jak.

Klučina říkal, že koupil a rozebral na díly bouranou RS z Německa.. Nepostrádá tady někdo bílou RS?? :D :D  Hele sranda, mám dnes trošku urejpanou náladu, každopádně výměna dobrá, za ty peníze je to super! ;):kol-47:   Jak je to se zadkem, šlo to v pohodě zpasovat?

Odkaz ke komentáři

Zajímavá myšlenka, každopádně jsem si ho proklepl na internetu než jsem jel do Prahy a je známý na Ford fóru, na kterým nabízí převážně díly z Fordů a Octavia pro něj byla teď výjimka. Za 3 dny prodány sedačky a z karosářských dílů jsem už taky nic neviděl. Nevím jak to udělal :(

Kdybyste někde viděli, že někomu ukradli RS, klidně napište a spojil bych se s ním. Nárazník má přeci jenom nějaké známky, podle kterého by si ho majitel poznal. V mém případě nebudu popisovat jaké, ale něco málo tam je.

Cena je luxusní, o tom žádná. 2 800 Kč i s výměnou na počkání je prostě pecka.

Jinak výměna nárazníku byla jednoduchá. Pár šroubů, odpojení senzorů, zapojení senzorů, nasazení, pár šroubů a hotovo. Trvalo to i s pokecem o blbostech ani ne 40 minut. Pravdou je, že se vzal kus za kus. RS nárazník už měl ty boční plechy, které si někteří musí za 500 Kč dokoupit a navíc, když jsme u těch počtů i odrazky, které taky nejsou za pár korun. Takže fakt levná koupě.

Přední kompletku jsem sehnal za 8 tisíc a zadní za 2,5 tisíce, takže já jsem spokojen maximálně :)

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...