marfy8 Vloženo 23. Březen 2019 Sdílet Vloženo 23. Březen 2019 Ahoj chlapi, budu si měnit přední ložiska na O2. Všechno je mi jasné, nářadí mám. Jen se nikde nemůžu dopátrat utahovacího momentu poloosy. Vlastně toho středového šroubu kola. Na internetu je strašně hodně "momentů" a já už vůbec nevím co je správně. A druhý dotaz: má se ten šroub správně dotahovat na zvedáku nebo spuštěné na zemi? Váha auta by prý mohla poškodit ložisko. Jen tak co jsem zjistil 200Nm+180° - je to správné dotažení? Moc vám děkuju a omlouvám se, jestli to tu někde je. :-( Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marfy8 Vloženo 24. Březen 2019 Autor Sdílet Vloženo 24. Březen 2019 Tak jsem to dohledal přímo v příručce. Jsou 3 druhy šroubů: 1) šestihranný - 180Nm + dotáhnout o 180° 2) dvanáctihranný se "zuby" na dosedací ploše (A) - 70Nm + 90° 3) dvanáctihranný s hladkou dosedací plochou (B) - 200Nm + 180° Na zvedáku dotáhnout na požadované Nm a otáčku dotáhnout na spuštěném autě. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
suri. Vloženo 25. Březen 2019 Sdílet Vloženo 25. Březen 2019 hlavne chcem vidieť ako sa budeš tváriť keď to budeš uťahovať a či máš na to 3/4 trhák lebo klasikou to moc nejde Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marfy8 Vloženo 25. Březen 2019 Autor Sdílet Vloženo 25. Březen 2019 Odtahoval jsem to rázovým utahovákem a utahoval momeňtákem a 1/2" trhákem s lešeňovkou a šlo to poměrně dobře. Docela pohodová práce jen mohli dát na ložisko lepší šrouby než XZN12 ... Měl jsem strach, že to strhnu ale napohodu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
onmi Vloženo 21. Duben 2020 Sdílet Vloženo 21. Duben 2020 Loni jsem měnil ložisko předního kola na OII. Šroub s hladkou dosedací plochou tj. 200Nm+180°. Měl jsem na to metrový trhák, ale podařilo se mi to dotáhnout tak o cca 90°. A to jsem na tom visel celou svojí vahou, takže na šroubu muselo být cca 850Nm. To mě teda přijde na M16 docela dost. Už jsem se bál co prdne dřív, klíč nebo šroub. Nastavit to trubkou jsem se už neodvážil. Auto od výměny najelo přes 10t a zatím vše ok. Co myslíte, mám to zkusit dotáhnout, třeba si to časem "sedlo" nebo to nechat jako že to je "dobrý"? Nebo jsem mohl udělat někde chybu a proto to nešlo dotáhnout. Co na to místní servismani? Za chvíli mě čeká výměna ložiska u OIII, tak očekávám, že narazím na stejný problém. Díky všem. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marfy8 Vloženo 4. Květen 2020 Autor Sdílet Vloženo 4. Květen 2020 Určitě nastavit trubkou, trhák to musí vydržet... Nemusíš to dotáhnout přesně o 180° ale maximum co to půjde. Já měl trhák + lešeňovku a dotáhnout to šlo docela pěkně. Co bych doporučil, tak si určitě podepřít panenkou ten ořech ať se fakt přenáší jen otáčivá síla a nerveš to z toho šroubu směrem dolů. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
suri. Vloženo 4. Květen 2020 Sdílet Vloženo 4. Květen 2020 dá sa to dotiahnuť aj 1/2 trhákom ale ja sa s ním bojím tak beriem 3/4 a rúru Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
LucasCZE Vloženo 10. Květen 2020 Sdílet Vloženo 10. Květen 2020 Predni loziska jsem dotahoval 1/2 trhakem prodlouzenym trubkou a slo to v podstate bez problemu. Horsi byly zadni loziska, tam jsem 1/2 trhak zlomil. :-( Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.