Přejít na obsah

Nefunkční světla zpátečky a zadní parkovací senzory


Štanzi

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny,

prošel jsem celé fórum, ale nenašel jsem nic o tom, že by se něco podobného řešilo. Třeba se s tím někdo setkal a dokáže mi poradit.

Mám auto Škoda Fabia 3, 1.2 TSI, 81kW, r.v. 2015.

Již nějakou dobu se mi dělo, že při zařazení R se sem tam neozval upozorňující tón (pípnutí), nerozsvítila se světla zpátečky a nefungovaly zadní senzory. Stačilo vyřadit a znova zařadit R.

Po nějaké době to chtělo několikrát vyřadit a zařadit a po několikátém zařazení R se pípnutí ozvalo až třeba po 5-7s (až když jsem se rozjel), světla při couvání nesvítila, ale problikávala. Senzory byly funkční (ukazovali vzdálenost na Boleru i pípaly).

Teď už při zařazení nefunguje nic. Oznámení (pípnutí) se neozve, světla zpátečky nesvítí a senzory také nefungují.

Kontroloval jsem žárovky, pojistky, vyměnil jsem čidlo zpátečky, ale stále to nefunguje.

Diagnostika vyhodila chybu viz. přiložený obrázek.

Setkal se s tím někdo? Můžete mi někdo poradit, kde by mohl být problém?

Předem děkuji za pomoc.

 

 

IMG-20220221-WA0000_2028868607916978.thumb.jpg.b08bb72bdb31c314474df40d4b74d18b.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

dovolim si nesuhlasit. PDC jednotka je vlavo, za prepinacom svetiel nad BCM jednotkou. vpravo je jednotka pre Kessy, pripadne AFS

 

ked si menil snimac spiatocky na prevodovke, skontroloval si k nemu aj kable? obcas zvyknu prehnit, alebo sa pretrhnut. nemusi to byt priamo pri konektore, moze to by aj o nieco dalej. chybu PDC najskor hadze preto, ze nevie komunikovat cez spiatocku s BCM jednotkou. ale mozes to skusit vylucit pripojenim inej jednotky PDC, ale musi byt kodovana na F3/Rapid pre 3 zadne senzory! ja to skor tipujem na kabliky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

kedysi som riesil nieco podobne na F2C (nehrabal som sa tolko v aute, tak servis). stazoval som sa ze nesvieti spiatocka, no im sa to neprejavilo. pravdepdoobne som cestou niekde vbehol do diery alebo nerovnosti a kablik podskocil a spojil sa. prisiel som domov a zase nesvietim. tak som isiel druhykrat a az potom sa na to pozreli a vraj bol 1 kablik pretrhnuty. opravili, zaplatil som a isiel domov. odvtedy jazdi bez problemov. preto by som sa zameral na to, kedze spiatocka nesvieti.

PDC jednotka je napojena na BCM jednotku cez CAN linku (komunikacia). ak teda nema BCM signal od snimaca spiatocky, nema co poslat senzorom a tie nepipaju. ta chyba na diag nemoze byt z minulosti? 

 

@milanxxv pohode, stane sa aj mne ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji všem za rady :)

@wirer Přiznám se, že po kabelech jsem nešel. Napadlo mě to, ale nejsem úplně elektrikář, takže jsem se do toho nepouštěl. Diagnostiku jsem dělal nedávno.

Takže nejdřív asi zkontrolovat kabely a když nic nenajdu, zkusím zkontrolovat PCD, popřípadě ji vyměnit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nojo ty kabíky ke spínači zpátečky jsou jsou určitě jen 0,35 mm a tam je možnost přerušení velká. S tím se wirer asi moc nepotká voni ty éra neznají moc soli. Já toho za skoro 50 let zažil. Nejlepší hledat od soli sežraný kablík na návěsu kamiónů, to dilema zda začít hledat od předu nebo od zadu. A většinou v mrazu protože se návěs nevešel do dílny. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 roky později...

Dobry mam otazkumal som v servize vovzidlo fabia3 s cuvacim sinacom ,vymenili mi to a teraz nejde ukazovatel richlosti v malom displeji a pri starte naskakuje mi park pilot,a aj ocas jazdy my naskakuje casto krat park pilot,zavada je to alebo sa nastavy to potom samo nejak....rychlosti bere v poriadku!dakujem za rady....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...