PTiCA Vloženo 1. Srpen 2022 Sdílet Vloženo 1. Srpen 2022 Rozhodl jsem se o cestu do Itálie s 80x Enyaqem s 77kWh baterii. Postupně sem budu přidávat informace i cestě. Třeba to někoho zaujme. Nejprve jsem musel nastavit Škoda Connect protože bez něj by to bylo složitější. Společně s ním jsem koupil i "Viecar OBD II autodiagnostika" ktera mi jako jediná fungovala s iPhonem. Určitě jich je více ale neměl jsem tolik času jich testovat více. Aplikace s navigací Pro navigaci jsem zvolil aplikace ABRP (spojeno přes OBD adaptér) a PUMP (spojeno přes Škoda Connect) Hlavní aplikaci jsem použival PUMP. Přisla mi uživatelsky přívětivější a ke konci cesty jsem si jen cestu exportovatl do Apple Maps ktere používám přimárně. Vše jsem měl spojené přes Apple CarPlay. Zvolil jsem hlako hlavní nabíjecí stanice Ionity které nabízejí nabíjení 350kW (auto nabízí zatím jen 125kW jako maximum které jsem využil jen u hodně vybitého auta). Pokud má auto více jak 50% baterie určitě se na tuto rychlost nedostanete (doufám že jen zatím). Nabíjení Nabíjení probíhalo cca 30 minut oproti plánovaným 25minutám. Vždy jsem se soustředil jen na vzdálenost k další plánované nabíječce a dojezdu které mi auto ukazuje přes mobilní aplikaci plus dalších 50km jako rezervu. U nabíjecích stanic bylo vždy místo takže jsem nečekal na žádné z plánovaných zastávek. Aplikace PUMP rovnou v průběhu cesty ukazovala volné a obsazené sloty u nabíječek což bylo velmi užitečné (viz. obrazky). Zde jsem už jen přejížděl na jinou destinaci v Itálii Powerpass K nabíjení jsem zvolil službu Powerpass od Škoda Auto. Zvolil jsem tarif za 300,-/měs. kde je pak nejlevnější rychlé dobíjení (8.20,-/kWh u Ionity). Ceny nabíjení a dobu nabíjení můžete vidět zde: První nabíjení za 440,- je za nabití na 100% u pomalé 50kW nabíječky. Poslední nabíjení je mezi přejížděním na další destinaci. Baterie Baterie se stále udržovala na teplotě 45°C 2 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PTiCA Vloženo 1. Srpen 2022 Autor Sdílet Vloženo 1. Srpen 2022 Ještě cesta zpátky do ČR. PUMP ABPR Cesta zpátky Cestou jsem stavil jen na stanicích Ionity s cenou 8.20,-/kWh a průměrnou spotřebou 20,6kWh Plán cesty Při první zastávce jsme potkali dalšího Enyaqa 😇 Jednou jsme dojížděli na další čerpací stanici s 6% v baterii (dojez 16km) a čekali na uvolnění nabíjecího mista asi 10min. Také zde jsme potkali další 3 vozy Škoda Enyaq iV Na další zastávce jsme si dali oběd a připravili se na nejdelší přejezd mezi nabíječkama. Tedy 325km a více jak 3 hodiny cesty. Příště radeji naplánuji kratší zastávku Poslední zastávka na cca 10 minut byla na Ionity D1 Nupaky Jak jsem zminoval. Při spotřebě 20.6 kWh a ceně na Ionity 8.20,-/kWh nás kilometr jízdy stál 1.68,- Kč Jednou sem potřeboval dobít mezi přejezdem na jiné dobíječce a tam byla cena 10,- / 1 kWh 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bouchy Vloženo 1. Srpen 2022 Sdílet Vloženo 1. Srpen 2022 (editace) Tak já se zeptám... pokud správně počítám, tak to první nabíjení je za 10 Kč/kWh... třeba na těchto stránkách je uveden ekvivalent spotřeby benzínu u Enyaqu a dalších: https://fdrive.cz/clanky/jakou-maji-elektromobily-spotrebu-v-prepoctu-na-benzin-6910 zde se píše ekvivalentní spotřeba 2,4 l benzínu. Jestli je spotřeba Enyaq 80 nějakých 21 kWh (t.j. 100 km se ujede za 210 Kč), tak v benzínu to vychází na 2,4l*45Kč = 108 Kč). Mám se na to zeptat? 😮 (Tak doufám, že jsem neudělal chybu, nechtěla se mi hledat měrná energetická hustota benzínu a ani se mi nechtělo zamýšlet nad dalšímu ztrátami). Editováno: 1. Srpen 2022, autor: bouchy Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Martab Vloženo 1. Srpen 2022 Sdílet Vloženo 1. Srpen 2022 Je to tím, že každý počítáte něco jiného, benzín 8,89 kWh/l, potom 21/8.89 = 2.362. Cena za danou energii a nebo potom účinnost přeměny této energie jsou další věcí. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PTiCA Vloženo 1. Srpen 2022 Autor Sdílet Vloženo 1. Srpen 2022 V nejvysim tarifu powerpass mam DC dobijeni za 10,- a Ionity za 8,20. Prepocet na cenu benzinu jsem zatim nemel cas aktualni cenik zde eMobilita_Balicky_a_Powerpass_9.pdf Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.