Milan MM72 Vloženo 19. Prosinec 2022 Vloženo 19. Prosinec 2022 Ahoj Na začátku tohoto roku (3/2022) jsme si pořídili nové staré auto Roomster 1.4 63kw, 2009, 127 360km, aby nahradilo už opravdu stárnoucí Felicii 1.3Mpi combi edice Mystery r.v.2000. Auto používá hlavně manželka na každodenní cesty do práce. Ke dnešnímu dni (19.12.2022) už má stav 134 204km, což není zas tak moc, spíše málo. Ten název tématu "lenochod" není myšlen hanlivě ale protože jsme roomstříkovi žádné domácí jméno nedali a říkáme mu prostě Roomster tak jediné možné jiné slovo které nás napadne jako jeho specifikace je právě tohle. Prostě když se motor nevytáčí ....tak asi tak. Jinak jsme s ním velmi spokojeni a vyhovuje nám ta jeho praktičnost, variabilita, o fous vyšší posez a nastupování a prostornost na relativně malé auto naprosto parádní, prostě malý velký vůz. . Hlavní prvky jinak standardní výbavy které nás oslovily při koupi a které jsem i chtěl mít ve výbavě: nejdůležitější - vyhřívané sedačky - auto je prostě pro ženu 6x airbag vypnutí airbagu spolujezdce ESP couvací senzory se zobrazením sunset - zatmavená okna originál demontovatelné tažné climatronic hagusy no a pár dalších prvků běžné výbavy co je dobře že tam byly tempomat loketní opěrka mlhovky výškově seřiditelné obě přední sedačky plastové ochrany prahů 8 reproduktorů Po koupi se standardně dělalo výměna motorového oleje a filtru - sám výměna vzduchového a kabinového filtru - sám výměna rozvodů + vodní pumpa - u mechanika montáž zpětné klapky na hadici ostřikovačů - sám demontována olejová vana byla rezatá, očistěna, natřena a vrácena zpět - sám oprava přelomených drátů předního L reproduktoru ve dveřích - sám doplnění klimatizace z 50% na 100% - servis nátěr a nástřik podvozku, nápravnic a podběhů - sám Ještě plánuji udělat ale nestihl jsem výměna převodového oleje výměna kapaliny v posilovači řízení zadní díl výfuku nevypadá dobře tak až to přijde. klimatizace nefunguje zcela spolehlivě tam to bude asi s opravou náročnější Tak takhle jsme si ho v březnu přivezli Ještě pěkně naleštěný celkem běžné provedení boční airbagy překvapili mě nevyšusovaná skla světel na 13 letém autě až jsem se bál zda nebyly třeba po nehodě měněné ale označení světlometu 01/09 by odpovídalo roku výroby 4 Citovat
Milan MM72 Vloženo 19. Prosinec 2022 Autor Vloženo 19. Prosinec 2022 Párkrát jsme vyrazili na cyklo výlet, tažné se prostě hodí k baráku kvuli káře ale i na relax. Držák kol je skládací, složí se do velikosti kufru a krásně se schová do kufru auta na místě. Výlet v Novém městě nad Metují, na kole do Pekla, držák už je v kufru. občas nějaká práce na autě, koupené nájezdy se musí trochu upravit ještě jsem se vyřádil v kufru, když oni ty síťky byly tak levný.... kvalitu práce mě kontrolovali "běžci" prý se to ještě málo leskne teď naposledy jsem měnil žárovky za led foto nic moc teď v zimě vypadá spíš jako špinavá koule Auto už tedy u nás jezdí 3/4 roku skoro každý den, ještě se nestalo že by byl nějaký problém. Startuje v létě i v zimě okamžitě. Snad to takhle dlouho vydrží. Jediné co bude asi náročnější na opravu je ta klimatizace která se spouští až po delší době jízdy ale pak chladí tak jak má. Diagnostika ukazuje chybu 4F9 což je vada na ventilátoru topení nebo jeho řídící jednotce. Oboje sice funguje (ventilátor i regulace) ale zřejmě vykazuje nějakou anomálii, proto ta chyba. Problém může být ale i jinde, chce to šikovného diagnostika - opraváře a dost peněz. Budu řešit až zase v létě. 2 2 Citovat
Martin_TDi Vloženo 20. Prosinec 2022 Vloženo 20. Prosinec 2022 Roomstřík vypadá zachovale a je očividně v dobrých rukou ! Ať stále dobře slouží !!! S tou klimatizací mě napadá, jestli to nemůže dělat spojka na klimakompresoru. Zkus se obrátit na nějakého šikovného auto-elektrikáře s pořádnou diagnostikou. Citovat
Milan MM72 Vloženo 7. Únor 2023 Autor Vloženo 7. Únor 2023 (editace) Po delší době přidám nějaké fotky aby bylo o čem povídat. Tak jsem využil mírnější část zimy a začal jsem pokládat plošnou dlažbu okolo auta pod přístřeškem. Ale návrat pořádné zimy mě zase zastavil takže to ještě nemám hotové. Dodělávat budu až bude zase hezky. Ale aspoň jsme se mohli vydat se synem na lyže a s několikaletým zpožděním ho tak konečně začít učit lyžovat. Musím ho ale nutit, moc se mu nechce i když mu to vlastně celkem jde, na začátečníka. Tak doufám že ho ještě vytáhnu, já jsem se zatím moc neprojel běhal jsem spíš okolo něj. A přemýšlím že bych koupil příčníky a držáky na lyže. Občasně bych je snad využil. Třeba i na ten vánoční stromek jako MrSlimak. Roomstřík jezdí naštěstí bez problémů, manželka je velmi spokojená a už mu říká "autíčko" . Já jsem teď řešil jen drobnosti, náhrady žárovek vnitřního osvětlení za LED, nejdříve jsem koupil v českém eshopu a i když všechny fungovaly tak jak měly a neprosvěcovaly po zhasnutí nelíbil se mi jejich nízký světelný výkon. Bylo to spíše takové mdlejší světlo. tak jsem pročítal fórum abych zjistil co kdo používá a s čím je kdo spokojen. Dal jsem na radu od Tomuse a objednal jsem žárovky dle jeho odkazů z Ali a opravdu jsou "super brit". Toho světla uvnitř, já jsem nadšený, manželka spíše naštvaná, prý ji to ráno vždy vypálí oči. Ale už si zvyká. Světla je uvnitř fakt hodně. Jednu ze žárovek jsem dostal i do osvětlení kufru ale bylo to celkem obtížnější, patice z pásků ji nedokázala přidržet, při zkoušení jsem vypálil pojistku a i odpor co je v tělese osvětlení. Nakonec jsem ji musel připájet, byla to celkem drbačka. Bohužel po zavření dveří zůstává poměrně dost prosvěcovat. Ale zřejmě kabinová jednotka ji cca po 30 minutách zhasne úplně. Takže vlastně dobrý. Kufr ale osvětlí parádně. Přesto jsem objednal z Ali celé nové LED světlo pro osvětlení kufru F2/Roomster, při troše štěstí bude do konce týdne ve schránce tak pak nafotím a časem i vyměním. A protože bydlíme na periferii obce a v noci je u nás celkem tma tak jsem si řekl že by to chtělo i lepší couvačky. Vybral jsem nějaké žárovky jedny po 1200Lumenech, druhé po 800 Lumenech. První přišly ty 1200Lumenů. Tak jsem je hned osadil a svítí asi až moc. Aby to v běžném provozu nebyl spíš problém. Uvidím až přijdou ty 800Lumenů, třeba to bude tak akorát. Když jsem měnil žárovky v couvačkách a zkoušel jak svítí tak jsem si u toho krásně prověřil couvací čidla jak jsem okolo kufru pobíhal se zařazenou zpátečkou. Teď zrovna funkční bez problémů. Jo a do hlavních světlometů jsem koupil vláknové H4 Osram Night breaker +150% a Tungsram Megalight ultra + 150% do rezervy. Ty Osramky už jsem osadil a je to znát že je lepší osvětlení vozovky i když ne o 150%. Mohu doporučit pro ty co mají klasické H4. Takže si přes zimu spíše tak nějak hraju, pokračování výměny kapalin a diagnostika klimatizace až jaro nebo léto. A ještě dodělat do jara mobilní kurník pro kuřice ale to už sem zase nepatří. Editováno: 7. Únor 2023, autor: Milan MM72 1 2 Citovat
wirer Vloženo 8. Únor 2023 Vloženo 8. Únor 2023 To v tom svetielku nebude odpor, ale skor usmernovacia dioda (tipujem 1N4007 alebo podobne). Do kufra existuju hotove moduly s 18 SMD LED diodami, to je uz potom svetla a svetla. Spiatocky ako stretavacie svetla nepouzivas, cize nevidim dovod davat slabsie. Ide o bezpecnost nielen auta, ale aj pripradnych ludi za tebou. Nie vsetko zachytia senzory Citovat
Malta Vloženo 8. Únor 2023 Vloženo 8. Únor 2023 gratulace k roomíkovi, skvělá praktická barva ta kapučo a variabilita auta je přímo úžasná, co my v něm už vevnitř všechno odvezli ... aj u nás ho používá manželka na ježdění do práce a říká mu familierně můj rumíček. Jinak zpátečku mám taky LED, když ji zapnu, tak by to rozpustilo Trabanta , jak to mega svítí, ale jak už napsal @wirer, bezpečmost ... obzváště při zatmavených sklech je to nutnost. Potřebuji si totéž udělat na FIII, lae tam už se to bohužel neobejde bez kódování, aby to nehlásilo chybu, takže vozím LEDky sebou a jak se potkám s nějakým "kódérem" tak to plánuji taky přehodit. Co se týká H4, koupil jsem tyto night braker laser +150% do své FIII v H7 jak do projektorů, tak i do dálkáčů a max spokojenost, takže jsem již uvažoval, že bych totéž aplikoval do manželčiného rumíčka. Co se týká LED v interiéru, tam se to u nás neujalo ze stejného důvodu, příliš mnoho světla, musel jsem tam dát zpět járovky. Citovat
Milan MM72 Vloženo 8. Únor 2023 Autor Vloženo 8. Únor 2023 (editace) Dobře, díky za názory, nechám žárovky ve zpátečkách tak jak jsou. "rozpustilo Trabanta" - dost dobrý Editováno: 8. Únor 2023, autor: Milan MM72 Citovat
Milan MM72 Vloženo 13. Únor 2023 Autor Vloženo 13. Únor 2023 Tak osvětlovací moduly do kufru už jsou doma. Třeba o víkendu zkusím vyměnit. Snad půjdou konektory zacvaknout bez úprav. To by bylo super. Předpokládám že by neměly mít problém se žhnutím po vypnutí a světla bude asi víc než dost. Citovat
TOMUS Vloženo 17. Únor 2023 Vloženo 17. Únor 2023 @Milan MM72 super sviti. Teto w5w potřebuji velmi dobre ventilace. Jinak praskaji. Mi praskla. Sundal jsem plechový kryt a namontoval jsem a je klid. U otce, dal jsem taoové ledky k zpatečky. A sviti velmi dobře https://m.pl.aliexpress.com/item/4000394537879.html?spm=a2g0n.productlist.0.0.558b3ae7H96MVH&browser_id=bb330f10efa541eb93a4484eaa5291b5&aff_trace_key=d7074314a8984146be60f278bece1d4f-1664570605960-03949-nAeYz7Y&aff_platform=msite&m_page_id=v5jsgn5is8cau1v91865ffaeaa5348967098fd3c38&gclid=&pdp_npi=3%40dis%21PLN%2160.88%2134.94%21%21%21%21%21%40211b88f116766475246168771e0ba7%2110000001616070332%21sea%21PL%210&curPageLogUid=kQj1HmmM1qRz&algo_pvid=18ee2400-a5c4-41d9-9fb2-c6db7edaa53d&ad_pvid=202302170725243205768394568000004796196_2 Na denni sviceni jsou velmi dobre. Dobře vidat tyto ledky. Ja už na ni ve tmĕ jsem jel. Nebylo špatně ale luxusu nebylo 😀 Citovat
Milan MM72 Vloženo 18. Únor 2023 Autor Vloženo 18. Únor 2023 1800 Lumenu, věřím že svítí velmi dobře. Tu w5w v osvětlení kufru plánuji nahradit novým světlem z Ali. Pokud bych je nechával rozumím že je lepší sundat ten plechový kryt, teď v zimě je to asi v pohodě uchladí se ale v létě už by to byl problém. Jinak mě přestaly svítit již dvě Led sufitky v interiéru na stejném místě, v zadní stropní lampě, poměrně krátce za sebou a dost silně smrděly spáleninou. V přední stropní lampě ta samá a OK. Tahle už je KO Citovat
TOMUS Vloženo 18. Únor 2023 Vloženo 18. Únor 2023 Mi tyto c10w, c5w drži. Ještě ani jedene jsem neměnil. W5w ve předku jsem měnil ale jen jednou. V kufru taky jsem měnil včetně s lampičkou. Zbytek je ok. Jina řada to denni sviceni. Tam to měnim ale tam sviti to nejvice 🙂 Citovat
Milan MM72 Vloženo 18. Únor 2023 Autor Vloženo 18. Únor 2023 Tomus, dnes jsme byly u Vás na krátkém výletě v Mierozsowě na rozhledně. Počasí nebylo ideální ale kvůli tomu nelze pořád sedět doma. Manželce se při otáčení mimo zpevněnou vozovku podařilo pěkně zapadnout, tak jsem se bál že už u Vás zůstaneme, nebo pujdem domů pěšky. Ale vše dobře dopadlo. 3 Citovat
TOMUS Vloženo 19. Únor 2023 Vloženo 19. Únor 2023 tesim se , ze jste navstivili Polsko 🙂 no pocasi vsede je horsi. Nektere diry na silnici jsou oprazdu hrozne. Top mesto v silnicnich dirach je Łódź. Tam muzesz rychle jezdit jako fred flinston a mit diru vedle sedacky. Ja k Łodzi nejezdim. Nechci nicit meho vozidla. Ale dobre ze vsechno dopadlo dobre a vratili jste zpet doma 🙂 Citovat
Milan MM72 Vloženo 25. Únor 2023 Autor Vloženo 25. Únor 2023 Díky, objednával jsem některé LED dle tvých odkazů na Ali a vždy spokojenost. Ty s paticí BA15S do zpáteček s 1800lumeny časem taky objednám a vyzkouším. Už je mám Wisch listu. Dnes jsem měnil lampičku v kufru za světelný modul s 18 led SMD a překvapivě nedává více světla než předchozí ledka T10w5w s 6 novými čipy. Večer dám fotku, jdem teď ještě ven. Citovat
Milan MM72 Vloženo 26. Únor 2023 Autor Vloženo 26. Únor 2023 Osvětlení s led žárovkou 800Lm Osvětlení s led modulem Velký rozdíl v tom není, snad jen teplejší odstín světla modulu. Zklamání je z toho že modul žhne po zavření 5tých dveří taky. Stejně jako žhnula žárovka. Myslel jsem že to bude nějak vyřešeno. Ale, cca po 30 minutách zhasne úplně, Zřejmě nastavení kabinové ŘJ ? Takže neřeším, nezaznamenal jsem (za 2 měsíce) žádný problém s vybíjením baterie nebo jiný. Citovat
TOMUS Vloženo 26. Únor 2023 Vloženo 26. Únor 2023 @Milan MM72 podle mně, žarovka svitila líp. Podivej na ledky u modulu a u žarovky. Jsou to 2 různé typy. U moduu maš obyčejne ledky a u žarovky jsou diody cree nebo power dioda. U sebe neviděl jsem aby ledka minimalně se svitila po zavirani 5 dveři. U mne to zhasně hned. Citovat
Milan MM72 Vloženo 21. Březen 2023 Autor Vloženo 21. Březen 2023 Tak máme za sebou malé bezvýznamné výročí. Roomster je u nás už celý jeden rok. Najeto námi cca 9 300km, stav tachometru 136 660km. Zatím žádné nové závady nebo překvapení, klepy, klepy klep, kéž by to tak vydrželo. Dokoupil jsem univerzální příčníky a držák lyží ale bohužel kromě zkušebního nasazení jsem nepoužil. Škoda. Citovat
Malta Vloženo 22. Březen 2023 Vloženo 22. Březen 2023 budou si muset počkat na příští sezónu. Když je tu psáno ... žádné překvapení, ... stalo se nám 14 dní zpět, jeli jsme "náklaďákem" (náš rumík) do hobby marketu pro pracovní desku na kuchyňskou linku a v půli cesty se nám rozblikal check auto netáhlo, jelo na dva válce. Takže zastavit na příhodném místě, tušení co s tím, bylo ještě než jsem zastavil. Vytáhnout adaptér ELM327 ze schránky a vrazit ho do zásuvky, zjistit který že válec nám to nepálí, byl to hned první. Do kufru pro cívku a dva šroubováky, oddeklovat ten pidi kryt, vyháknout sponky kabeláže, podebrat dvěma šroubováky zapalovací modul, odpojení od konektoru, napojení náhradního, zasunout na svíčku, zkušební start, zakrytovat, vše uklidit a za 10min se valilo dál. Takže stav nějakých 267t km a odešla první cívka (už jsem dal do kufru další novou). Moja mě pokárala, že toho jejího rumíka moc honím, že na to není zvyklý 2 Citovat
Milan MM72 Vloženo 22. Březen 2023 Autor Vloženo 22. Březen 2023 Perfektní ukázka připravenosti a znalosti. No tak tohle bych nedokázal, v té moderní diagnostice závad mě teda nějak ujel vlak. Dohnat by to asi šlo ale to bych se musel hoodně snažit. Tak uvidím jak se to u nás vyvrbí. Spíš ale budu jen překvapen a zaskočen až k něčemu dojde. Citovat
Malta Vloženo 23. Březen 2023 Vloženo 23. Březen 2023 jj, to jsou stovky tisíc kilometrů s "haťapkovými" stroji, na jedničkové Fábce jsem se hodně vyškolil, ne že bych na ní musel furt něco měnit (to bylo na se mnou najetých 400t km nízkonákladové auto), ale znal jsem možné neduhy, takže u rumíka mě už hned tak něco nepřekvapí. Citovat
Milan MM72 Vloženo 2. Duben 2023 Autor Vloženo 2. Duben 2023 Tak překvapení už přišlo, jen se rok sešel s rokem tak to začíná. Zlobí výhřev sedačky řidiče. Na jedničku se přepínač rozsvítí a asi i topí ale těch cca 30% není nic moc, pocitově to člověk spíše nevnímá. Na dvojku se už přepínač nerozsvítí a sedák netopí. To je velká škoda, protože nemít zadek v teple to je problém, o tenhle luxus je zbytečné se nechat připravit. Pokusím se to nějak řešit a uvidíme co přijde jako další. Citovat
Malta Vloženo 2. Duben 2023 Vloženo 2. Duben 2023 To bude přelomený nějaký drátek, bez sundání potahů se to ale neobejde ta oprava Citovat
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.