Přejít na obsah

Prezouvani kol na leto/zimu

mmerlin

Doporučené příspěvky

Zdravim,

momentalne mam na svy Octe plechace se zimakama. No a jelikoz se blizi leto, tak premejslim, co s tim. Rad bych se vas zeptal na nazor - vpodstate vidim tyhle 3 varianty:

1) sundat zimaky z plechu a nahodit tam letni. Otazka: nicej se gumy, kdyz to budu kazdej rok 2x prezouvat? Ma to nejakou jinou nevyhodu? Kolik takovy prezuti gum vlastne stoji?

2) koupit novy plechy a dat na ne letni. Vyhoda - cena, nevyhoda - alu jsou hezci ;-)

3) koupit novy alu a dat na ne letni. Ne/vyhoda - presnej opak 2) ;-)

Jo a jak je to vlastne s rezervem? Momentalne mam rezervu myslim plechac se zimnim obutim - co s tim na leto?

Editováno: , autor: mmerlin
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ad 1) cena za přezutí sady kol cca 500-600,-

to přezouvání na životnosti pneumatice nepřidá, ale není to žádná tragédie

ad 2+3) tady výhody a nevýhody vlastně znáš, takže rozhodnutí je hlavně o penězích

Stále víc lidí to praktikuje takhle: léto ALU 16"+ zima plech 15"

léto ALU 17" + zima ALU 16"

Co se rezervy týká, já mám taky plech+zimní a přijde mi to jako velice rozumné, protože v případě defektu se v létě na zimní dá jet a při nejbližší příležitosti to přehodíš zpět, ale když tě v zimě někde na sněhu potká defekt, tak to na té letní rezervě bude horší.

Odkaz ke komentáři

Milane, to by ses divil, jaký by byl problem dojet na snehu s jednou letni pneu, ale vozim ji také i v zimně, musime to pro příště napravit. Jednou jsem to takhle zkoušel se S-120 a dopadlo to katastrofálně-zaparkoval jsem mimo silnice.

Jinak odpověď po "mmerlina". Měl jsem pouze origo liťáky, tak jsem na zimu koupil 4 nové plechy a je to v pohodě.Na zimu plechy a dobré pneu, na léto lité kola a letní nebo na dojetí zimní pneu.

Odkaz ke komentáři

Zdravim,

momentalne mam na svy Octe plechace se zimakama. No a jelikoz se blizi leto, tak premejslim, co s tim. Rad bych se vas zeptal na nazor - vpodstate vidim tyhle 3 varianty:

1) sundat zimaky z plechu a nahodit tam letni. Otazka: nicej se gumy, kdyz to budu kazdej rok 2x prezouvat? Ma to nejakou jinou nevyhodu? Kolik takovy prezuti gum vlastne stoji?

2) koupit novy plechy a dat na ne letni. Vyhoda - cena, nevyhoda - alu jsou hezci ;-)

3) koupit novy alu a dat na ne letni. Ne/vyhoda - presnej opak 2) ;-)

Jo a jak je to vlastne s rezervem? Momentalne mam rezervu myslim plechac se zimnim obutim - co s tim na leto?

Prodej auto a kup si kolo. Nemusíš přezouvat vůbec :smich::smich::smich:-_-

By ses divil, ale na bajku jsou pneu alchymie...

Přezouvání se nevyhneš ani zde, nakonec to skončí tak, že i zde je nejlepší mít dvě sady kol... :D

Odkaz ke komentáři

No přidám se k ostatním... na zimu 15" plecháče a na léto 16" alu... kromě toho, že to vypadá rozhodně lépe, tak to i lépe jede :)

Máš osobní zkušenost s touto kombinací?

Až ojedu na 15" hliníkačích letní pneu, tak je chci nechat na zimu (ty disky) a na léto dát 16" AL a pneu 205/55/R16, plecháče dám pryč.

Co spotřeba, jízdní vlastnosti, komfort....

Odkaz ke komentáři

No přidám se k ostatním... na zimu 15" plecháče a na léto 16" alu... kromě toho, že to vypadá rozhodně lépe, tak to i lépe jede :)

Máš osobní zkušenost s touto kombinací?

Až ojedu na 15" hliníkačích letní pneu, tak je chci nechat na zimu (ty disky) a na léto dát 16" AL a pneu 205/55/R16, plecháče dám pryč.

Co spotřeba, jízdní vlastnosti, komfort....

jj, mám. Naprostá spokojenost, na léto 205/55 R16. Spotřeby se bát nemusíš, rozdíl v tom není prakticky žádný. Stran jízdního komfortu, nedokážu posoudit - můj pocit je z toho ten, že je to naprosto stejné. Ale můžu mnohem bezpečněji projet zatáčku = rozdíl v stabilitě je opravdu znát.

Odkaz ke komentáři

Diky chlapi vsem za rady. Takze je to vpodstate jednoznacny - na leto musim koupit alu. Jen jste me trochu dostali s tim, ze vsichni pisete o 16kach. O tom jsem vubec neuvazoval - premejslel jsem o klasickejch 195/65/15... Nejakej konkretni praktickej duvod proc nejit do 15ek? Zimaky mam plechy 15-ky, to samy rezervu, tak jsem si rikal, ze by to i bylo prakticky mit letni taky 15ky + zimni 15ku na dojeti...

Odkaz ke komentáři

Diky chlapi vsem za rady. Takze je to vpodstate jednoznacny - na leto musim koupit alu. Jen jste me trochu dostali s tim, ze vsichni pisete o 16kach. O tom jsem vubec neuvazoval - premejslel jsem o klasickejch 195/65/15... Nejakej konkretni praktickej duvod proc nejit do 15ek? Zimaky mam plechy 15-ky, to samy rezervu, tak jsem si rikal, ze by to i bylo prakticky mit letni taky 15ky + zimni 15ku na dojeti...

Mno nemusíš kupovat 16" ... ale když se mrkneš do bazáru, tak se občas objeví celkem zajímavé nabídky na 16" alu i s pneumatikama - někdy se zadaří, že to budeš mít i s rezervou. Já třeba koupil od Mikyho 4x L&K s pneu a jeden disk bez - s tím že ho obuju a budu ho mít jako rezervu :) Před Vánoci tu někdo nabízel 4x 16" Metallica alu s moc pěknejma pneu a k tomu novej 16" plech s nejetou pneu.

Je to na tobě :) ale je fakt, že na 16" to vypadá o třídu lépe ;)

P.S.: Samozřejmě 17" 18" je ještě lepší... ale to jsme zase úplně někde jinde s penězma.

Odkaz ke komentáři

OK. Mozna zkusim svoji otazku ohledne 16-ek kol preformulovat. Jake jsou hlavni ne/vyhody 16-ek (a vetsich) kol oproti 15kam? Co jsem zatim pochytil, tak 16ky jsou hezci a drazsi (jak gumy, tak disky). Nekde jsem zaslech, ze auto s velkejma kolama vic zere, ale to nevim jiste... Ten vzhled me zas tak moc netrapi. Jeste nejaky jiny rozdil?

Editováno: , autor: mmerlin
Odkaz ke komentáři

OK. Mozna zkusim svoji otazku ohledne 16-ek kol preformulovat. Jake jsou hlavni ne/vyhody 16-ek (a vetsich) kol oproti 15kam? Co jsem zatim pochytil, tak 16ky jsou hezci a drazsi (jak gumy, tak disky). Nekde jsem zaslech, ze auto s velkejma kolama vic zere, ale to nevim jiste... Ten vzhled me zas tak moc netrapi. Jeste nejaky jiny rozdil?

Výhodou jsou lepší jízdní vlastnosti. Spotřeba není u 16" kritická - prakticky žádná změna. Pneumatiky jsou sice o něco dražší, ale není to žádná tragédie stejně jako disky. Pokud ti jde pouze o letní/zimní gumy a nejde ti o vzhled, tak to kup ještě jedny plechy 15" - službu vykonají stejnou. My ostatní "úchyláci" holt musíme mít alespoň trošku lepší kolečka na léto ;) ale na funkci to v zásadě nebude mít vliv - auto bude jezdit tak jako tak.

Mimochodem - velký kola = 18", 19" - vedle toho jsou 16" pouze hračky.

Editováno: , autor: lukash
Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...