Přejít na obsah

Koupě bytu - smlouvy atd


Janina

Doporučené příspěvky

Rozhodne vlastni pravnik at ti mrkne na smlouvy , kupovali jsme v lete a ve finale delal smlouvu nas pravnik.

Do bytu jestli uz budes mit cca vybrano bych se sel bejt tebou podivat 3-4 hodne veci prehlidnes pri prvni nasteve. Sebou nejlepe znameno/elektrikare at ti mrkne taky na rozvody, steny - material( vlkost atd... )... zjistis stejne pul veci az kdyz tam pak bydlis 2-3 mesice :). Alespon podle me vlasni zkusenosti.

Good luck ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No on ten byt právě ještě nestojí, bude hotový příští rok, bereme to přímo od developera. Smlouvu jsem firemnímu právníkovi odeslala, ale zatím se neozval :(

Hlavně co jsem se ptala chtějí cca 2000 za hodinu a to teď nemáme :(

pokud to chápu, bude to novostavba, tam máš pak nárok reklamovat veci typu: teče odpad, loupe se barva na balkóně atd...jinak opravdu doporučuji pošetřit penízky a ošetřit si to !!!!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No on ten byt právě ještě nestojí, bude hotový příští rok, bereme to přímo od developera. Smlouvu jsem firemnímu právníkovi odeslala, ale zatím se neozval :(

Hlavně co jsem se ptala chtějí cca 2000 za hodinu a to teď nemáme :(

hodně štěstí.. byty od developerů jsou to nejhorší co se u nás staví!!!! tedy v Praze určitě..... kamarád mi říkal že jeho známí koupil byt od developera nějak se mu tam vše vysíralo, pozval si znalce a já nevím co vše cca 36 závad v bytě.... nenatežené kabely k zásuvkám třeba není problém

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo možné je vše :(, ale asi si nevybereš nikde, cenově je to tak nějak přijatelné, neplatí se navíc realitce. Zjišťovli sme si zkušenosti lidí, co už od nich mají domy a vesměs spokojenost. takové běžnější vady co se může stát všude...

Editováno: , autor: Janina
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pozor na to, pokud smlouvu tvořil developer, bude určitě velmi výhodná hlavně pro něj (není myšlenno ve zlém, takhle to funguje obecně, když jsem prodával byt a dělal smlouvu, tak já bych tu smlouvu za druhou stranu nepodepsal :) ). Proto je třeba ji pořádně pročíst, zpřipomínkovat a pokud možno hodit do rovnováhy pro obě zúčastněné strany.

Ohlídat si platby - co nejmenší zálohy a vázané na konkrétní a kontrolovatelné termíny nebo postup prací, případně peníze do bankovní nebo advokátní úschovy. Možná jde i u nemovitosti do smlouvy dostat, že nemovitost je od počátku Vaším majetkem (Vaše peníze pak nejsou součástí konkurzní podstaty v případě krachu - nepřeji to nikomu, ale jistota je jistota). Při zálohovém nákupu strojů a zařízení to tak ve firmě dělám, ale nevím, jak to jde u nemovistosti, to poradí právník.

Rozhodně neplatit vše před kolaudací a převzetím. Při převzetí si vzít odborníka (z rodiny, známého) a tvrdě sepsat všechny nedostatky. Platit do 100% až bude vše OK. Mít závazek prodávajícího, že na nemovitosti neváznou žádné dluhy, práva 3. osob, zástavní práva, ekologické zátěže atd. + všude napsané, co přesně je Vaše (garáž, sklep, balkon, terasa, vyčíslený podíl na společných prostorách a pozemku), vyžadovat příslušnou dokumentaci -rozvody, sítě, plánek a umístění bytu.

Definovat pokuty za každé neplnění jakéhokoliv závazku (jinak je závazek naprosto bezpředmětný), jednorázově + procento denně a stanovit, při jakém porušení smlouvy můžete od ní odstoupit a požadovat opět nejen vložené peníze, ale i smluvní pokutu. Stanovit délku záruky a termín pro odstranění vad. Pokud do termínu vady neodstraní, tak mít ve smlouvě stanoveno, že tak učiníte sami na jeho náklady.

A hlavně – jde jen o nemalé peníze. Takže vše pořádně a v klidu přečíst, když nevíte, poradit se. Pokud je smlouva nejasná, tak ji udělat srozumitelnou a jasnou, protože v případě pozdějších sporů platí papír, ne co kdo říkal, slíbil nebo myslel. Co není napsané, jako by nebylo …

Pak už záleží jen na tom, do jak vyrovnané smlouvy Vás druhá strana pustí. Pokud by Vás ale tlačili do výrazně nevýhodné a rizikové smlouvy, jak to někteří developeři údajně vzhledem situaci na trhu bydlení v nedávné době dělali, tak bych byl velmi obezřetný. Loni jsem kupoval RD a smlouva byla od realitky. Ta měla naprosto suprově ošetřené své práva a povinnosti, ale moje a prodávajícího tam byly naprosto nedostatečné. Ve finále byla na základě mých podnětů skoro 2x tak dlouhá. Bylo s tím pár hodin práce, ale tu vyšší jistotu to pak stojí. A jen hrozba šestimístné pokuty + další litry denně nakonec prodávající donutila dodržet termín uvolnění a předání.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Obecně souhlas ad Tesna, nedovedu si ale představit u nově stavěné nemovitosti, že dosáhnete ve smlouvě toho, že je od počátku Vaše.

Z mých zkušeností mohu s jistotou říci, že dokud máte v ruce peníze, máte páku. Jakmile zaplatíte 100% ceny bez jistoty, že byt, dům apod. je OK, tak Vás sebelepší smlouva nespasí.

Prostě pokud mají být zálohy, tak je navázat na přesně definované fáze výstavby a důsledně kontrolovat faktické plnění ze strany dodavatele. Nikdy neplatit 100 % záloh!!! Max tak 85-90%, zbytek po úspěšné kolaudaci, odstranění všech vad a nedodělků zjištěných při převzetí díla. Snažit se do smlouvy prosadit pozastávku cca 5% z celkové ceny, kterou vyplatíte po záruční době (z pozastávky pak máte možnost zaplatit případné záruční vady, pokud nebude ochota na straně dodavatele, apod.

Přesně definovat smluvní sankce, nebát se uplatnit je.

Nešetřit na právníkovi! Obávám se, že vzory smluv Vám v tomto případě moc nepomůžou, bude to hodně indviduální záležitost, komplikovaná tím, že bude patrně zapojeno více subjektů (developer, stavební firma, hypoteční banka/stavební spořitelna, projektant, atd. + Vy a Vaše peníze!).

Hodně zdaru

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na novostavbu by se měla vztahovat záruka min 5let . Tuto záruku poskytuje firma, která práce prováděla. Na materiál je pouze 2roky. Pokud se jedná o novostavbu, která je ve výstavbě a není zapsána v katastru nemovitostí nebo není vložen alespon její návrh nemá developer možnost si říct o 100% cenu bytu jako zálohu. V kupní smlouvě musí byt definovány veškeré věci týkající se nemovisti. Od stavebního pozemku přes investora až po standartní vybavení bytu. Pokud prodávající požaduje jakoukoliv zálohu musí byt ve smlouvě uvedeno i za jakych podmínek je tato záloha vratná/nevratná a jaké jsou možnosti v případě, že investor nebude plnit závazky.

Btw...co se týče ceny bytu. Většina lidí si neuvědomuje, že v ceně bytu není zahrnut pouze materiál, ale i veškerá práce spojená s výstavbou (celého projektu!)... :)

(jestli si myslíte, že jsem nějakej chytrej tak nejsem. Akorat stavím a prodávám :smich: )

Editováno: , autor: Krtek6
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky moc za všechny rady, právník je v řešení :)

Co se týká hypotéky a smluv, máme poradce (je to přes známé, takže máme důvěru) První smlouvu co jsme dostali byla co se týká plateb pro nás nevýhodná, museli bysme mít předhypoteční úvěr. teď máme splátky nastaveny podle postavených částí, a hlavně až budem v katastru my jako vlastníci. Teď přesně nevím ty procenta, ale poslední částka se dává po kolaudaci.

Až by to bylo hotové, tak naštěstí kamaráda stavaře máme, tak snad by s námi šel on.

V tuto chvíli jsme nedali ještě ani korunu, i když rezervaci u nich už máme, ale nic podepsaného ani zaplaceného, v tom nám jdou zatím vstříc...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

když to na netu vystavil, tak jsem tam volala, jako jak t je, jestli to má už někdo jiný. vysvětlil mi to tak, že když vidí zájem jak můj tak našeho poradce, který je pořád "uháněl" tak o ten byt asi zájem máme :)

takže zatím dobrý, jen doufám, že teď nebude problém s hypotékou, tu řešíme už pěkně dlouho :( ale snad už by to mělo mít konec

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vzpomínám si Jani, jaks mi to na bowlingu říkala a ptala se esli suprávník :)

Každopádně není na škodu Občanský zákoník, kde jsou vzory smluv ;) případně si koupit/půjčit nějakou komentovanou knížku..

Jsou i spešl knížky, kde se řeší právnická "hantýrka" v případě, že bys tomu nerozumněla :)

Úplně nejlepší je pořídit si právní systém, kde máš aktuíální info a pak s tím projet tu smlouvu, jestli jsou tam patřičné náležitosti..

Přeji ať vše vyjde v pořádku ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...