Listopad 5, 201014 r ................. pak jsem odpojil plyn (pres pojistku) najel cca 20 km na benzin s uplne odpojenym plynem, a druhy den motor startoval jak ma. najel jsem dalsich 150 km na BA (vc. studenych startu) a motor stale startoval. Po dojezdu jsem pripojil LPG, a druhy den se problem opet ukazal... 1. start = uduseny motor; 2. start OK ...Teď jsem si vzpoměl na jeden podobnej případ - sice to bylo s jiným systémem sekvence, ale velmi podobný příznaky - pokud bylo bez LPG pojistky, jezdilo na BA OK, pokud bylo s pojistkou, jezdilo na BA špatně. Takže doporučím připojit voltmetr na napájení a kostru jednotky - nejlépe přímo na svorkovnici jednotky. Změřit při startování i za běhu na volnoběh napájení jak na okruhu 15 (napájení pod klíčkem), tak 30 (od baterie), vždy proti kostřícímu kabelu - tedy opět na svorkovnici jednotky nikoli na karoserii (aby se proměřil a zjistil skutečný rozdíl potenciálů přímo u spotřebiče). Eventuelně je možno zkusit při tom bejbat kabeláží - jestli není někde šástěčně přerušenej kabel ve svazku... V našem případě to byl tenkrát zoxidovanej kostřicí kabel v očku na baterce - očko drželo dobře, kabel mechanicky v očku taky, ale byl na něm úbytek v rozpětí 0,5-3V, a neni mi jasný, proč tohle kolísání mohlo ovlivnit provoz na BA, ale po opravě jezdí. .. Netvrdim, že je to i tvůj případ, ale i takováhle chujovina by to být mohla. Hodbně štěstí při hledání. Ivan
Listopad 6, 201014 r K tomu možu pouze přidat navazující věc...SQ24MY07 má u patice svorkovnice ŘJ LPG hromadu drátů, které se spojují s jinými dráty. Tzn je tam např více kostřících drátů spojených do jednoho. Otázkou je, jestli je tento spoj dobře vodivý.
Listopad 25, 201014 r Pridavam sa so studenym startom. Mam octavia 1.6 74kw 99 s LPG. Po nastartovani sa motor zacal dusit otacky zacali kolisat az motor chcipol, toto sa opakovalo este raz alebo dvakrat kym chytil, spotreba 9 a vyssie. Po vymene termostatu, teplotneho cidla a sviecok ide ako hodinky.
Prosinec 9, 201014 r Zdavím odborníky a hlásím se do klubu špatných startů. Mám O1;1,6/75kW AVU. Rok a půl v něm mám LPG Elpigas. Do konce listopadu bez problémů. Teď ranní starty na benzin katastrofa - dusí se, houpou otáčky, smrdí. Vyměněno čidlo teploty, kabely nové v létě, svíčky NGK 22000km. Po přepnutí na LPG vše v pořádku, jen větší spotřeba. Byl jsem na základním nastavení v RF auto minulý týden v pátek + v pondělí nastavení plynu (Čadek Brno), ale bez efektu. Nevíte o někom, kdo by nastavil benzin i LPG na jednom mástě? Nejlíp Brno a okolí. Dík za tipy. Robert
Prosinec 9, 201014 r Autor Tak jestli takoveho sezenes, tak sem dej adresu , myslim, ze takovy mechanik je vzacnost. Protoze IMHO vetsina plynaru je zasekana na prestavbach, a nemaji moc cas se venovat stelovani benzinu... spis hledej dobreho servisaka na N95 a k tomu jeste lepsiho servisaka na LPG.... a az ti to nekdo opravi, tak dej prosim vedet, cim to bylo ja od dubna stale hledam chybu
Prosinec 9, 201014 r Trosku prisytit LPG v korecni mape - staci neco kolem tech 500/1000 ot/min, pokud vam to rano pri seslapnuti pedalu kulometuje do sani :-) a je cejtit benzin - mate posunutou benzinovou mapu, hold ta benzinova takhle zacne blbnout, muzete si to nachv.odstranit smazanim adapt.hodnot v ECU motoru, ale par startu a je to tu zas. Jo a lahvinku dobreho sektu nepohrdnu
Prosinec 10, 201014 r @robert77: Vítej mezi kuckače. Doporučuju nic víc neměnit, nepomůže to :-) Mám stejnou potíž. Těžko se dostávám pod 10l/100, ráno na tři válce a smrad. Sázel bych to na to co povídá Octávka. Chce to asi opravdu důkladně vyladit plyn aby nenakecal benzínové jednotce hlouposti a pak by to mohlo být lepčí. Až najdu čas zkusím se objednat ke karlovi.lpg na seštelování. Můj montážník to asi lepčí neumí. Akorát že oni to pořád ladí jen v dílně, takže to nevyladí nikdy.
Prosinec 10, 201014 r To jsi mě moc nepotěšil, ještě jsem přemýšlel vrátit tam staré čidlo teploty, na to motor "jen" měl vysoké otáčky při studeným motoru, po zahřátí na cca 30-40st. to bylo OK a dlouhodobá spotřeba kolem 8,5l plynu. Nevíte někdo, jestli Karel dělá i Elpigas?
Prosinec 11, 201014 r Dělám vše od BRC...Just, Heavy, Blitz, Storm, Junior a další elektroniky, ze vstřikování SQ24 a všechny modifikace, Fast, 56, Plug@Drive, Landi Renzo...IGS, Omegas, AutogazAC...všechny Stagy a modifikace, ESGI..., dnes nové Lovato(to jako firmu koupilo Landi Renzo, dalšími systémy se nezabývám, je toho až dost, raději míň a pořádně, neš slibovat zázraky z 20ti druhů zařízení, takže Elpigaz/polsko/ nedělám...
Prosinec 11, 201014 r Hlavne si nedavejte D.T.GAS made in Poland asi to nejhorsi co je natrhu ze sekvence
Prosinec 13, 201014 r To si děláš prdel, teď sem ho nedávno viděl v BMW 750i (2009) se 4,4motorem Valvetronic. Nebo D.T.GAS dělá více výrobců než polsko (myslím teda jako zemi výroby)? Robert77, poradím ti....jezdi jen na benzín, třeba 3-7dní. A uvidíš jestli ti to bude dělat nebo ne. Pokud bude, máš problém v autě (zapalování/příprava benzínu/motor)...pokud ti to přestane dělat, je dost možné, že to máš v LPG systému. Pan Čadek ti to rád opraví. Jinak Elpigaz pod záštitou firmy HTS Spol Zábřeh je dovozce pro ČR. ekimcz....psal si tu, že při odpojení hlavní pojistky LPG systému se ta chyba s tím startem už neobjevila.....jak to dopadlo? vyřešilo se to tím odpojením a ježděním s odpojenou pojistkou nebo se to nepotvrdilo?
Prosinec 13, 201014 r Autor Paule, rady co zde byly - promereni elektriky atd. ... tak k tem jsem se jeste nedostal. sam si netroufnu pripojit merak ani na baterku pac s elektrikou si netykam, do servisu jsem se zatim nedostal (ani na N95 ani na LPG) protoze ted potrebuju auto kazdy den. Jak budu mit volneji a auto nebude kazdodenni nutnosti, tak ho odstavim na provereni, promereni atd, proste na najiti a hlavne odstraneni problemu. Ale rikal jsem si, ze zkusim jeste jednou najet vic km na N95...Odpojil jsem znovu pojistku, vyjel jsem zbytek N95 cca 150 km a natankoval jsem plnou nadrz N95 a vyjel az do rezervy (cca 650 km),celkem na N95 najeto neco pres 800 km. Po dobu odpojene pojistky OK, jen asi 2x me to chciplo, a to bylo v dobe kdy u nas bylo cca -14st. Pak jsem pripojil pojistku LPG, prvni 2 starty uz byly spatne. Dotankoval jsem plnou LPG, dalsi starty opet spatne... az do teto soboty.... rano to pocukavalo, ale motor se udrzel. Za sobotu jsem najel cca 400 km (200+200) - v zavejich, za husteho snezeni, splhani do kopce po ledovici.... nic z toho na chovani motoru snad nema vliv i kdyz ja uz sve shade moc neverim a nedivil bych se nicemu ... no a od nedele to zatim vzdy chytlo na prvni brknuti (4 starty - se studenym motorem). Su zvedavy na dalsi dny, a urcite dam report. A k tomu se me pridal dalsi problem... shade zacala byt rozezrana... ale vody z chladice na motoru ani naznak ruzove srazeniny, hadice suche, pod autem sucho take, a nadrzka me vydrzi cca 1.000 km (pred 14 dny jak byla snehova kalamita, tak jsem dokonce doleval po 250 km)... takze to tipuju v lepsim pripade na praskle tesneni, v horsim pripade na prasklou hlavu... ale rad si vyslechnu nazor zkusenejsich. update: 14/12/2010 dnesni start take OK Upraveno Prosinec 14, 201014 r od ekimcz
Prosinec 15, 201014 r Autor Tak a bezproblemovemu startovani je konec... Dnes uz se to zase udusilo, a to podotykam, ze nebyla zadna zmena, zadne tankovani, dolivani vody, proste nic. Vecer zaparkuju, rano se to udusilo
Prosinec 15, 201014 r to ses na tom úplně stejně jak já. Mám nový poznatek, jmenuje se kombinovaný ventil sekundárního vzduchu. Prý by měl jít profouknout pusou směrem od ventilátoru do výfuku. Já když do hadice fučím co to jde tak to sotva sykne musím opravdu hodně zabrat. Takže je asi přidřený. Jen nevím na co má ta věc vliv. Vůbec mám pocit, že to že AVU a BFQ plní Euro4 přináší jen problémy, všechny tyhle sračičky kolem jen zlobí.
Prosinec 21, 201014 r Zdarec, mám nový poznatek - po nastartování na BA a ujetí cca 1kiláku se rožla kontrolka motoru. Včera jsem to nechal u kamoše načíst - 16522-řada válců 1, sonda 2 napětí příliš vysoké + 16555-řada 1, systém dávkování paliva, systém příliž chudý. Tyto dvě chyby ukazují na obě lambdy, co s tím? Výměna? Jedné (před katem) nebo obou?Po vymazání chyb auto jelo jak z praku, ráno z garáže do práce taky, odpoledne teplota na nule a už to na mě zase mžourá.
Prosinec 26, 201014 r Tak jsem díky stabilně mrazivým teplotám trochu koumal a mám pár nových poznatků a také dotazů :-) Po jednom opravdu kuckavém startu se mi dokonce rozblikala kontrolka motoru a kontroly prokluzu. Tak jsem napichl kabel a vyskočil na mě slušný seznam všemožných závad. Protokol s chybovými kódy mám v jiném kompu ale stručně: 1) sonda 1 - elektrická závada v obvodu - tzn. něco špatně s první lambdou 2) systém odměřování paliva - směs příliš chudá - může snad souviset s lambdou 3) zpětné vedení spalin - regulační odchylka - už zase, kvůli téhle chybě jsem měnil EGR, ventil při diagnostice AČ cvaká tam a zpět jak má tak nevím 4) válec č.1 - zjištěno vynechávání zapalování - žádný div, když to 3 minuty po startu evidentně jede na tři válce 5) Měřič množství nasávaného vzduchu - signál příliš nízký (to jsem asi vyrobil já startováním s odpojenou váhou vzduchu) Tak jsem dneska smazal a zkusím co z toho se znovu objeví, ale při dnešním studeném startu jsem pozoroval v měřených hodnotách na VAGu teplotu a údaje z vzduchové váhy. Můj první dotaz: víte někdo, jestli má váha vzduchu něco jako náběhovou fázi než se ustálí? Podle DP má na volnoběh motor baštit kolem 2,5 - 3 g/sec. Já když nastartuju motor zmrzlý na -4 stupně tak po startu váha ukazuje nejdřív 17 g/sec při cca 900 ot./min a motor jede na tři válce, smrdí jak sedum neštěstí a kouří jak blázen. Když motor nechám kuckat tak ůdaje z váhy postupně lezou dolů i přesto, že otáčky se nijak moc nemění a motor se uklidňuje až se údaje z váhy dostanou někam pod 4 g/sec tak to přejde a motor si vrní jak má. Mohl byste prosím někdo s kabelem kouknout, jestli vám váha těsně po startu v mrazu ukazuje taky nesmyslně vysoký čísla? Můj druhý dotaz - chyba lambdy: když hlásí elektrickou závadu v obvodu je tam určitě nějaký problém? Znalci LPG - nemůže tohle hlášení způsobovat LPG instalace? Neprovádí nějaký fígle s lambdou? Vím že na Felicii BMM (s BRC podtlak+elektronická regulace) to lambdu nějak odpojovalo a pak tam tahle chyba lezla. Jde mě o to jestli hledat chyby v lambdě a vedení nebo je to projev LPG přestavby. Předem díky za tipy. Jo a související téma kde je vidět že se netýká pouze LPG autíček je zde v Octaviích:
Prosinec 27, 201014 r Pripájam sa k téme. pre vozidlo s LPG :1) treba vedieť dobre nastaviť LPG zariadenie , najlepšie sledovať cez OBD soft parametre krátkodobé a dlhodobé prispôsobenie paliva, platí to pre sekvenčné zariadenia , podtlak+elektronika od BRC ale aj iné zariadenia montujú emulátor OBD (priebežné mazanie chý 2) aj mne sa stalo, že auto zle štartovalo - odstránil som závadu odpojením podtlaku do regulátora LPG ( od vtedy štarty v poriadku) 3) tvoje závady okrem elektrickej vady sondy súvisia priamo s nastavením LPG , v rozličných režimoch chodu motora máš poväčšine chudobnú zmes , ale aj krátkodobo a hlavne si myslím , že v maxime zas bohatú Na koniec : treba spraviť základné nastavenia poprípade odstrániť závady benzínovej strany poprípade prepáliť celý soft v riadiacej jednotky benzínu a potom od začiatku nastaviť LPG. Neviem aké máš LPG zariadenie, ale ak napíšeš typ a ja mám v počítači program na tvoj typ môžem ti ho poslať a dáš si ho na skúšku napáliť. Ja mám STAG300 a spotreba na krátke cesty (cca 10-20 km ) priemerne 8 litrov a pritom auto prepína na plyn po 1-2 km v závislosti od vonkajšej teploty (dnes som tankoval 42,4 l a celkom najazdil 560 km , treba odrátať zopár km jazdy na benzín), na dlhé trasy sa spotreba pohybuje podľa výrobcu a spôsobu jazdy. Upraveno Prosinec 27, 201014 r od Malta citace předchozího příspěvku. Citace smazána.
Prosinec 28, 201014 r Zlejsek Moje auto Octavia 1,6 75kw BFQ, cca půl roku sem jezdil s checkem za průběžného mazání se rozsvítil dycky tak po 20km--- 16514 - rada 1 -sonda 1 El.zavada v obvodu P0130 - 35-00 - - Výměna lambdy...u mě po problému. Pokud ti sporadicky taky vypadává lambda, auto může přechodně zaznamenat chudou směs. Ale chtělo by to zkontrolovat, co ta lambda dělá za studena, případně za tepla. Případně, že ti sambsa vypadává, může poškozovat nepřímo korekce, přičemž může ráno způsobovat problémy se směsí. Ale chce toto bádání čtečku EOBD/OBD2.
Prosinec 29, 201014 r Díky, ta lambda je mi taky podezřelá i když na autě není dlouho, odhadem před 30 tkm se měnila. Dneska jsem si potvrdil, že něco je určitě špatně. Smazal jsem DTC paměť a po dvou startech a ujetých 130 km jsou tři chyby zpět. 16555 - rada 1: system odmerovani paliva System prilis chudy P0171 - 35-10 - - - Sporadicky 17811 - System zpetneho vedeni vyfukovych plynu Regulacni odchylka P1403 - 35-10 - - - Sporadicky 17811 - System zpetneho vedeni vyfukovych plynu Regulacni odchylka P1403 - 35-00 - -
Prosinec 30, 201014 r Ani mě, tahle chyba už tu byla, v srpnu jsem dal nový EGR ventil namísto původního, přidřeného. Udělal jsem přizpůsobení, Readiness Check hlásí všechny emisní systémy OK. Když pustím diagnostiku akčních členů ventil cvaká normálně (ten starý se vždycky otevřel a už nezavřel), tak nevím. Taky netuším jak systém pozná regulační odchylku, jen tuším, že ventil bude mít nějaké snímání polohy a to je pak ta odchylka. pokud vím nikde se neměří kolik spalin se skutečně přepouští, to ani není jak změřit. Ještě mě napadá jestli to nemůž nějak souviset s ventilem sekundárního vzduchu, někde jsem tu četl, že musí jít profouknout ústy směrem od čerpadla do výfuku, akorát já mám pocit, že to u mě jde fakt ztuha musím se nafukovat jak náfuka aby se mi to podařilo. Nevím jestli sekudární vzduch a EGR nějak spolupracují nebo spolu souvisí. A taky mě zajímá ten efekt nástupu na vzduchováze. Ty určitě kabel máš, zkus na to prosím kouknout, jestli ti to dělá to samé. Ihned po startu ledového motoru to háže ohromný množství vzduchu, i přes 15 g/sec při cca 1000 ot/min, potom se uklidní někam k 3 g/sec. já na to koukal přes VAG, ve skupině 03.
Prosinec 30, 201014 r A při kolikati stupních to děláš za studena? Mě auto stává věsměs v garáži, kde je touto dobou něco kolem 5°C. Bude ti to stačit?
Prosinec 31, 201014 r snímač hmotnosti musí mít na pinu 5 při volnoběhu 1.6-2.2V, samozřejmě za předpokladu správného napájení- na pinu 4 5V, správná kostra na pinu 3, a napájení na pinu 2.....při prudké akceleraci cca do 4.6V, signál musí narůstat, jakýkoliv výpadek, nebo náhlá změna je signál vadného snímače. na 100% se to nejlíp měří osciloskopem......
Prosinec 31, 201014 r Což tak já to neměřil voltmetrem, ale koukal jsem na měřené hodnoty na VAGu. Zobrazovaná skupina 003, pole 2. u zahřátého motoru má být podle DP 2,0-4,5 g/sec při max 900 ot/min. Mě snímač množství vzduchu ukázal při -3 °C a 900 ot/min víc než 15 g/sec. Ještě zkusím změřit voltmetrem, nebo vypůjčím oscilo. Můj starý osciloskop by to už asi nedal, nějak mu odcházejí lampy ... :-) @Paul: Zkus to i při 5°C jestli to hned ze začátku ukazuje nějaké nesmysly a pak až se to ustálí. Dík. Taky mě ještě napadlo, že to zkusim načíst přes VAGscope, to sice neni pravý externí osciloskop ale funguje to podobně, časový průběh parametrů to zaznamená. Umí 4 hodnoty zároveň, tak tam jdám otáčky, teplotu, MAF a možná délku vstřiku. Uvidíme. Upraveno Prosinec 31, 201014 r od Zlejsek
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.