Publikováno Duben 12, 201114 r Jelikož sem na internetu pořádně nenašel zkušenosti uživatelů s přestavbou na palivo e85, tak sem si to prostě zkusil a rád bych se podělil o několik poznatků... Mám cca měsíc hotovou přestavbu na e85 v autě Fabia Comb 1.2 HTP 47kW r.v.2003. K přestavbě sem si pořizoval nové svíčky a vzduch. filtr pro bezproblémový chod. Mám za sebou první jízdu na čistý e85 a průměrná spotřeba ( město a mimo + 2lidi v autě a plný kufr ) se zvedla cca o 1l. Měl sem za poslední dobu na N95 ( OMV ) spotřebu cca 7l/100km, ted je tedy cca 8l/100km. Tankoval sem za 500,-. Pokud sem za tuto částku tankoval benzin za 35,- ( 14l ) tak sem ujel tak 200km. Pokud sem tankoval e85 za 26,- ( 19l ) tak sem ujel těch 250km. Suma sumárum sem si spočítal že přestavbou na ethanol ušetřím na 1km 0,50Kč což je uspora, když beru za 500,-, 100kč ( cca 200km x 0,50kč ). Ještě mě čeká test spotřeby na dálnici. Potom výměna palivového filtru po ujetí prvních 500-1000km na čistý e85. Co se týká startů tak ty jsou v tomto období zatím bezproblémové. Auto má větší výkon - to sem rozhodně poznal (Y) . Píšu sem poprvé a sem celkem laik, ale na případné dotazy rád odpovím :-) Popřípadě dodám fotky z přestavby... ale nic moc na tom není - přibylo pár drátů Info : svíčky Denso Iridium Power IK16 vzduch filtr K&N Upraveno Duben 14, 201114 r od Petr Kolář
Duben 13, 201114 r Autor Tak fotky budou později, ale budou :-) Ale je to podobné jako zde http://www.cruservis...lanek.php?id=34 akorát to mám pěkně upevněné + přibyl v autě celkem pěknej přepínač mezi N95 a E85=svítí zeleně :-) Jinak cena přestavby byla 7500,- Pak už jen ty svíčky byly 800,- za 3ks a filtr k&n s čištěním 2000,- ( jinak samotnej 1600,- ) Pak sem kupoval palivovej filtr za 300,- Prozatím je to vše z investic... Upraveno Duben 13, 201114 r od Malta citace předchozího příspěvku. Citace smazána.
Duben 13, 201114 r já jsem jezdil bez upravy na ředěný E85 a N95 1/1 ale to se ukázalo za chladných ranních starů jako nevyyhovující, myslím jako start bezproblému ale ta jízda byla trochu horší Pak jsem toho E85 nalíval o polovinu méně a jezdilo to, teď přes zimu jsem vynechal ale už se zase chystám na ředění tak jsem zvědavej. a tu přestavbu jsis děllal sám nebo servis hoď foto aj toho vypínače Upraveno Duben 13, 201114 r od wiglegummi
Duben 13, 201114 r Autor Sám sem zvědavej jak se svíčky poperou třeba s teplotou -20°C. Ale to ukáže až zima. Zatím při teplotě do kolem 5°C no problem. Přestavbu sem si sám nedělal ale u jedné firmy z Brna která se přestavbou zabývá a ta garantuje starty od +100 do -30 °C. Akorát sem nedal na jejich radu a zvolil si jiný druh svíček Důležitý je ale i to jak prodejce paliva e85 přispůsobí na zimní období tj. ( místo 85% jen 75 % ethanolu ) - to sem si kdesi vyčetl Fotky přihodím asi o víkendu! Upraveno Duben 13, 201114 r od Malta citace předchozího příspěvku. Citace smazána.
Duben 16, 201114 r Autor Tak tady je pár fotek... Ta přestavba je od toho kábliku označ. modře, do vstřiků až pak někam k tomu vypinači v autě... ale musím se přiznat že ani nevím jestli je tam ještě někde schovaná nějaká jiná "chytrá krabička"
Duben 26, 201213 r Takže trochu oživým toto téma. Rozhodl jsem se provést úpravu mýho auta na E85. Před tím jsem přečetl dost tématů všude možně a rozhodl jsem se o své zkušenosti podělit. Nedjříve trochu teorie, fám a nejaností 1. Různe cenové rozpětí jednotek pro úpravu a rozdíl mezi nimi. Jedná se POUZE o obchodní trik a každý prodejce má různé argumentace, proč ta jeho je lepší, než ostatní. Naprosto stejnou službu provede přestavbová sada za 3tis, jako za 8tis (třebas kolega výše). 2. Nutnost výměny vzduchového filtru za sportovní, výměna svíček za Pulsar apd. Nic z toho pravda není. Výměna za sportovní vzduchový filtr je dokonce poněkud kontraproduktivní a zbytečná. Výměna svíček je v některých případech doporučená, nicméně stačí bohatě svíčky určené pro motory s LPG. 3. Nutnost výměny palivového filtru ANO. Po vyjetí jedné nádrže je nutné filtr vyměnit, protože etahnol jakožto rozpouštědlo pročistí palivový systém, díky čemuž se filtr znečistí. Rovněž je vhodné věnovat větší pozornost výměně/kvality oleje, neboť E85 má horší přirozené mazací schopnosti. Nyní k samotné přestavbe. Většina jednotek je nápejna 12V a napětí si berou přímo z vedení vstřikování. Bohužel u Fabie je toto řešení nevhodné, protože na vstřiky se 12V dostává až v době samotného startování, což je většinou pozdě. Lepší je jednotku napájet z kontaktu 15 (pod napětím již při rozsvícených budících). V motorovém prostoru je poněkud obtížnější se k tomuto vedení připojit, proto jsem nakonec provedl napojení přímo u svorkovnice na příčné stěně vlevo (modrý konektor 11 pinový, pin 2). Z této pozice je napájena i řídící jednotka motoru. Samotnou jednotku jsem se rozhodl umístit na kryt baterie. Odtud jsem šel po kabelovém svazku až k motoru ke vstříkům. Většina jednotek je vybavena konektory pro bypass, kdy původní konektor se vytáhne ze vstřiků, připojí se k protikusu jednotky a následně konektor z jednotky se připojí ke vstřikování. V mém případě jsem měl bohužel jiné konektory, takže jsem šel cestou přerušení drátu a přikrimpování pomocí spojky /viz fotky/. Kdo půjde touto cestou je téměř nutností následně spoje zaizolovat smršťovací bužírkou. Tak a nyní vše hotovo. Jel jsem na benzinku, natankoval čístý E85 (už jsem jel jen na výpary) a ... málem jsem neodjel Naštěstí to bylo jen chvilkové zaváhání na první natankování ethanolu. Následně auto jelo už plynule a i startování bez chyby. Věci co se týkají spotřeby atd ukážou následující měsíce a určitě napíšu co a jak. Upraveno Duben 26, 201213 r od mytrix
Duben 26, 201213 r JInak jen doplním čísla: Cena jednotky: necelé 3 tis Kč Palivový filtr: cca 500Kč Ostatní instalační materiál: cca 50Kč Práce vlastní, takže nula
Květen 4, 201213 r Tak jsem taky nainstaloval do své Fabie 1.2 HTP 40kW (AWY). Ale nějak se mi nedaří nastavení. Mám stejnou jednotku jako ty. Dnes jsem poprvé dotankoval plnou nádrž E85 (byla tam jen necelá rezerva Ba95), ale motor jde na volnoběh neklidně a má "díru" za plynem. Zkoušel jsem přenastavit režim auto v rozmezí +10-25%, ale zlepšení bylo jen nepatrné. Jaké používáš nastavení? Díky
Květen 6, 201213 r Tak si odpovím sám. Obrátil jsem se na Flexcar.cz, kde mi bylo doporučeno nastavit pro tento motor prodloužení na pouhá 3%. Teď už to funguje jak má. Ještě musím doladit "Studený start"
Květen 9, 201213 r Mám stejnou jednotku, a mám problém se studeným startem. Po aktivaci studeného startu motor jde nepravidelně a po chvíli chcípne. Na jakou hodnotu ho máte nastevný. Dík. Nivel
Květen 9, 201213 r Prozatím tam mám 20%, ale ještě to budu muset doladit. Předpokládám, že v létě bude stačit +10%, na zimu +20-30%. Ale to budu teprve zkoušet. Momentálně mám problém. Po cca 160 km se mi rozsvítila kontrolka motoru. Což znamená, že +3% nejsou správná hodnota. Ve Flexcaru mi tvrdí, že 3% mají potvrzené měřením, tak nevím....
Květen 11, 201213 r Já mám u studeného startu nastavených 10 %, ale stále to nechytá tak jak má, většinou až na 3 pokus, pak si to střelí do výfuku a někdy to při rozjíždění chcípne. Manželka s tím nechce jezdit Mám jednotku od www.autoethanol.cz, kde nabízí i seřízení za 700,-Kč, + doprava. Já zatím čekám na jejich partnera v Libereckém kraji. Měl by být do 14 dnů.
Květen 11, 201213 r A jak vám to jinak jezdí? Mě se při nastavení na 3% rozvítila kontrolka motoru, Tak jsem nastavil 4%, ale dnes v tom vedru a dusnu co venku panovalo začal dokonce motor vynechávat. Musel jsem to vrátit na 3%. Sice se okamžitě po rozjetí rozsvítila kontrolka motoru, ale vcelku hladce jsem dojel domů. Už jsem rozhodnut vyjezdit E85. Jednotku vymontovat a vrátit. Pořídím si nějakou co si hlídá teplotu a lambda sondu, i když to bude stát 2x tolik než tahle levná. S tím startováním: Nastavil jsem 20% startuje to bez problémů. Starujete určitě správně? Tj. studený start až 5 sekund po zapnutí klíčku?
Květen 12, 201213 r Jezdí to celkem srovnatelně jako při jízdě na natural, ale spotřebu mám 10 l/100km ze 7,5 l tj. + 26%. Startoval jsem podle návodu ale nějak to nebylo ono. Start jsem nastavil na 20 % tak uvidím. Známý má jednotku od flexcaru a je s ní naprosto spokojen. Nechal si ji zamontovat od nich a má na to i záruku. Já si počkám na servis který mi ji nastaví přesně podle diagnostiky a pak uvidím.
Květen 12, 201213 r Já už jsem rezignoval. Příští týden nechám namontovat za 8000,- jednotku Europecon-Flex. Kontaktoval jsem několik servisů, které dělají přestavby, a některé mi přímo řekli, že pro tohle auto se ta jejich (levná) jednotka nehodí. Ale už nechci dělat pokusy. Dojíždím denně do práce 70km a je na mě závislá manželka i praťák a tak potřebuju jezdit nejen levně, ale hlavně spolehlivě.
Květen 13, 201213 r Ahoj alkoholici :-) Taky jsem podlehl a už jsem na E85 najezdil více jak 10tis km, Fabia 1,2 HTP 40KW. Jak tady kolega píše o problémech s cukáním a svítící kontrolkou, tak mám ty samé problémy. Mám stejnou přídavnou jednotku a nastavení se pohybuje mezi 3%-5% pro tento motor. Problém jsem našel a chystám jeho řešení: HTP je motor nejnevhodnější k přestavbám a to jakýmkoliv, řešením je 1,4 či 1,6 :-) Hold si musíme na cukání či kontrolku zvyknout Ty jednotky fungují dobře na 99,5% aut a nefungující 0,5% jsou tříválcové motory. Taky mě to mrzí, ale ti chlapi ze servisu za to nemůžou. Pokud chceš jezdit levněji, je tady i jiné řešení: www.jednavodu.cz (já se to chystám splácat dohromady s tím E85, protože vodík podporuje hoření a E má horší hoření).
Květen 13, 201213 r No přečetl sis taky to že je to neschválené na pozemní komunikace tudiž ti to neprojde technickou a podle mě je to hovadina prvotřídní? A zajímalo by mě co budeš dělat pod těmi -5°C až ti to zamrzne
Květen 14, 201213 r Já už jsem rezignoval. Příští týden nechám namontovat za 8000,- jednotku Europecon-Flex. Kontaktoval jsem několik servisů, které dělají přestavby, a některé mi přímo řekli, že pro tohle auto se ta jejich (levná) jednotka nehodí. Ale už nechci dělat pokusy. Dojíždím denně do práce 70km a je na mě závislá manželka i praťák a tak potřebuju jezdit nejen levně, ale hlavně spolehlivě. Dej nám prosím vědět jak budeš spokojený s touto jednotkou. Dík
Květen 16, 201213 r Předběžně: Montáž proběhne 15.5. nebo 16.5. hned jak to bude namontované a zprovozněné pod E85 dám vědět (budou i fotky)
Květen 20, 201213 r Tak všechno je jinak. Přestavba je hotová. V pátek večer mi p. Kulhavý poslal email, že sada již dorazila a že je možné v neděli přestavbu uskutečnit. Dnes je neděle. V 10:00 jsem přistavil auto, a v 11:00 byla přestavba hotová. Cena vč. práce : 8200,- Fotky snad budou večer, nejpozději zítra. Zkušenosti zatím nemám, protože v nádrži mám ještě cca 35L směsi Ba95 a E85 (3:1) a na tu to jede i bez úprav.
Květen 20, 201213 r Tak tady jsou slíbené fotky: https://plus.google.com/photos/113789264097838831421/albums/5744681150114907297 Ta jednotka na oranžovém stole je ta, co jsem ji vymontoval, ostatní se již týká nové jednotky.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.