Přejít na obsah
View in the app

A better way to browse. Learn more.

ŠKODA Forum - SKODAHOME.cz

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Malta v Bulharsku 2013 - aneb jen ve dvou, jako za mlada ;-)

Doporučené odpovědi

Mame tam práve teraz v Turecku pána prezidenta a ma o tom rokovať, tak dufajme že mu to tento krat vyjde.

Inak Mirek cestu podľa popisu si zvladol slušne.

Abych řekl pravdu tak pocity jsou různé. Vesměs pozitivní, ale.... Nejhůře hodnotím špínu na pláži, to mě hodně odrazuje, dále pak mraky lidí, chování Bulharskej Pražáků (osob s CA v RZ) a taky minus je cesta. Nejvíce co mě oslovilo byla kuchyně, ubytování a bezpochyby cenová náročnost dovolené. 

Určitě zařadíme Bulharsko do našeho seznamu destinací, ale nevím jestli tam budeme jezdit každý rok. Blíže to popíšu zítra, až budu mít více času se rozepsat.

• Autor

njn ta špína je bohužel o lidech a nejsou to jen Bulhaři ... ty lidi mi taky zpočátku vadili ... tak první tři čtyři roky jsme nikdy nechodili na městské pláže, ovšem postupem času se mi už pak nechtělo pořád někde jezdit, asi jsem zpohodlněl :kol-46: , jinak kuchyně souhlas a o ceně se fakt nemá cenu bavit :kol-31:

Tak trochu na vysvětlenou. Primorsko.

Špína - "trochu matiky" -oblíbenost pláže v Bulharsku lze zhodnotit jedním prostým výpočtem a to je "hustota vajglů v písku na metr čtvereční". Ne že bych je někdy přesně počítal, ale třeba u příchodu na severní pláž cca. 50 m od baru je hustota 50 a více. Dále směrem k molu se mírně hustota snižuje a k hodnotě cca. 25 vajglů, ale od mola směrem k Perla beach nám hustota zase narůstá.Co se týká Arkutina, tak tam bych řekl, hustota mezi 10 až 20 vajgly na metr čtvereční klesá úměrně vzdálenosti od baru. Pro mě jako nekuřáka je to prostě hegeš, vím že sami Bulhaři - Primořané a místní za to z větší části nemůžou, ale nikde v Evropě (Itálie, Španělsko, Holandsko, Chorvatsko, Lipary), kde jsem měl dosud možno navštívit různé pláže jsem podobný kentus neviděl a nezažil. Situace se může diametrálně měnit v souvislosti se sezonou, ale prostě v plné sezoně je to marast. My vlastně dosud jezdili vždy buď časně - začátek července, případně pozdní termín - začátek září. Je možné, že v té době je na plážích v BG čistěji, ale to nemohu zatím posoudit.

Cesta - Je to prostě štreka. Nejsme žádní měkejši, ale jet na dovolenou 18 hodin a říkat si super čas je dost divné. Dobrovolně bych to na noc určitě nejel, je mi ale jasné, že ve více lidech, případně s dětmi se to za 18 hod přes den nedá a každý tedy musí odečíst z dovolené 2 dny. Kdo by se bál, můj cestovní plán (bez tankování a průjezdů velkoměst) byl na 3 řádky. Člověk alespoň se základním orientačním smyslem a uměním zapamatovat si 8 měst tam trefí bez mapy.

Lidé - CA v RZ - tzv. osvoboditelé, bulharský pražáci - dají se docela jednoznačně poznat. Jediní, kteří mluví na pláži bulharsky, řvou, chovaj se jak když jim to tam patří, pokyny plavčíků ignorují.

- Místní - povětšinou velmi milí lidé, nic není problém (vědí, že z vás koukaj leva). Někteří ale zákeřně útočí na leva těch ostatních.

Ubytování - Všechny díky Zdravkovi. Čisto, relativní klid, všude blízko, soukromí, Zdravko nebo Constantin vždy na dosah, takže nic není problém zařídit, cena fantazie. Nemůžu srovnat další, ale ubytování se nám velmi líbilo. Jediné negativum pro mě byla postel. Někdo vymyslel dát pod matraci sololit, který je podepřen pouze 2 příčkami a v rozích položen na kolíčkách z rámu postele. Takže obracet opatrně na nějakou divočinu člověk mohl zapomenout, jednou jsem si blbě klekl mimo příčku, a koleno na zemi.

Kuchyně - chutově zajímavé, za mě velké plus za čevabčiči, tarator, pizza v amigu, klasika čína v jasmínu. Kavarma dobrá, sač mě neohromil, musaka divočina. Co nám dělalo u každého jídla vrásky byl způsob podávání. Ač jsme při objednávce jasně řekli, co, jak a kdy chceme, tak nám to nosili, jak se jim to hodilo. Takže v této kategorii zklamání.

Peníze - Za dlouhého večera v Bulharsku jsem si spočítal, že vzhledem k tomu, že mám poplatek za výběr v bankomatu u banky, tak při kurzu nad 25Kč/Euro mi stačí vybrat jen 400 leva z bankomatu na místě než měnit z eur na leva, tudíž mi odbyla další starost se směnou v ČR. Nakonec mě leva vyšla při výběru i se započítáním poplatku na cca. 13.40 -13.50 Kč, což je myslím docela dobré. Takže člověk sebou nemusí tahat hafo Euro, stačí tam vybrat. Samo, že když je někdo schopen sehnat Euro za 21 až 25 Kč, tak se mu vyplatí směna na levy až na místě, ale to není můj případ. Ceny jsou velice přijatelné, nevím na kolik nás vlastně ta naše dovča vyšla, ale hrubým odhadem jsme za 12 dní v Bulharsku utratili částku cirka stejnou, za kterou bychom v Chorvatsku podobným stylem nebyli v sezoně ani týden.  

Moře - trochu zklamání, ale také povzbuzení pro příště. Písek je fajné, ale celkem jsme zažili tak 2-3 dny vodu opravdu čistou. Jinak v ní byly řasy v různých koncentracích. Super vlny. Cestou na jih k Rezovu jsou krásné, opuštěné, skalnaté úseky, kde se musí super potápět a koupat, ale nechali jsme doma šnorchl a boty do vody, tak nemohu blíže referovat.

Počasí - Nevím jak tam je mimo sezonu, ale pro nás tam bylo akorát super. Přes den cca. 30-37°C, slunce. Nepršelo jediný den. Přes noc teplota spadla na cca. 25°C, takže se krásně spalo s otevřeným oknem.

Shrnutí - Jako takové shrnutí na konec bych uvedl, že Bulharsko určitě ano, ale člověk musí být připraven na věci, na které není na jih, nebo západ od nás už nějakou dobu zvyklý. Pro mě je poslání pro příští Bulharsko zkusit jet počátkem našich prázdnin, nebo koncem června. Určitě bude méně lidí a pláže by mohly být ještě aspoň trochu čisté.

• Autor

krásně jsi to shrnul :kol-47: a o tom to je, každý může&20mít jiný pohled na věc, ty máš procestovaný západ, takže srovnáváš, já tam nebyl, takže já ten bordel beru jako fakt a zase to tak neřeším, ikdyž též jsem nekuřák a neříkám, že mi to nevadí, ale prostě to beru jako skutečnost, že to tak je. Pro mě je pozitivum, že si tam můžu dopřávat a na poměrně dlouhou dobu. A když mě to už nebaví u vody, tak je pořád kam zajet. Apropo, jak se teda ubytovali ti známí, když ten Zdravko tak fatálně selhal :kol-32:

Prosím tě, nakonec našli sami ubytování o cca. 50 metrů dál, než bylo to náhradní domluvené od Zdravka. Za super peníze, prý čisto, klima,akorát sousedi "turci" dost otravní - v noci hodně hluku. Jinak žádný problém, já za sebe můžu říct, že po zkušenostech bych jel v Primorsku asi jen ke Zdravkovi. Co jsem si všímal, tak u každého hotelu je bazén a snaha o animační programy a na to jsem alergický, případně diskotéky. Ubytování u Zdravka opravdu "luxus" - čistota, klid, služby spojené s ubytováním, dostupnost centra a pláží a samozřejmě cena. 

• Autor

No vidíš Jene, nakonec dobré zprávy :kol-47: , tak máš rok na důkladnou přípravu :kol-28: a nemusíš shánět info na poslední chvíli. A těch šedesát Euro můžeš zainvestovat do hader na svojí drahou polovičku :kol-28:

• Autor

teď mě tak napadá Miro a dal ti nakonec tu původní cenu, nebo jsi sjednal slevu jako já nakonec? Jinak na dělání bordelu v jeho apartmánu je alergický, nezdráhá se ubytované vyhodit i v průběhu pobytu, už jsem to tam 2x zažil, že se přišli zeptat, jestli nás ti a ti v noci, nebo nad ránem rušili a ještě týž den balili čemodany  :kol-46: .

Hele a ještě jeden dotaz, dorazil by jsi na sraz přízemních letců a couralů, abychom se mohli blíže seznámit, když v BG to nevyšlo? Bude to určitě v Kersku a termín asi koncem října, to bych ještě upřesnil, jak se nám podaří s ostatními domluvit.

No vlastně jsem byl hned druhý den za Zdravkem abychom to vyřešili a kvůli zapsání našich pasů. A byl tam Constantin, tak jsme kecali, on si všechno napsal a přišel Zdravko. A Constantin mi říkal něco o záloze a Zdravko ho tam sjezdil, co po mě chce zálohu, když jsem přes tebe. Chvilku se bulharsky hádali a pak mi Zdravko řekl, jestli ještě něco chci. Tak jsem mu řekl, kdy mám platit, že mi to je jedno, že mu to klidně zaplatím celé hned. Tak mi říkal, že OK a začal počítat, kolik nocí atd. Pak mi řekl, že vlastně jen 12 nocí (spali jsme tam vlastně s tou první 13) a řekl mi 180 Euro, takže 7.5 na den na hlavu. Zaplatil jsem, řekl mu, že super a že se nám tam moc líbí. 

Jinak ke srazu. Jelikož jsme stále v rekonstrukci domku a chceme to do Vánoc celé dodělat, tak veškerý volný čas teď pofrčí do domku, ale určitě si rád, když to vyjde do rozumného termínu přijedu na pokec, jak o plynu, tak o životě, ale dopředu nejsem schopen nic slíbit a taky se to může vzhledem k práci okamžitě změnit. Takže určitě rád kamkoliv přijedu, vzdálenost není problém, ale jde spíše o termín.

Asi jsem byl v jiném Primorsku než Mirek.Jsem taky nekuřák,ale nedopalků od cigaret jsem si nikdy na pláži nevšiml.Možná sem tam,ale v takovém množštví jako píše Mirek ne.Je pravda,že na Balkáně se už asi rodí i děti s cigaretou,protože tam kouří snad každý,ale to budou asi muset omezit.Minulý rok jsem kupoval na benzince cigarety LM v Srbsku na benzince pro tchýni a cena kolem 350kč karton.Letos už prý šla cena nahoru,a nahoru pořád půjde,tak i  na balkáně budou muset kouření omezit.

Připojte se k diskuzi

Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.

Host
Odpovědět na toto téma...

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.