Publikováno Únor 28, 20232 r Zdravím, řeším teď zajímavou záhadu na svém Rapidovi. Při volnoběhu slyším zvuk, který bych popsal jako pravidelné pomalé oddechování zhruba z míst, kde jsou rozvody. V rytmu tohoto zvuku kolísá mírně tlak v hadici, která jde od vyrovnávací nádržky směrem k čerpadlu chlazení plnicího vzduchu / vodnímu čerpadlu, je to jako pomalé pulsování tepny. Když tu hadici stisknu, připadá mi, jako by v ní bublalo. Jednou skokově klesla hladina chladicí kapaliny ve vyrovnávací nádržce pod rysku Min - ale to s tím může, ale taky nemusí nijak souviset. Mám podezření, že by mohlo být něco s čerpadlem chlazení plnicího vzduchu (může být odrbaná vrtulka, takže kapalina se s čerpadlem přetlačuje a proto ten zvuk a pulsování) nebo přímo s chladičem plnicího vzduchu (voda by tudy mohla mizet do sání, to by ale nevysvětlovalo ten puls). Motor se nepřehřívá, běží tiše a naprosto pravidelně, VAG diagnostika nic nehlásí, na víčku olejového hrdla není žádný šlem, kapalina je čistá, z výfuku jde bílá mlžka jen několik sekund po nastartování a jen v mrazech u studeného motoru, takže bych neřekl, že by kapalina mizela do oleje nebo do spalovacího prostoru. Systém se netlakuje víc, než je normální u zahřátého motoru. Je moje podezření správné? Díky za tipy!
Březen 1, 20232 r Autor Přidávám update. "Oddechování" má souvislost se škrticí klapkou, syčí kolem ní vzduch nasávaný do motoru. Na klapku se budu muset blíž podívat, nikdy jsem neslyšel u jiných mých aut, že by to takhle syčelo. Myslím, že to neuškodí, možná bude i zakarbonovaná a aspoň ji v takovém případě vyčistím. Mizení chladicí kapaliny - domluvil jsem se se škodováckým servisem, aby auto natlakovali a okoukli. Zjistili, že se rosí intercooler, takže můj tip na něj výše byl správný. Čili bude nutné jej vyměnit, nalít novou kapalinu a odvzdušnit... Mám z toho trochu obavy kvůli komplikovanému chlazení s více okruhy, servis na to má přístroj. Možná to přenechám servisu...
Březen 1, 20232 r A je syčení víc slyšet při akceleraci (s otevřeným oknem)? Na 1.2 TSI mi prasklo těsnění mezi přírubou sání a škrtící klakpkou a taky to nejdříve lehce, pak více syčelo při plném plynu a nakonec tlak v sání těsnění úplně vyhodil a auto padlo do nouzáku. Upraveno Březen 1, 20232 r od Lancelot
Březen 1, 20232 r Autor Ještě jsem to blíž nezkoumal, ale tuhle možnost zatím nevylučuju. On se ten zvuk při volnoběhu houpe, ale otáčky motoru jsou stabilní, takže jednou z možností může být z nějakého důvodu rozhozená regulace klapky, která cyklicky přivírá a otevírá třeba právě kvůli úniku vzduchu, aby udržela konstantní otáčky motoru. Uvidím, až to rozeberu :). Při akceleraci jsem to neposlouchal (mám na prd sluch, takže bych stejně nic neslyšel) a moje "diagnostické ucho" - kamarád s výborným sluchem, kterého při opravách občas používám jako živoucí stetoskop - je do konce týdne v zahraničí. Diagnostika žádný problém v sání zatím nehlásí. O víkendu stejně budu měnit svíčky, takže na tu klapku mrknu aspoň takhle, jestli jsou všechna těsnění OK a jestli je čistá. Upraveno Březen 1, 20232 r od CzechDave
Březen 30, 20232 r Autor Follow-up update: intercooler vyměnil škodovácký servis, dostal jsem slevu na práci i originální díly, takže ve výsledku to nebyla taková darda. Kapalina je už v pohodě. Oddechování opravdu souviselo s klapkou, po výměně intercooleru už to nedělá. Jakou to má souvislost netuším. Auto je nyní zase OK :).
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.