Přejít na obsah

Zimní pneumatiky a rychlostní index

Gandi

Doporučené příspěvky

Zdravím, řeším koupi zimních pneumatik na nové auto a potřeboval bych vědět jak je to z rychlostním indexem.  Na O4 FL 1.5tsi dsg mám originál obuté letní pneu 225/45 R18 91Y. Nevím proč je dávají až na tak vysokou rychlost Y - 300km/h když auto stejně tolik nejede. Díval jsem se na zimní pneu s indexem rychlosti Y a skoro vůbec nikdo je nedělá, není moc na výběr a jsou drahé. Za mne by stačily i s indexem 95V (240km/h) ale abych pak neměl problém na STK v zimě až pojedu poprvé když by neseděl ten index co je v papírech. Četl jsem že se u zimních můžou použít i o stupeň níž, což by bylo W - 270km/h, než je psané v papírech, ale tam taky ještě není moc na výběr. Údajně se to řeší nějakou nálepkou v autě, což mi příjde blbost tam dávat, když bych koupil V - 240km/h.  Jak to tedy doopravdy je? Hlavně na te STK? Děkuji za info.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vyhláška č. 153/2023 Sb. o schvalování technické způsobilosti vozidel a technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích

Příloha č. 7 k vyhlášce č. 153/2023 Sb.

Technické požadavky na konstrukci a stav výbavy

E) Technické požadavky na výbavu vozidel koly, pneumatikami a protiskluzovými řetězy

2. V případě vybavení vozidla zimními pneumatikami, podle odstavce 13, s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, musí být uvnitř vozidla a na vždy viditelném místě z pohledu řidiče upevněn výstražný štítek, který udává nejnižší hodnotu maximální rychlostní kategorii pneumatik pro jízdu na sněhu. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena. Upozornění formou nálepky může být nahrazeno zařízením trvale nainstalovaným ve vozidle, například palubním počítačem.

Odkaz ke komentáři

@mičurin - Já jsem velký TP už nedostal, jen takový papír certifikát kde jsou uvedené sice pneu ale ne zimní. U mojeho rozmeru je jen uvedeno 225/45R18 91Y. Řetězy tam nedám a nevadí, nikdy jsem je nepotřeboval.

@Pawouk - Takze když použiju zimní pneu 225/45R18 95V tak by to mělo být ok i na STK NE? Auto má psanou maximálku 229km/h a index V je 240km/h, tak bych tam nemusel dávat ani nálepku a nic nastavovat když auto víc nejede. Vím že mě prodejce jen upozornil na ty letní, tam musím dát ty co jsou v papírech s tím indexem Y. Je to tak tedy s tou zimní?

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...