Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Vloženo

Zdravím, řeším koupi zimních pneumatik na nové auto a potřeboval bych vědět jak je to z rychlostním indexem.  Na O4 FL 1.5tsi dsg mám originál obuté letní pneu 225/45 R18 91Y. Nevím proč je dávají až na tak vysokou rychlost Y - 300km/h když auto stejně tolik nejede. Díval jsem se na zimní pneu s indexem rychlosti Y a skoro vůbec nikdo je nedělá, není moc na výběr a jsou drahé. Za mne by stačily i s indexem 95V (240km/h) ale abych pak neměl problém na STK v zimě až pojedu poprvé když by neseděl ten index co je v papírech. Četl jsem že se u zimních můžou použít i o stupeň níž, což by bylo W - 270km/h, než je psané v papírech, ale tam taky ještě není moc na výběr. Údajně se to řeší nějakou nálepkou v autě, což mi příjde blbost tam dávat, když bych koupil V - 240km/h.  Jak to tedy doopravdy je? Hlavně na te STK? Děkuji za info.

Vloženo

rychl,na zimních si mužeš upravit v pal.poč.hlavně se podívej do tp..na rozměry zimních pneu,a jestli pujdou nasadit řetězy..pokud jezdíš na hory.

Vloženo

Vyhláška č. 153/2023 Sb. o schvalování technické způsobilosti vozidel a technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích

Příloha č. 7 k vyhlášce č. 153/2023 Sb.

Technické požadavky na konstrukci a stav výbavy

E) Technické požadavky na výbavu vozidel koly, pneumatikami a protiskluzovými řetězy

2. V případě vybavení vozidla zimními pneumatikami, podle odstavce 13, s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, musí být uvnitř vozidla a na vždy viditelném místě z pohledu řidiče upevněn výstražný štítek, který udává nejnižší hodnotu maximální rychlostní kategorii pneumatik pro jízdu na sněhu. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena. Upozornění formou nálepky může být nahrazeno zařízením trvale nainstalovaným ve vozidle, například palubním počítačem.

Vloženo

@mičurin - Já jsem velký TP už nedostal, jen takový papír certifikát kde jsou uvedené sice pneu ale ne zimní. U mojeho rozmeru je jen uvedeno 225/45R18 91Y. Řetězy tam nedám a nevadí, nikdy jsem je nepotřeboval.

@Pawouk - Takze když použiju zimní pneu 225/45R18 95V tak by to mělo být ok i na STK NE? Auto má psanou maximálku 229km/h a index V je 240km/h, tak bych tam nemusel dávat ani nálepku a nic nastavovat když auto víc nejede. Vím že mě prodejce jen upozornil na ty letní, tam musím dát ty co jsou v papírech s tím indexem Y. Je to tak tedy s tou zimní?

Vloženo (editace)

@Pawouk

Trošku jsem z toho jelen. Tak auto bylo na 18" discich tak můžu mít i 18" zimní kola ne? V tom papíru je napsané M+S 17" 205 rozměr. Nebo můžu mít 18" a rychlostní index 95V podle těch menších ne? Dal bych na ty 18" disky 225/45 R18 95V a mělo by to být ok? Kliknite na obrázek. Děkuji za info.

pneu.jpg

Editováno: , autor: Gandi
Vloženo (editace)

Nebo jestli tomu dobře rozumím tak na všech discích i s tím ET které tam jsou uvedeny můžu použít letní i zimní pneu? U těch 18" na kterých je auto nové M+S uvedeno neni. Ale příjde mi blbost na zimní kola kupovat jiné disky a menší. A nebo můžu použít normálně zimní pneu 225/45 R18 a index s těch menších 95V?

Vloženo (editace)

@petr.podzimek - Toto jsem na netu našel a četl ale mne spíš šlo o to, že v těch papírech není uvedeno M+S u 18" disku tak jsem si myslel že zimní pneu tam nemůžu dát a musel bych koupit menší disky kde je psané to M+S což mi příjde blbost. Řetězy jsem nikdy nepoužil a nepotřebuji. Takže bezproblémů můžu použít zimní pneu 18" 225 45 R18 95V? Ty by měli být na 240km/h a auto má psané 229km maximálku 1.5tsi dsg mhev. Aby pak za 4roky nerekli na stk že mám širší zimní gumy než v tom TP. Nikdy jsem tohle neřešil.

Vloženo

Takže i když tam není psané u tech 18" M+S u všech rozměrů co tam jsou uvedené můžu použít zimní tak letní pneu? Mne zmátlo to M+S tam je psané na menším rozměru.

Vloženo

Ano. 

Letních musíš dodržet rychlostní index.  I kdyby auto mělo max 50 km/h a výrobce určil gumy s minimálním rychlostním indexem 290 km/h musíš to dodržet.

U zimních můžeš dát nižší index,  ale musíš mít v palubní pc nebo nálepkou upozornění že gumy sou třeba jen do 220 km/h. I když auto má max 50 km/h.

Váhovej index musíš dodržet vždycky. 

Vloženo

Letní i zimní můžeš použít jaké chceš, pokud je máš uvedené v TP (nebo co se dneska dává). Jak už se tady píše, zimní mohou mít nižší rychlostní index. Ohledně použití sněhových řetězů je to omezené, informace jsou v návodu k obsluze:

image.thumb.png.9486707614ccf258d6919a553c659d98.png

Vloženo

Zimních pneu na rozdíl od letních v rozměru 225/45 R18 91Y není moc na výběr v tom "Y" a když už, tak Continental, ale ty jsou pěkně drahé, i když kvalitní. V indexu "W" na 270km/h je jich už více ale 91 a 95V 240km/h je už solidní výběr. Takže i když auto má uvedenou maximálku 229km/h, u zimní 95V co je na 240 bych měl použít nálepku maximálky 240km/h 😄 Nebo zadat omezení rychlosti v infoteimentu kterou auto stejne nejede 😄 Možná z prudkého kopce. 🙂

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...