Přejít na obsah

Diody místo žárovek blinkrů


hroby

Doporučené příspěvky

diody do toho nezapocitavej maji minimalni odpor, a kdyz uz tak taky to vypocitas nemusis ani merit

diody minmalny odpor nemaju, to by mali velku spotrebu. ty si asi chcel napisat miesto odpor skor odber.

kdyby meli velky odpor maji vetsi spotrebu R=U.I ne?

je to U = R . I protoze napeti U je porad stejny (12V) tak se ti pri zvysovani odporu snizuje protekajici proud. Diody maji pomerne velky odpor a proteka nimi maly proud - maji nizkou spotrebu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 roky později...

Pánové - toto se řešilo v tomto foru :

1)Nejlepší je samozřejmě nahradit přerušovač elektronickým. U mé Octavie 1 jsem ho stavěl nakonec sám - vyšlo to cca na 100kč s přestavbou původní elektroniky.

Problém je jasný - 21W žárovkou protéká poctatně větší proud než žárovkou z LED. Uvnitř přerušovače je malý bočník, na kterým si cyklovací obvod měří úbytek napětí odpovídající správnému proudu=svítícím žárovkám (tušim že 57mV). Pokud je nižší, vyhodnotí to jako prasklou žárovku.

Bohužel z neznámého důvodu má tento čip místo 2 stavů (prasklá/normální žárovka) stavy 3!!. Umí blikat "o trochu rychleji"! Takže jsem nakonec od pokusů s přesným zdrojem ref.napětí (úbytku místo bočníku aby to nedetekovalo prasklou žárovku)přistoupyl k náhradě orig přerušovače stylem přestavby uvnitř přerušovače. Existuje i prodejní přerušovač..někde ho nabízeli..za cca 1000kč. Nic se nebastlí a toto se zapojí jako mezikus mezi přerušovač a konektor přerušovače. Dělá to i trippeling.

2)možnost doplnit odpory. Cyklovač je trochu shovívavý a funguje i při 10ohm odporu. Sehnat se dá v GME na 20W.Pozor,hřeje!.Tušim že nakonec jsem tam měl 15ohm/20W. Naletoval jsem je přímo na patici žárovek (zvenku a dovnitř protáhl malinkatými dirkami nožičky a přiletoval.

V mém případě jsem nahradil i koncová/brzdová světla. U nich vznikne problém že se detekuje funkce rzdových světel a ta je pak vyhodnocena jako vadná, rozsvítí se kontrolka žhavení a nefunguje třebas tempomat!

Tam jsem to bohužel musel dopáchat odpory..18ohm/20W - nemám schémata od Octavie a nevím kde to poupravit jinde - jde to přímo do jedntky:(.

Snad jsem trochu pomohl/nastínil.

Hall80

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...