Přejít na obsah

norma 505.01

pivinko

Doporučené příspěvky

Zdravím odborníky a prosím o radu. Koupil jsem 1.9 TDI PD 74kw a jelikož nechci nic zanedbat tak bych se chtěl zeptat, zda norma 505.01 je jen syntetický olej, nebo je snad i polosyntetický ? Jde mi o dolití oleje, na poslední servisce je tam shell, to mi řekl technik v servise, kde to bylo děláno, ale asi opoměl, že to je pro mě info na nic... jen řekl, že tam musí být 505.01. a nic jiného. Ale jaký shell mám na dolití koupit anebo můžu dolít i jinou značkou ???????? jsem z toho v posti. Nechci tam nalít nějou špatnou 505.01. Díky za vaše rady

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zde v sekci motor je spoustu rad jaký oleje použít, ale ve zkratce:

Norma 505.01 může být jak u polosyntetiky, tak i u plný syntetiky. Pokud máš již v autě olej například 5W40, je dobrý v tom pokračovat. Co se týče značky, tak je to jedno. Důležitý je, aby olej splňoval normu!!

Já mám teda jinej motor, ale dřív jsem používal shell a teď dávám OMV, žádnej rozdíl nepociťuji, snad jen nebyl takovej vítr v peněžence..

Odkaz ke komentáři

Pivinko: jak ti psal Ancovka, norma značí použitelnost v motorech koncernu VW, může to být jak plná tak polo syntetica....já osobně se snažím mojí potvůrku krmit olejem stejný značky, ale pokud ji změníš nic se neděje (jen proboha nedávat značky typu Starline - néé vždy se vyplatí šetřit ;) ) Jináč nyní půjde do fábky SHELL HELIX Diesel Plus VA 5W-40...to si holka pochrochtá :palec2:

PS: jináč já mám stejnou motorizaci co ty a od novoty byla nalívána plná syntetica 5W 40 ;)

Odkaz ke komentáři

Pivinko: jak ti psal Ancovka, norma značí použitelnost v motorech koncernu VW, může to být jak plná tak polo syntetica....já osobně se snažím mojí potvůrku krmit olejem stejný značky, ale pokud ji změníš nic se neděje (jen proboha nedávat značky typu Starline - néé vždy se vyplatí šetřit ;) ) Jináč nyní půjde do fábky SHELL HELIX Diesel Plus VA 5W-40...to si holka pochrochtá :palec2:

PS: jináč já mám stejnou motorizaci co ty a od novoty byla nalívána plná syntetica 5W 40 ;)

Holka by si pochrochtala stejne třeba na Mogulu Racing 5W-40 a to za poloviční cenu :) Ja ale taky dám na reklamu a leju mobil 1 5W-30.

Editováno: , autor: Braver
Odkaz ke komentáři

takže se nic nestane, když koupím např. ten Shell Helix Diesel Plus VA 5W-30 1L nebo třeba Castrol TXT 505 01 5W-40 1L a doleju to ? teda zatím nic dolévat nemusím, ale na foru jsem četl, že ten olej celkem mizí, tak se už chci připravit. A asi mě zabijete, ale když to nepoznám podle těch čísle ( 5W-40 atd.), tak jak poznám, že to je ta plná, nebo polo. Mám obavu, abych třeba do plné nedal polo, nebo naopak. Taky jsem četl, že kdyby tam byla polo, tak když tam dám plnou, motor může kleknout.... je to fakt trochu horor :o)) , díky

Odkaz ke komentáři

Holka by si pochrochtala stejne třeba na Mogulu Racing 5W-40 a to za poloviční cenu :) Ja ale taky dám na reklamu a leju mobil 1 5W-30.

myslím že néééé, když mám 5l za 750,-Kč :p:palec2: PS: pokud to panu Najmisovi neva, dám kontakt na dodavatele ;)

pivinko: nevím kolik má tvoje auto najeto a jak s ním zacházíš...ale moje má 130t - od počátku chip, nejezdím jako řidič slečny Daisy a nedolejvám žádnej olej, ani mililitr (měním olej po 10t) = nesmíš všemu věřit, neboj se že budeš jak jezdící olejnička - tohle není 120cítka ;) Motor ti rozhodně neklekne, rozdíl mezi polo a plnoh je hlavně viskozita - hustota, maximálně když doleješ, tak se ti zas bude pomalu strácet, ale nevěřím že budeš v intervalu kdy máš měnit olej tolik dolejvat :)

Odkaz ke komentáři

takže se nic nestane, když koupím např. ten Shell Helix Diesel Plus VA 5W-30 1L nebo třeba Castrol TXT 505 01 5W-40 1L a doleju to ? teda zatím nic dolévat nemusím, ale na foru jsem četl, že ten olej celkem mizí, tak se už chci připravit. A asi mě zabijete, ale když to nepoznám podle těch čísle ( 5W-40 atd.), tak jak poznám, že to je ta plná, nebo polo. Mám obavu, abych třeba do plné nedal polo, nebo naopak. Taky jsem četl, že kdyby tam byla polo, tak když tam dám plnou, motor může kleknout.... je to fakt trochu horor :o)) , díky

pokud ti hladina oleje klesna k minimu, dolej tam prostě olej 5W-40 s normou 505.01 (od jakéhokoliv renomovaného výrobce) a nic se ti s autem nestane. Jestli je to polo nebo plná poznáš stejně jen z technického listu, protože kolikrát výrobce na obalu uvádí "Plně syntetický olej", ale bohužel tomu tak není.

Odkaz ke komentáři

"Plná syntetika" může být i 15W-40 :D

stejně jako tvoji definici "obyčejný minerál" může splňovat i 5W-40.

Drž se - podle toho, co ti předepisuje výrobce motoru - norem API/ACEA a VW norem a bude ti fajn.

P.S.: Zeptej se strýčka Googla na tvoji požadovanou normu a podle toho se rozhodni, který olej ji splňuje a který ne. Visklozní třída je pak tou nejmenší překážkou. ;)

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...