pivinko Vloženo 27. Květen 2009 Sdílet Vloženo 27. Květen 2009 Zdravím odborníky a prosím o radu. Koupil jsem 1.9 TDI PD 74kw a jelikož nechci nic zanedbat tak bych se chtěl zeptat, zda norma 505.01 je jen syntetický olej, nebo je snad i polosyntetický ? Jde mi o dolití oleje, na poslední servisce je tam shell, to mi řekl technik v servise, kde to bylo děláno, ale asi opoměl, že to je pro mě info na nic... jen řekl, že tam musí být 505.01. a nic jiného. Ale jaký shell mám na dolití koupit anebo můžu dolít i jinou značkou ???????? jsem z toho v posti. Nechci tam nalít nějou špatnou 505.01. Díky za vaše rady Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ancovka Vloženo 27. Květen 2009 Sdílet Vloženo 27. Květen 2009 Zde v sekci motor je spoustu rad jaký oleje použít, ale ve zkratce: Norma 505.01 může být jak u polosyntetiky, tak i u plný syntetiky. Pokud máš již v autě olej například 5W40, je dobrý v tom pokračovat. Co se týče značky, tak je to jedno. Důležitý je, aby olej splňoval normu!! Já mám teda jinej motor, ale dřív jsem používal shell a teď dávám OMV, žádnej rozdíl nepociťuji, snad jen nebyl takovej vítr v peněžence.. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pitrs78 Vloženo 27. Květen 2009 Sdílet Vloženo 27. Květen 2009 505.01 od shellu je třeba tento: http://www.olejspol.cz/castrol-zbozi-detai...r-85!zpet=2 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kibi Vloženo 27. Květen 2009 Sdílet Vloženo 27. Květen 2009 Pivinko: jak ti psal Ancovka, norma značí použitelnost v motorech koncernu VW, může to být jak plná tak polo syntetica....já osobně se snažím mojí potvůrku krmit olejem stejný značky, ale pokud ji změníš nic se neděje (jen proboha nedávat značky typu Starline - néé vždy se vyplatí šetřit ) Jináč nyní půjde do fábky SHELL HELIX Diesel Plus VA 5W-40...to si holka pochrochtá PS: jináč já mám stejnou motorizaci co ty a od novoty byla nalívána plná syntetica 5W 40 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pitrs78 Vloženo 27. Květen 2009 Sdílet Vloženo 27. Květen 2009 ale 5w-40 neznamená, že je to plná syntetika Dokonce na stránkách Shellu je v technickém listu u Helix Diesel Plus VA 5w-40 uvedeno "částečně syntetický, lehkoběžný motorový olej" Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kibi Vloženo 27. Květen 2009 Sdílet Vloženo 27. Květen 2009 pitris: jasný, já taky neříkám že 5W 40 je vždy plná syntetica ...dokonce jsem četl, že i výrobci olejů chybně uváděj že je jejich výrobek plná syntetica - ale pro nás běžný uživatele...na to prdí pes jináč více info je zde: http://www.oleje.cz/forum/viewforum.php?f=1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Braver Vloženo 27. Květen 2009 Sdílet Vloženo 27. Květen 2009 (editace) Pivinko: jak ti psal Ancovka, norma značí použitelnost v motorech koncernu VW, může to být jak plná tak polo syntetica....já osobně se snažím mojí potvůrku krmit olejem stejný značky, ale pokud ji změníš nic se neděje (jen proboha nedávat značky typu Starline - néé vždy se vyplatí šetřit ) Jináč nyní půjde do fábky SHELL HELIX Diesel Plus VA 5W-40...to si holka pochrochtá PS: jináč já mám stejnou motorizaci co ty a od novoty byla nalívána plná syntetica 5W 40 Holka by si pochrochtala stejne třeba na Mogulu Racing 5W-40 a to za poloviční cenu Ja ale taky dám na reklamu a leju mobil 1 5W-30. Editováno: 27. Květen 2009, autor: Braver Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pitrs78 Vloženo 27. Květen 2009 Sdílet Vloženo 27. Květen 2009 na www.oleje.cz občas kouknu, jsou tam zajímavé věci jinak ta cena jednoho litru u helix diesel plus VA 5w-40 je teda pecka. Za ty prachy mám celou náplň helix plus VB 10w-40 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pivinko Vloženo 27. Květen 2009 Autor Sdílet Vloženo 27. Květen 2009 takže se nic nestane, když koupím např. ten Shell Helix Diesel Plus VA 5W-30 1L nebo třeba Castrol TXT 505 01 5W-40 1L a doleju to ? teda zatím nic dolévat nemusím, ale na foru jsem četl, že ten olej celkem mizí, tak se už chci připravit. A asi mě zabijete, ale když to nepoznám podle těch čísle ( 5W-40 atd.), tak jak poznám, že to je ta plná, nebo polo. Mám obavu, abych třeba do plné nedal polo, nebo naopak. Taky jsem četl, že kdyby tam byla polo, tak když tam dám plnou, motor může kleknout.... je to fakt trochu horor )) , díky Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
NNNTomas Vloženo 27. Květen 2009 Sdílet Vloženo 27. Květen 2009 Nic neklekne, pokud splníš tu danou normu... plná/polo syntetika je už jen "detail"... ale jinak je "lepší" lejt něco podobného co tam bylo. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kibi Vloženo 27. Květen 2009 Sdílet Vloženo 27. Květen 2009 Holka by si pochrochtala stejne třeba na Mogulu Racing 5W-40 a to za poloviční cenu Ja ale taky dám na reklamu a leju mobil 1 5W-30. myslím že néééé, když mám 5l za 750,-Kč PS: pokud to panu Najmisovi neva, dám kontakt na dodavatele pivinko: nevím kolik má tvoje auto najeto a jak s ním zacházíš...ale moje má 130t - od počátku chip, nejezdím jako řidič slečny Daisy a nedolejvám žádnej olej, ani mililitr (měním olej po 10t) = nesmíš všemu věřit, neboj se že budeš jak jezdící olejnička - tohle není 120cítka Motor ti rozhodně neklekne, rozdíl mezi polo a plnoh je hlavně viskozita - hustota, maximálně když doleješ, tak se ti zas bude pomalu strácet, ale nevěřím že budeš v intervalu kdy máš měnit olej tolik dolejvat Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pitrs78 Vloženo 28. Květen 2009 Sdílet Vloženo 28. Květen 2009 takže se nic nestane, když koupím např. ten Shell Helix Diesel Plus VA 5W-30 1L nebo třeba Castrol TXT 505 01 5W-40 1L a doleju to ? teda zatím nic dolévat nemusím, ale na foru jsem četl, že ten olej celkem mizí, tak se už chci připravit. A asi mě zabijete, ale když to nepoznám podle těch čísle ( 5W-40 atd.), tak jak poznám, že to je ta plná, nebo polo. Mám obavu, abych třeba do plné nedal polo, nebo naopak. Taky jsem četl, že kdyby tam byla polo, tak když tam dám plnou, motor může kleknout.... je to fakt trochu horor )) , díky pokud ti hladina oleje klesna k minimu, dolej tam prostě olej 5W-40 s normou 505.01 (od jakéhokoliv renomovaného výrobce) a nic se ti s autem nestane. Jestli je to polo nebo plná poznáš stejně jen z technického listu, protože kolikrát výrobce na obalu uvádí "Plně syntetický olej", ale bohužel tomu tak není. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pivinko Vloženo 29. Květen 2009 Autor Sdílet Vloženo 29. Květen 2009 díky moc kluci, konečně mi to někdo pořádně vysvětlil a už to trošku chápu. Jinak auto je leden 05 a má 138000, mám ho měsíc a zatím jsem nalítal cca 1500 km, jsem s touto mot. moc spokojenej, před tím 1.2 htp 12v taky combi, ale 03 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marvin Vloženo 1. Červen 2009 Sdílet Vloženo 1. Červen 2009 "Plná syntetika" může být i 15W-40 stejně jako tvoji definici "obyčejný minerál" může splňovat i 5W-40. Drž se - podle toho, co ti předepisuje výrobce motoru - norem API/ACEA a VW norem a bude ti fajn. P.S.: Zeptej se strýčka Googla na tvoji požadovanou normu a podle toho se rozhodni, který olej ji splňuje a který ne. Visklozní třída je pak tou nejmenší překážkou. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.