Přejít na obsah

Jaký motorový olej pro OII 1.9 TDI PD 77 kW

lišák

Doporučené příspěvky

Ahoj,

uvažujeme o koupi Octavky 2 s motorem 1.9 TDI - forum o olejích jsem si celkem důkladně přečetl, nic méně bych měl dotaz . Ať už bude auto s DPF nebo bez používal bych olej 5W30 - VW 507.00 (Castrol Edge FST 5W30,Shell Helix Ultra Extra 5W30) ale zajímalo by mě co znamená kodování QG1 / QG2 a kde to najdu napsané jaké to auto má ? Jestli jsem dobře pochopil,tak jde o nějakou informaci v řídící jednotce a ta potom napíše kdy se má olej měnit - já bych stejně olej měnil po max 15tis. Jestliže mi auto tuhle info napíše - jak se toho zbavím když vyměním olej? Budu muset do servisu na diagnostiku ? Nikdy jsem Oktavku ani Fabu neměl tak se raději ptám.

Díky za informace.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

QG1 nebo QG2 je označení servisního intervalu. Najdeš to na štítku s kódy v sevisní knížce anebo nalepené v kufru u rezervy. Ale to nic nemusí znamenat, já to tam mám taky, ale přešel jsem z flexibilního intervalu na pevný. Nastavení se provádí diagnostikou.

QG1 - servisní interval s proměnlivou délkou (maximum až 2roky/30 000 km) - palubní počítač podle způsobu provozování sám rozhodne a oznámí, kdy je nutno jet do servisu

QG2 - servisní interval s pevnou délkou (1rok/15 000 km)

Odkaz ke komentáři

Tak nějak jsem to pochopil ten rozdíl mezi QG1/QG2 ,ale jak se to udělá a co se bude dít ? - znamená to, že si auto řekne přesně po roce nebo po najetých 15000km, že se má měnit olej ? Jestli že se mi to někde napíše - předpokládám jako hláška na palubce - jak se jí po výměně zbavím  - taktéž diagnostikou ? Co to stojí a vyplatí se mi to kupovat jen pro výměnu oleje ?

Editováno: , autor: czjawa
Odkaz ke komentáři

Pokud chces menit po roce nebo 15 tkm, tak diagnostiku nepotrebujes. Az auto zahlasi, ze chce vymenit olej, tak ho proste vymenis a pote s vypnutym klickem budes drzet zmacknuty knoflik/tycinku na nastavovani hodin a zapnes zapalovani (pri drzeni zmacknuteho knofliku). Nyni knoflik pustis a kliknes s nim doprava (jako bys chtel nastavovat minuty na hodinach). Tim je servisni interval vynulovan. At uz jsi mel nastavene QG1 nebo QG2, timto postupem se palubak prenastavi na QG2 a presne po roce nebo po 15 tkm ti nahlasi vymenu. (Zacne upozornovat uz cca 1 tkm nebo 1 mesic dopredu, nevim presne.) :kol-28:

Odkaz ke komentáři

s vypnutym klickem budes drzet zmacknuty knoflik/tycinku na nastavovani hodin a zapnes zapalovani (pri drzeni zmacknuteho knofliku). Nyni knoflik pustis a kliknes s nim doprava (jako bys chtel nastavovat minuty na hodinach). Tim je servisni interval vynulovan. At uz jsi mel nastavene QG1 nebo QG2, timto postupem se palubak prenastavi na QG2 a presne po roce nebo po 15 tkm ti nahlasi vymenu.

Toto funguje u vsetkych MR?

Odkaz ke komentáři

Kyselinka>> Podle mně, ale i podle chytré knížky ti to jde taky, stejně jako u před FL.

Tento reset lze bohuzel provest pouze v pripade, kdy pocitac uz hlasi servis

Mno, v chytré knížce je to takhle napsáno, jenže, jak si to vyložit? Není to třeba myšleno tak, že to lze provést až když se auto ozve aby se to provedlo ve správnou chvíli, ale vymazat to jde kdykoliv? U mojeho auta platí to, že můžu interval resetnout kdykoliv a né až když se ozve, vyzkoušeno 2x. Poprvé sem to vyzkoušel abych věděl na čem sem  :kol-28:  a podruhé když jsem dělal očistu a olej měnil po 5tkm + čistič ;)

Editováno: , autor: šulda
Odkaz ke komentáři

Ano, podla chytrej knizky zrejme ano, ale nikde som tam nenasiel navod ako presne (mozno som slepy), preto som sa pytal ;)

Vynulování ukazatele intervalů servisních prohlídek lze provést až poté, co se na
displeji sdruženého panelu přístrojů zobrazí servisní hlášení nebo alespoň předvarování.
Vynulování doporučujeme nechat provést v odborném servisu.
Odborný servis:
● vynuluje paměť ukazatele po provedení příslušné prohlídky,
● provede záznam v Servisní knížce,
● nalepí na bok přístrojové desky na straně řidiče nálepku, kde je vyznačen termín
příští servisní prohlídky.
Vynulování ukazatele intervalů servisních prohlídek můžete provádět i pomocí
knoflíku 5 ⇒ obr. 2.
U vozidel vybavených informačním displejem vyvoláte tento údaj v nabídce Settings
(Nastavení) ⇒ strana 19.
UPOZORNĚNÍ
Vynulování ukazatele intervalů servisních prohlídek nedoporučujeme provádět
svépomocí, neboť by mohlo dojít k chybnému nastavení intervalů servisních prohlídek,
a tím i k možným závadám na vozidle.
Poznámka
● Ukazatel nikdy nenulujte mezi servisními prohlídkami, jinak mohou být udávané
hodnoty chybné.
● Dojde-li k odpojení akumulátoru vozidla, zůstávají hodnoty ukazatele intervalů
servisních prohlídek zachované.
● Pokud byl v rámci opravy vyměněn sdružený panel přístrojů, je nutno do čítače
intervalů servisních prohlídek znovu zadat správné hodnoty čítačů. Tuto práci provádí
odborný servis.
● Po vynulování ukazatele s proměnlivými servisními intervaly (QG1) se budou
údaje zobrazovat jako u vozidel s pevnými servisními intervaly (QG2). Z tohoto důvodu
doporučujeme provádět nulování servisních prohlídek pouze u autorizovaného
servisního partnera ŠKODA, který provede správné vynulování pomocí diagnostického
přístroje.
● Podrobnější informace k servisním intervalům viz brožura Servisní knížka.

Editováno: , autor: Kyselinka
Odkaz ke komentáři

Nemam zial maxik, skusim sa milana zajtra opytat, ale na Polu mi tento postup funguje. Za necelych 7t km mi bude aj octa pipat na servis, tak to potom vyskusam :)

To určitě bude vědět Libero.

tlačítkom som naposledy nuloval tuším OI ani neviem už kedy ... :kol-32:  ...veď aj načo,keď neustále zakopávam o VAS vedľa zdviháku  :kol-28:

Odkaz ke komentáři

Mno, v chytré knížce je to takhle napsáno, jenže, jak si to vyložit? Není to třeba myšleno tak, že to lze provést až když se auto ozve aby se to provedlo ve správnou chvíli, ale vymazat to jde kdykoliv? U mojeho auta platí to, že můžu interval resetnout kdykoliv a né až když se ozve, vyzkoušeno 2x. Poprvé sem to vyzkoušel abych věděl na čem sem  :kol-28:  a podruhé když jsem dělal očistu a olej měnil po 5tkm + čistič ;)

Ja to popravde nezkousel driv nez se auto ozvalo, jen jsem to vsude mozne cetl. Pokud to jde i drive, tak je to super. :kol-47:

Odkaz ke komentáři

• o 2 týdny později...

Ahoj,

tak jsem to tu lehce pročetl a přispěji svojí troškou do mlýna. Co se týká kvality olejů od renomovaných značek, není vždy vše, jak se zdá a jak nadnárodní koncerny prezentují. Třeba Castrol není nějak zvlášť kvalitní olej. Viděl jsem dost olejů na zkušební stanici, která jasně ukáže, jak olej pod určitým zatížením maže. A když pak člověk čte, jak řada Magnatec chrání motor oproti opotřebení, přitom to vůbec není pravda, tak chudáci lidi, kteří si myslí, že za více peněz dostanou kvalitu. Ale není to jenom tato značka, ale i jiné, které se prezentují jako TOP, přitom spadají do průměru. Pokud mohu mluvit za sebe a za to, co jsem měl možnost vyzkoušet, tak výborné oleje jsou MOBIL 1 a Q8 (ten u nás moc nemá jméno, ale je to opravdu kvalitní olej). Jinak bych řekl, že mezi oleji není zas až tak zásadní rozdíl, že by jsme ho mi motoristé rozpoznali, když budeme měnit olej včas. Samozřejmě za předpokladu, že použijeme správný typ oleje pro naše auto.

Tomáš

Odkaz ke komentáři

• o 2 měsíce později...

čau, zachvilku budu měnit olej proto bych se chtěl zeptat na Millers Oil. Mám Škodu Octavii 2 1,9 tdi BKC. Na jejich stránkách mi našlo že můžu použít tyto tři oleje. Premium XF Longlife 5w40, Nanodrive EE Longlife 5w40, Trident Longlife 5w40. Který je z nich je nejlepší a má vůbec nějaký efekt nanočástice ? Díky.

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...