Přejít na obsah

fkr

Uživatel
  • Počet příspěvků

    4
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Příspěvky zveřejnil fkr

  1. Vícekráte se tady uvádělo, že používat akumulátor s kapacitou podstatně vyšší než měl původně dodaný je bezproblémová záležitost, ba je to jakoby výhodnější (rezerva pro zimní starty a tak). Máte s tímto někdo REÁLNÉ zkušenosti, třeba co do životnosti aku? Nemyslím pochopitelně jedno- či dvourázové. Podle mne se totiž může snadno stát, že akumulátor dejme tomu kolem 75 Ah dobíjený alternátorem v systému předpokládajícím 44 Ah se nestačí prakticky nikdy pořádně nabít.

  2. Dříve (éra 120-tek apod.) se tohle dokonce prodávalo (cca 170,-Kč). Vypadalo to jako adaptér do zásuvky 220V - na konci kablíku byla tuším automobilová zástrčka 12V. Možná, že je to v prodeji dodnes.

    Taky se to podomácku vyrábělo: trafo 220V/24V + žárovička 24V (obojí ze známých signálek T6 používaných snad dodnes v různých el. rozvaděčích jako signálka). Zapojení se upravilo přidáním usměrňovací diody, např. KY130/80 (1A, 80V), pro jednocestné usměrnění a zapojení bylo upraveno tak, aby celá sekundární strana trafa vč. usm. diody, žárovičky a přes kablík připojeného akumulátoru byla zapojena do série.

    V zapnutém stavu vč. připojeného akumulátoru (např. přes autozásuvku) žárovička svítila sníženým jasem (pouze kladná půlvlna + rozdělení napětí mezi žárovičku a akumulátor). Pokud není akumulátor připojen, žárovička nesvítí.

    Do akumulátoru jsou dodávány proudové impulsy řádově v mA v každé druhé půlvlně síťového napětí (50Hz).

    Tohle řešení prostě nelze vylepšit. Dotyčné trafo je zkratuvzdorné, a pokud by ke zkratu došlo, nic se nedějě, jen se rozsvití žárovka naplno. Pro fajnšmekry: oblíbená žárovka byla 24 V / 50 mA, telefonní. Navíc mírně stabilizuije proud (opět přirozený efekt - se vzrůstajícím proudem se vlákno více ohřívá a roste jeho odpor).

  3. Mne se ta kontrolka take rozsvitila, po ponekud nesetrnem rozjezdu. Mela to by byt sporadicka zavada, takze vymazat. Nicmene asi po mesici zacala svitit znovu a auto jelo tak maximalne 50 km/h; akorat do servisu. Byl vadny snimac otacek (?), auto bylo nastesti jeste v zaruce.

×
×
  • Vytvořit nový...