Přejít na obsah

inox

Uživatel
  • Počet příspěvků

    22
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše zveřejněné uživatelem inox

  1. inox

    OII topení PTC

    Určitě nezkoušejte dodělávat PTC s jiným zapojením, než jak originálně je (podle roku, buď CAN nebo ovládanou přes ECU motoru). Není jenom podmínka zapnutí ventilátoru, ale další podmínky, podle kterých je řízené PTC (např. i otevřená klapka směšování vzduchu na horký vzduch, zatížení alternátoru atd). Zapojení originální není o nic složitější, než to, které byste vymýšleli a s ohledem na bezpečnost vyhrává originální zapojení. Stačí jenom nakódovat přes diag, otázka 5 minut. Možná se PTC nezdá jako nebezpečné, ale neřízené spuštění dokáže PTC rozžhavit dočervena a celé je to v plastu. U benzínu nepůjde pravděpodobně PTC nakódovat, minimálně nebude možno spouštět přes ECU motoru novější verzi PTC, ovládanou relátky, u CAN PTC jsem to nezjišťoval. V topení jsou jenom záslepky, to problém není.
  2. inox

    OII topení PTC

    Upozorňoval jsem na to mnohokrát. Pokud na to nemáte vybavení a nemáte zkušenosti s mikroelektrinikou, měřením, pájením, co používat atd... není pomoci. Zapájet vodič od žárovky není to stejný, co pájet mikroelektroniku. Po tom, co do toho někdo "vrazí" s trafem a vypáli cesty, urve kdejaký SMD...tak po tom je to skoro pokaždé neopravitelné. Nehledě na to, že když se nekomu podari "oprava" tak, ze za dva dny na vstup tech MOSFETů upadne pecka apod., tak si koleduje o problemy. Nekde mozna najdu fotky, jak se dokáže PTC vypálit do fialova, kdyz se "opravuje". A pokud to uz tak dopadne, zadna tepelna pojistka neni. Vypnutim klicku se nic nezastavi- PTC tohoto typu je primo spojene na baterku auta pres proudovou pojistku, ktera pred touto chybou neochrani.
  3. inox

    OII topení PTC

    Špatné PTC. A to, na co se ptáš s kodovanim, se zaskrtava v pripade nezavisleho topeni/bufik, jako je Webasto apod.
  4. inox

    OII topení PTC

    A jakou máš verzi ptc?
  5. inox

    OII topení PTC

    Otáčky se nezvýší. Je to normální projev. Počítá se s tím, že nejezdíš na volnoběh.
  6. inox

    OII topení PTC

    Viděl jsem 90a na jinym stroji, kde mel byt 120a, protoze alternator nekdo koupil jen proto, ze podobne vypada a ze tam sedi. Prekvapuje te to? Rozsah 90a-140a neni smerodatny, pouze tim poukazuji na moznou zamenu.
  7. inox

    OII topení PTC

    Jestli si to zapojil na jinou větev, než to má být, tak to může dělat bordel, ale taky nemusí. Ale jde o to, v jakém stavu je alternátor a baterie, kolik zrovna táhne altík dalsiho elektroprislusensvi- kolik ma alternator rezervu. Pokud alternator dobiji baterku a nema rezervu ve vykonu, nikdy ti nepusti topeni na plnej vykon (treba 1000w- cca 83A,12v). Proto zalezi, jestli je tam alternator 90a nebo 140a...rozumime si snad.
  8. inox

    OII topení PTC

    Jo, to je normální. Ecu si hlídá zatížení alternátoru ze svorky DF. Pokud není dostatečná výkonová rezerva, bude ti to dělat. Taky záleží, jak je na tom baterka a samotný alternátor. Alternátor je origo z výroby nebo dodělávka?
  9. inox

    OII topení PTC

    Každýmu to vyhovuje jinak. Za mě, já třeba nemám rád zapnutou klimatizaci, zapínám ji jenom v nutných případech, kdy jedu v koloně a pod sklem je v autě hned 50°C. Takže jezdím na ECO pořád. Zapíná mě ji jen občas elektronika, která je tak nastavená, takže pokud se změní venkovní teplota o 10°C +-, automaticky se přepne z modu ECO do AUTO - u Peugeota (takže trochu off topic).
  10. inox

    OII topení PTC

    Záleží na více faktorech, třeba vytížení alternátoru, stav baterie, teplota venku, požadavek teploty, kam směřuje ofuk atp. Test topení PTC lze provést tak, že dám foukat pouze na přední sklo a dám maximální teplotu. Pokud tomu tedy nebrání např. to, že je vybitá baterie nebo alternátor neživí lednikču, invertor 12/220 a všechno elektropříslušenství auta zrovna zapnuté, mělo by to topit hned- toto nastavení funguje pro klimatic na O2/F1 (Fabia byla např. i bez klimatizace a s PTC pro Německo)- u digitálu to musí být obdobně (tam máte ikonu jen na přední sklo, tak tu zmáčnout a musí to PTC topit do 10s.
  11. inox

    OII topení PTC

    Verze "F"-vyhřívací člen nemá žádnou elektroniku uvnitř, topný výkon je řízen dvěma relé moduly mimo PTC. Verze "E"- má uvnitř elektroniku, která si řídí topný výkon sama- pomocí pwm; tyto integrované jednotky v PTC jsou poruchové.
  12. inox

    OII topení PTC

    Taky je problém s ROHS. Cín bez olova a montážní plocha některých dílců není dostatečně odolná těm proudům, co tam tečou. Zbytečně komplikovaná konstrukce, u které je sice pěkné, že integrovaná ŘJ tělesa ovládá 3 stupni pomocí PWM, ale na co? Jen to ohřívá vzduch a řešení "silové" přes 2ks relé byl vlastně krok zpět, ale ve spolehlivosti krok dopředu. Bohužel, cenovka 15K je vyšroubovaná tím, jak se to kazí, ne složistostí. Podívej se na páčky z Golfa 2002 a Peugeota 307 z téže roku- zatímco u Peugeota se to furt s.re, tak u Golfa to drží doživotně, rozdíl 3500Kč. Poptávka a nabídka,
  13. inox

    OII topení PTC

    Pro uživatele Nikac: Celá tato úprava není dobrý nápad. Jednotka ovládá PTC na základě několika faktorů, viz předchozí příspěvky. Obejít jednotku a spínat PTC nezávisle na těchto faktorech je nebo může být problém. Takže se ti třeba může stát, že PTC ručně sepneš a pak na to zapomeneš a vypneš třeba ventilátor atd. Vzhledem k tomu, že je vše uložené v plastu, můžeš se jen dohadovat, co to může udělat.
  14. inox

    OII topení PTC

    Buďte opatrní. Takové opravy nemusí vždy skončit jen nefunkčním ptc. Upadený váleček rezistoru dokáže vyzkratovat další části tišťáku nehledě na možnost vyhoření auta. Už jsem viděl podobnou ''opravu'', kdy takový zkrat na mosfet způsobil trvalé sepnutí a nekontrolovatelné žhavení jedné ze spirály. Žádná pojistka se nepřepálí v tomto případě, jede to na plné nespínanané palubní napětí a tento typ ptc je řízen PWM.
  15. inox

    OII topení PTC

    PTC spíná podle potřeby (požadavek teploty, teplota venku, teplota motoru, zatížení alternátoru...) Klimatizace zapnutá být nemusí, ale např. ventilátor topení zapnutý musí být vždy, aby mohlo dojít k zapnutí PTC.
  16. inox

    OII topení PTC

    Jak píše kolega Rolbař, je lepší to vytáhnout z jiného auta. Pokud je v místě PTC zamotaný konektor PTC v kabeláži auta (typ ptc s řj ''E''), lze si už napájecí kabely dotahat vlastní, ale nutno dodržet minimálně průřez kabelů originálních a nezapomenout na páskovou pojistku v e-boxu (80A). Pak je nutno PTC povolit/nakódovat přes diag.
  17. inox

    OII topení PTC

    Verze F a E nelze zaměnit. F nemá integrovanou řídící jednotku, E ano- s přípojem na CanBus ve vizidle. Zda-li má auto PTC se dá zjistit nejjednodušeji přes VagCom (včetně typu PTC, výrobního čísla).
  18. inox

    OII topení PTC

    Předfacelift OII měl většinou PTC s koncovkou "E", s řídící jednotkou uvnitř, ovládání přes CAN-bus.
  19. inox

    OII topení PTC

    Ahoj, jsem ochotný ti PTC opravit. Pokud budeš mít zájem, pošli mě soukromou zprávu.
  20. inox

    OII topení PTC

    Pokud PTC je přítomno, je správně nastavená teplota (test na MAX), PTC začne vyhřívat ihned po startu motoru. Během chvilky musí foukat z výduchů znatelně teplejší vzduch než nasávaný.
  21. inox

    OII topení PTC

    PTC s ŘJ má na 5.pozici 100A.
  22. inox

    OII topení PTC

    Zdravím ve spolek, opravuji topná tělesa s integrovanou ŘJ, tj. topné těleso s označením 1K0 963 253 E / 1K0963253E . Většinou jde o závadu (VAG): PTC element 0404 Kód závady 00361- topné těleso pro pomocné topení Z35 014- Defekt Kontaktujte mě do soukromých zpráv nebo zde. Jihomoravský kraj.
×
×
  • Vytvořit nový...