Květen 24, 201213 r ... můžu se zeptat v jakém autě? Je jasné, že neorigo rádia (v drtivý většině) nejsou řízena datově přes ŘJ. Prostě to neumí. A ty co to umí - jak to dělají? Musí se přece nějak skamarádit se signálem v autě. Možnosti určitě jsou: 1) to, co uvádí "karlos.mb" - tohle funguje, ale mě osobně se to nelíbí právě kvůli "velmi slabým kabílkům" 2) existuje CAN-BUS převodník, který umí z datových signálů udělat elektrické. Možná je to tohle http://stualarm.cz/p...n-bus-sbernice/ nebo něco podobného. Zatím jsem nikoho s tímhle řešením nenašel. Upraveno Květen 24, 201213 r od Luďa necituj předchozí příspěvky
Květen 24, 201213 r Díky za diskusi, ale můj problém není ani tak v tom, že radio vč. bluetooth lze zapnout jen při zapnutém zapalování, ale hlavně v tom, že radio nelze zapnout a vypnout zapínacím tlačítkem na radiu při vypnutém zapalování, protože podle škodováckého zapojení příplatkové "přípravy pro radio" do ISO konektoru nejde z baterie žádný proud. Konkrétně v mém případě se jedná o radio Kenwood a O II 1,9 TDI Combi Elegance. Jinak navíc mám převodník od Conrada, ale radio se stejně hned vypíná se zapalováním bez ohledu na to, zda klíček zůstává v zapalování, či je vytažen.
Květen 25, 201213 r Vždyť to píšu. Rádio Kenwood se ti v žádném autě s žádnou přípravou nepovede zapnout tlačítkem, pokud budeš mít vytažený klíček. Tyto aftermarketové rádia jsou totiž natolik "hloupá" že pokud nemají info o zapnutém zapalování, prostě zapnout nejde. To co píšeš, že v přípravě od Škody není proud po vypnutém zapalování, je nesmysl. V ISO konektoru je jedno trvalé plus (nezávislé na stavu klíčku), které je určené pro napájení rádia. A druhé spínané plus, ve kterém je napětí pouze pokud je klíček v zapalování (u O2 napětí zmizí už při vypnutí zapalování). Rádio je tedy pod napětím i když je klíček vypnutý. Bohužel je naprogramováno tak, že jde tlačítkem zapnout jen v případě, kdy má info o zapnutém zapalování. Pokud zapalování zapnuté není, zapnout nejde i když je ve skutečnosti pod napětím. Rádio Becker jsem měl zapojené v Octavii 1. Tam je opět v jednom vodiči trvale napětí a ve druhém vodiči napětí jen pokud je klíček v zapalování (narozdíl od O2 je v tomto vodiči napětí až do vytažení klíče). Žádná komunikace po sběrnici není potřeba. Každému rádiu stačí jen trvalé napájení a signál o stavu spínací skříňky. Bohužel jen některá umožňují zapnutí aniž by byl klíč v zapalování.
Květen 25, 201213 r Jakékoliv rádio je možné zapnout tlačítkem pokud je zapojené natvrdo. Ale samozřejmě bude možný ho vypnout opět jenom tlačítkem. Souhlasím, že v přípravě je trvalý proud (musí být) a spínané + se bere z 15 (aktivní v 1. poloze klíčku). V Octavii 1 žádná komunikace po sběrnici nebyla. Lepší rádia jako je Becker mají vnitřní elektrický bypass, což řeší problém zapnutí rádia při vytaženém klíčku. Ale v OII nedokáže fungovat jako v O1, tj. po vypnutí motoru klíček v pozici 0 - rádio hraje, vytažení klíčku - rádio vypne, manuální zapnutí rádia - hraje, automatické vypnutí - funkce rádia. Možná se pletu, s Beckerem nemám zkušenosti, takhle v O1 fungovalo VDO a Alpine, ale v OII ne. Tady na fóru jsem se v x tématech dočet, že ke správné funkci je třeba mít CAN-BUS převodník, ale jaký nikde.
Červen 16, 201213 r Protože je CAN-BUS převodník zřejmě nějaká utajená záležitost, rozhodl jsem se vyřešit problém po svém. Koupil jsem 10A přepínač, kousek kabelu a pár konektorů. Na přepínač v poloze 1 je přivedené + z 15 (aktivní v 1. poloze klíčku), v poloze 2 je přivedené + z baterie. Takže pokud je přepínač v poloze 1, rádio zapíná/vypíná s klíčkem: hraju - jedu. Když si chci pustim rádio bez otočeného klíčku v zapalování, přepnu do polohy 2: hraju - pařim. Náklady cca 40 Kč. V jednoduchosti je síla.
Červen 22, 201213 r Taky bych prosil podrobnější návod ,kdyby to šlo. To je dobrej nápad ,rád bych to taky tak zapojil.
Červen 24, 201213 r Črtnul bych šéma, ale ještě neumim vkládat obrázek . Zkusím to popsat. Od ISO konektoru vede kabel do rádia se spínaným + (pin 7), na tento kabel jsem dal přepínač WSJ 7200 http://www.ges.cz/cz...html?listType=1, do kterého jsem přivedl trvalé + a spínané + ze svorky 15 (aktivní v 1. poloze klíčku). Výsledkem je, že když je přepínač v první poloze (napájení ze svorky 15), rádio se spouští v první poloze klíčku a vypíná se v nulté poloze klíčku. Přepnutím přepínače do druhé polohy, rádio je napájeno z trvalého + a hraje bez závislosti na klíčku. Přepínač se dá při troše dobré vůle implantovat do středového panelu místo záslepky vedle tlačítek ASR, ESP, atd. (pokud nemáte všechny pozice obsazené) Momentálně jsem v časové tísni, ale výhledově se doučím vkládat obrázky a pokud by ještě bylo třeba, tak načmárám to šémátko. Foto zapojení bohužel nemám (beztak by v tom kundálu kabelů nebylo nic vidět). Upraveno Červen 24, 201213 r od Laďan
Červen 29, 201213 r Črtnul bych šéma, ale ještě neumim vkládat obrázek . Zkusím to popsat. Od ISO konektoru vede kabel do rádia se spínaným + (pin 7), na tento kabel jsem dal přepínač WSJ 7200 http://www.ges.cz/cz...html?listType=1, do kterého jsem přivedl trvalé + a spínané + ze svorky 15 (aktivní v 1. poloze klíčku). Výsledkem je, že když je přepínač v první poloze (napájení ze svorky 15), rádio se spouští v první poloze klíčku a vypíná se v nulté poloze klíčku. Přepnutím přepínače do druhé polohy, rádio je napájeno z trvalého + a hraje bez závislosti na klíčku. Přepínač se dá při troše dobré vůle implantovat do středového panelu místo záslepky vedle tlačítek ASR, ESP, atd. (pokud nemáte všechny pozice obsazené) Momentálně jsem v časové tísni, ale výhledově se doučím vkládat obrázky a pokud by ještě bylo třeba, tak načmárám to šémátko. Foto zapojení bohužel nemám (beztak by v tom kundálu kabelů nebylo nic vidět). No tak ten princip toho zapojení už jsem pochopil. Ale jelikož jsem na elektriku úplnej analfabet, poprosil bych tě o nějaký nákres nebo tak něco, abych věděl přesně který drát kam zapojit. Respektive který přerušit tím přepínačem.
Červen 30, 201213 r Snad se to povede. Je to schéma pro Alpinku upravené podle mýho zapojení. Edit: proč to nejde??? dám Procházet - vyberu soubor - Přidat přílohu - ...a h...o Upraveno Červen 30, 201213 r od Laďan
Červen 30, 201213 r schema - moje.TIF Nejste oprávněn k nahrání tohoto typu souborů ... něco shnilého
Červenec 2, 201213 r No tak se ti to povedlo. Dík za snahu ,ale to mi nepomohlo. V tom se nevyznám. Edit: No tak jsem se do toho pustil. Myslel jsem že to až takový problém nebude, ale jo. Člověk má strach něco na takovým autě zkoušet ,ale nakonec jsem to zapojil. I když asi ne úplně tak jak si tady psal. I když vlastně pořádně nevim ,prostě jsem zkoušel tak dlouho až to fungovalo jak mělo. Teď mám auto pod oknem a sleduju jestli se z něj nekouří. Upraveno Červenec 4, 201213 r od maba
Září 23, 201212 r Tak neorigo rádio jde zapojit skoro jako originál. Pomocí s-kontaktu, který sice není nikam vyvedený, ale je propojený s ŘJ. Jelikož na kabelu je 12V, tak pomocí rychlospojky a relé (zde je relé opravdu nutné - velmi slabé kabílky!). Pokud to někdo bude chtít takto řešit, tak je to 86s, žlutý vodič na spínačce tuším pin č.4. (pro kontrolu radši proměřte, kdybych si to pamatoval špatně. ) Rádio pak bude hrát i při vyplém zapalování, dokud nevytáhnete klíček, jak to u toho adaptéru bohužel nebylo. Takže jakmile budu mít chvilku, tak ten adaptér od Conráda půjde pryč a udělám si to pomocí s-kontaktu, to stále problikávání rádia při otevírání dveří apod., mě děsně štve.. Tak jsem dnes použil tvojí metodu připojení rádia. Je to jednoduché super řešení. Díky za návod.
Leden 19, 201312 r Zdravím vespolek, asi po více jak půl roku jsem opět zavítal na toto fórum. Nebyl čas a nic jsem nedělal na autě, ale dneska mi to nedalo. Furt jsem se snažil, aby neorig.rádio fungovalo z 95% aspoň jako originál. A ejhle, povedlo se, mám tu pro vás některé co to zajímá, řešení. Udělal jsem si "mezikus", který jsem připojil mezi orig.kabeláž v autě a rádio. Pro funkčnost vám stačí "can-bus převodník", ale je nutné opravdu převodník, nikoli simulátor, který nekomunikuje, ale hlídá kolísání napětí a pak hapruje při otvírání dveří, nefunguje při vyplém klíčku apod., to převodník dokáže! Použil jsem univerzální převodník can-bus (cbus uni): http://www.autoprofi...%99evodn%C3%ADk + slučovač signálu pro rádio, protože mám v autě 2 antény: http://www.autoprofi.../menu-id-7.html + svorkovnice, to snad říkat nemusím:). Výsledek: následně utlumený, aby mi to nelítalo a nebouchalo: . VIDEO: Díky za pozornost. Doufám, že se to někomu bude hodit.. - - - - - Schéma: ISO konektory: Svorkovnice FAKRA: Zapojení: Pro zapojení CAN-BUS převodníku (cbusuni), dále jen "převodník" stačí vytáhnout z FAKRY - plus(pin č.15), mínus (pin č.12), can-low (pin č.10) a can-high (pin č.9). Viz. schéma. Poté z převodníku použijete výstupní signály jaké potřebujete. Já použil jen spínané zapalování a osvětlení (dále jsou k dispozici signály ruční brzdy, rychlosti a zpátečky). Pokud použijete také pouze tyto dva, pak je připojíte (napinujete) na napájecí konektor ISO. Nezapomeňte napinovat zbytek! Jako je kostra, trvalé plus pro pamět a zesilovač antény, viz. schéma ISO konektorů. Zdá se to třeba složité, ale je to otázka pár minut. Aby to vše vypadalo k světu, doporučil bych koupit obyč.přechodku z FAKRA na ISO, kde dopinujete nebo poupravíte dle libosti. Ušetří to podle mě nějakej čas a výsledek bude vypadat lépe.. http://www.autoprofi.cz/nespecifikovano/autohifi/iso-adaptery/oem-iso-adaptery-dalsi/2_932-iso-adapter-pro-autoradia-audi-/-vw-/-seat-/-skoda/menu-id-7.html Upraveno Leden 27, 201312 r od karlos.mb
Leden 25, 201312 r 1. člověk, který ukázal, že dokáže zapojit a zprovoznit konkrétní, pověstmi opletený a tajuplný can-bus převodník. GRATULUJU
Leden 26, 201312 r Díky, ještě sem dám nějaký schémátko, kdyby se to někomu hodilo, hned jak bude čas..
Leden 27, 201312 r Doplněno o schémata, zapojení a menší pomůcka pro aplikaci. Snad se to bude někomu hodit.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.