Přejít na obsah

Porucha motoru

janis.cav

Doporučené příspěvky

Zdravím,

asi před dvěmi měsíci jsem koupil OCTII, 2005, 2,0 PD 103 kW DSG. Je to dovoz z D, koupené od jednoho dovozce. Už jsem od něj auto měl a vše OK, bohužel tentokrát jsem nekoupil vůbec dobře. Po koupi a kontrole bylo zjištěno, že někde uniká nafta. Zjistil jsem, že nafta protéká v místech, kde je přišroubená tryska PD. Bylo mi doporučeno, abych trysku vyměnil, tak se stalo. Proběhla výměna oleje + nějaké drobnosti, se kterými se počítá, při koupi ojetého vozu (ložiska apod.). Vše bylo OK, nafta netekla, bohužel při výměně oleje bylo zjištěno, že i v oleji je trocha nafty, což nevěstilo nic dobrého. Po ujetí asi 1000 km bezproblémové jízdy náhle na dálnici se z ničeho nic začal ozývat rachot z motoru (jako když řinčí pánvičky :) ). Auto jsem ihned odstavil, následoval odtah do autorizovaného servisu Škoda. Opravu jsem si dělat u nich nenechal, nechal jsem to odvézt do servisu, který mi byl doporučen a který se zabývá přímo opravy motorů. V pondělí se na to prý podívá.

Nemáte podobné zkušenosti s tímto? Myslím z únikem nafty do motoru a co to mohlo způsobit?

Já mám obavy s nejhoršího a také mě štve to, že auto mám cca 2 měsíce. Nejraději bych to tomu dovozci jel omlátit o hlavu, reklamovat, ale nevím, zda bych měl nějakou šanci na úspěch. Abych nebyl několik měsíců bez auta, zařizoval odvoz k němu a pak stejně nijak nedopadl. Nemáte náhodou někdo podobnou zkušenost, popřípadě nevíte, zda je tu možnost reklamace a jestli je vůbec nějaká šance na úspěch?

Děkuji moc za rady....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Toto je z roku 2007 takže se mohlo něco změnit:

Při prodeji zboží použitého prodávající ze zákona neodpovídá za vady, které se projeví později, než při převzetí zboží. Na zboží z bazaru se tedy žádná zákonná záruka nevztahuje, pokud ji prodávající sám dobrovolně neposkytne. Prodávající odpovídá podle § 616 odst. 1 občanského zákoníku pouze za vady, které prodávaná věc má již při převzetí (což musí kupující prokázat), přičemž se za takové vady nepovažují vady odpovídající míře běžného opotřebení. Pokud se však vada vyskytne v prvních šesti měsících po převzetí zboží, musí prokazovat bazar, že vada vznikla teprve po převzetí zboží - pokud to neprokáže, občanský zákoník stanoví v § 616 odst. 4 vyvratitelnou domněnku, že se jedná o vadu, která již existovala v době převzetí (neodporuje-li to povaze věci). Nejde však o záruku (tou je totiž odpovědnost za vady, které se projeví až po převzetí zboží). Reklamovat zboží z bazaru (avšak vždy jen pro vadu existující již při převzetí, nikoli pro vadu, která se objevila později) je možné podle § 626 odst. 3 občanského zákoníku nejpozději do 24 měsíců ode dne převzetí (pokud se prodávající s kupujícím nedohodne na zkrácení této lhůty, která však nesmí být nikdy kratší než 12 měsíců). Vaše reklamace tedy bude oprávněná, pokud bazar neprokáže, že vada při převzetí auta neexistovala. V takovém případě budete mít dle § 616 odst. 3 občanského zákoníku právo na opravu věci. Nebude-li možné vadu odstranit, je možné od smlouvy odstoupit a požadovat vrácení kupní ceny.

Tady je něco o reklamacích ojetin:

http://www.autoweb.cz/pravni-poradna-bezplatna/reklamace-2-cast-ojete-auto/15264/

http://auto.idnes.cz/jak-reklamovat-ojetinu-07r-/auto_ojetiny.aspx?c=A071025_151324_auto_ojetiny_fdv

http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/reklamace/165-reklamace-ojeteho-automobilu-z-autobazaru-postup-jak-na-to.html

http://www.penize.cz/spotrebitel/18258-koupe-ojeteho-automobilu-znate-sva-prava

Odkaz ke komentáři

To je dost velkej problém,pokud šla nafta do oleje a nějaký čas se s tím jezdilo tak KO motor...

Jako 1. věc kotaktovat prodejce-dovozce jak se k tomu postaví,ale pochybuju že to bude chtít řešit,vždyť on to jenom zprostředkoval,hlavně smlouva bude postavená na tom že si kupujete pojízdný vrak,takže jako za 2. návštěva právního poradce, no a za 3. kouknout pojiném starším motru,asi nejlevnější řešení,vše se ukáže ale až se zjištěním přesné vady,tohle je trochu teorie,hodně štěstí přeju.

Editováno: , autor: stk
Odkaz ke komentáři

Tak píšu, jak jsem slíbil. Obavy se potvrdili, motor je KO (ojnice, klikovka) - nejsem odborník přes motory a přesně si vše nepamatuju, co tam je špatné. Ten co mi to opravuje vyčíslil cenu opravy na cca 40 tisíc, pokud bych volil výměnu motoru za ojetý (prý 70 tisíc najeto - cena 21 000) ovšem s montáží, rozvody, pumpou jsme zase na 40 tisících. Takže teď mi dělá přesnou kalkulaci a musím se rozhodnout. Prodejce jsem kontaktoval, ale má jen výmluvy a dělá mrtvého brouka, budu se snažit něco z něj dostat, ale moc to nevidím růžově.....

Odkaz ke komentáři

S tou závadou jsem trochu počítal,bohužel pro tebe,vezmi annonci nebo koukni po netu za co se skutečně ty motory prodávaj,investice rozvodů atd je na místě ale cena za práci tím pádem klesá s tím že motor je venku,dělám v tom a VÍM nelze zákazníkovi napálit rozvody za 8000 když to mám před sebou,to fakt nééé,pokud nejsem dobytek,s reakcí dovozce-to snad není co komentovat. Závěr cena jetiny je cca 25tis pha vrakarna nejaké vstupní investice olej rozvody atd. to je do 10 + práce ono tak asi vyjde,jen se optej jak to je se zárukou na práci bo na motor z vrakárny nikdo ni nedá za sebe bych asi souhlasil,bohužel!!! je to smutný příběh ale těch mám dnes a denně dost... :kol-44:

Odkaz ke komentáři

Teď je otázka, co je lepší. Za opravu se mi prý ten co mi to dělá zaručí a bude vědět, že to je OK. Ovšem u jetýho motoru člověk nikdy neví, co to je zač. Záruka na to určitě nebude, tedy můžu za to dát zase 40ku a za rok řešit stejný problém. Investuju nejspíše do té opravy, ten člověk, co by mi to udělal má dobré reference a prý je hodně šikovný. Počkám si ještě na konečkou kalkulaci a poté se rozhodnu. Hold pro mě drahé ponaučení, příště raději koupit nové....

Odkaz ke komentáři

Snažil jsem se ještě kontaktovat prodejce, ten mi sdělil, že jsem do toho neměl v žádném případě zasahovat a že pokud už jsem do toho zasáhl, že nemohu reklamovat. Přitom mi hned po tom, co se to stalo do telefonu řekl, že mám zjistit závadu a pak budeme řešit dál. Takže vše popřel, jsou to prostě gauneři nejvyššího stupně. Ještě mi napsal do meilu takovou stupiditu, že jsem tam měl určitě málo oleje. To člověka jen naštve.

Jinak jsem ještě mluvil s člověkem, co mi to opravuje, konečná oprava motoru by se dostala možná kolem až 60ti, ta výměna by měla být do té 40ky. Takže ještě stále zvažuju, ale nejspíš risknu výměnu a budu doufat, že to nebude žádnej střep.....do zítřka mám čas na rozmyšlenou

Odkaz ke komentáři

Asi bych volil ten starší motor,dát new rozvody,přetěsnit vstřiky,pokud budou seriozní nechaj ti ten starej a myslím pár věcí se šikne i třeba na prodej aby to tak nebolelo,co se týče prodejce,trochu ho chápu,taky by se mi nelíbilo kdyby mi někdo dovez v igelitce ND a chtěl po mě kačky jako reklamaci když naprosto nevím co se tam odehrálo a kdo se v tom vrtal,to je riziko,auťáky taky vozíme ale jen jako doplněk a je to bída,plnej deutschland arabů pakistanců a jiné cha...di pokaždé problém,pokud to není od němce samozřejmě za vyšší cenovku tak to je převoz z itálie francie atd.auta smotlý bez servisek a to už je neprodejný a praktiky zdejších bazarníků NO CEMENT!!! Chce to fakt znalce při výběru auta a počítadlo sebou a i přez všechnu opatrnost se sem tam chybka vyskytne,takže proto není meducína žádná...

Odkaz ke komentáři

Tak jsme se dohodli na výměnu. Samozřejmě se udělá vše, jak píšeš, s tím se počítá a můžu jen doufat, že ten motor bude OK a nebude to další výdrb. To už je prostě riziko, osobně bych raději volil opravu, ale přes 60k se mi opravdu dávat nechce.

Jinak ohledně prodejce. Pokud mi do telefonu tvrdí, že mám zjistit závadu a poté mi to po pár dnech popře, tak je to pak smutné. Poté mi napíše, že to je nejspíš tím, že tam bylo málo oleje! takovej nesmysl!. Ještě si s ním vyměním asi pár slov, ale to bude tak vše, každopádně špatná reklama ho bude stát určitě víc, než kdyby alespoň slevil s ceny. Tady se ukazuje, jak je dovozce solidní.

Zase na jedno stranu je to, jak píšeš...když někdo naletí a koupí vrak, je to hlavně jeho chyba....

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...